Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajne odgrody. Nie ma to jak duży salon do odgród.

Ukryta Zawartość

Witam

Przyszedł mi do głowy pomysł na odgrodę otwartą "nieco inaczej". Proszę mnie zweryfikować i skonfrontować moje wymysły z rzeczywistością. Jednym z celów takiego rozwiązania była lepsza adaptacja do małego pokoju. Obecnie w niecałych 9 metrach kwadratowych mam dwie odgrody "ze skrzydełkami" o wymiarach 160 cm x 43 cm oddalone od ścian bocznych ok. 0,5 m i tylnej ok. 1 m, co zabiera sporą część pokoju.

Na dole zamieszczam rysunek lewego "głośnika" zrobiony naprędce w Corelu.

Cały zestaw głośnikowy rozbiłem na części składowe:

Głośnik szerokopasmowy gra poziomo - odgroda jest zespolona z dwiema ścianami pokoju. Korzyści:

- naturalnie odfiltrują się jego nie najlepsze wysokie tony,

- uzyska się lepszą przestrzenność dźwięku.

- zespolenie odgrody ze ścianą stworzy 3 "nieskończone" krawędzie i zapewni lepsze (niższe) basy

Obok szerokopasmowca w narożniku umieszczony jest uzupełniający go wstęgowy wysokotonowiec (domyślnie odcięty pojedynczą cewką).

Na dole jest niskotonowiec zamontowany w skośnie umieszczonej płycie, podobnie jak ogroda szerokopasmowca zespolonej ze ścianami (i podłogą). Korzyści:

- trzy ściany obudowy stanowią betonowe ściany budynku,

- żadna nie jest równolegla

Myślę, że właściwe rozmieszczenie głośników pozwoli rozwiązać problem rozbieżności fazowej - np. gdyby glośnik niskotonowy zasilić z osobnego wzmacniacza, zapewniłoby to możliwość płynnej regulacji fazy, wysokotonowy odcięty pojedynczą cewką można by poruszać góra dół, ew. przód tył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak... tylko teraz bas jest w obudowie zamkniętej.... dodatkowo wydaje mi się, że takie umieszczenie "średniotonowca" spowoduje powstanie zwarcia akustycznego w niedalekiej odległości od głośnika w kierunku słuchacza... ale ja cienki Bolek jestem i mało się na tym znam więc poczekaj co koledzy powiedzą ;)

Wydaje mi sie ze lepszym wyjsciem dla sredniotonowego byłoby wstawienie dechy jednak pionowo ale z dotchnięciem scian bocznych co patrzac z góry utworzyłoby trójkat równoramienny(ramiona-sciany, podstawa-decha).bo inaczej bedzie zwarcie akustyczne jak wspomniał poprzednik.

15" 8 ohm alnico papierowe woofery są w tych kolumnach, idealne do odgrody. Same kolumny dobre jako podstawki na na kwiatki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś z szanownych Forumowiczów miał okazję spotkać się z tym głośnikiem? Zastanawiam się czy nadaje się "na dół" do odgrody...

Ukryta Zawartość

Te na pewno się nadają reszta w moim wątku nówki z półki

Ukryta Zawartość

idę tyrać licytujta szybko bo tylko 4sztuki a co do transportu to na PW

Rafaell

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A czy któs próbował wsadzić jakieś basy Klipscha w odgrodę np. takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell ja mam tez Sansui u siebie, z tym ze model W-146. Sa ok, z tym ze w odgorodzie ponizej 50Hz raczej nie zejda. Sa ok, ale nie az tyle zeby je warto ze Stanow sciagac, no chyba ze jako zamienniki do orginalnych kolumn. POzatym impedancja 5 om nie jest moim zdaniem optymalna. Z drugiej strony cena jest bardzo atrakcyjna...

nookie736, 6 Gru 2007, 23:35

Pamiętam chciałeś mi jednego sprzedać i to sporo drożej :D ale nie w takim stanie igła jak na tej licytacji (i mniejszej mocy-ten jeden twój )Zapamiętaj sobie one schodzą efektywnie na 27Hz ale nie w małym pomieszczeniu-tam ich nie usłyszysz tak jak ja gdy je kupowalem i myslałem ze sa dziabnięte Dopiero u mnie na 36 metrach bas rozwinął skrzydła i 0,5 wata daje już nieźle czadu i nie gra to tak basem bez dokładnej lokalizacji jak na przykład na słuchanej ostatnio lini transmisyjnej za koszmarne pieniażki.

A może by się wyłamać i zrobiś odgrodę push-pul tylko sklejonymi głośnikami cewkami do siebie,było by kapitalnie-mocniejsze pole w cewce i jeszcze wyższa efektywność ?

Kombinujta naprawdę macie pole do popisu głośniki można kupić już za 15$ sztuka,czyli 45 zł + koszty ogólne tak że 8o zeta za 15" wysokiej już dziś nie robionej klasy to naprawdę taniocha

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam u siebie Eminence o ktorych pisalem wczesniej. Moze ktos rozpozna ten model.

Nie wiem o nich nic poza tym ze sa maja impedancje 8 om.

Nie probowalem ich jeszcze, moje odgrody maja zbyt maly otwor, w dodatku owalny. Poki co szykuje deski do proby.

.

