Skocz do zawartości
IGNORED

czy warto kupić stary odtwarzacz

aaalfred

Rekomendowane odpowiedzi

>Wisz kolego, może dla ciebie są to marketingowe bzdury, ale ja kiedyś tam skończyłem technikum

>elektroniczne, i już mam takie odchylenie, że wiem jaki postęp jest w elektronice...

Też mam jakieś blade pojęcie o elektronice i trochę grzebię drutem ;)

Zastanów się, na czym ten "postęp" w elektronice polega... Miniaturyzacja - owszem. Ale co jeszcze takiego rewolucyjnego w elektronice związanej z audio zdarzyło się przez ostatnie kilkanaście lat? Wręcz śmiem twierdzić, że nastąpił krok wstecz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

artPaw, 10 Cze 2007, 13:34

No to gratuluję... że stać cię na podejmowanie ryzyka za 2-3 kzł. Mnie nie stać. Bez urazy, ale taka jest prawda,

i jak mi odwali to kupie sobie DC-1 i podłącze do mojego NADa C542 :-)

zoltar7 bez urazy ale sama wiedza elektroniczna nie wystarczy, jedni twierdza ze matematyka opisuje caly swiat albo siedza zamkinieci w swojej krzemowej dolinie, inni mowia ze swiat tworza ludzie i relacje miedzy nimi, a kolejni maluja wlasnie abstrakcyjny obraz, nie mozna z siebie robic kaleki z jednym punktem widzenia. Faktycznie to wiecej jest roznych racji niz sprecznosci potrzeba tylko umiejetnosci w ich sprawnym poloczeniu by z tej wiedzy jaknajskuteczniej korzystac, a nie zatrzymywac sie w jednym marnym pocztakowym punkcie.

>mbl

Hi_Fi Choice, polska edycja, 01/07, CD Rega Saturn-wywiad z Batemanem; poczytaj sobie o postępie. Od około 1998 roku, po wprowadzeniu SACD, rynek odtwarzaczy CD nabrał przyspieszenia. Co oczywiście nie oznacza, że trochę dobrych staroci do upgradu jest wartych uwagi. Ale generalnie nie grają one dzisiaj lepiej niż CD za 5000-6000. I to jest aż i tylko na dzisiaj możliwości tamtych maszyn, oczywiście po upgradzie. Także "starego" polecam ale z lat 1998-2004, w tym czasie za kilkanaście tysięcy, dzisiaj do kupienia po 4000-6000 pln. Sam posiadam takiego starego Gryphona CDP1, którego od np. Marantza CD80 dzieli kilka klas.

Generalnie polecam więcej odsłuchów różnego sprzętu (nawet taniego) a mniej inżynierskiego teoretyzowania. Tanio nie ma dobrze w żadnej dziedzinie. Czasami tylko trafiają się okazje:)

arek67, 10 Cze 2007, 14:09

>>mbl

>Hi_Fi Choice, polska edycja, 01/07, CD Rega Saturn-wywiad z Batemanem; poczytaj sobie o postępie. Od

>około 1998 roku, po wprowadzeniu SACD, rynek odtwarzaczy CD nabrał przyspieszenia. Co oczywiście nie

>oznacza, że trochę dobrych staroci do upgradu jest wartych uwagi. Ale generalnie nie grają one

>dzisiaj lepiej niż CD za 5000-6000. I to jest aż i tylko na dzisiaj możliwości tamtych maszyn,

>oczywiście po upgradzie.

Dzięki za słowa otuchy, bo już chciałem sprzedać moje dwa notebooki i kupić jakieś stare ATARI albo ZX Spectrum... :))))

a w north&south i bulderdasha gral? :))))))))))))) o tyle zabawna ta pierwsza ze jej szybkosc zalezala od szybkosci procesora tak wiec na PC 386 bylo juz zbyt szybko hehe. Swoja droga cale szczescie ze komputerow nie uzywa sie wylocznie do sluchania muzyki bo bysmy dzis wymieniali sie bibliotekami midi zamiast czyscic igly. I badzmy obiektywni i otwarci: wielka szkoda ze trzeba sie uzerac z tymi cholernymi iglami i marniejacymi z roku na rok winylami... az sie chce na koncert isc tylko jakos wiekszosc juz nie zyje trzeba poszukac wsrod nowych ;)

Co to znaczy majątek? Fani staroci, zaproście sobie Jerzyka23 z CEC-em 51XR za 5000 pln z kawałkiem (nówka) i pościgajcie się tymi referencyjnymi upradowanymi Denonami, Marantzami, Grundingami z przed lat. Nie macie szans. Prawdopodobnie nawet nowa Rega Appollo za mniej 3000 pln będzie lepsza.

zapraszam

jerzyk 23 zgłoś się, poważnie

a o majątku pisałem odnośnie urządzeń np ze stajni Tube Technology bo z tym to już warto się porównywać , a nie z jakimś tam CEC

>Hi_Fi Choice, polska edycja, 01/07, CD Rega Saturn-wywiad z Batemanem; poczytaj sobie o postępie. Od

Nie mam tego numeru, czy mógłbyś w kilku żołnierskich słowach streścić na czym ten postęp polega? Chodzi mi o postęp techniczny, a nie marketingowo-cenowy - tu bez wątpienia dokonała się rewolucja.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

brzydszego zdjecia nie miałeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ooo na fotce jeden z tych piramidkowych cudakow co sie osmieszyl w bezposrednim odsluchu w konfrontacji z winylem tylko tamten to byl chyba ten najwyzszy model, a zreszta co za roznica i tak to tylko prymitywny cedek :))))))

>mbl

Wejdź sobie na stronę Regi i poczytaj o Saturnie.

>artPaw

Rozumiem, że CEC-a odsłuchiwałeś na Klotzu. A z ciekawości na jakiej sieciówce bo nic nie masz w "o mnie"?Kenwood ma się rozumieć gra na standartowym kabeleku od lampki.

Co do vinyla i cd to sadze ze dobrze zrobiony cd nie jest tak bez szans. Np. Maranciunio zagra lepiej od wiekszosci LP moze jakis wypas za 10000$?? ale zwykle sa bez szans. Nie napisze dlaczego akurat Maranciunio jest taki dobry. Ot, malutka tajemnica. Tym moze zdopinguje chlopakow do staran? ale to chyba nie mozliwe. Sa pewne ograniczenia ktorych nie przeskocza.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

arek67

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1236 / 1673 / 3

10 Cze 2007, 14:09

>mbl

Hi_Fi Choice, polska edycja, 01/07, CD Rega Saturn-wywiad z Batemanem; poczytaj sobie o postępie. Od około 1998 roku, po wprowadzeniu SACD, rynek odtwarzaczy CD nabrał przyspieszenia. Co oczywiście nie oznacza, że trochę dobrych staroci do upgradu jest wartych uwagi. Ale generalnie nie grają one dzisiaj lepiej niż CD za 5000-6000. I to jest aż i tylko na dzisiaj możliwości tamtych maszyn, oczywiście po upgradzie. Także "starego" polecam ale z lat 1998-2004, w tym czasie za kilkanaście tysięcy, dzisiaj do kupienia po 4000-6000 pln. Sam posiadam takiego starego Gryphona CDP1, którego od np. Marantza CD80 dzieli kilka klas.

Generalnie polecam więcej odsłuchów różnego sprzętu (nawet taniego) a mniej inżynierskiego teoretyzowania. Tanio nie ma dobrze w żadnej dziedzinie. Czasami tylko trafiają się okazje:)

Arek Twoje teksty troche przypominaja mi Rolanda choc generalnie poruszasz sie w innej klasie cenowej. Z dwoma ostatnimi zdaniami zgadzam sie w 100% natomiast z pozostalych wnioskuje ze albo sluchales malo albo niewlasciwych odtwarzaczy. Porownaj sobie np dzielonego Technicsa dartmana ze wspolczesnymi cdekami za 5-6kzl. Mozesz byc lekko zdzwiony. Data produkcji: 1991. Jest to przyklad dosc jaskrawy ale jest takich modeli wiecej. To ze ktos z producentow sobie pierdnal nie znaczy ze tak jest. Obawiam sie ze Twoj Gryphon tez mialby marne szanse. Pozdrawiam.

>Wejdź sobie na stronę Regi i poczytaj o Saturnie.

Wszedłem i poczytałem... nie ma tam nic nowego czego producenci nie stosowaliby wcześniej. Jedynie jest to opisane językiem marketingowo-technicznym żeby przekaz łatwiej trafiał do fascynatów rzekomo "nowych" technologii, nie wskazując palcem...

no, może dekodery MP3 i WMA są nowością, ale czy rzeczywiście...?

>Co do vinyla i cd to sadze ze dobrze zrobiony cd nie jest tak bez szans.

Pewne szanse są. Ale spójrzmy co się działo z dźwiękiem zanim z mikrofonu trafił na CD i na winyl... chyba jest pewna różnica?

>disco

Ja konkretnie słuchałem Marantza CD80 gołego i po upgradzie Kustagona, Philipsa 304 po upgradzie i taniego Technicsa Q-Audio (Kulesza Hi-End:)) - wszystko to nie przekroczyło bariery powiedzmy Primare CD30 czyli jakieś 3500 pln z drugiej ręki.

A ty z czym porównywałeś np. tego topowego Technisca z przed lat? Czy to było porównanie na Sparku?

Tego Technicsa Q-Audio słuchałem dawno i wydawał mi się kiedyś w miarę ok. Tak jak nowe Cd w granicach 3000 pln. Spróbowałem go dwa tygodnie temu jeszcze raz w zestawie "o mnie". Różnica w dźwięku jest dokładnie taka jaka w cenie czyli jakieś 800 pln do 9000 pln z drugiej ręki.

To do czego doszliście? Warto za te trzy tysiące czy nie bo okazja już się pojawiła. :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

arek67 ten Technics to 20.000 DM tak wiec porownanie musi dotyczyc klockow odpowiedniej klasy. Dzwiek podobno nie ustepuje Linnowi CD 12 ale ja tego bezposrednio nie porownywalem wiem za to ze takie klocki jak Linn Mayik i Pioneer PD 95 odpadaja w przedbiegach mimo mojej ogromnej dla nich sympatii. Pozdrawiam.

Przyzwoity stary odtwarzacz, który nie powinien przynieść zawodu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.