Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Sie wie się ;-)

Jedno mnie martwi póki co - Rozmiar ;-(

Wzorowane rozmiarowo na P-21 najmniejszych z możliwych i tak porażają swoją wielkością w stosunku do otoczenia..

na mój gust WAF -200 %.

Moja kobieta zapytała tylko czy w najbliższym czasie przeprowadzamy się do 150 m mieszkania.;-))

Artur

I zagrały, słusznie zagrały. W zakresie mikro i makro dynamiki mistrzostwo świata, bardzo dobry bas bardzo wysoka skuteczność.

Jedynie zastrzeżenia tak na szybko to scena..;-(( Instrumenty pływają, brak precyzyjnej lokalizacji. BYć może spowodowane jest to szerokością ogrody w okolicach głośników wyskotonowych (45 cm).

Charakterystyczny dzwięk membran papierowych jest bardzo łatwy do wychwycenia. A to jest oczywiście kwestią gustu.

Pytanko jak się zmienia dźwięk przy zmianie pojemności kondów dla tw i mid. W tej chwili gram na 82uF i 3,9uF. Któryś z kolegów sugeruje 100uF i 2,2 -3 uF na górze. Jaki będzie efekt takich zmian ??

Pozdrawiam,

Artur

max 3 uF na tweeterze

mid: daj nawet 200 uF, a cewkę poniżej 0,3 / 0,24-0,26 /

lokalizację zródeł i całą resztę dotyczącą stereo niestety musisz dopieścić żmudnym ustawianiem bazy oraz kątów skręcenia dech. Nawet 1mm przesunięcia daje wyraznie słyszalne zmiany. Jest to najbardziej upierdliwy moment w obcowaniu z nimi, ale warto ! życzę cierpliwości :)

artur

Witam

też przymierzam się do odgród, ale myślę nad nowymi głośnikami

mam taki plan:

1. na górę i środek "wsadzić" gotowy projekt TotemMitte (GDWK10/80 i GDN13/40)

2. na dół wsadzić po dwa Alphhardy 30 - 38 cm

3. odgrodę zrobić na wzor tych Jamo, i Kaim Twonka :-)

podział: dół aktywny (drakula + filtr cięcie na 80 - 100hz)

góra pasywna (zwrotka gotowa z tematu totemow, od dolu nie filtrowane)

Co o tym sądzicie? czy taki podział będzie dobry, ew jak to inaczej zrobić?

Pozdrawiam

ArtPaw

Rozumiem, ale nie ma jednej i tylko jednej "słusznej drogi" :-)

Twonk i ludzie z KAiM chwalą tamte odgrody, a ja chciałbym zachować co nie co z tego co może zaoferować taka konstrukcja, jednak koszty niektórych przetworników są dla mnie zabójcze.

Dlatego pomyślałem nad taką koncepcją, jaką przedstawiłęm powyżej.

Klony Totemków jeśli chodzi o stereofonię i średnicę są oceniane bardzo pozytywnie, więc wydawoło mi sie, że to mógłaby być tania i dobra alternatywa.

Podobny kosz do GDN-a maja 13-tki Fostex, więc kiedyś można by zrobić upgrade.

Zastanawiam się jednak nad wyborem głośników na dół pasma, oraz ich podział.

Na stronie KAiM piszą, że jeden niskotonowy, to za mało, stąd u mnie znalazły sie dwa jak w Jamo

z kolei GDN nie zamierzam "ciąć", gdyż on sam z siebie chyba zacznie grać ok 100Hz bez obudowy?

Jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.

Poza tym u mnie niestety względy estetyki mają znaczący wpływ na taki projekt,

więc nie może to być deska OSB z castoramy i jakiś bas w kolejnej desce...

Pozdrawiam

F4 ja kiedyś tez wpadłem na podobny pomysł i wsadziłem głośniki ze skrzynek na dechy( 2 gotowe pary fabrycznych "paczek"), musisz wiedzieć ze będziesz musiał zaprojektować zwrotnice od nowa, a być może że głośniki z totema nie będą ze sobą współgrać na dechach. Przepraszam tez za nie fachowość bo nie wiem od jakiego parametru głośnika to zależy ale zauważyłem że głośniki na miękkim zawieszeniu nie grają na dechach, zawieszenie musi być sztywne.( w sumie 5 różnych głośników od 12cm do 30cm)

Może ktoś wie czemu tak jest z tymi miękkimi zawieszeniami?

F4

W tych projektach za mała jest odgroda dla basu. Bas bez odgrody nie zagra. Dodanie drugiego głośnika też nic nie da. Może być nawet gorzej. Cwiczył to niedawno szakunec. W końcu wyrzucił jedną parę i z jedną parą doszedł do ładu z basem.

