Skocz do zawartości
IGNORED

Car audio - Niegłupia alternatywa

deep

Rekomendowane odpowiedzi

Hi-ho, ;)

Coraz rzadziej do Was zaglądam. Wątek ten zakładam z myślą o tych którzy mają bardzo ograniczony bużdżet. Często można tutaj przeczytać teksty: mam max. 1 kzł na CD i wzmacniacz, co kupić ?

Pomyślicie pewno że deep do końca zwariował. Ostatnio dokonałem ciekawego odkrycia. Kupiłem sobie radioodtwarzacz samochodowy CLARION DXZ-378RMP. Szczerze mówię że jestem maksymalnie zaskoczony. Ma to przyzwoitą moc, cztery kanały, dobry i cichy CD (jedynie w czasie przeskakiwania między utworami go słychać), w miarę dobrej jakości tuner i małego pilota. Słucham tego od kilku tygodni i jak na 700 pln sprzęt mnie zadziwia. Myślę że jakbym nie miał kasy i miał alternatywę np. CA lub tą zabawkę to wybrałbym tego małego bzdeta i dobre kolumny. Można to spokojnie zamknąć w fajnej obudowie, dorobić wydajny zasilacz i cieszyć się tym maleństwem.

Zanim zaczniecie rzucać we mnie kamieniami poprostu sami posłuchajcie. ;)

p. deep

https://www.audiostereo.pl/topic/33852-car-audio-nieg%C5%82upia-alternatywa/

Oczywiście, kiedyś przez kilka lat w akademiku tak grałem, lecz na Alpine (nie pamiętam już jakim) i głośnikach Blaupunkta, wszystko zasilane z labolatoryjnego prostownika. Efekt lepszy niż jakakolwiek miniwieża, może nawet Pianokraft.

Witam,

Doskonale rozumiem. Właśnie mam remont łazienki a że muzyki lubię słuchać wszędzie i kiedy się tylko da to zakupiłem radioodtwarzacz samochodowy JVC z małym fikuśnym pilocikiem (pilot posłuży również do sterowania oświetleniem w łazience) i do tego trójdrożne głośniki Pioneera. Radyjko będzie wmontowane w półkę obrobioną kafelkami a głośniki - no i tu dylemat. Ostatnio w drodze eksperymentów podłączyłem do JVC kolumienki od PianoCrafta E810 no i kopara opadła jak to gra. Z całym szacunkiem głośniki Pioneera w tym teście wypadły bladziutko. Teraz się zastanawiam, które głośniki montować w łazience: kolumny do Piano Crafta i tak chciałem wymienić na Acoustic Energy Aegis One a Pioneery - no właśnie samochodu jeszcze nie mam ale chyba powędrują do szafy ;-) A co na to żona???? Chyba mnie zrozumie i będę usprawiedliwiony jak w trakcie kąpieli zapoda sobie Voices Vangelisa a nad nią rozbłyśnie niebo pełne gwiazd....

Coś w tym jest. Myślę że audio w samochodach stawia wyższe wymagania (zakłócenia, hałas, wstrząsy) więc producenci bardziej się starają. W moim aucie wbudowane radio/CD/MP3 też ma dobrą jakość, aż wszyscy się dziwią (nie rozbierałem, nie wiem co to za producent).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

To co piszecie pokrywa się z moimi odczuciami. Szczerze mówię, że jakbym nie miał zbyt wiele kasy to kupiłbym dobre kolumny i takiego burczymucha. ;) Potem spokojnie zbierałbym na coś naprawdę dobrego. Tak czy inaczej koszty praktycznie żadne. Jak przyjdzie do nowego zakupu np. za dwa lata to bzdecik zostaje do samochodu lub łazienki ;) i nic się praktycznie nie traci. Do 700 pln nie ma szans na lepszy zestaw (wzmacniacz, CD i tuner).

To co mnie dziwi to fakt o którym wspomniał mlb. Ci ludzie naprawdę się starają. Nic nie przeskakuje w czasie jazdy, funkcjonlaność zbliżona do normalnego sprzętu, różne rozwiązania zapożyczone z drogich domowych rozwiązań etc.

p. deep

deep, 29 Maj 2007, 21:24

>Hi-ho, ;)

Tez mam Clariona i tez jestem zadowolony ale... choc dzwiek ma ladna perspektywe (przestrzen w samochodzie!), dobra czytelnosc i mily dla ucha balans to jednak jest malo naturalny. O dziwo, owa wyczuwalna sztucznosc niewiele przeszkadza. W sumie jednak nie jest to blisko hi-endu, szczegolnie w proponowanej manierze dzwieku.

pzdrw

soso

PS

Clarion w odroznieniu od np. Pioneera, Kenwooda, JVC czy innych tego typu marek przynajmniej robi dzwiek przyjemnym. Jezeli chcecie wydac na radio w samochodzie powiedzmy 500 czy 1000 zl i macie do wyboru Sony czy Philips albo Clarion czy Alpine to te ostatnie prznajmniej zagraja. Wiekszosc firm bowiem to tylko bajer, funkcjonalnosc, design a nie mily dzwiek.

Polecam Blaupunkta Bremen MP74 obowiązkowo skalibrowanego firmowym mikrofonem. To co dzieki tej kalibracji potrafi zrobić z dźwiekiem standardowych wbudowanych w samochód glośników przeszło moje wszelkie wyobrażenia. Generalnie radio to na wbudowanych fabrycznych Philipsach nie gra wiele gorzej od Pioneera (numeru nie pamietam, taki grafitowy, robiony na audiofilski na Burr Brownach na pokladzie) na Focalach 165 K2. Gdybym nie usluszal tez bym nie uwierzyl ;-)

Najlepiej kupic do tego celu stare, wysokie modele Clariona lub Alpine. Nakamichi też dają radę - co prawda mocno przeskakują na dziurach - ale tu akurat nie ma to znaczenia :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- polecam, sam kiedyś takiego miałem. Super sprzet i jest spory wybór na Allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

starszy model, ale tylko 199zł:

Ukryta Zawartość

Generalnie z Clariona warte polecenia jest wszystko z modeli zaczynających sią cyfrą "9".

Z Alpine:

Ten dobry, tylko bardzo drogi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

deep, 29 Maj 2007, 21:24

A jak tam jest z buforem czy też kaszani dżwięk na wysokich tonach, jak w przenośnym sprzęcie CD przweważnie od 12kHz jak jest 14kHz to już jest super, niby działa tam układ maskujący tą niedoróbkę ale czasem to słychać. Jak póścisz płytkę testową z tonami sinusoidalnymi to już zupełnie klapa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

musze się odezwać zanim zaczniecie wypisywać jeszcze większe bzdury radio samochodowe w domu owszem sprawdzi się w pewnych warunkach ale na boga nie na wbudowanym wzmacniaczu przecież to w ogóle nie zagra da się zrobić nawet za 700 PLN taki zestaw jednak zewnętrzny piecyk niezbędny spróbuję wam w jednym miejscu wypisać jakie radia są warte uwagi kierując się mniej więcej cenami to by wyglądało jakoś tak clarion 9175 9375 alpine 7903 7906 7939 dalej pioneer p99 clarion 960 sony c90 mcintosh mx401 następny przedział clarion drx 9255 alpine 7909 nakamichi 700 mcintosh mx406 pioneer p9r wyżej deneon z1 mcintosh mx5000 pioneer ODR clarion hx-d2 sony XES alpine 7990 niektóre pasują do systemów pasywnych inne aktywnych do kilku wskazany zewnętrzny procesor możliwe że o czymś zapomniałem ale z tej listy można już coś wybrać do samochodu również

W radyjach samochodowych są dość często (ze względu na niskie napięcie zasilania etc.) stosowane dość "dyskusyjne" (żeby nie powiedzieć kontrowersyjne...) rozwiązania.

Szczególnie to widać po wzmacniaczach mocy, bo mamy kwiatki typu wzmacniaczy pracujących w klasie B (dodatkowo często mostkowanych), a to cudactwa typu boostrap etc...

Jednym takie "nowatorstwo" odpowiada, drugim nie przeszkadza, a trzecim...

Ponoć w radyjach samochodowych zaczynają się pojawiać od pewnego (powiedzmy dłuższego...) wzmacniacze triaphopodobne - może te będą "ciekawie" brzmiały ;)

• Redaktorzy

a zasilanie można rozwiązać za pomocą np. takiego cuda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Bez SACD nie pojedziesz. To musiasz kupic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no bez żartów ;)

Pomysł nie jest zły bawiłem się kiedyś w radyjka i powiem że według mnie PIONKA polecam dla kogoś kto chce agresywnego brzmienia i podbić bas podbiciem a następnie znów podbiciem i podbić equalizer kolejnym podbiciem :) ah to bogate menu w pionkach dla kogoś kto woli łagodniejsze brzmienie CLARION, ALPINKI nawet też niższe modele CLARIONA grają bardzo ładnie do tego wzmak np BLAUPUNKT 2100 zaniecałe 150zł i wszystko śmiało można zasilić jakimś prostownikiem np... z LIDLA ;) i gitara.

To taka moja opinia.

po więcej informacji sioo!

