Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

pallak

sklejka 3/4" do budowy OB jak najbardziej tak. Już dawno to wymyślono że alnicowe papierzaki dobrze się czują w towarzystwie sklejki / stare radia lampowe /

Czytanie artykułów niewiele pomoże, i tak napotykasz na problemy u siebie na miejscu. Każdy ma inne i strojenie tego ustrojstwa do reszty systemu jest zawsze indywidualne.

W zasadzie wszystko co potrzeba na start jest opisane na stronie łukaszaF

Moze którys z kolegów ma do sprzedania cos na bas dla Ciebie. Niektórzy załamuja rece i rezygnuja, albo zmienieniają głośniki na coraz lepsze .

Co do basu to radzę pogmerać w komisach rtv i popytać w sklepach - komisach muzycznych , bywają tam różne wynalazki , co do Alparda , miałem te głośniki i moje małe lampy nie ruszały go specjalnie .

Zaleta to cena .

Kupując na bas coś z wyższej półki , masz też zawsze gwarancje , że przy wymianie , sprzedaż je na pewno .

Mam zwrotnicę z baterii kondensatorów radzieckich MBGO i sprawują się całkiem przyzwoicie . Weszły ma miejsce kondensatorów Jantzena , i nie żałuję wyboru .

W twoich okolicach , ze względu na odwiedziny sąsiadów z Ukrainy , powinny być dostępne .

Dobrze by Ci zrobiło jakbyś u kogoś posłuchał OB, jak będziesz w okolicach Lublina to zapraszam :)

Co do filtrowania to każdy ma inaczej, bardzo mocno zależy to od użytych głośników. Przykładowo dla głośnika basowego cewka połączona szeregowo z głośnikiem sprawia to, że wraz ze wzrostem częstotliwości maleje głośność dźwięków a dodatkowo kondensator równolegle z zaciskami głośnika wzmaga ten efekt dzięki czemu głośnik może odtwarzać same niskie tony i dźwięki z niego się wydobywające nie zakłócają dźwięków ze średniotonowca. ŁF filtruje średniotonowca jedynie cewką w wielu projektach z jego strony jednak jeśli chce się słuchać z większymi głośnościami to również przyda mu się ulżyć stosując dodatkową filtrację kondensatorem. Na wysokotonowy wystarczy sam kondensator dobrany na słuch. 4 uF nie zawsze jest optymalną wartością...

Leżą u mnie teraz takie oto głośniki basowe jednego z Forumowiczów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wcześniej grały u niego z okrągłymi Sabami a teraz są na mój obecny stan wiedzy na sprzedaż ;)

Ukryta Zawartość

pallak

Jeśli chcesz "ruszyć" alphardy to pozostaje Ci tylko zakup starego krzyżackiego radia. Mój Telefunken wydobywa z nich całkiem niezły bas :-)

Niemniej łatwiej chyba będzie znaleźć jakieś inne głośniki :-)

Seniortelefono

Tajemnica tkwi prawdopodobnie w sprytnie zrobionej korekcji loudness w tych starych radyjkach. Jak w swoim starym Grundigu wymontowałem odpowiedzialny za to układ to była straszna kicha...

Da się to "dorobić" i do zwykłego wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcin

Masz rację. Niemniej jeśli się odetnie przedwzmacniacz basu trochę ubywa, ale dalej jest :-) Coś tam sprytnie dojczlandy nakombinowały :-)

Witajcie Wszyscy ponownie!

Przynajmniej wiem, że nic nie wiem:) Widzę też, że każdy z nas musi przejśc swolą własną drogę z ob.

chcąc nie chcąc "zmuszeni" jesteśmy do kreacji w tej problematyce. Nagrodą jest dzwięk, który nam "trochę posłuży".

Zauważyłem, że słuchanie z ob. nie wszystkim odpowiada. Niektórzy mówią, że to jak procesor analogowy, Inni twierdza, że to "tani efekt jest". Inni jeszcze, że to naprawdę audiofilska maniera, dźwięk z ob oczywiście.

Mi się to bardzo podoba. Nadal zamierzam podążać tą drogą, szczególnie do jazzu słuchanego nocą.

Dzięki za zaproszenie do Lublina na odsłuch. Mieszkałem kiedyś w Lublinie.

Swoja droga zapraszam do mnie jak by ktoś był z OB CLUB w okolicy.

Ciągle nie wiem od czego zacząć, a już byłem w elektronicznym i witałem się z alphardami.

Marcin 316, ten link do tych głośników "nie wchodzi":)

Dzięki wszystkim Wam za wszystkie cenne informacje. Jak zrobię jakiś krok w przód dam znać.

Na razie to pobawię się w nawijanie cewek, no i pojadę kupić sklejkę 34",bo jak na razie gram z najpodlejszego mdf-u 18mm. Wysokotonówka nad szerokopasmowym - tutaj tez nie wiem co się stanie jak zamienię kolejność.

Jeszcze jedno pyt.