W sprawie tweeterów i srednicy to tak jak w życiu, jeden lubi góry, drugi mazury- jeden papier a inny kopułki. Przed realizacją projektu radzę posłuchać tego i tamtego bo opieranie się na cudzych opiniach to słaby pomysł.

Zdzislav

Rozumiem, że miękknie zawieszenia "nie grają"

jednak i w Jamo i w konstrukcjach KAiM na "srednich i górze" jest miękkie zawieszenie.

hmm, to na razie i tak tylko pomysł, więc wszystkie opinnie jak najbardziej wskazane i na pewno będę się im przyglądał i wyciągał wnioski

ArtPaw

na stronie KAim napisali coś zupełnie odwrotnego, że jeden głośnik nie daje rady...

i bądź tu mądry ;-)

Raczej trudno sobie wyobrazić aby Jamo robili seryjnie swoje OB stosując 50-letnie głośniki alnico :)

Jest więc powód dla którego stosują miękkie zawieszenie. Ma być nowocześnie, ładnie i drogo. Zgodnie z modą.

Jak toto gra -- to już sprawa drugorzędna.

F4 odgrody to srednica i przedewszystkim srednica - najlepiej pod lampa z tez doskonala srednica i gramofonem takze z dobra srednica, bas jest uzupelnieniem by nie bylo telefonicznie chudo i jazgotliwie przez to a gora pilnuje by perfekcjonista nie brakowalo malych detalikow w gornym pasmei ktore i tak przy sluchaniu np. 50 letnich podrapanych plyt wprowadza wiecej smieci niz muzyki. Gralo to dziesiatki lat temu kiedy zostalo opracowane i tak samo gra dzis wszelkie nowe pomysly wydaja mi sie bardziej kwestia sztucznej mody ale jak kto woli, choc ja dla przykladu slucham na obu typach kolumn wiec do dziwnych wynalazkow mnie nie ciagnie

Natomiast eksperyment polegajacy na polaczeniu obu filozofii mi akurat nie wyszedl, bylo to polaczenie kolumn tradycyjnych z basowcem w obudowie i wysokimi z przycietym glosnikiem szerokopasmowym 93db + 97db. Efekt ciekawy szczegolnie dla ubogich bo takie glosniczki mozna miec juz za 20zl ale naprawde dobrze brzmialo w tym wypadku znacznie mniej utworow niz na samych odgrodach badz samych kolumnach wspolczesnych.

U mnie miało by to grać

1. GainClone + Pre lampowe na E88CC

2. Pass Aleph Mini (na razie mam tylko części :-) ) + pre lampowe j/w

3. stąd mój "pomysł" na aktywne zasilanie dołów przez Drakulę

jako źródło

1. Marantz CD53 modyfikowany (na razie)

2. Dac na TDA1543 Non OS z dowolnego źródłą (CD, DVD, Cyfra, komputer,)

Dac dysponuje wejściem digital w postaci Optical/Coaxial, a już do mnie jedzie konwenter USB-SPDiF

3. Gramofon Wega (wkładkę mam obecnie jakąś Shure) + Bugle hagermana klon jako Phono-stage

jednak z analogu chyba zupełnie zrezygnuję, na rzecz cyfry.

Moje pytanie brzmi, nie czy zagra, lub jak zagra, bo skoro nikt tego nie zrobił to nikt mi nie odpowie

tylko jak połączyć dół pasma tzn dwa woofery ALphard (tu równiez może inne propozycje Tesla, STX, Tonsil, może jakieś estradówki. może też opcja upgrade w przyszłości, na pewno macie doświadczenia) ( w KAiM mają Monacory, ale one drogie)

z pozostałą reszta.

Czy słusznym jest założenie, że GDN13/40 w odgrodzie nie będzie potrzebował filtrowania od dołu?

a może ze względu na obciążenie i tak trzeba mu dać jakiś filtr aby głośnik pracował z większą swoboda.

Niestety Saby, Siemensy, ALnico są poza moim zasięgiem cenowym.... bo kto to widział żeby stary głośnik z radia o wartości 100zł sprzedawać za 300-2000zł

Jeśli układ GDN13/40 z GDWK10/80 się nie sprawdzi wtedy nabędę za 400 zł kpl Fostex-ów szerokopasmowych.

Najważniejszy dla mnie w obecnej chwili jest prawidłowo skonstruowany dół pasma z odpowiednim filtrowaniem.

Pozdrawiam

PS te Jamo grają naprawdę, ja je słyszałem i to było coś, no ale firma z ceną faktycznie "pojechała" :-)

-> F4

Cena Jamo wcale nie jest pojechana, tylko to jest ich produkt referencyjny, więc jak by tak duża firma o tak dużych możliwościach technicznych dała produkt referencyjny w cenie 10k PLN to by było dziwnie. Zresztą zobacz jakie tam głośniki siedzą i z czego zrobili odgrodę. Potem znajdź "normalne" kolumny na takich samych głośnikach jakiegoś "zagranicznego" renomowanego producenta i porównaj cenę.

