Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wie ktoś z jakiego materiału jest zrobione to "nowe" zawieszenie do saby? Zapewne jest to jakaś skóra, ale jaka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15620-100008770 1229773325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze linki do większych zdjęć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurde nie mogę znaleźć stronki z której wziąłem te foty..

ale te fotki sa chyba spokrewnione z tą stronką:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak , to to samo .

Ircha sprzedawana jest też jako ścierki do szyb samochodowych , ale często jest wówczas perforowana .

Jako materiał na zawieszenie jest bardzo miękka i nie jest elastyczna ( nie rozciąga się - raczej przerwie niż wyciągnie ).

Jeżeli miałaby być sztywnym zawieszeniem ( z minimalną amplitudą wychyleń ) to chyba się nada , ale zastanawiam się co spowoduje , że membrama wróci do wyjściowej pozycji .

Chyba , że to jakaś szczególna kompilacja górnego i dolnego zawieszenia .

Zdzislav, 20 Gru 2008, 15:00

>kurde nie mogę znaleźć stronki z której wziąłem te foty..

>

>

>ale te fotki sa chyba spokrewnione z tą stronką:

>

>

Ukryta Zawartość

to zdjecia produktow Rulita. Facet poddaje tuningowi nasze saby i sprzedaje je za kosmiczne ceny. Jakis czas temu sprzedawal przerobione na fullrange basowce RFT L3702, za 3000 euro z tego co pamietam...ciekawe jak to brzmi, wyglada naprawde imponujaco

Ukryta Zawartość

skoro juz jestesmy przy temacie: jakie sa mozliwosci tuningu naszych staroci? Wiem ze dociazenie kosza matami bitumicznymi powoduje zmniejszenie rezonansow i redukcje peaku wystepujacego w okolicach 8000Hz. Co pozatym? Mozna zrobic cos z magnesem? Wiem ze w stanach magnetyzuja stare alteci alnico. Co z zawieszeniem i resorami? Mozna z nich zrobic "the ultimate full range"???, Napewno....skoro same z siebie tak dobrze graja to pomyslcie co mozna z nich jeszcze wycisnac...

na pewno oprócz irchy na górne zawieszenie ten cały Rulit stosuje czasem archaiczne "pająki" z drewna, widać to w 2 linku jaki podałem wyżej. W prawym górnym rogu. Oczywiście zamiast magnesowania magnesów można przecież wstawić nowy field coil. :)Jest możliwości.

Ja bym z wielką chęcią usztywnił układ drgający saby.

Myślę , że ingerencja w zawieszenie to konieczność spowodowana tuningiem mocy głośników .

Papierowe zawieszenie oryginalne i fabryczne , po pierwsze ma już zazwyczaj trochę pracy za sobą , po drugie przewijanie cewek i zwiększanie magnesów celem zwiększenia mocy warunkuje jego wymianę .

( głośniki te charakteryzuje wysoka efektywnośc , ale stosunkowo mała moc , uzycie dużego wzmocnienia powoduje zerwanie amortyzatora papierowego , " wyplucie " membramy )

Ircha w warunkach domowej manufaktury ,wydaje się być przyzwoitym materiałem , podrobienie oryginalnego papierowego amortyzatora zawieszenia wydaje się być niewykonalne

w jaki sposob chcialbys laczyc irche z membrana? Pytam bo mam tez pare Greencone z najwiekszym magnesen z tym ze zerwane jest zawieszenie. Graja jakby nigdy nic. Moze sprobowac je troche dlubnac??

te po prawej to bardzo rzadka wersja z duzymmagnesem DEW, na zdjeciu moze tak nie widac ale w rzeczywistosci rozncia jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam doświadczenia akurat z irchą .

Na wcześniejszych zdjęciach widać , że głośniki mają wycięty papierowy amortyzator , i od spodu podklejany nowy resor z irchy . Ircha jest pozszywana z czterech wycinków okręgu , podklejana od spodu membramy , a następnie wklejana w kosz głośnika .

Kleje używane do regeneracji głośników to kleje elastyczne , pochodne budaprenu .

Pytanie tylko , czy autor zastosowania irchy , podklejał je tylko jako resor , czyli przy brzegu , czy też na większej powierzchni tylniej strony membramy ?

To taki patent odpowiada za zawieszenie irchowe :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie o tym pisałem wcześniej. Czyi dolne zawieszenie z cienkiego drewienka. Na anglojęzycznych stronach dolne zawieszenie nazywają spider więc chyba mozemy przetłumaczyć to jako pająk?

Te zdjęcie na samej górze pokazują głośniki z górna zawiechą z irchy, natomiast pająk jest standardowy - czyli pofałdowany materiał.

uhuhu

znalazłem tą stronkę z fotami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pajączek w zawieszeniu wygląda na podwójną , sprężynującą konstrukcję z sześcioma ? ośmioma ? amortyzującymi ramionami .

Wycięte prawdopodobnie z forniru o grubośći 0,5 mm .

