Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Aha, mam jeszcze pytanie bo trochę zgłupiałem, mam saby z magnesami podkówkowymi, gdzie w średnim i wysokim jest plus ? Fikus podaje, że w wysokim jest to terminal z prawej strony patrząc od tyłu, ok, ja na wysokotonowych mam taką czerwoną kreskę, jest przy lewym terminalu. Na średnim też mam taką kreskę (nie kropka, tylko ok 1,5cm kreska) jest przy terminalu który jest połączony z koszem głośnika, drugi jest izolowany i założyłem, że to jest plus. Dobrze zrobiłem czy dałem ciała ?

+ jest tam, gdzie kreska.

W przypadku tweetera SABY jest więc PO LEWEJ stronie patrząc od tyłu głośnika.

Średniawka natomiast PLUS ma PO PRAWEJ stronie - dodatkowo jest tam taka podkładka izolująca 'blaszkę' od kosza...

Zaraz zaraz, na średniawce mam kreskę z prawej strony i jest to terminal NIE izolowany od kosza, izolowany z podkładką ebonitową mam z prawej i tam podlączylem +.

W wysokotonowym mam kreskę z lewej strony, ale zgodnie z opisem Łukasza podłączyłem + z prawej.

Są różne wersje tych sab czy ja po prostu podpiąłem je źle ? o_O

rafko

Szczęścia mi rzeczywiście nie brakowało. Udało mi się kupić od razu tesle 942. W ciemno, bez sprawdzania co to właściwie jest i jeszcze za 300zł :) Dosyć szybkie dostrojenie głosników zawdzięczam temu, że mam pod nosem dobrego nauczyciela/ ŁukaszF./ AP virgo nie znudziło mi się. Raczej zmęczyło mnie kupowanie do nich coraz droższej elektroniki. OB wymiotło je z pokoju bezceremonialnie. Różnica była kolosalna. Lubię potężny bas typu trzęsienie ziemi bez podbarwień i realistyczną średnicę. Lubie słyszeć że perkusista gra drewnianymi pałkami, a nie prętami. Ustępują pola jedynie w spektakularnych efektach 3D kopułek w wykonaniu AP. To jednak można dosyć łatwo doścignąć dodając nad tweeterem saby dobrą wstegę / RAAL ; Raven R2 / albo wyczynową kopułkową wysokotonówkę.

Podsumowując, im więcej pytań i odpowiedzi na forum lub PW, tym szybciej osiąga się bardzo wysoki poziom.

stalker

podepnij tak aby najlepiej grało

tweeter równie dobrze może zagrać w przeciwfazie jak zgodnie z fazą.

na koszach średniej saby + musi być izolowany

Bez urazy ale to idiotyczne pytania - podepnij tak i tak i co zagra dla ciebie lepiej bedzie lepsze, oczywiscie kto pyta nie bladzi ale bez przesady - troche wlasnej woli - dlatego wlasnie temat odgrod jest tak pasjonujacy bo mozna samemu starac sie miec na cos wplyw i to malym nakladem

Muszę troche polemicznie .

Ten wątek jest właśnie normalny , bo zgromadził normalnych ludzi odpowiadających bez przekąsu , nawet na najbardziej naiwne pytania .

Pytający czują się bezpiecznie , bez narażania się na uszczypliwość i agresję , i tak trzymać ...

artPaw, 12 Lut 2009, 11:49

Ustępują

>pola jedynie w spektakularnych efektach 3D kopułek w wykonaniu AP. To jednak można dosyć łatwo

>doścignąć dodając nad tweeterem saby dobrą wstegę / RAAL ; Raven R2 / albo wyczynową kopułkową

>wysokotonówkę.

oooo, mam w domu niezle kopulki, tyle ze maja cos kolo 89dB efektywnosci, podpinac je rownolegle do Saby, czy jak zawalczyc?