Odnośnie Twoich planów, jak Ci szkoda wydać 300 PLN za dwie szerokopasmówki to pamiętaj, że na basowce niestety trzeba wydać trochę więcej nawet jak alphardy będziesz kupował, a przecież chcesz jeszcze aktywny podział zrobić, to już wogóle kupa kasy, przecież do Ugody to samo trafo co najmniej 300 PLN kosztuje, a do tego jeszcze zwrotnica aktywna z buforem.

Jak chcesz robić OB to zacznij od dobrej średnicy i góry, brak niskiego basu naprawdę na początku nie przeszkadza. Jak zauroczenie się skończy to wtedy za bas się można brać.

F4

--> spróbuj najpierw z jednym wooferem --> naprawdę... Wszystko zależy oczywiście jak duże odgrody masz w planach zrobić i jak duże pomieszczenie ma to nagłośnić. Ja przekonałem się na własnej skórze, że co za dużo to niezdrowo. Moje odgrody mają około 55cmX130cm - i z dwoma Alphardami grało gorzej niż z jednym.

Aktualnie poprzestałem na jednej sztuce i 24m2 nie narzekam na brak basu.

Pozdr!

BubleCorp

Dobry środek i góra... czy klon Totem Mite w tej roli będzie powiedzmy "wystarczający"?

Dół miałby być napędzany nie ugoda a drakula :-) ale to akurat nie ma znaczenia, sygnał i tak będzie "cięty"

myślałem żeby zastować zwykły filtr z cewką i kondensatorem za końcówką mocy...

czy GDN trzeba będzie filtrować od dołu?

Może faktycznie na początek dać jeden woofer na dół, a tylko odgrodę przygotować pod drugi ew.

w takim przypadku jeden woofer powinien znajdować sie na samym dole, czy jako ten powyżej?

Też wyczytałem, że stosując średniotowy i wysokotony głośnik, lepiej zastosować odwrotne ułożenie niż tradycyjnie

tzn woofer, wysokotonowy, średniotonowy....

chyba Misimor to pisał.

To na razie oczywiście pytania tylko, na razie czas zajmuje mi kpl elementów do Pass Aleph Mini, więc odgrody, jeśli powstaną, to nie prędzej niż za dwa-trzy miesiące.

A tak poważnie, to najbardziej w tych odgrodach "kręci" mnie ich design, dlatego układ z Jamo oraz te z KAiM mi pasują...

nie wybrałem jednak jeszcze koloru, ale napewno będzie to lakierował lakiernik samochodowy :-)

"F4, 13 Sty 2008, 23:16

>A tak poważnie, to najbardziej w tych odgrodach "kręci" mnie ich design, dlatego układ z Jamo oraz

>te z KAiM mi pasują... "

--- Ale jak będą grały też chyba się liczy ?? :)

Odnośnie ustawienia wooferów --> przestudiowałem obie możliwości i wg mnie mocniejszy (cokolwiek to znaczy) bas jest kiedy basowiec jest na samym dole... Powyżej jest zaś bardziej punktowy.

F4, 13 Sty 2008, 23:15

>BubleCorp

>Dobry środek i góra... czy klon Totem Mite w tej roli będzie powiedzmy "wystarczający"?

chłopie przecież Ci piszą wyżej że Mite to konstrukcja z obudową, a Ty chcesz to dać w odgrodę.

wykręć głośnik z obudowy- przekonasz się nawet na słuch że różnica będzie.

subtelna ale będzie ;-)

chyba że chcesz Mietki postawić na odgrodzie z basami ...

Kebedes

Mietki mają grać tyle ile mogą, czyli w odgrodzie będzie to od ok 100Hz, dól początkowo miał być na dwóch 38cm Alphardach, ale ...

czyli by było tak

na dole 38 cm, miejsce (nie wycięte) na ew upgrade pod drugi, i na gorze:

1. GDN13/40 i GDWK10/80

2. GDWK10/80 i GDN13/40

która konfiguracja będzie lepsza?

nadal nie wiem nic odnośnie podziału pomiędzy wooferami, a reszta tzn "mietki"

-> F4

Totem Mite to trochę jednak daleko od szerokopasmowej i dipolowej szczegółowości i otwartości na średnicy.

Poza tym pisałeś o aktywnym podziale, a to nic innego jak aktywna zwrotnica. Chcesz dać cewkę i kondensator za wzmacniaczem na bas - marnotrawstwo DF wzmacniacza, to już lepiej zrobić pasywną zwrotnicę ale przed końcówką na bas, ale do tego trzeba pre (bufor) o niskiej impedancji wyjściowej. Zresztą jak chcesz bi-amping to bez bufora na wejściu się nie obejdzie.

