Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za rady .

---

Jestem na etapie prób , zamim wszystko wyląduje w docelowej płycie - odgrodzie .

---

Jeszcze trochę o prądzie , czy kondensatory muszą być na 250 - 400 V ?

Taką informację przekazał mi " fachura " od zwrotnic , jeśli tak to już boję się dotykać podłączonych głośników :)

63 volt wystarczy

lecz polecane i sprawdzone w boju foliowe MKP lub olejowe mają większe napięcia. Nie ma to większego znaczenia czy 200 czy 600 volt. Znaczenie dla dzwięku ma typ tych kondów. Rzadko które dobrze grają. Temat rzeka.

Dzięki !

Mam jakieś Mant MKP 400 V ,ale to z tych pojemnośći od 1 do 4 uF.

Te większe MPK przypominają wyglądem duże słoiki , i kosztują jak słoiki z kawiorem , ale cóż zachciało się ...

sensowne ceny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jantzen

100uF 45 zł

56 uF 33 zł

Ukryta Zawartość

>63 volt wystarczy

>lecz polecane i sprawdzone w boju foliowe MKP lub olejowe mają większe napięcia. Nie ma to

>większego znaczenia czy 200 czy 600 volt. Znaczenie dla dzwięku ma typ tych kondów. Rzadko które

>dobrze grają. Temat rzeka.

ma sens inwestowanie w papierowo olejowe NOS-y siemensa etc....???napiecie na ogol 600v albo wiecej

Witam !

Pytanie z tematu konstrukcje .

Chodzi o prostą odgrodę z głośnikiem basowym na dole konstrukcji .

Czy w przypadku OB ważne jest izolowanie odgrody od podłoża ?

Jeżeli tak , to jak technicznie tę kwestię rozwiązaliście ?

Czy też nie ma to istotnego znaczenia .

Aaaa .... jeszcze jedno dla mnie ważne pytanie .

Czy na rezonans odgrody ma wpływ wykończenie jej powierzchni ?

W moim projekcie odgrody to naturalna okleina z politurą .

Mocny->

w przypadku OB izolowanie od podloza ma duzo mniejsze znaczenie, bo nie ma tutaj pudla gdzie cisnienie napiera na kazda jego czesc, czyli rowniez w dol. Te kontrukcje sa zazwyczaj o wiele mniej sztywne i zaloze sie, ze zastosowanie sklejki o innej szerokosci zmienia dzwiek o niebo bardziej niz posadzenie calej odgrody na kolcach. Strata czasu i pieniedzy jak dla mnie.

Co do rezonansu, gruby lakier zmienia sztywnosc, wiec jakis wplyw jest. Nie wiem jednak czy az taki, zebys sie tym martwil. Chyba wazniejsze, zeby zastosowane wykonczenie nie wplynelo na sposob montazu samych glosnikow, bo np. chcesz miec teraz glosniki montowane od zewnatrz/wewnatrz, itp. A tak w ogole, to ciekaw jestem ile osob probowalo wsadzic glosniki w roznych stron i jakie byly efekty. Ponoc najlepiej jest nie robic tuneli i zfrezowac scianki po obu stronach mniej wiecej tak:

| |

| |

/

||

|=

ojoj, ale fatalnie sie wyswietlilo, co ciekawe nie ma slasha. No nic, chodzilo o to, zeby pokazac, ze glosnik powinien byc zawieszony mniej wiecej w srodku grubosci deski, gdzie obszar obok glosnika po obu stronach powinien byc sciety pod katem.

mocny.

Izolowanie OB od podłoża ma duże negatywne znaczenie. Najlepiej nie izolowac niczym.

Najgorszy jest granit. - bas zanika. Sprawdziłem. OB powinno być bez podłogi, niech głośnik basowy widzi ziemię. Pod dechę najwyzej cienkie podkładki filcowe, gumowe lub jakie tam sa pod reka.. Może ktoś ma inne doświadczenia? Niech się podzieli uwagami.

ap

Artur, z tym granitem to chyba nie do konca tak. Basu moze byc mniej bo dzwiek odbija sie latwo od granitu i gdy kolumny stoja z dala od sciany efekt moze byc taki jak napisales. Jesli jednak postawisz je blizej sciany to granit pod spodem moze akurat dodac basu bo wiecej odbije sie od sciany. Robilem male testy i tak to mniej wiecej u mnie wygladalo na podlodze z wykladzina. Tak czy inaczej ja mam scianki boczne i gorne, ale tez zdecydowalem sie na otwarta kontrukcje od dolu.

Witam !

Dziękuję za informacje i Wasze opinie .

Pytałem o rodzaj wykończenia przedniej ściany odgrody , ponieważ wyczytałem w starej książce traktującej między innymi o konstrukcjach głośnikowych , że w przypadku głośnika basowego - a właściciwe fal przez niego emitowanych , część z nich ulega ugięciu i odbija się od przedniej ścianki , w tym wypadku odgrody , i dopiero wówczas odbita wędruje dalej .

Toteż wielkość , wykończenie powierzchni oraz sposób umieszczenia - przytwierdzenia głośnika według tej wiedzy ma znaczenie , byłem ciekawy Waszych opinii .

Nakłada się tutaj kilka akustycznych " zagwozdek " rezonans - granie samej odgrody , powierzchnia odbicia i jej wykończenie ( raczej chyba odbicie niż pochłanianie fal ) , oraz sposób zamontowania głośników , by te jak najpełniej zagrały w odgrodzie ( przekazały rezonans ).

Oraz strojenie basu poprzez wielkość odgrody .

Co do montowania głośników , tylko na jednej ze stron traktujących o budowie podobnych " ustrojów akustycznych " spotkałem się z polecanym wewnętrznym mocowaniu głośników , w połowie grobości ścianki , w wyfrezowanym kielichu .

Pozostałe konstrukcjie , między innymi te pokazane w tym wątku , sprawę stawiały demokratycznie , czyli głośniki były montowane zarówno na zewnątrz , jak i z tyłu odgrody .

W mojej próbie zamontowałem głośniki na zewnątrz , z tym że tweeter za pośrednictwem gumowo - metalowych podkłądek , natomiast owalny szerokopasmowy , bezpośrednio , dosyć ciasno wkręcony .

Gra ten ustrój bardzo przyzwoicie .

Mocny

Próbuj i słuchaj. To jedyna metoda. Żadne wzory matematyczne i książkowe sugestie się nie sprawdzą. Efekt końcowy zależy od reszty systemu, pokoju w którym gra oraz gustu słuchacza.

ap

Witam !

Pytam o szczegóły bo chciałbym uniknąć takiego efektu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetny przepływowy ogrzewacz wody :)

Bawiąc się z odgrodami nie zaszkodzi decydować się na podobne rozwiązania, oczywiście traktując je jako źródło zdobywania doświadczeń i stan przejściowy.

Pozdrawiam

sam mam odgrody na kolach bo w palacu nie mieszkam a te wszystkie beznadziejne dechy bardzo tamuja ruch, to tak dla ciekawostki natomiast bardzo fajny efekt dla basow daje wybudowanie sceny czyli deski na dole miedzy nimi podstawki i deski na gorze na ktorej dopiero oparta jest odgroda - mozna pocwiczyc rozne materialy

Jakie są zalety odgród w porównaniu z kolumnami zamkniętymi a jakie wady. Czy to nie przeszkadza, że z tyłu bembrana wytwarza dzwięk odwrócony w fazie. W kolumnach zatkniętych robi się wszystko, żeby to wytłumić.

Nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, pomaga.

Fale za i przed dechą nawzajem się znoszą i dlatego nie słychać podbarwień basu.

Ogólnie działa to jak dipol. Stąd przy super optymalnym ustawieniu pojawiają się fenomenalne efekty przestrzenne.

Teraz walnę herezję, sam nie mogę wyjść ze zdumienia... Fenomenalne efekty przestrzenne miałem, gdy grała mi złożona jedna odgroda w lewym kanale, a w prawym kolumna "standardowa". Rany przestrzeń na hektary, piękne zejście na basie średnim (kolumna) i na bardzo niskim (odgroda). Surround to mało powiedziane. Mógłbym tak żyć ;-) ale to faktycznie herezja :-)

Madly ja miałem podobnie. Podobnie bo kiedyś podłączyłem 2 różne paczki i przestrzeń była lepsza niż jak zestawiłem kolumny w pary "z zestawu". Z odgrodami jeszcze nie próbowałem :P

Ale i tak ciekawe o co w tym chodzi? Inna faza? Inna charakterystyka częst.??(tak strzelam)

Fazy zrobiłem zgodne... Byc może inne charakterystyki. Najśmieszniejsze, że nie czuło się mocno, że jeden kanał szedł spod zupełnie innej sztancy :-).

Z innej beczki. Jutro jadę kupować MDF na docelowe dechy, testy na pażdziosze otrzymanej w prezencie od Cypher'a (dzięki!) zakończone. Pora na przesiadkę. Na deskę główną chcę kupić MDF grubosci 38 lub 30 mm, na boczki już 22 mm. Pytanie: czy 38 mm to nie za dużo? Co prawda przy testach "subwooferowych" Tesla a i moje koaksjalne University 315-c generowały mocne drgania juz od 25 Hz i przy ostrym pogrywaniu 28 mm pażdziocha furkotała... Ale paździocha to nie MDF. 38 mm, czy starczy 30?

Niektórzy wkładali głośniki w tekturę i też jakoś grało ;)

Przy grubości prawie 4 cm to mamy już mały tunel... który raczej pomagał nie będzie. U siebie używam płyty meblowej o grubości 18 mm (lub 16) i jest ok. Oddzieliłem jednak sekcję basową od reszty co eliminuje przenoszenie drgań z głośnika basowego na pozostałe.

Jeśli chodzi o podłączanie różnych kolumn pod lewy i prawy kanał oraz towarzyszący temu efekt przestrzenności to mój skłonny do teoretyzowania umysł podpowiada mi, że różna charakterystyka kolumn sprawia, że stosunek efektywności jest różny dla różnych częstotliwości i o ile może się udać balansem wyregulować to aby wokal był na środku to dla innych "instrumentów" wszystko się rozjeżdża...

Pozdrawiam

Marcin

Tylko, że mój koaksjalnych Uniwerek waży 17 kg sztuka, średnica 39 cm, głębokość 30 cm. W desce, w wolnym powietrzu już dość dobrze przetwarza 60 Hz, na dole jest 15 kg Tesla o głębokości 24 cm, ta generuje ostro już 25 Hz. Obydwa głośniki mają środek ciężkości bliżej połowy głębokości. Z płyty drzwiowej 18 mm lub ze sklejki to mi to się wyrwie. Na prawdę przy teście basów 28 mm płyta wiórowa myślałem, że mi się rozleci, a były zainstalowane nie po dwa, a po jednym głośniku...

Arturo ma Teslę na sklejce ale tylko Teslę i na dużej powierzchni. To mu działa zapewne jak mały rezonator subakustyczny ;-) (Art już wiem, dlaczego lubisz tak ten głośnik ale ciiicho, bo się wyda). U mnie docelowo będzie decha 55cmx115-120cm i na wysokości uszu wisi Uniwerek. Mówimy o innym wymiarze, innych ciężarach i innej konstrukcji. To nie ważąca tyle co piórko Sabcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi