Skocz do zawartości
IGNORED

Tarcza antyrakietowa, za i przeciw

chris77

Rekomendowane odpowiedzi

`- Niepokoi, że "obraz wroga" tak łatwo może zmieniać lokalizację w zależności od bieżącej sytuacji politycznej" - podkreśla w komentarzu do badania Centrum Lewady.`

Dlatego takie rankingi nie budza we mnie zbytniego zaufania, co nie zmienia faktu, ze chcialbym zobaczyc taka ankiete przeprowadzona w Polsce. Wedlug Was ktory kraj jest najbardziej wrogi?

Less, 31 Maj 2007, 14:53

>>sporo gospodarstw juz splajtowalo!

>

>Och! Co za katastrofa!

>

>Bankructwo jest nieodłącznym elementem gospodarki wolnorynkowej.

Less Ty wiesz o czym wogole piszesz, czy sie najarales czegos?

dj_zibi, 31 Maj 2007, 14:45

> wg mnie duzo lepszym rozwiązaniem

>jest DYPLOMACJA I ROZMOWA

Oczywiście, że tak. Ale tylko z kilkoma czołgami za rogiem. Tak na wszelki wypadek. :-)

>jest DYPLOMACJA I ROZMOWA niestety mało który z naszych politykow chce rozmawiać

Przypominam, że politycy SLD z poprzedniej ekipy byli baaaardzo otwarci na rozmowy i co z tego wyszło ?

Czy ktoś z Was jeszcze pamięta kiedy to stosunki Polska-Rosja zaczeły się psuć ? Jeżeli tak, to słucham propozycji.

>Gustaw

>Oczywiście, że tak. Ale tylko z kilkoma czołgami za rogiem. Tak na wszelki wypadek. :-)

I tu masz racje, trudno rozmawiac bez konkretnych argumentow- najlepiej wlasnych.

Gustaw teraz napisałeś coś co mi sie podoba,. niestety nie pamiętam aż tak wstecz bo jestem za młody:) Wiem tylko że gdyby wzięli gaz ze Skandynawii nie było by problemu i można by nawet czołgami mierzyć w "ruskich"

narsiltm, 31 Maj 2007, 14:59

>>Bankructwo jest nieodłącznym elementem gospodarki wolnorynkowej.

>

>Less Ty wiesz o czym wogole piszesz, czy sie najarales czegos?

Pamiętam czasy, kiedy bankructw nie było. Wtedy też w ogóle niewiele było.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

dj_zibi, 31 Maj 2007, 15:03

Ja nie mam zamiaru mierzyć w ruskich czołgami. Oczekuję tylko normalnego traktowania - jak suwerenne Państwo a nie jak małego Kazia, którego przez kilka wieków przyzwyczaili się Rosjanie kopać po tyłku (Z małym wyjątkiem w 1921r).

narsiltm, 31 Maj 2007, 15:03

>>Gustaw

>>Oczywiście, że tak. Ale tylko z kilkoma czołgami za rogiem. Tak na wszelki wypadek. :-)

>

>I tu masz racje, trudno rozmawiac bez konkretnych argumentow- najlepiej wlasnych.

No właśnie. Ale własnych nie mamy.

>Czy ktoś z Was jeszcze pamięta kiedy to stosunki Polska-Rosja zaczeły się psuć ? Jeżeli tak, to

>słucham propozycji.

Widzę, że nikt nie odpowiada to podpowiem ....... Pomarańczowa ....no :-)

chris77, 31 Maj 2007, 16:23

>doładnie Gustaw

>Rosja nie powinna mieszać sie w nasze sprawy, za to my(i nasz wielki brat;)) w sprawy ukraińskie jak

>najbardziej

No ale jakoś nikt z Ukrainy nie protestował aby Polacy nie mediowali a wręcz odwrotnie.

Z tego co pamiętam to wybory były fałszowane przez obóz rosyjskiego namiestnika na Ukrainie - Junukowycza.

Putin przegrał a potem się zaczeło ....

chris77, 31 Maj 2007, 16:36

>zobaczymy jaki będzie wynik zbliżających sie wyborów na Ukrainie? jesli wygra Janukowycz to pewnie

>za pomocą rosjan;)

Ostatnim razem tylko przypadkowo Rosja go bardzo mocno popierała. Oczywiście bezinteresownie :-)

P.S. Co do Ukrainy to polecem reportaż/serial Jacka Hugo-Badera (widziałem kilka dni temu pilota w TVN albo w TVN 24). Pozwala trochę lepiej poznać specyfikę tego kraju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wnioski wyciągnijcie sami:)

Ukryta Zawartość

"Według dziennika, polscy urzędnicy mówią wprost: jesteśmy rozczarowani. Największe wzburzenie wywołała propozycja, by Polacy partycypowali w kosztach budowy bazy z wyrzutniami rakiet przechwytujących i jej późniejszej eksploatacji. Amerykanie nie chcą płacić lokalnych podatków i chętnie wykorzystaliby polskich żołnierzy do ochrony instalacji wojskowych."

Ha, ha...

chris77, 1 Cze 2007, 10:29

>tak Gustaw to są negocjacje i pewnie skonczą sie tak jak porzedenie z samolotami F-16, i znów nie

>będzie nikt winny tylko Polska troche biedniejsza

No to podaj jakąś inną alternatywę dla tych F16. Może MIG29 ? Sporo tych Państw na świecie które na te F16 się "nabrały".

chris77, z Ciebie to chyba jakiś "wróż" albo inny "nekromanta" :-)

nie o to chodzi że samolot jest niedobry tylko kontrakt, alternatywa to gripeny produkowane bodajże przez Szwecje, dopłacimy te kilka milionów dolarów z pensji dla lekarzy i nauczycieli i będzie dobrze w końcu to nasi przyjaciele

chris77, 1 Cze 2007, 10:44

Jakoś trudno mi wychwycić jakieś przewagi Saabów nad F16.

Co do kontraktu to trzeba mieć ew. pretensje do polskich negocjatorów (która to była ekipa ?) a nie do Jankesów.

Natomiast co do realizacji umowy (inwestycje USA w RP) to zdecydowanie bym do gardła Jankesów doskoczył.

Ja osobiście z oceną "tarczy" poczekam do zamknięcia negocjacji. Jeżeli USA pozostawią tak sprawy jak się dzisiaj pisze to tarczy "nie budiet" i tyle.

Less, 31 Maj 2007, 14:53

>>sporo gospodarstw juz splajtowalo!

>

>Och! Co za katastrofa!

>

>Bankructwo jest nieodłącznym elementem gospodarki wolnorynkowej.

To tak trochę ni w pięć ni w dziesięć, rolnictwo w EU nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem

Gustaw

tu jest cos na temat przewagi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piortek, 1 Cze 2007, 14:30

>>> Szwedzki koncern Saab, producent samolotów bojowych Jas-39 Gripen ogłosił, że eksploatacja najnowszych ich modeli C i D jest bezpieczna, ale pod warunkiem niewykonywania gwałtownych manewrów.

cles, 1 Cze 2007, 13:15

>To tak trochę ni w pięć ni w dziesięć, rolnictwo w EU nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem

Trudno jest całkiem uciec od wolnego rynku. Jego namiastki były widoczne nawet w głębokim komuniźmie, np. gdy mięso trafiało do miasta po cenach jak najbardziej wolnorynkowych - z ominięciem skupów i sklepów.

Dzisiaj zdarzają sie dostawy świeżego niepasteryzowanego mleka - też poza obiegiem "oficjalnym".

To, że bankructwo jest możliwe, że jest realnym zagrożeniem, świadczy też o tym, że jeszcze trochę wolnego rynku zostało.

Niemniej zgadzam się, że na rynku jest zdecydowanie za mało wolności, nie tylko na rolnym.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less, daj mi jakiś namiar na to mleko poza obiegiem, bo tego gówna ktore sprzedaja w sklepach za nic nie da się ukwasic. UHT to juz wogóle padaka - nie piłem chyba z 10lat - syf na maxa i trucizna w jednym.

Ewentualnie można zaryzykowac w małych dawkach np. do kawy.

Czasami udaje mi sie ukwasic mleko ze Strzałkowa, ale też nie zawsze.

Jezeli macie jakieś namiary na lewe, ale naturalne mleko w wielkopolsce - piszcie na priva;)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.