Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Są zapewne zacne tutkowce, ale które?

Tannoy Red śnił mi się niedawno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9803-100005555 1233082734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 27 Sty 2009, 19:19

>kolega zapytał o tesle po 70 zł z tutkami.

No Ok, choć Twoja odpowiedz wyglądała jakby dotyczyła wszystkich głośników tego typu.

Ale fajnie że doprecyzowałes ;)

Pozdrawiam

Chętnie zobaczę inne kultowe głośniki szerokopasmowe/pełnopasmowe jeśli możecie wrzucić.

Te Tannoye chyba ostro przebijają cenowo goodmans, które i tak nie są tanie?

Mam jeszcze pytanie o magnesy alnico. Czemu w tamtych czasach były takie popularne a obecnie w zasadzie nie są stosowane? Zazwyczaj są one również nieporównywalnie mniejsze od obecnych magnesów choś ich parametry chyba nie powodują, że tak mały rozmiar odpowiada znacznie większemu ferrytowemu.

Gdzieś czytałem, że od "dobrych czasów" kobalt zdrożał prawie 100-krotnie. Jeśli to prawda to już robi różnicę.

Bez przesady. Skomplikowania bym w to nie mieszał a prawda jest taka, że obecnie ręczne centrowanie karkasu itp. ma się nijak do jakości jaką można otrzymać przy ustawianiu przez maszynę. Przecież te głośniki na alnico nie są jakoś bardziej skomplikowane.

Ukryta Zawartość

"Przez niską koercję i drogi kobalt magnesy te stosowane są coraz rzadziej."

Ukryta Zawartość

OnlyTubeAmps, 27 Sty 2009, 18:31

>Powiem więcej, tylko koaksjale i takie z tutkami zbliżają się najbardziej do muzyki granej na

>żywo.

Jak wszystko zalezy gdzie, z czym i jak. Sluchalem swego czasu takiego papierzaka ale w dobrzej tubie i w dobrym towarzystwie, gralo na prawde zacnie, bardzo zacnie... ale uwazam ze taki szerokopasmowiec musi byc idealnie wpasowany w towarzystwo... wtedy tez zainteresowalem sie papierem... niestety takie tuby nie zmiescily by sie do mojego pokoju :(

hej, troche mnie tu nie bylo bo brak czasu i chwilo lacza z siecia. Jestem wlasnie w trakcie wbudowywania Tesli 942 (4 sztuki) w odgrode. 2 metry szeroka i 1,5 wysoka. Wszystkie 4 sztuki w jednej odgrodzie, ale umieszczone asymetrycznie. zalacze fotki,jak mi sie uda to w ten weekend. Waga juz teraz to jakies 90 Kg, mam zamiar dociazyc to jeszcze piaskiem i kolejna warstwa OSB.

Pozatym kompletuje tez wszystko do zwrotnicy bo orginalna to porazka.

Pozdr...cdn

w koncu znalazlem chwile zeby sie pobawic glosnikami w OB.

na razie MDF 60X130cm. na wiecej nie ma fizycznie miejsca :)

OB oparte na zielonych sabach 20cm+tweetery saby, na dol 40cm sansui.

po zlozeniu projektu zauwazylem ze:

-jezeli podlacze basowy zgodnie z projektem endorphine w przeciwfazie, to ten glosnik prawie wogole sie nie rusza. w podlaczeniu +,+ jest lepiej, ale dalej w porownaniu z saba ledwo sie rusza.

potem kombinowalem z potencjometrem pod sabe, zeby ja jakos przyciszyc. ale nie mam odpowiedniego potencjometru wiec skok glosnosci jest nagly.

postanowilem wiec zaeksperymentowac z biampingiem.

i tu potrzebuje pomocy.

jak to zrobic?

do dyspozycji mam dwa wzmaki:

music angel na kt88 (na saby) i starego marantza pm750 (na sansui)

tak na chlopski rozum to:

do wejsc RCA podlaczam zrodlo, od tego RCA kabelki biegna do...i tukoniec moich rozwazan :) nie mam pojecia jak rozdzielic sygnal pomiedzy saby i sansui. chcialbym zeby sygnal wzmacniany przez music angela szedl na saby, a sygnal z marantza na sansui. jak mam rodzielic sygnal przed wzmakami. potem sygnal z angela podaje na zwrotnie dla sab, a sygnal z marantza na zwrotnice dla sansui.

nie mam teorii za wiele w glowie, wiecna pewno potrzebuje porad.

Moim zdaniem sygnał możesz poprostu rozdzielić na dwa zwykłym rozdzielaczem lub zastosować dodatkowo aktywny podział w tym miejscu. Zależy czy chcesz wypuścić na oba wzmacniacze całe pasmo czy też podzielone.

czyli poprostu te same czestotliwosci puscic na oba wzmaki, poczym kazdy znich wzmocni pelne pasmo, a ja rozdziele je dopiero w zwrotnicy?

a rozdzielacz to bylby poprostu taki pasywny?

RCA input X 1 i RCA output X 2

a jak wygladalby w takim razie aktywny podzial? jak to zrobic?

Aktywny podział być może okazałby się lepszym rozwiązaniem. Byłaby również możliwość płynnej regulacji częstotliwości podziału w pewnym zakresie. Nie byłyby potrzebne również filtry pasywne (zwrotnica). Takie rozwiazanie nie jest popularne, gdyż wymaga osobnych wzmacniaczy co w Twoim przypdku nie jest problemem. Myślę, że bez problemu znajdziesz schemat aktywnej zwrotnicy. Nie obędzie się jednak bez lutownicy. Generalnie potrzebujesz filtr aktywny dolnoprzepustowy jak np. w subwooferze i do niego drugi górnoprzepustowy o odpowiednio dopasowanej charakterystyce.

Oczywiście może użyć trzeciego wzmacniacza ale nie jest to konieczne. Pasmo pomiędzy głośnikiem średniotonowym i wysokotonowym może podzielić pasywnie.

W sumie w tym rozwiązaniu ja bym widział jeden lampowy i jeden tranzystorowy.

Na dół oczywiście tranzystor o większej mocy żeby ładnie napędził głośnik niskotonowy. Natomiast na środkowe i górne pasmo dałbym lampę żeby sobie pozytywnie zniekształcała ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi