Skocz do zawartości
IGNORED

Car audio - Niegłupia alternatywa

deep

Rekomendowane odpowiedzi

GLs również pokój :)

czytam to forum od paru lat co kilka miesięcy pojawiają się tutaj tematy dotyczące car audio niestety bardzo rzadko się zdarza aby wynikło z tych pytań coś pożytecznego zauważyłem że nawet osłuchani i doświadczeni forumowicze w sprzęcie domowym zazwyczaj na temat audio samochodowego nie mają zielonego pojęcia dlatego naszła mnie ochota żeby w lekko chaotyczny sposób podzielić się moim doświadczeniem może i wątek nie jest najodpowiedniejszy ale taki się akurat trafił :) nie było moim celem kategoryzować tych odtwarzaczy pod jakimkolwiek względem znam je wszystkie dobrze i potrafię odróżnić ich słabe i mocne strony jeśli komuś przyjdzie ochota skorzystać z tego wpisu może w prosty sposób pogłębić swoją wiedzę szukając dalej odrobina własnego wkładu nikomu nie zaszkodzi zgadzam się z Tobą że XES w łazience to nie jest dobry pomysł tak samo jak każdy inny odtwarzacz ponieważ jak mówisz może się to rozrosnąć do niepotrzebnie rozbudowanego systemu chociażby problem zasilania z drugiej strony podłączanie radia z wbudowanym wzmacniaczem do jak to napisał deep dobrych kolumn jest jeszcze większym nieporozumieniem odpowiadając konkretnie na temat p9r umieściłem go akurat w tym miejscu ponieważ to jednostka główna która może pracować samodzielnie i da się ją kupić w cenie odtwarzaczy wymienionych obok czym innym jest procesor p9 ale o tym wspomniałem na końcu że do niektórych urządzeń takowy jest wskazany moje słowa że z tej listy można już coś wybrać do samochodu również miały zasugerować aby zwrócić na nie uwagę raczej przy tworzeniu systemu samochodowego niż w łazience poza tym nie chcę być mądrzejszy od inżynierów którzy projektują sprzęt pod konkretne zastosowanie dlatego uważam wykorzystywanie komponentów car audio w domu za etap przejściowy do czasu zamontowania ich w pojeździe lub po prostu nadmierne kombinowanie

mistabron,

eee...sory za pytanie, ale o co chodzi z tą interpunkcją?

Jeśli chodzi o Blaupunkta, to jest to jedna z moich ulubionych marek, które należy koniecznie wziąć pod uwagę, jeśli się mówi o dobrym brzmieniu car-audio.

Jest możliwy - bezproblemowo.

Czy ma sens ??

Tutaj można się kłócić w tym temacie.

Pewnego razu zrobiliśmy ze znajomym test. Ja podłączyłem na swoich kolumnach Clariona 9255 + wzmacniacz Sony XES M1 - zasilane z akku żelowego. Zapuściliśmy płytke Amused Of Death.... Pojawił się trójwymiar - wszystkie holograficzne efekty były na swoim miejscu. Następnie zmieniliśmy sprzęcik (pozostawiając kolumny w tym samym miejscu) - na wysokie klocki NAD'a - ze starszej serii.

Zdziwienie było maksymalne - dzwięk można było zlokalizować pomiędzy kolumnami - minimalnie wychodzący w lewą i prawą stronę - nie mówiąc o efektach holograficznych ;]

Czy jest to operacja bardzo trudna technicznie (zasilanie) a co więcej czy może być stałym rozwiązaniem ??

zastanawia mnie fakkt czy podpięcie czegoś takiego wiąze się z użyciemmasy przetworników i innych akku które tak na prawdę zepsują efekt instalacji car w domu ??

Ogólnie jest to bardzo proste - wystarczy dobry akku. W przypadku zastosowania domowego - pasuje żelówka. Zwykły akku - wiadomo wytwarza gazy - które są dla zdrowia szkodliwe. Zamknięte akumulatory żelowe nie mają tej przypadłości.

Do ładowania akku wystarczy dobry prostownik - najlepiej impulsowy. Można takie dostać na allegro w cenie ok 200 zł.

W zależności co bedziesz wykorzystywał ze sprzętu CA (wzmak lub radio) - będzie trzeba stworzyć kawałek instalacji elektrycznej i sterowania - nie jest to problematyczne. Mogę oczywiście pomóc

>W radyjach samochodowych są dość często (ze względu na niskie napięcie zasilania etc.) stosowane

>dość "dyskusyjne" (żeby nie powiedzieć kontrowersyjne...) rozwiązania.

Tak, chodzi o przetwornice podwyzszajace napiecie zasilania ktore wlaczaja sie jesli zwieksza sie zapotrzebowanie na moc. To raczej nie ma zbyt dobrego wplywu na jakosc :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.