Fornir z drzewa raczej egzotycznego ,sprężystego o gęstym usłojeniu .

Nie znalazłem informacji z objaśnieniem , ale wygląda to w połączeniu z irchą , na sztywne zawieszenie , pretendujące głośnik raczej w kierunku tonów wysokich.

Witam !

Wróciłem do roku 1963: wtedy zbudowałem pierwszą odgrodę, do głośnika 30 cm ze szczekaczki (innych wtedy nie było). Dziadek mój, ucieszył się wielce z dźwięku: nareszcie słyszał niższe rejestry wiolonczeli, na której sam grał, no i kontrabasu.

Potem, na wiele, wiele lat odgrody poszły w zapomnienie.

Dzisiaj podłączyłem saby zielone zamiast KEF Q1, oczywiście + rzeźnik, bo sabki bez żadnych odgród,

całość już gra wspaniale, średnica ostra, wyraźna, słuchałem z gramofonu paru płyt: Prońko, Davis, Urszula, JJCale, Matt Bianco itp. Wokale świetne. Widzę, że trzeba budować odgrodę, aby nie spalić tych głośników, no i przejść z wzmaka na 6s33s na 2A3, wszystko konstruuję sam, jestem z zawodu i hobby elektronik.

W związku z powyższym, dołączam się do nieformalnego (jeszcze) klubu Odgrodowiczów.

witamy w klubie opetanych :) budujesz sam lampiaki?? napisz cos wiecej o swoich projaktach,szczegolnie 2a3 bo mnie ta lampa wysoce interesuje ;)

witam.

wszystko wskazuje na to ze za kilka godzin dolacze do klubu.

mam nadzieje wygrac sabciowa aukcje :)

do tego dojda basowe od kolegi z forum.

wzmak to MA na kt88.

i teraz mam pytanie.

ze wzgledow estetycznych, chce minimalnie zmodyfikowac projekt endorphin.

pierwsze proby ze zwrotnica beda takie jak w oryginale. ewentualne zmiany pozniej.

obudowe, natomiast, chce troszke zmodyfikowac.

byc moze w niedalekiej przyszlosci bede musial sie liczyc z WAF :) wiec musze skrecic cos bardziej ludzkiego z wygladu :)

dolna skrzynie chce wykonac na bas jak w projekcie. dozuce kolka. jednak przednia scianke chce nieznacznie wpuscic do srodka i minimalnie pochylic. w oryginalnym projekcie jest pochylona o 3 stopnie caly baffle.

z przodu chce na ramce umiescic naciagniety material. calosc ma nawiazywac do ogromnych "grajacych mebli" z lat 60-tych.

gorny baffle chce zrobic ciut wezszy (zeby odciazyc wizualnie konstrukcje) i tu tez chce srodek oslonic ramka z mayerialem, pozostawiajac pasy wolnego drewna po bokach.

myslalem takze o umiejscowieniu dwoch sab na panelu , ktory znajdowalby sie ciut glebiej niz boczne panele drewna. tylko nie wiem jaki to bedzie mialo wplyw na dzwiek.

o ile dobrze pamietam, to w oryginalnym projekcie fikusa baffle jest bardzo gruby - od 40mm.

czy taki baffle na saby nie jest za gruby?

postaram sie zrobic proste rysunki i cos wkleic niedlugo.

dajcie znac co sadzicie o takich pomyslach.

miku

Sklejka 3/4 cala wystarcza.

Polecam sklejkę. Jej rezonans bardzo pasuje do papierzaków.

Jeśli masz szansę zrobić duże oddzielne dechy dla basu , zrób to. Olej WAF. Pudło w endorphinkach i pochodnych to już nie jest OB. Pojawią się bardzo niemiłe podbarwienia których się nie pozbędziesz. Poza tym bas nie gra zbyt nisko w takich warunkach.

Decha dla basu minimum 1m x 1m.

Z "frontami" można poszaleć. Nie ma to większego znaczenia dla dzwieku. Ale też bez "skrzydełek" i "daszków"

Aby modyfikować głośnik trzeba wiedzieć ,jakie będą tego konsekfencje,zmiana górnego zawieszenia w sabie spowoduje gwałtowne zmniejszenie wartości QTS , co z kolei zmieni znacząco charakterystykę w zakresie basu , szczególnie w odgodzie

O to włośnie mi chodzi. Mi bas z saby fullrange nie odpowiada za bardzo. Chciałbym żeby był bardziej żylasty, konturowy. Moim faworytem w tej materii jest tonsil gds 20/10. Jakby udało sie połączyć górną średnice saby z dołem i dynamiką tonsila byłbym bardzo happy.

Osobiście nie brałbym sie za to gdyby nie fakt, ze w jednej sabie urwało mi sie zawieszenie na długości 1/3 średnicy głośnika. To skłoniło mnie to poszukiwań lepszej zawiechy.

• Pokaż nowe odpowiedzi