Ukryta Zawartość

CASKP się zgodzi o ile go z kimś nie pomyliłem ;)

Ukryta Zawartość

ja pare dni temu nabyłem najtańszego clariona z cd. cos koło 330zł. i radyjko mi sie podoba, przede wszystkim dlatego, ze wygląda skromnie, lecz elegancko. spójrzmy na pioneera. jakies smieszne animacje, jakies cudowne podswietlenia, bajeranckie funkcje do dupy komu potrzebne. PO CO?? chyba zeby podbic cene i przyciągnac rzesze ludzi pseudo-znających sie na audio, uwazających ze " pioneer to pioneer". owszem-pioneer=kiszka i nic tego nie zmieni.

swoja drogą Clarion gra bez jakis nienaturalnych, przesadzonych podbic, gra dosyc lekko, ale naprawde przyjemnie.

no i swoim purystycznym, czarnym panelem idealnie komponuje sie z większoscią desek rozdzielczych, a zielonym podswietleniem idealnie pasuje do zielonego podswietlenia dechy w starym VW:))

pioneer kiszka powiadasz... cóż , osobiscie też wolę clariona (od 6 lat uzywam drx960rz - cena sklepowa w 2000 roku 4299 zł)

ale... no właśnie - dwa modele pioneera które można zapiąć do dobrego systemu domowego - jeden z początku lat `90 , kosztował wtedy w PL 40 000 000 zł (ok 2000 $ w owym czasie) , uzywałem go ładnych kilka lat :

Ukryta Zawartość

a tu coś nowszego , cenowo podobnie choć dzisiaj te 7kzł robi mniejsze wrażenie niż 40 milionów w 1994 roku (wtedy kupiłem legendarnego dex`a) :

Ukryta Zawartość

...a wiecie kto wyprodukował najlepsze samochodowe audio ?? sony :) ...wcalę nie żartuję ...ma ono jednak dość

istotną wadę - cena przekracza wartość małego nowego samochodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ponieważ pytanie brzmiało co kupić za 1kzł cd + wz poprawiam się :

clarion drx960rz - najlepsze źródło za śmieszną kasę (laser do niego to koszt mniej niż 100 zł , oprócz tego warto wymienić elektrolit podtrzymania pamięci - jak wyleje uszkadza płytę główną)

Ukryta Zawartość

wzmak - zdecydowanie polecam za brzmienie (stary ale jary , nie to co dzisiejsza papka...)

Ukryta Zawartość

za 1000 zł masz cos co zagra wręcz niebywale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> marcins737

Marcin - zgadza się. Sony wypuściło coś takiego jak XES - Z 50

Tutaj link do mojej nowej sztuki :

Ukryta Zawartość

Nic lepszego do tej pory nie słyszałem jeśli chodzi o samochodówkę.....Cena nowego urządzenia powalała - 35.000 zł :O

Ukryta Zawartość

Xes - w trakcie odsłuchów :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tańszym urządzeniem - niż Xes - wypuszczonym przez sony był zestaw składający się z :

Sony C90R :

Ukryta Zawartość

oraz dedykowanego procesora XDP-4000 :

Ukryta Zawartość

- programowanego przez komputer - tak jak w tym autku które robiliśmy na takim zestawie :

Ukryta Zawartość

Użyte wzmacniacze również pochodzą od Sony z serii XES :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GLs z Twojego wpisu rozumiem że słuchałeś wszystkich odtwarzaczy które wymieniłem i się ze mną nie zgadzasz że to urządzenia godne uwagi chętnie usłyszę co masz na ten temat do powiedzenia może się czegoś nauczę na liście nie znalazł się żaden blaupunkt jednak trzeba ogólnie wymienić tą markę i pochwalić starsze modele za dobre tunery niestety nie każdego stać na XESa więc moim faworytem w kategorii cena/jakość/użyteczność jest sony c90 a najlepiej c90r bo od jakiegoś czasu to w samochodzie słucham już prawie wyłącznie radia jednak tutaj też należy pamiętać że odtwarzacz wybiera się do systemu i samochodu od dawna intryguje mnie nakamichi cd 701 ktoś się z nim zetknął?

Nakamichi CD 700 MK II

Ukryta Zawartość

Bardzo dobra jednostka. Wymaga trochę uwagi przy montażu ze względu na delikatny mechanizm.

Ukryta Zawartość

Mistabron, słuchałem 17 z 20 wymienionych przez Ciebie odtwarzaczy. niesłuchałem mcintosha 401, mx5000 i Denona Z1.

Wymieszałeś radia dostępne obecnie z już nieprodukowanymi jeśli więc przyjmiemy kryterium cenowe to jakie?

Rozumiem że Ty słuchałeś wszystkich jednostek i np. postawienie p9r na równi z pozostałymi w "podgrupie" nie jest przypadkiem?

Ogólnie wydawało mi się że autorowi wątku chodziło głównie o umilenie czasu spędzonego w łazience a nie instalowanie super sprzętu. Już widzę tych audiofili co Xes'a albo F1 montują koło wanny:)

Mało tego, chyba wszystkie z listy to deck'i więc i wzmak będzie potrzebny, potem jeszcze mocne zasilanie a to już chyba przerost formy nad treścią.

Zgadzam się z Tobą że wszystkie urządzenia są godne uwagi. Jedne bardziej inne mniej.

Wypisałeś je chyba jednak w nieodpowiednim wątku. Peace.

CASKP - oooo, miałem kiedys taki display Braxa - tylko miał jeszcze temp i 2 pola zamiast 1 :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.