Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Skoro te stare smieci sa takie super to po co wprowadzono to po co :

-zwrotnice o dużym nachyleni charakterystyki

-odlewane kosze

-neodymowe magnesy

-wentylacje cewki

-membrany z nowoczesnych tworzyw sztucznych

-gumowe zawieszenia

-sztywne obudowy z mdfu niepodatne na wzbudzenia i rezoanse

-bass refleks

-zawęzenie obudowy (słupki) w celu poprawy sereofoni

-kopułkow e tweetery , nierzadko wykonane z tytanu

dlaczego ot wszystko odrzucacie i idziecie pod prąd?

OBywatel, 10 Mar 2009, 16:37

Bardzo fajny zamysł. Robiłeś może próby odsłuchowe dwóch 15-k na sucho ? (sorry jeżeli pisałeś o tym - nie śledzę już tak dobrze tego wątku jak kiedyś). Ja szczerze nie pchałbym się w takie coś... nie pchałbym się ponownie - bo już raz kiedyś próbowałem. Może generalizuję ale 2 basy na jednej desce o tych wymiarach były u mnie klapą... Lepiej grał jeden.

Jeżeli słuchałeś i było OK - to w porządku ;)

>Pisałem o tym dwie stronki wcześniej>

Tam miałeś je obok siebie, teraz rozdzielone - może być połowa poweru (!?)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A ja dzisiaj sklepie jedna skrzynke br pod mego alteca 416 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zobaczymy co z tego bedzie.

zawsze po kazdej kombinacji z basem, mysle ze juz jest ok, pozniej poslucham u Ł.F. i znów wracam do domu ze spuszczona glowa...

Ukryta Zawartość

To już jak skrzynie i niski bas to może na maxa i Onken (nie mówię mój)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kazda skrzynka to kompresja. Ja wciaz wierze, ze da sie uzyskac duzo niskiego basu bez tego typu srodkow, choc latwo na pewno nie bedzie.

Moje czarne saby bo kilku dniach grania czaruja jeszcze bardziej. Widocznie nie pograly sobie nigdzie poza starym radiem, gdzie zwlaszcza tweeter nie mial za duzo do roboty.

Obywatelu, probowales ciac swoje podwojne basy na roznych czestotliwosciach? Jakies spostrzezenia wgledem pojedynczej konstrukcji?

Tak - najlepsze efekty uzyskałem przy zdecydowanie niższym cięciu niż w przypadku 1 głośnika.

Co najciekawsze, oprócz zwiększenia głośności najniższych częstotliwości, ku mojemu zaskoczeniu uzyskałem poprawę wypełnienia dolnej średnicy.

Narobiłeś mi smaka na tę koaksialną Sabcię... I znowu wydatki :(

Bamarku, a jak podpinasz tę czarnulkę 'bi'? Czy tak samo jak tradycyjną parkę (cewka+kond na średniej i kondek na małej)?

Jak wypada porównanie czarnulki z zieloną parką?

Obywatelu, ta czarna sabcia ma polaczony tweeter ze srodkiem, wiec tne ja tylko od dolu kondkiem 82uF. Kond 3.3uF przed tweeterem. A porownianie do zielonych...hmmm...poczatkowo myslalem, ze zielony tweeter gra wyzej ale po kilku dniach grania nie slysze juz roznicy. Czarne graja z wiekszym miesem ponizej 1KHz, ale przy tym bardzo miekko, zachowujac te sama dokladnosc. No i oczywiscie lokalizacja jest nie do porownania. Jesli chodzi o ilosc tego miesa w dole to moje owalne Graetze maja go nieco wiecej, ale nie sa tak dokladne jak Saby.

POniewaz srodek nie jest ciety od gory, tweeter go jedynie uzupelnia. Nie wiem czy to jest wlasnie powod ale wszelkie gitary, klawesyny itp. graja bez najmniejszego przeostrzenia.

Te saby w ogole nie nadaja sie do montazu na zewnatrz. Mialem potezny problem z rezonansem, ale przykrecilem od tylu i wszystko jest ok.

bomarek masz jakieś zdjęcie tycz czarnych Sab?

chyba głośnika o takim charakterze szukam, choć ciągle daję szanse Coral'om na średnicy.

pozdrawiam

meloV8

U Ł.F. tesle w w desce za ksiazkami-Bas masakra szybki, sprężysty, i głęboki. Jak kiedyś bede mial odpowiednie warunki to to jest dead end jesli mowa o basie.

Zasugerował mi br, sprawdze.

A co do onken, to tez jest br tylko do 416 ma 360 litrow - na taka szafe tez nie mam miejsca.

Zrobie 100litrow i sprawde co to sie stanie.

Najlepiej sprawdziłby się basik w ścianie z dziórą z tyłu na ogród (:)) - zero pudła i kompresji.

Niestety wielkość odgrody decyduje o granicy dla dołu i w tym zakresie na deskach nie przeskoczymy możliwości basreflex. Teoretycznie można puścić Saby od dołu free (tylko 2 waty !) i dołożyć (przepraszam) suba. Głupotę w świątyni popełniam ale teoretycznie...?

Co się tyczy czarnej Sabki coaxial to filtr dla twitera (kołnierza) jest wyłącznie akustyczny a precyzja lokalizacji wynika z najlepszego jakie może być odwrócenia fazy - w miejscu powstawania fali.

Lecz pasemko kołnierzy jest nie rewela - 17K max a wykres mocna piła.

Panowie, sa juz dostepne rodzime stx. Moze warto sprobowac? W tej cenie chyba nic lepszego sie nie znajdzie. Moze efektywnoscia nie porazaja, ale z sabami z ferrytowym magnesem powinny sie pieknie zgrac. Sam sie tak zastanawiam jakby je sparowac z moimi sabami owalnymi, bo do klangfilmow 103db to ja nie wiem gdzie bas znajde :|

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę tylko się boje o prawdziwośc podanych parametrów... Dla mnie faworytem dalej jest MONACOR SP-38/300NEO

Ukryta Zawartość

Tyle że nawet stosując 2xstx na strone wychodzi taniej...

Ukryta Zawartość

Są problemy. to są głośniki dużej mocy. Wprawdzie ŁF mówi im większy tym lepiej ale należy pamiętać o charakterystyce pasmowej głośnika w funkcji mocy. A ze stosunku tego wynika, że głośnik gra liniowo w przedziale 2% - 20% swojej mocy znamionowej. Jeśli słucham w przedziale 0.5 do 3 wat to ile mocy ma mieć niskotonowy, żeby go taka moc rozbujała i jeszcze zatrzymała?

No właśnie - Monakor - 300W spadek o 10dB przy 50Hz i o 20dB przy 30Hz

Podobać nam się podoba ale miejmy świadomość co słyszymy.

sluszna uwaga mamel. Problem w tym, ze wspolczesne glosniki estradowe sa projektowane do duzych mocy i wysokich efektywnosci w pasmie 60-70hz gore. Te glosniki nawet obudowach basreflex ledwie liniowo ciagna do 50 hz, a co dopiero w jakies malej desce, niedostatek basu z takich glosnikow musi byc przy polaczeniu z wysokosprawnymi szerokopasmowcami.

Kiedys ogladalem taki filmik o zespole grajacym muzyke drum'n'bass. Grali sporo koncertow i zawsze narzekali na niedostatek niskich czestotliwosci. W koncu postanowili zbudowac wlasne kolumny, z ktorymi jezdzili koncertujac w klubach. Nie pamietam jakie glosniki zastosowali ale mialy one "specjalna" konstrukcje jak i obudowe umozliwiajaca odtwarzanie niskich basow rzedu 20-30hz. Stosowali ich spore ilosci.

Stare glosniki typu altec,atc,tesla,rft i tak dalej mialy po prostu inna budowe. Przyjmowaly mizerna moc, ale membrany byly lekkie, rezonans niski. Moze wlasnie dlatego te starocie graja po prostu lepiej, nizszym basem niz te wspolczesne estradowce.

Fikusowy Altec 416-8B ma resonance 25Hz, tylko 75W a dynamika 97-100 dB jest podawana dla konkretnych obudów. A na desce znowu dół w dół -20dB. Łukasz stosuje obudowę otwartą, taki półśrodek ale bas na gołej desce?

Popatrzcie na moje 8 elips w kupie, czyli w samym dole to 16 - jaka to powierzchnia membran i co? i - wielki dźwięk jest ale dolne pasmo?

A jak nie ma równego 50 Hz to nie ma stopy!

meloV8, 11 Mar 2009, 21:30

- Odważne chłopaki!

Ogólnie opinia estradowców mówi,że dobre 50Hz zmiata ze sceny...

Jak w W-wie w kinie Moskwa rozpoczęli (dawno temu oczywiście) wyświetlanie "Trzęsienie ziemi", zainstalowano system audio imitujący efekty specjalne w okolicach 20Hz. Po roku kino się zaczęło sypać; w końcu rozebrali

Moze uda mi sie znalesc gdzies ten film, napewno jest na tubie. Tak czy inaczej sluchacze na koncercie byli niemal w ekstazie :) masowanie watroby i lewitujace wlosy :D.

Jak dla mnie zestaw pelnopasmowy musi odtwarzac liniowo od 50hz. Bez tego nie ma muzyki, energii, chyba, ze jakies pitolenie na skrzypkach...

• Pokaż nowe odpowiedzi