Ukryta Zawartość

post-4217-100007513 1197034266_thumb.jpg

post-4217-100007514 1197034266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

witam

co sadzicie z technicznego punktu widzenia o wykorzystaniu do sredniotonowca kondensatorow foliowych bipolarnych ale poprostu wpietych pojedynczo?

takie kondensatory maja zwykle wieksza pojemnosc od innych

to ja pociagne dalej, a wiec bipolarny ze znacznie mniejszym napieciem np 50V (dla porownania baterie kondensatorow papierowo olejowych maja 200-600v) czy napiecie 50-100V a 200-400v ma jakies znaczenie? A moze takie bipolarne jeszcze bocznikowac tylko po co?

buble_corp,

Te Eminence to kompletny niewypal, testowalem je przez trzy dni na rozne sposoby, wydawaly z siebie tylko jakies nieokreslone pomruki, graly kompletnie bez werwy i niemrawo.

Do odgrody nie nadaja sie kompletnie.

Probowalem tez bi-ampingu bo myslalem ze moze wzmacniacz za slaby, ale zamiast basu slychac bylo tylko jakies cienkie buczenie.

W koncu nie wytrzymalem i z ulga wrocilem do owalnych sabek, w porownaniu do Eminence to super glosniki. Co prawda brak im niskiego zejscia, ale dwa suby robia swoje i jest Ok.

Tym razem zostalem juz przy bi-ampingu, gore i srodek obsluguje SE, a owale napedza PP.

Zrobilo sie jeszcze bardziej przejrzyscie i bardzo dynamicznie, jest super :)

Mam ochote wyprobowac jeszcze Alpharda - to w sumie tani glosnik, wiec mozna sprobowac - ciekawi mnie jak calosc zagra z 15 calowcami.

Who's Afraid of Music?

>Music

A te Eminence odsłuchiwałeś same - czy może z resztą pasma ??

Wiesz - u mnie - jak odłączę elipsę i tweeter - to z Alpharda słychać tylko buczenie basu ... i na odwrót - kiedy odłączę Alpharda - to elipsa i tweeter jadą górą i średnicą --> co za ciekawie nie brzmi ...... Dopiero połączenie wszystkiego razem do kupy daje jako takie efekty ...

Reasumując - odsłuch samych basów niewiele daje - takie moje zdanie.

->Music

Do tych Eminence to trzeba trochę powera (przynajmniej 100W) i wtedy potrafi on całkiem sporo dźwięku z siebie wydobyć. Czy może już wiesz jakie to są Eminence?

Zapewne te Saby są bardzo łatwe do wysterowania i nie mają niskiego zejścia. Ja jak słuchałem na samym B200 w dużych odgrodach to właśnie nie było niskiego zejścia i dlatego wszystko takie przeźroczyste i szybkie w dzwięku mi się wydawało.

szakunec,

>A te Eminence odsłuchiwałeś same - czy może z resztą pasma ??

Sluchanie samych Eminence to chyba troche bez sensu, oczywiscie ze sluchalem wszystkiego razem.

Chyba nie dalbym rady sluchac przez trzy dni samego buczenia ;)

Who's Afraid of Music?

>Music

zapytałem - bo dziwi mnie, że te Eminence to taki niewypał . . .tak przynajmniej twierdzisz.

Kurcze - wyglądają dobrze - jak każda inna 15-ka . no nie wiem . . .

Może uszka masz już tak osłuchane basem z Sabek, że inne głośniki to burczybasy - hehe :))

buble_corp,

te glosniki nie nadaja sie do odgrody, owszem, potrafia zagrac glosno, ale przeciez nie o to chodzi. Po prostu charakter basu z tych glosnikow w panelach jest kompletnie do bani.

>Zapewne te Saby są bardzo łatwe do wysterowania i nie mają niskiego zejścia. Ja jak słuchałem na

>samym B200 w dużych odgrodach to właśnie nie było niskiego zejścia i dlatego wszystko takie

>przeźroczyste i szybkie w dzwięku mi się wydawało.

Niskiego zejscia mam pod dostatkiem z subow w oz, trzesie niemilosiernie.

Owszem, saba jest latwa do wysterowania, ale Eminence maja podobna efektywnosc. Sprawdzilem to porownujac te dwa glosniki odciete troche wyzej, podlaczone w stereo - saba z prawej, Emi z lewej. Porownywalem je tez obok siebie, raz jeden, raz drugi - glosnosc prawie identyczna.

Problem lezy w innych parametrach, byc moze Qts jest decydujacy w tym momencie.

Jedyne co sie dowiedzialem o tych przetwornikach to ze Eminence robi te glosniki na zamowienie do okreslonych paczek, znalazlem nawet sklep ktory je sprzedaje. Niestety oprocz mocy i impedancji wiecej danych nie ma.

Who's Afraid of Music?

szakunec,

>Może uszka masz już tak osłuchane basem z Sabek, że inne głośniki to burczybasy - hehe :))

Jest fajnie, nie powiem, ale wiem ze mozna duzo lepiej pod ty wzgledem ;)

Who's Afraid of Music?

Witam,

Zachęcony opiniami na temat dźwięku z głośników SABA, postanowiłem nausznie się przekonać jak to gra ;-).

Właśnie odebrałem przesyłkę z kompletem pięknych NOWYCH głośników SABA. Na niemieckim ebay-u udało mi się kupić NOS-y z 56 roku ;-)). Czekam na przesyłkę z USA z Altec-ami 416-8A. Mam nadzieję że na gwiazdkę dojdą ;-)))

Jak tylko będę miał komplet wrzucę jakieś fotki ;-))).

Póki co przebieram nogami bo nie mogę się doczekać ;-))

W zamiarze mam zrobić mały sparing pomiędzy "starymi" głośnikami SABA + Altec oraz SS9700 + SS 18W8542 + Altec.

Wszystko montowane w folded open baffle ..Zobaczymy co z tego zagra lepiej .;-)

Pozdrawiam,

Artur

• Pokaż nowe odpowiedzi