Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Kontynuując zapytanie dlaczego wykorzsytuje się stare woofery chcę

zadać jako laik może niemądre pytanie jak brzmią na desce współczesne niedrogie glosniki np. seasa - jak babcia drząca koty ?;)

A konkretnie chodziło mi ogólnie o głośniki, nie tylko woofery. Średnio- i wysokotonowe również w wielu konstrukcjach pamiętają lata cięzkiego PRL'u, a jednak są stosowane. Chodzi mi o czywiście o wiek , bo większości tych głośników zapewne w Polsce w ogóle w tym czasie nie było, bo to był hi-end jak na tamte czasy. Nie mniej sprawa nadal zostaje bez odpowiedzi. Czy chodzi o jakieś specyficzne walory brzmieniowe tych głośników czy po prostu sentyment do antyków, czy są jeszcze jakieś inne względy?. Pytam na prawdę z czystej ciekawości. Krytykanctwo nie leży w mojej naturze, można śmiało odpowiadać :)

@Coval_pl też zapytam Cie z czystej ciekawości, czy czytałeś dokładnie cały ten wątek? Tam znajdziesz odpowiedź, co jest takiego w starych szerokopasmowcach. Pozdrawiam

>@Coval_pl też zapytam Cie z czystej ciekawości, czy czytałeś dokładnie cały ten wątek? Tam

>znajdziesz odpowiedź, co jest takiego w starych szerokopasmowcach. Pozdrawiam

Moja ciekawość nie jest aż taka silna żeby czytać ponad 3000 postów....Liczyłem że ktoś życzliwy po prostu udzieli mi odpowiedzi....

Coval_pl, 21 Maj 2009, 09:18

>A konkretnie chodziło mi ogólnie o głośniki, nie tylko woofery>>

Ogólnie - dzisiejsze głośniki to inna technologia i inny dźwięk.

Są zwolennicy, nie wdając się w szczegóły, brzmień takich i takich.

A że błądzenie jest rzeczą ludzką, każdy to robi po swojemu - tu nie ma żadnej mądrej recepty, więc zabawa trwa...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

@Coval_pl, odpowiedź na Twoje pytanie nie jest łatwa, nie będzie też jednoznaczna. To co napiszę, jest tylko moją opinią. Myślę, że to nie jest tak, że te stare głośniki są najlepsze na świecie, tylko, że obecnie komercjalizm popchał wytwórców w trochę innym kierunku i obecne głośniki na są już tak dobre :). Kiedyś chodziło o dźwięk, teraz w większym stopniu o ilość sprzedanych komponentów audio. Trochę przypomina mi to sprzedaż w hipermarkecie butów męskich ze skóry za 29,99. Jak długo je ponosisz, czy będą tak wygodne jak kiedyś robione, czy będą z dobrych materiałów?

Stare głośniki, pomimo swojego wieku, zachowują super kondycję. Ówczesna myśli techniczna konstruktorów, oraz użyte materiały są obecnie trudne do odtworzenia :). Nie twierdzę, że nie można zrobić obecnie lepszych głośników, ale nie w tej cenie :). Stare szerokopasmowe w połączeniu z ciepło grającą lampą, analogowym gramofonem oraz płytą tłoczoną 30 lat temu, potrafią tak zagrać, jak nic obecnie produkowanego.

Ale to tylko moje zdanie. Poszukaj kogoś, kto zaprosi Cię na odsłuch dobrze zestrojonej odgrody, a sam zobaczysz, o co chodzi z tymi starymi głośnikami :) .

Pozdrawiam. Marek

Dlatego dodałem "ciepło grającą", bo nie każda tak gra :). Z drugiej strony określenie "ciepło grająca" może mieć wiele znaczeń :). Pozdrawiam

Na Allegro wystawiły się Altec'i 416-8C 15" :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@Zdzislav staram się "iść" powoli do przodu małymi kroczkami :), niestety ten jest dla mnie za duży :). Myślę, że jak się spotkamy na piwku, to pogadamy. Zapraszam i pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)))))))

mial ktos fantazje...cena za to dobra, moze sie komus z was przyda???

Ukryta Zawartość

:))) byc moze to unikat jedyny w swoim rodzaju i artysta sie nei zgodzi na duplikat ;) a tak na serio to wystarczy kupic zwykly tusz i go po prostu na czarno pomalowac, bedzie gral tak samo dobrze jak orginal, pozatym za te pieniadze to nie ma sie co czaic, jakis czas temu te RFT byly bardzo poszukiwane.

troszkę offtop

Nelson Pass wkrótce wypuści schematy do zwrotnicy aktywnej przeznaczonej do OB(będzie też dostępna jako gotowy produkt).

Ukryta Zawartość

post-16021-100004163 1243066862_thumb.jpg

post-16021-100004164 1243066862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z odgrodami czeka go też parę eksperymentów:

W tej z 21 otworami zamierza umieścić lowthera na środku i 20 szt pionner B20FU20...

Ukryta Zawartość

post-16021-100004161 1243067427_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taka zwrotnica to bardzo fajna sprawa, sam sie zastanawiam nad zakupem behringera 3400 i uaktywnieniu calego systemu. Probowaliscie aktywnych rozwiazan w odgrodach??

Ja zrobiłem bi-amp i bas poszedł przez behringera dcx 2496 i tranzystor, przez eq wyrównałem i było bardzo ciekawie. Będę podążał tą drogą tylko nie przy użyciu dcx 2496. Bo wydaje mi się że to przez to urządzenie było tylko ciekawie , a nie tak jak bym chciał. Jest "coś" co chyba by mnie uszczęśliwiło w tej kwestji :

Ukryta Zawartość

Ja już nie mam złudzeń, na wąskiej odgrodzie (55cm) nie uzyska się dobrego basu. koniec, kropka.

Ja nie mam miejsca na wielkie dechy, w tej sytuacji tylko bi-amp i eq. Oczywiście wtedy budowa systemu się komplikuje i to bardzo. Ale co zrobić...

Przy okazji projekt odgrody z aluminium. Musze coś zrobić bo żona wsiada na głowę...

T

post-16021-100004145 1243082480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na starych glosnikach faktycznie trudno uzyskac dobry i glownie niski bas w malej desce. Ale jesli tylko zgodzimy sie na niska efektywnosc i nowoczesne przetworniki, to nie ma problemu z basem w desce szerokosci 50cm. Cos za cos niestety, w odgrodach kompromisy sa duze, ale mimo to Jamo r909, r907 i Gradient Revoluition pokazuja, ze mozna bez biampingu. Moje skromne domowe testy rowniez to potwierdzaja...

Tylko takie jamo z paro watowa lampa nie zagra, a ja lubię lampy :)

Nie robiłem żadnych prob z nowoczesnymi przetwornikami, ale czy one nie brzmią troche inaczej niż papierowe, wysokoefektywne?

Jakie nowoczesne przetworniki masz na mysli?

Wlasnie, wiekszosc fanow odgrod uzywa malych lampek, a taki wzmak nie pociagnie nowych glosnikow, to oczywiste. Robilem w domu testy z tanim 18 calowym alphardem hw1800. Przy takiej wielkosci basowcu wielkosc odgrody oczywiscie tez ma znaczenie, ale wieksze znaczenie ma po prostu moc jaka na niego podamy. Trzeba ten spadek nadrobic praca wielkiej membrany, a do tego trzeba mocy. Te glosniki wytrzymuja duzo wiecej niz stare parchy. Robilem proby z generatorem jak oraz ze zwrotnica aktywna. Interesowalo mnie glownie to, czy taki glosnik wogole jest wstanie wytworzyc cisnienie przy czestotliwosci 30-40hz w przecietnym pokoju na desce szerokosci 50 cm. Co sie okazuje? Otoz uzywajac wzmacniacza tranzystorowego z wydajnym zasilaniem i mocy okolo 60w bez problemu wprawial w rezonoans przedmioty w 15m2 pokoju. Tego basu naprawde bylo duzo, az za duzo. Jeden glosnik generowal calkowicie slyszalna i wyczuwalna czestotliwosc 30hz. Wiec jesli mamy moc i duza powierzchnie membrany, to duzej dechy nam nie potrzeba. Nie na darmo Jamo zacheca do uzywania polkilowatowych wzmakow. To samo mozna powtorzyc na zwrotnicy pasywnej z niskim filtrowaniem, niekoniecznie stromym filtrowaniem.

Z tego co wiem w zwrotnicy Jamo w sekcji niskotonowej zastosowano dodatkową cewkę żeby skompensować spadek wynikający z OB. Jamo to produkt komercyjny i przez to podlega kilku prawom z tego wynikającym, m.in. ma działać z jednym wzmacniaczem. Wydaje mi się że zastosowanie aktywnego dołu jest bardzo słusznym rozwiązaniem i rozwiązuje większość problemów związanych z basem z odgrody w typowym M.

Absolutnie jestem zwolennikiem aktywnych zestawow glosnikowych. Rowniez aktywnych rozwiazan w odgrodzie. Jedynie chcialbym podkreslic, ze mozna wykonac pasywna wersje malej odgrody, jednak bedzie ona wymagac wzmacniacza duzej mocy, ze wzgledu na ogolna niska sprawnosc takiego zestawu.

utopia

Pass w swojej "zakładce" ma "stały" wątek: "DIY progress report"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe jak to gra....podobnie wygladaja do Tesli. Slyszeliscie juz cokolwiek z "kinapa"????? Jestem strasznie ciekawy ich brzmienia, szczegolnie sredniotonowych hornow wygladajaych jak altec lansing, tych tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi