Skocz do zawartości
IGNORED

Tarcza antyrakietowa, za i przeciw

chris77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jar za bardzo upraszczasz.Rurociągi zaczęły nas omijać już za czasów miłujących rosje rządów SLD .

Czasy panie sie zmieniły i to diametralnie.Wymazać nas z mapy już się nie da , w Europie oprócz polityków , żyje ze 200mln. normalnych ludzi , w życiu których bierzemy udział , nie jesteśmy dla nich bezimienną masą ludzi żyjących na kraju ZSRR , znaja nas dzięki hydraulikowi , internetowi i Teletubisiom :) i politycy muszą się z nimi liczyć , czy im się to podoba czy nie , zresztą skąd w tobie przekonanie , że szczytne idee UE to tylko kłamstwa ?

Wg mnie młodego Polaka. Ta cała tarcza to jest tylko „lizanie dupy USA” nic więcej. Pragnę przypomnieć że to Rosja bierze/brala od nas mięso nie USA. Na tym konflikcie nie traci nikt z miasta nie traci nikt z naszego tępego rządu trącą TYLKO rolnicy. Podobnie z F 16 nasz wspaniały rząd zadowolony że kupił wspaniałe maszyny tylko że ich serwis jest w stanach:) o tym nie myśleli. Wg mnie nic się w tym kraju nie zmieni a tym bardziej polityka zagraniczna dopóki będą rządzić nimi pajace nastawieni na max jedna kadencję by nałapać kasy.

>Czasy panie sie zmieniły i to diametralnie.Wymazać nas z mapy już się nie da

He, naprawdę myślisz, że to pewnik? Uważasz, że się nam cokolwiek należy? ;-)

Nienawiść potrafi tę obecna sytuację przewrócić w okamgnieniu. Wystarczyło kilka lat , by całe Niemcy zidiociały w latach 30tych.

Gość

(Konto usunięte)

To nie kwestia tego , ćzy się nam należy czy nie .

Atak na nas mieszkańcy uni odbiorą jak atak na siebie , historia uczy , udawanie że nas to nie dotyczy prowdzi...do woadomo czego.Jar inna świadomość ludzi niz jescze dwadzieścia lat temu , to nas łączy i to da impuls do przetrwani/oparcia sie destrukcji. ( widzisz z tym nowym reality show - to może jeszcze nie taki koniec świata .... sposób kontrowersyjny na osiągniećie szczytnego celu , ale być może jedyny który daje szanse na realizacje:)

>Pragnę przypomnieć że to Rosja bierze/brala od nas mięso nie USA.

To Unia od nas bierze mięso a nie Rosja. Bez tego "fantastycznego" rynku w Rosji polscy rolnicy dają sobie doskonale radę.

Lwem niestety być nie możemy. Musimy być lisem, żeby przetrwać. I jako słaby lis musimy się z jakimś lwem/lwami kolegować. A że lwowi wschodniemu nie podoba się, że kolegujemy się z lwem zachodnim, to trudno - na to wpływ mamy mały. Nie można dwom panom służyć.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gustaw właśnie takie myślenie jak Twoje dobija rolników. Człowieku wiesz ile kosztuje kilogram żywca wieprzowego 2,8-3zł. wiesz ile kosztuje 100kg paszy 90zł:) Wychodzi na to że rolnik kolejny raz dokłada do interesu i to duuużo. Zauważyłeś może w sklepie spadek cen mięsa ja nie.

Co do zniknięcia z mapy to myślę podobnie jak Jar. Już raz mieli nas ochronić jaki był tego skutek wiemy.

„Lizanie dupska” USA jest związane z tym iż chcemy by nam nie utrudniano wyjazdów do stanów. Wg mnie jest to niemożliwe ponieważ USA otwierając nam drogę do ich kraju wie że cale 35-40ml polaków w miesiąc zjawi się tam:).

Less pokorne ciele dwie matki ssie czy jakoś tak:P Może nie aż tak pokorne ale trzeba się wg mnie układać z każdym a nie pluć na sąsiada, ponieważ to od nich mamy gaz niestety musimy płacić za błędy naszych rządów.

dj_zibi, 31 Maj 2007, 12:17

>Gustaw właśnie takie myślenie jak Twoje dobija rolników. Człowieku wiesz ile kosztuje kilogram

>żywca wieprzowego 2,8-3zł. wiesz ile kosztuje 100kg paszy 90zł:) Wychodzi na to że rolnik kolejny

>raz dokłada do interesu i to duuużo.

No i skąd on tą kasę bez przerwy bierze na to dokladanie?

Zauważyłeś może w sklepie spadek cen mięsa ja nie.

>

Za to niechybnie zauważysz ich wzrost, jak Rosjanie przeproszą się z polskim mięsem.

>Co do zniknięcia z mapy to myślę podobnie jak Jar. Już raz mieli nas ochronić jaki był tego skutek

>wiemy.

Pewnie lepiej było, gdy ZSRR gwarantował nam nienaruszalność granic

USA otwierając nam drogę do ich kraju wie że cale

>35-40ml polaków w miesiąc zjawi się tam:).

Pewnie ani milion by się już nie uzbierał. Większość tych co miała wyjechać z Polski, już wyjechała, poza tym są bliższe kraje z otwartymi granicami.

Less is more

dj_zibi, 31 Maj 2007, 12:17

>Gustaw właśnie takie myślenie jak Twoje dobija rolników. Wychodzi na to że rolnik kolejny

>raz dokłada do interesu i to duuużo. Zauważyłeś może w sklepie spadek cen mięsa ja nie.

Tak tak. W polskim rolnictwie są tylko klęski - urodzaju albo nieurodzaju :-)

Mojego kumpla, rolnika jakoś moje myślenie nie dobija.

Własnie wziął w leasing traktor, chyba John Deer (strasznie wielkie bydle) i nie narzeka.

> >Co do zniknięcia z mapy to myślę podobnie jak Jar. Już raz mieli nas ochronić jaki był tego skutek

>wiemy.

>Ale trzeba się wg mnie

>układać z każdym

Trzeba, ale trudno układać się z kimś, kto psychicznie nie pogodził się z tym, że nie nadstawiamy pokornie drugiego policzka.

Less is more

Gustaw pięknie prawisz. Masz racje w 101% Sam mam sąsiada który ma chyba 3 traktorki wieeelkie zielone. Nie trzeba się bać trzeba ryzykować, powiększać gospodarstwo. Mi jednak chodzi o sam fakt ceny do nakładów. Wystarczy zobaczyć już tylko an wielkie „mieszalnie pasz” czy sieci „ubojni”. Większość tych zakładów jest majątkiem naszych polityków, byłych lub obecnych. Dlatego im to wisi czy żywiec jest po 2,8 czy po 4,5. to samo zboże porosło obiecywali ruszyć rezerwy kupic z innych krajów ale nie, bo by nie zarobili.

Ale trzeba wracać do tarczy

Gustaw

>>>Jeżeli z konkretne pieniądze/sprzęt wojskowy to nie "lizanie dupy" tylko interes.

dodam tylko iz mam nadzieje ze ani Ty, ani miliony ludzi nie beda musialy placic za ten jak to okresliles "interes"...

to jest naprawde tragiczne co piszesz, owo podejscie to jest bilet w jedna strone... tyle

>dodam tylko iz mam nadzieje ze ani Ty, ani miliony ludzi nie beda musialy placic za ten jak to

>okresliles "interes"...

A co Twoim zdaniem ma to być jak nie interes ?

Myślisz, że bez tarczy nie będziemy na celowniku rosyjskich rakiet lub będą mieli opory przed zakręcaniem kurków ?

Zmierzam do tego ze dzisiejsi wieksi i mniejsi wrogowie USA beda automatycznie naszymi. Jaki kolwiek konflikt zbrojny USA bedzie f i z y c z n i e naszym konfliktem... rozumiesz? To w bardzo duzym stopniu naraza kraj i ludzi, chcesz to przelozyc na zysk finansowy i sprawdzic czy warto??? Nasz wplyw na to bedzie oczywiscie znikomy, z tego co czytalem ewentualna baza bedzie jak panstwo w panstwie. Myslisz ze o ewentualne uzycie tego arsenalu ktos sie nas zapyta? Jest takie powiedzenie, kto.... wojuje, ten od.... ginie, wstaw sobie tam ten interes, rakiety i cale to g.

Pozdrawiam.

>Zmierzam do tego ze dzisiejsi wieksi i mniejsi wrogowie USA beda automatycznie naszymi. Jaki

>kolwiek konflikt zbrojny USA bedzie f i z y c z n i e naszym konfliktem... rozumiesz?

Z tego co pamiętam "hamerykańskie" bazy, różnego typu, są w całej Europie.

>Jest takie powiedzenie,

>kto.... wojuje, ten od.... ginie, wstaw sobie tam ten interes, rakiety i cale to g.

Jasne. Czyli najbardziej bezpieczne na świecie są Państwa bez wojska.

również pozdrawiam

>Zmierzam do tego ze dzisiejsi wieksi i mniejsi wrogowie USA beda automatycznie naszymi. Jaki

>kolwiek konflikt zbrojny USA bedzie f i z y c z n i e naszym konfliktem... rozumiesz?

Jeszcze dodam. Czyli wg. Twojego rozumowania wstąpienie Polski do NATO to błąd, prawda ?

To tak a'proposs dobrych stosunków Rosji z sąsiadami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Drugi znaczący skok zanotowano w przypadku Polski, którą wskazało aż 20 proc. respondentów (w ubiegłym roku - tylko 7 proc.)."

To, z tego, co zacytowałeś. Jak myslisz, czym ten przypływ niechęci do Polski był spowodowany?

jar1, 31 Maj 2007, 14:20

>To, z tego, co zacytowałeś. Jak myslisz, czym ten przypływ niechęci do Polski był spowodowany?

Zawdzięczamy to świetnie zorganizowanej propagandzie rosyjskiej.

Jasne też, że cicho siedząca Polska i nic nie wspominająca n.p. o embargu na mięso miała by lepsze notowania.

No i jaka konkluzja ? Siedzieć cicho, robić tylko to na co Moskwa pozwoli i będzie "git".

P.S. Zwróć proszę uwagę na spadek Białorusi i przypomnij sobie ostatnie starcia Białoruś-Rosja w sprawie gazu i ropy.

Gustaw, nie mieszaj dwoch roznych rzeczy... w ramach NATO nie budujemy baz z rakietami sredniego zasiegu ktore ewidentnie sa nastawione na wschod. To jedno, jesli juz teraz jestesmy dosc kontrowersyjnie postrzegani w UE to stawiajac takie wyrzutnie i zawierajac wojskowy sojusz z USA myslisz ze sytuacja sie polepszy? Watpie, tym bardziej ze nastroje antyamerykanskie i krytyka ich dotychczasowych dzialan jest nie mala. Pamietaj ze USA jest jednak kawalek dalej... Chcialbym wierzyc ze w razie (odpukac) jakiegos konfliktu wszyscy zewra szeregi i beda solidarni, ale ze historia lubi sie powtarzac to jest to watpliwe...

Ty masz swoje przekonania, ja mam swoje. Amen

Gustaw nikit nie ma siedzieć cicho tylko co da tarcza rakietowa? wg mnie duzo lepszym rozwiązaniem jest DYPLOMACJA I ROZMOWA niestety mało który z naszych politykow chce rozmawiać.

Gustaw masz marne pojecie o rolnictwie, mowa tu o miesie, nie zbozach(ktorych ceny sa akurat b. wysokie). Twoj znajomy, bogaty rolnik uprawia cos, nie choduje. Porozmawiaj z nim tez ile ma kredytow na karku. Obecnie chodowca tucznikow doklada do kazdej sztuki 20-30zl zamiast zarabiac, sporo gospodarstw juz splajtowalo!

>sporo gospodarstw juz splajtowalo!

Och! Co za katastrofa!

Bankructwo jest nieodłącznym elementem gospodarki wolnorynkowej.

Less is more

AmAdeuz, 31 Maj 2007, 14:43

o jedno, jesli juz teraz jestesmy dosc

>kontrowersyjnie postrzegani w UE to stawiajac takie wyrzutnie i zawierajac wojskowy sojusz z USA

>myslisz ze sytuacja sie polepszy? Watpie, tym bardziej ze nastroje antyamerykanskie i krytyka ich

>dotychczasowych dzialan jest nie mala.

Z punktu widzenia naszego bezpieczeństwa potencjał obronny Państw europejskich NATO nie jest warty funta kłaków.

Są za słabi na rozwiązywanie nawet konfliktów lokalnych - vide wojna w Jugosławi.

> Chcialbym

>wierzyc ze w razie (odpukac) jakiegos konfliktu wszyscy zewra szeregi i beda solidarni, ale ze

>historia lubi sie powtarzac to jest to watpliwe...

I dlatego jakoś nie mam zaufania do gwarancji bezpieczeństwa "starego świata"

> >Ty masz swoje przekonania, ja mam swoje. Amen

narsiltm no wreszcie ktoś znający realia. A co do zboża to jak zawsze rok się zarobi dwa się straci. Ale jakoś przy odpowiedniej ilości pola wyjdzie się deczko do przodu. tak jak mówisz, mój sąsiad ma tyle kredytów że nie chce tych jego traktorów, pola ale i kredytów:)

20km dalej był zakład „zamknięty” sami hodowali tuczniki sami je zabijali i przetwarzali. Zakład w tym roku upadł dlaczego? Ponieważ cena zboża była ogromna. Przetrwały zakłady te co „udupiły” chłopa cena tucznika sami za to zarobili jeszcze więcej. Więc proszę Gustaw nie ściemniaj mi tu:(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.