Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 640 + Audio academy Hyperion III

lathael

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie : czy należałoby kupowac Nada 352 czy wystarczy 320 (niemal identyczny jak 325):

C320 BEE - wzmacniacz zintegrowany

- 2x50W mocy ciągłej przy obciążeniu 8 omów,

- 110W mocy dynamicznej przy obciążeniu 8 omów,

- 160W mocy dynamicznej przy obciążeniu 4 omy,

- 210W mocy dynamicznej przy obciążeniu 2 omów,

- system gwarantowanej mocy Power Drive,

- duży transformator toroidalny "Holmgren",

- całość wykonana na elementach dyskretnych,

- krótka droga sygnału od wejścia do wyjścia,

- wszystkie gniazda złocone,

- pilot zdalnego sterowania sterujący innymi urządzeniami firmy NAD,

- wyjście słuchawkowe,

- 7 wejść w tym 2 wejścia - wyjścia magnetofonowe,

- wyjście przedwzmacniacza,

- wejście wzmacniacza mocy,

- odłączane regulatory barwy dźwięku,

- funkcja stand-by/Off,

- system SOFT CLIPPING,

- dostępny kolor srebrny i czarny

pytam się ze względu na cenę bo znalazłem używany za ok 800 zł (ponad 1000 mniej jak za nowy 352 a to już cos).

nad c352 2 x 80W mocy ciągłej przy obciążeniu 8 Ohm; 110 W mocy dynamicznej przy opbciążeniu 8 Ohm; 185W mocy dynamicznej przy obciążeniu 4 Ohm; 240W mocy dynamicznej przy obciążeniu 2 Ohm; System gwarantowanej mocy Power Drive; Duży transformator toroidalny "Holmgren"; Całość wykonana na elementach dyskretnych; Krótka droga sygnału od wejścia do wyjścia; Wszystkie gniazda złocone; Pilot zdalnego sterowania SR5 sterujący inny urządzeniami firmy NAD; Funkcja Stand-byu/Off współpracujhąca z 12V wyjściem; Wyjście słuchawkowe; 7 wejść w tym dwa wejścia - wyjścia magnetofoneowe; 2 wyjścia przedwzmacniacza; Wejście wzmacniacza mocy; Odłączone regulatory barwy dźwięku; System SOFT CLIPPING; Systgem połączeń NAD Link.

nad 320

2x50W mocy ciągłej przy obciążeniu 8 Ohm; 110W mocy dynamicznej przy obciążeniu 8 Ohm; 160W mocy dynamicznej przy obciążeniu 4 Ohm; 210W mocy dynamicznej przy obciążeniu 2 Ohm; System gwarantowanej mocy Power Drive ; Duży transformator toroidalny "Holmgren"; Całość wykonana na elementach dyskretnych; Krótka droga sygnału od wejścia do wyjścia; Wszystkie gniazda złocone; Pilot zdalnego sterowania sterujący innymi urządzeniami firmy NAD; Wyjście słuchawkowe; 7 wejść w tym dwa wejścia - wyjścia magnetofonowe; Wyjście przedwzmacniacza; Wejście wzmacniacza mocy; Odłączane regulatory barwy dźwięku; Funkcja Stand-by/Off;

roznia sie w zasadzie moca,ale nie tylko. odsluchiwalem oba i wniosek taki--zupelnie inne brzmienie.352 bardziej potezne

mam CA 640 cd+ wzmak i powiem tak: gra poprawnie pod warunkiem ,że odpowiednio dobierze sie kolumny, cały problem polega według mnie na tym,że naprawdę przyzwoicie CA gra dopiero z kolumnami w cenie 5000 wzwyż, a na ogól ktoś kto kupuje CA nie kupuje takich kolumn i tu jest pies pogrzebany, nie jest jednak uniwersalnym wzmacniaczem, do rocka nie polecam...

352 jest lepszy we wszystkim. Nie dosyc, że ma lepsze łupnięcie, to ma lepszy środek. W 320 po prostu on jest a 352 jest bardziej audiofilski i lepiej go czuć, można sie w niego wsłuchiwać i sie delektować. Tak samo góra. Jest bardziej słodka i wyrafinowana i jeszcze trochę drobniejsza niż na 320.

Porównanie dotyczy tylko tych dwóch wzmacniaczy, żeby ktos nie pomyślał, że ten 352 jest taki super audiofilski. Są oczywiście lepsze wzmacniacze.

Zgadzam się z AA. C352 jest o wiele lepszy od C320, różnica co najmniej dwóch-trzech klas. C352 to całkiem przyzwoity wzmacniacz w swojej klasie cenowej, i jest godny polecenia. C320 natomiast to niestety słabizna jakościowa, w cenie tego wzmacniacza lepiej zakupić coś innego.

Piszę to na podstawie osobistego kontaktu z tymi wzmacniaczami, C320 kiedyś posiadałem (bardzo szybko sprzedałem, nie mogłem ścierpieć tego dźwięku), a C352 miałem pożyczony i przez kilka dni grał w moim systemie.

aa

bardzo zaluje do dzis,ale niestety los tak chcial ze nie bylem.

jestem ich fanem od pierwszej plyty. to chyba 1985rok.

ostatnia po perturbacjach i poszukiwaniach atsburego tez jest niczego sobie(beyond good and evil)

przed the cult byl twor southern death cult,a pozniej death cult.mroczna i jednostajna muzyka

pozdrawiam

Oj no to załuj lesio. Tak napier..... że mało co a by klubik roznieśli. To był zajebisty koncert, szkoda tylko, że nie na stadionie :)

>>lathael

Tak, tak, jest uzasadniona :)

nie wierzę własnym oczom i uszom, trochę więcej pokory, mniej łapania się na haczyk i może być dobrze, a na pewno lepiej. Polecam wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem przyjemność słuchać w pewnym sklepie w niezłym pokoju odsłuchowym Hypków IIIs z Kambridźem 640-stką. Wrażenia:

- duża przestrzeń

- detaliczność

- możliwość lokalizacji poszczególnych instrumentów, dobra scena

ale również:

- pełno góry!

- brak muzykalności

- suchość jak na Saharze

Więc kto co lubi - dla mnie "wady" były nie do akceptacji. Moim zdaniem wzmak Azur gra bardzo sztucznie, "efekciarsko" wysoko, zimno i teczhnicznie i cholera wie, czy "zalety" po części nie były spowodowane dobrym pokojem i samymi kolumnami, które do złych nie należą.

Co wiecej - znam jest dość nieźle, bo wygląda na to, że sam je mam. Znam ich dźwięk z Harmanem 680 - zdecydowanie lepiej, kulturalniej, z wyważeniem tonalnym, z większa klasą, ale znam ich dźwięk również od niedawna z Roksanem Caspianem, ale to już zupełnie inna bajka.

Więc gdybym miał sam komuś polecić odpowiedni wzmak do Hipciów - Azura bym NIE polecił.

pzdr

mam pytanko moge kupić nadzika c350 za 990zł, jaka jest różnica pomiedzy nim a nadem c352, czy mogę śmiało kupować c350 czy lepiej poczekać i zakupić c352.Czytałem opinie o tych wzmakach, myślałęm że różnica jest pomiędzy nimi mała, okazuje się że nad c352 ma o wiele lepsze recenzje. Bądż tu mądry i pisz wiersze, jaki wzamak jest lepszy, który kupić?

Chris...a masz w myszce, tak mniej więcej na górze, trochę z przodu, między przyciskami - LEWYM i PRAWYM, takie zacne, sprytne kółeczko?

A użyj go teraz i przekręć troszkę tak, żeby strona pokazała się od góry...następnie patrząc na nazwy autorów poszczególnych wpisów znajdź prosżę AudioAcademy i McGyver - o nich pisałem. Nastęnie przeczytaj ich opinie i JUŻ będziesz wiedział !

;)

• 5 miesięcy później...

Witam,

Ja szukam sprzętu do moich własnych kolumn DIY, które robię.

Dziś po drodze, zupełnie przy okazji, byłem na odsłuchu CA640A i CA640C. Kolumny nie pamiętam jakie były, nie za szczególne.

Prezentującego poprosiłem o podpięcie z i bez filtra sieciowego. Różnicy nie usłyszałem żadnej. Dla mnie to duży plus. Wzmacniacz ma dobre odseparowanie od zasilania.

Zadziwia mnie coś innego. Tydzień temu słuchałem w innym salonie zestawienia CD+wzmacniacz+kolumny razem za ok. 24 tyś.

Nie wiem, może głuchy jestem ale ten zestaw 4 x droższy zagrał dużo gorzej. Kompletny brak dynamiki, wykopu, wszystko rozmemłane, ululane i wygładzone. Rozumiem, że niektórym taki dzwięk się podoba. Ale prawdziwa muzyka brzmi inaczej. Jak się jest na koncercie elektrycznym to gitara basowa i perkusja aż bebechy wywala na wierzch. A zestaw Cambridge był podpięty do słabych kolumn (było to słychać) ale i tak zagrał lepiej.

W piątek mam umówiony odsłuch na własnym materiale i chyba wezmę te CA. Odsłuchiwał będe jeszcze NADy.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.