PZDR

Ok, bez znaczenia czy ten oznaczony kreską terminal jest podlączony do kosza czy nie ? Bo coś mi nie pasuje plus na obudowę głośnika...

rafko,

Ja moje AP Yara i Step wciaz trzymam. Nie wiem w sumie dlaczego, bo przy muzyce jakiej slucham moje OB sa sporo lepsze. Uwazam jednak, ze AP sa zacniejsze do rocka, a ich przestrzen jest dla OB nieosiagalna (przynajmniej bazujac na moich testach).

artPaw,

dziwi mnie nieco Twoje stwierdzenie o kopulkach w Virgo. Slyszalem Virgo 3, Tempo, Sparki i kazde mialy bardzo dobra gore, ktora jednak nie lapala za serce. Faktem jest, ze sluchalem ich na tranzsotrach, a tweetery Saby tez pokazuja klase dopiero z lampa.

Swoja droga na wielu forach mozna znalezc informacje, ze nowe Visatony B200 potrafia rywalizowac z kazdymi glosnikami wlasnie w kategorii najwyzszych rejestrow. Moze ktos to potwierdzic?

Proszę żeby ktoś zerknął i się wypowiedział, bo głupi już jestem, które zaciski w głośnikach na zdjęciu (średniotonowe) to +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stalker, wez bateryjke 9V i podepnij pod zaciski. Jesli membrana wychyli sie do Ciebie, to znaczy ze jestes w dobrej konfiguracji :)

Nie wiem tylko, czy w Sabie moze sie cokolwiek wychylic :)))))

Metode z bateryjką znam i będzie trzeba tak zrobić, oglądałem właśnie różne zdjęcia Sab i w zasadzie w każdym przypadku wygląda to inaczej :(

Okazało się, że jednak plus jest tam gdzie kreska, czyli na koszu ... cóż :)

Z niskim basem nie mam problemów, jest lepszy i schodzi równie nisko jak na przykład w Dali 104 które też mam. Sigma się powoli dociera i z każdą godziną gra lepiej

Witam !

Poszukuję wiedzy na temat możliwości naprawy głośnika 12" Axiom 301 , prawdopodobnie uszkodzona cewka , lub konieczność jej centrowania . Gdzie i komu można powierzyć tego typu zadanie , oraz czy ma to sens ekonomiczny ?

Czyli , czy nie lepiej polować na w pełni sprawny głośnik .

Jeżeli ktoś z szanownych Odgrodzian ma tego typu informację , proszę o pomoc .

No dobra, wywaliłem cewkę z wysokotonwego i jest lepiej, został sam kondensator 3,9uF, ale i tak jest troche za głośny, bez rezystora się pewnie nie obejdzie. Mam dwa spostrzeżenia: głośnik basowy podłączony w przeciwfazie daje więcej basu ale też pojawiają się też lekkie podbarwienia i delikatne buczenia. Po zmianie polaryzacji na zgodną w fazie bas staje się mniej wybrzemiawający, krótszy, bardziej sprężysty i jest go jakby mniej.

drugie jest dość dziwne, pochylenie dech o 1-2 stopnie do przodu, tak, że nachylone są w stronę słuchacza poprawia lokalizacje instrumentów i scene. standardowo zrobiłem tak, że dechy są odchylone do tyłu o okolo 2 stopnie, ale z pochyleniem do przodu grają lepiej. ma ktoś podobne opinie lub zdanie dlaczego tak sie dzieje ?

Tez mam pochylone do przodu a nie do tylu i to nawet wiecej niz 2 stopnie - poprostu deski byly bardzo wysokie a w pierwszym planie po bokach przeszkadzala kanapa i komoda wiec glosnik wysokotonowy i srednuiotonowy musial sporo wystawac ponad ta zabudowe (basy mam naszczescie oddzielnie). Pochylenie sprawilo idealne wcelowanie glosnikami w punkt w ktorym siedze i jest ok a roznica czasowa nie mam sie co przejmowac i tak slucham z winyli gdzie jest to zjawisko zawsze poprawniejsze od najlepszych cd. Mozna sie pobawic w zylki czy dlugie listweki ktore nachylamy tak samo jak deski i trafiamy nimi dokladnie w miesce gdzie siedzimy oczywiscie przy naszych uszach, przyda sie kios z domownikow ;) Szerokopasmowce so poprostu bardzo kierunkowe. Choc oczywiscie komus tez sie moze takie granie nie spodobac glowna regola to brak sztywnych zasad :)

• Pokaż nowe odpowiedzi