Co w ob odpowiada za stereofonię i lokalizację pozornych źródeł dźwięku?

Dzięki serdeczne i jeszcze raz pozdrawiam

pallak68

Jak masz duże ciśnienie na słuchanie całej konstrukcji , to kup Alphardy , poszukiwania właściwych basów trwają długo ...., a w niektórych przypadkach nie kończą się nigdy :))

Cewki możesz nawijać ( ??? za efekt ) , ale można też poszukać na Allegro w dziale głośniki zwrotnice , bywają dobre okazje zakupu całych zwrotnic . Nawet jak mH nie oznaczone to jak się ładnie uśmiechniesz to w elektronicznym pomierzą bez potrzeby kupna miernika .

Kondensatory to na początek prób elektrolityczne , tanie , jak wszystko zgrasz , zamienisz na " mądre " .

W tym wątku już wiele razy to przerabialiśmy .

tylko nie alphardy

saby DEW zakrzyczą ten bas na amen

to juz lepiej na początek parke skutecznych pionków małej mocy. Gość nie sprzedał chyba do trj pory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie.

oryginalny plan mialem taki, ze moje OB mialo grac w 20 paru metrach.

nie wglebiajac sie w szczegoly wyladowalem w...10 metrach kwadratowych....

czy OB na sabach ma wogole jakis sens?

glosniki kupione, tylko na nie czekam a przeprowadzam sie za 3 dni.

za bas posluza vintagowe sansui in kolegi nookiego.

poza sprzetem mam malo rzeczy :)

wiec nie bedzie tloczno....

jakeis rady?

Witam!

Widzę, że często powracającym zagadnieniem na tym forum jest kłopot z uzyskaniem basu. W swojej konstrukcji posiadam zaaplikowane Alphardy PS15 i jestem z nich bardzo zadowolony (wcześniej miałem Eminence Beta i Tesla ARO), ostatecznie, mimo złej sławy i niskiej ceny zostały Alpierdy - po prostu uważam, że z resztą układu zgrały się najlepiej. Choć nie od razu... bo po prostu grały ZA CICHO!!!

Aby uwydatnić bas postanowiłem poskromić trochę SABY i zacząłem eksperymentować z rezystorami. Kombinowałem długo i cierpliwie, aby w końcu przed wysokotonowcem zastawić rezystor 3.3 Ohma (5W), a na średnicy 4,1 Ohma (5W). Dodatkowo wpiąłem równolegle cewkę 0,19 mH przy gwizdu Saby, co znacznie uszlachetniło jego brzmienie...

Wiem, wiem: REZYSTORY - FUJ :)

Spróbować jednak nie zaszkodzi, a w moim przypadku to był strzał w dychę!!!

Od dłuższego czasu nie kombinuję już przy zwrotnicy... Nie ma potrzeby!

Ostatecznie moja zwrotnica wygląda następująco:

1. BASIK:

- cewka 4,7 mH szeregowo (toroidalna 0,1 Ohma)

- kondenator 68uf do masy

2. ŚREDNIE:

- cewka 0,39mH (powietrzna) szeregowo

- kondensator 100uf szeregowo

- rezystor ceramiczny 4,1 Ohma/5W do + SABY

3. WYSOKIE:

- kondensator 3,9uf szeregowo

- cewka 0,19 mH do masy

- rezystor 3,3 Ohma/5W do + SABY

Pozdrawiam Szanownych ODGRODOWICZÓW

i życzę wielu sukcesów w walce z deskami

w nowym roku!!!

Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się gdzie mogę kupić/zlecić wykonanie/albo jak samemu zrobić pierścienie do przyciśnięcia nowego zawieszenia saby? Cuś takiego jak na zdjęciu poniżej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OBywatel, 29 Gru 2008, 21:26

Czym napędzasz swoje odgrody?

Rezystory to nie jest całkiem zły pomysł, jednak kiedy napędzasz wszystko jakąś słabowitą lampką to szkoda marnować energii na ich grzanie. U Ciebie połowa energii idzie właśnie w rezystory w zakresie pasma obsługiwanego przez saby. Dodatkowo zmiana rezystora powoduje zmianę częstotliwości działania zwrotnicy bo za każdym razem zmienia się impedancja pary głośnik-rezystor widziana przez cewkę czy kondensator. Aby zachować pasma podziału trzebaby robić dzielnik o odpowiednim tłumieniu.

Polecam spróbować skorygowania sygnału wchodzącego do wzmacniacza, wtedy uniknie się strat energii na grzanie rezystorów w zwrotnicy. Poniżej obrazek zapożyczony z innego wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdzisław !

Możesz kupić takie , ale to nie jest " łintejdżowa " gruba tektura .

Ukryta Zawartość

Wycięcie tego usztywnienia z grubej jednolitej tektury 3-4-5 mm , wydaje się być w warunkach domowych niewykonalne .

Tak samo jak wytoczenie , wycięcie z drewna ( jest takie wykończenie na jednym ze zdjęć ), pewnie jest możliwe , ale przy jednostkowym zleceniu koszt byłby uzależniony jedynie od fantazji stolarza :))

Pozostaje wycinanie z cienkiej tektury i sklejenie z kilku warstw .

W starch konstrukcjach używano również w tym celu filcu , to głównie dla głośników przykręcanych do wewnątrz , aby spełniało jednocześnie funkcje tłumiącą .

Możesz spróbować wycinać z cienkiego naturalnego forniru , i sklejać kilka warstw ( klejem kostnym , szybko wiąże )a potem je delikatnie obrobić , oszlifować .

Fornir przed wycinaniem koniecznie zwilżyć , inaczej się połamie .

Ukryta Zawartość

Mocny dzięki za radę. Z drewna to mogę zrobić samemu, mam dostęp do warsztatu stolarskiego. I chyba bedzie ( jak dla mnie) Ładniej wyglądać jak będzie z drewienka :)

Nadal natomiast zastanawiam sie nad korektorem fazy. Jak wiadomo nakładka przeciwpyłowa saby odgrywa najważniejszą role na górze pasma. A jak wiemy sabcia posiada bardzo fajny sposób prezentowania drobnych szczególików w tym właśnie zakresie. Nie chciałbym tego stracić. Słyszałem ze taki trick z korektorem w visatonie B200 nie przyniósł nic dobrego.

Zdzisław !

No to jak potrafisz wytoczyć taki element z drewna , to tylko krok do założenia manufaktury tuningowania głośników :) , dołożony " bolec " z palisandru , otoczka z hebanu , zawieszenie ze skóry młodych foczek i mamy pełny Hi - End po 3000 euro :)

Mogę zię zająć politurowaniem , mam wprawę i chęć na udziały w zysku !!!

znacie moze wstegowce firmy fountek?myslalem o nich jako o alternatywie dla cholernie drogich raali.

Tutaj link:

Ukryta Zawartość

nieliczne opinie sa w miare dobre,cena znosna, 240 euro za pare z linku powyzej. SPL grubo ponad 97dB,silne neodymowe magnesy etc etc. Warte proby czy to kolejny chinski szrot i lepiej zainwestowac w cos sprawdzonego?ESS AMT 1??

Ukryta Zawartość

Gdzieś kiedyś był jakiś test z pomiarami wstęg. Dwa z ich większych modeli wypadły przyzwoicie, ale pod jednym warunkiem że cięcie jest od 5kHz w górę. Poniżej (w większości wstęg) było bardzo dużo nieparzystych harmonicznych.

Mocny wyczuwam sarkazm w Twoich wpisach:) Ale co zrobić skoro mi zawiecha sie zerwała... Stąd ten pomysł na tuning. Mam tylko nadzieje ze dźwięk sie nie spieprzy całkiem....

Zdzisław !

Wręcz przeciwnie !

Przecież cała przedstawiona działalność tego pana na " R " ( pierwowzór zawieszenia z irchy ), to właśnie tuning raczej wizualny , niż soniczny . I naprawdę są ludzie , którzy za to słono płacą .

Takie mają hobby , aby dużo płacić hobbystom :)

Swoją drogą gdyby te obwódki tak zaprojektować , aby kryły zarówno przyklejone zawieszenie , jak i metalową obręcz głośnika , to instalacja ich na wierzchu odgrody , była by bardziej znośna estetycznie .

właśnie testuje zawieszenie z irchy na szerokopasmówkach sonego z telewizora. Jak na razie wydaje mi sie ze ircha to chybiony pomysł na zawieszenie. Ale jeszcze sie pobawię. Eksperymentuje też z werniksem i z odklejaniem nakładek przeciwpyłowych. Szczerze musze przyznać ze jak na razie zadne z wyzej wymienionych nie wpływa pozytywnie na dzwiek głosnika sonego, wręcz przeciwnie...

Hej Wszystkim!

Osobiście chciałbym podziękować OBywatelowi za jego bardzo osobistą "techniczna spowiedź".

Prywatnie mam zamiar zacząć trochę eksperymentować z ob. Wielkie dzięki raz jeszcze!

Wątek się trochę rozrósł, i jeśli udało by się namówić innych Kolegów do podobnego technicznego podsumowania, to było by naprawdę świetnie.

Uporządkowanie, usystematyzowanie, internalizacja, itp... może niektórym z nas naprawdę pomóc.

Szczególnie takim jak ja "zielonym" jak przysłowiowe saby.

Z Wyrazami Pełnego Szacunku

pallak68

Ps ja mam Saby:

1/ szerokopasmowy saba permadyn 19-200 5298 U8 5 "ohm"

2/ wysokotonowy saba 1670 DU 15 5 "ohm" przefiltrowany jedynie jakimś ceramikem 4uF

3/ bas ???

Wszystko na mdf 18 mm 45x150, wysokotonowy nad szerokim pasmem. Tweeder ok. 90cm nad podłogą.

• Pokaż nowe odpowiedzi