Jeżeli będziesz miał oddzielny wzmacniacz dla średnicy i góry to może nie być konieczne cięcie od dołu średniotonówki, chociaż przynosi ono czasem pozytywne efekty (poprawia szczegółowość średnicy) bo i tak efektywność basu będzie dużo niższa od średniotonowej i będziesz musiał z 10dB na bas dodać, chyba, że wykorzystasz głośniki z Totem Mite na średnicę które pewnie z 87dB efektywności mają. To może przy odgrodzie szer. 50cm Ci się uda wyrównać efektywność obu sekcji.

Kubedes

Odgoroda ma być coś jak Jamo, z podobnym układem głośników, tylko głośniki inne (czyt. dużo tańsze) :-)

teoretycznie GDN będzie miał większe pole do popisu w odgrodzie niż w obudowie, wiec to co w mietkach najlepsze

tzn średnica i stereofonia, powinna w odgrodzie zagrać jeszcze lepiej... OBY !!!

Buble-corp

chodzi o taki filtr?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ależ to kurczę wiele zabawy, myśle że drakula będzie odpowiednia do napędzenia jednego lub dwóch wooferów 38cm

czy to z takim filtrem, czy ze zwykłą cewką i kondensatorem...]

mówisz źeby wzmacniacz dać za cewką i kondensatorem? hmmm

a odgroda te 40-45cm szerokości będzie musiała mieć, skoro na dole ma być głośnik 38cm...

co do wymiarów, to myślę, że będę się wzorował na Jamo jednak, tzn i szerokośc i wysokość odgrody...

zastanawiam się jeszcze nad prawidłowym rozmieszczeniem głośników w takiej odgrodzie....

Co do szczegółowości...

nie zakładam że parka GDN i GDWK jest mistrzem w tej dziedzinie,

a układ ten wymyśliłem sobie dlatego, że jest sprawdzony z pozytywnym skutkiem w klonach "Mietków"

kosz GDN jest niemal identyczny z 13 cm Fostexem, więc kiedyś będzie można dokonać porównań z szerokopasmowcem i ew zrobić upgrade.

Ukryta Zawartość

mietkami sie zachwycaja bo sa tanie i graja w miare... nic pozatym.

wysokotonowka naprawde pozostawia wiele do rzyczenia.

moim zdaniem nie warto tracic czasu i pieniedzy. z reszta mysle ze kiepsko to zagra w odgrodzie...

jesli ma byc budrzetowo pomysl moze o tesli ARZ, ma naprawde kultowe brzmienie, prostym filtrem mozna troche ja uspokoic i da sie slychc, od biedy nie trzeba juz wysokotonowca.

i niestety nie wiem tez czy jest sens brac sie za alpierdy bo to muly, mala efektywnosc, jakosc chinczyka;)

moze warto dozbierac jeszcze z pol roku i kupic jeden lepszy woofer?

pamietaj ze prowizorka trwa najdluzej i jest najdrozsza bo kupujesz 2x.

Mikołaj Tesla ARZ odpada, bo dziura po niej nie będzie pasowała do Fostex-a

z Alphardami się zgodzę, sam nie jestem do nich przekonany, ale w wątku wyczytałem że w odgrodach je ludzie stosują z dobrym skutkiem, ale tu na propozycje jestem otwarty

Mietki są dobre bo są tanie.... hmm oryginały Totem kosztowały na początku 2.700 zł więc nie takie tanie, a czy dobre czy nie... to już zupełnie inna sprawa.

Poczytaj w wątku o mietkach, ktoś je porównywał z B&W 805 i nie ustępowały na wysokich ani na średnicy, jedynie bas z B&W był bardziej przekonujący...

w odgrodzie bas będzie odwarzany za pomocą zupełnie innych przetworników, wię to co najlepsze w Totem Mitte zyska jeszcze więcej, bo głosnik nisko-średniotonowy, nie będzie obciążony w postaci komory (obudowy) także teoretycznie powinien odtworzyć jeszcze lepiej środek.

Myślę że to zupełnie inna klasa niż Tesla ARZ, a odgroda to jak widać na przykładzie Jamo oraz kolumn z KAiM nie tylko same szerokopasmowce.

Sam rodzaj obudowy (bo odgroda to też rodzaj obudowy) chyba nie dyskryminuje innych przetworników w takiej roli.

A więc "pierwsze" zakupy zrobione

na górze i na średnicy będą pracowały takie Seasy...

na dól na razie Alphardy 15" po dwie szt, 82 zł za szt to nie majątek....

chyba że może 12" Alphard...

jakie parametry powinien mieć woofer do odgrody?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi