Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy DAC Stelmachowski

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

> senicz - P.S.

ale z netu nie dowiedziałeś się, że w większości CD jakie mają ludzie DAC WEWNĘTRZNY (czyli podpięty do i2s w CD) na PCM1794 NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ - jak już czytasz to czytaj dokłądnie i analizuj to co czytasz.

Napieciowki sa do d. i kazdy o tym wie. Cholera rymuje! a obiecywalem ze juz nie bede tego robil. Ja juz sie nacialem na napieciowke. Niestey ze skory wyleziesz a nic nie pomoze. Przepraszam ze tak skrytykowalem to dzielo ale ja zawsze pisze prwde wiec prosze mnie uprzedza/prosic abym czegos nie krytykowal. Napewno jest pan duzy talent, napewno.

> senicz

sorry, nie chodziło mi o urażanie - ale "każdy o tym wie" to nieprawda - ci co opisali swoje wrażenia po posłuchaniu mojego "napięciowego" chyba o tym nie wiedzieli.....

i2c - przepraszam, miało być i2s (i2c służy do czego innego).

> senicz c.d.

i nie zamierzam Cię (Pana ? - jak kto chce) prosić czy uprzedzać, żeby czegoś nie krytykował - nie zamierzam wpływać na czyjeś opinie w taki sposób, ale proszę, żeby te opinie były poparte wiedzą nie tylko teoretyczną ale i empiryczną - że Tobie (Panu ?) nie wyszło z przetwornikami U nie znaczy, że innym też nie wyjdzie - zdolności ludzie mają różne a wynalazki zwykle powstają dlatego, że ktoś nie wie że coś nie jest możliwe i spróbuje to zrobić....

pan masz potencjal i niedlugo zrobisz pan super daca. Ale po co pchac te dace do srodka? zrob pan zew. z odbiornikiem. najlepeij jak pan skopiuje kosci banchmarka. W nich jest taka sytuacja ze juz dac ustala barwe na takim poziomie ze zwykle ne5532 potem wystarczaja. Ale produkt roku i zalecany przez wiele pism audiofilskich. A jak chce pan posluchac jakie mozliwosci ma maranciunio to zapraszam do sali tortur na as2007. Sponsorzy juz sa pozostaje juz tylko przyjemnosc sluchania.

Senicz,

I2C czy IIC (Inter-Integrated Circuit) to standard Philipsa połączeń między specjalizowanymi układami scalonymi, taka synchroniczna 3- przewodowa magistrala szeregowa o przepustwowści do 100kbit/s, stosowana np w sprzęcie A/V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi tu jednak o I2S, czyli szeregowy format (Inter-IC Sound) przesyłu danych stoswany w połączeniach między układami odtwarzacza CD, w szczególności DACa - bo to nas interesuje najbardziej. Fizycznie taki sam jak japoński format Sony (EIAJ): osobna linia 16bitowych danych audio, zegara i synchronizacji kanałów, różni się jednak zależnościami czasowymi, kolejnością bitów i przesunięciem (format japoński jest batrdziej elstyczny, długość słowa 16-24bit, MSB pierwsze, zegar L/R kanału zsynchronizowany z danymia a nie rzesunięty o 1 takt zegara synchronizującego dane)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co do wyjsc U to wew. bufory niestety ustalaja dzwiek na atakim poziomie ze nic wiecej nie da sie zrobic. No mozna dac dopasowanie do wysjcia na kabel ale to niewiele zmienia w pewnych aspektach dzwieku. przerobilem sie podbnie jak pan stosujac napieciowe. Tfu. Ale blaga. Obawiam sie ze pradowe chyba znikna ze sceny.

Coś 1. link się zepsuł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andrzej Stelmach, 13 Sie 2007, 23:23

A to ja mam pytanie do Pana/Ciebie (niepotrzebne skreślić), jak oceniasz wpływ CDeka na brzmienie twojego DACa, czy transport (tj CD) ma znaczenie, a jeśli tak to jak duże i czym ono się objawia?

>Senicz,

DACe z wyjściem prądowym nadal są w szerokim wyborze i produkcji, może nie tylko do audio ich potrzeba więc takie robią.

Pan Stelmach chyba wie co robi - pakowanie się w SPDIF to nieuchronne narażenie się na jitter, od którego I2S jest całkowicie prawie wolny (decyduje o tym zegar w CDku), bo transmisja danych, zegara i synchronizacji kanałów dfo DACa jest rozdzielona.

Chętnie bym zajrzał (i zasponsorował) AS ale nie mam kiedy i jak dojechać (urlop ? i dojazd PKP (prawa jazdy nie mam) - ale jak będę mógł zaprezentować możliwości mojego AKAIa z dacem w inny sposób (np. wysłać sprzęt do porównań) to proszę o namiary przestrzenno-czasowe - postaram się sprostać Ma...cośtam.

Kości Benchmarka kopiować nie zamierzam - mój dac to mój pomysł i niech tak pozostanie - jedyne z czego "zapożyczałem" to karty katalogowe elementów + trochę grzebania po sieci w poszukiwaniu pomysłów a nie gotowych rozwiązań do skopiowania.

Może Benchmarkom NE5532 wystarcza - a może i mnie by wystarczył - kiedyś ("u zarania dziejóe mojego daca") próbowałem i dałem sobie z nimi spokój - może warto wrócić ???

DACe pcham do środka bo:

- nie mam jeszcze gotowego odbiornika SPDIF (kończę schematy)

- będzie droższy niż "do środka" a na "nosiciela" tego "do środka" wystarczy CD z Allegro za 50 zł lub nmiej

- będzie potrzebne miejsce na nowy klocek w zestawie - nie wszyscy mają

"Nie do środka" będzie bardziej uniwersalny więc będzie, ale nie zmienię (na razie przynajmniej) kości na I - CS4398 (wyjścia U) gra wystarczająco (dla mnie i tych co słyszeli) dobrze a te z I (i większość innych nowych c/a) nie będą grały w dacu "do środka".

Wspolczesne odbiorniki regeneruja sygnal bardzo dokladnie. Wspomniany benchmark robi to wspaniale. ja jesli bede robil dac to zew. gdyz moze on sluzyc wiele lat nawet z dvd bedzie gral wspaniale. W stanach robi sie moda na takie polaczenie dvd i dac zew. z wyjsciami na lampach lub na op jak kto woli.

senicz, 13 Sie 2007, 23:29

>a jest mozliwe wyciagnac na zewnatrz szeregowy sygnal jaki idzie do daca 1 bit na l i r? moze dalo

>by sie zrobic wzm mocy cyfrowy podobny do tacta?

No raczej nie, nie wiem czy któryś 1-bit DAC udostępnia wyjścia sygnał po oversamplingu i modulatorze delta sigma oraz kształtowniku szumu.

Chociaż własciwie jakby nie było w strukturze kondensatorów to na wyjściu takiego DACa jest komplementerna para mosfet sterowana sygnałem cyfrowym; po filtracji czy bez nawet z uśredniania tego cyfrowego szumu robi się i tak sygnał analogowy. Wyjście jest więc cyfrowe chociaż nie zawsze.

Chyba ze chcesz wyciągnąć sygnały danych audio i synchro o których pisałem wcześniej - coś takiego robi Linn czy inna dziwna firma pod swoją firmową nazwą i w ten sposób łączą transport z DACem bez SPDIF. Nawet w odwrotną stronę można przesyłać z DACa taktujący go Master Clock jeśli jest potrzebny.

To wtedy można, trzeba tylko je zbuforwać bramkami i już można puścić np. skrętką UTP do gniazda sieciowego RJ-45 i tak sobie to wygodnie przesyłać.

Przecież DACe w CDP Ancient Audio tak są podłączone, tyle że koncentrykiem 3x na każdy kanał.

Z dacami jest tak ze sa karty katalogowe i wystarczy je odpowiednio polaczyc z reszta systemu. Co do porownan to mozna to bedzie zrobic na as i wystarczy aby ktos z pana stron dowiozl go namiejsce. bedzie napewno sporo sponsorow aby porownac Maranciunia z pana dacem. A ze reszta sytemu bedzie super to porownanie bedzie ciekawe. Wierze ze nie bedzie tak cienko piszczal jak lektor?

Myslalem o wyjeciu z wyjscia sygnalu cyfry nawet na tle audio. ten niby zegar bedzie troche wysoki? moze jednak da sie zrobic wzm malej mocy z super jakoscia? na wyjsciu z 1-bit mamy jaki zegar? 11mhz?

>zoltar7

dokładnie tak jak pisze molibden - tylko zegar (jego stabilność krótkoczasowa, ostrość zboczy itp) ma wpływ na jakość dźwięku z mojego daca - z takim samym zegarem będzie grał tak samo w wadii (jeżeli ktoś będzie chciał go tam wsadzić) jak i w Sony którego mój klient kupił za 40 zł.

>senicz "w Stanach robi się koda" - na McDonalda też zrobiła się moda i teraz walczą z zawałami i otyłością - nie wszystko co ze Stanów to dobre

Zapominacie o jednym - u mnie kość c/a stereo odtwarza tylko 1 kanał stereo (sygnał "wprost" i lustrzany - "odbicie" robię cyfrowo) - nie istnieje dla mnie np. parametr "separacja kanałów" kości c/a - pomijając przesłuchy po zasilaniu jest ona nieskończenie duża. Parametry każdego kanału (s/n, dynamika) są lepsze od parametrów pojedynczej kości (pracującej w trybie stereo) o 3 db (polecam lekturę kart katalogowych AD - parametry dla "stereo mode" i "mono mode" - i nie jest to "mono mode" otrzymywany z filtrów jak np. DF1706 - ten z DF jest "połowiczny"). Filtr analogowy ma charakterystykę Bessela - spróbowałem Butterworth'a (pewnie But... jest też w Mar...cośtam) - tragedia.

Sorry - idę spać.

Senicz, przyjmując że przy zamianie 16bit/44.1kHz do postaci 1-bitowej sygnał ulega zwielokrotrnieniu i oversamplingowi nawet 512-1024x to masz tam sieczkę o spektrum do 22.5 lub 45 MHz.

Andrzej Stelmach, 13 Sie 2007, 23:54

>>zoltar7

>dokładnie tak jak pisze molibden - tylko zegar (jego stabilność krótkoczasowa, ostrość zboczy itp)

>ma wpływ na jakość dźwięku z mojego daca - z takim samym zegarem będzie grał tak samo w wadii

>(jeżeli ktoś będzie chciał go tam wsadzić) jak i w Sony którego mój klient kupił za 40 zł.

>

A zakładając, że wytworzysz "DAC A. Stelmacha Mk2" :-) w wersji zewnętrznej, to jaki wpływ będzie miała jakość transportu na pracę DAC (tak teoretycznie), jak sądzisz?

No wlasnie. Duze spektrum i wysoka f nie nadajaca sie do sterowania glosnikow. Dlatego modulatory PWM w wzm maja inaczej to rozwazane. Nietety ale do nich trzeba zamienic cyfre na nalog i nastepnie na PWM i dopiero na glosniki. marzenie o cyfrowych wzm mocy niestety nie jest narazie wykonalne.

Wydaje sie ze bardzo wazna jest strategia wyboru przetwornikow. Bo to one w duzym stopniu wplywaja na jakosc ostateczna. Firmy Crystal TI czy AD opanowaly jakosc produkcji dac do tego stopnia ze wlasciwie kazdy z nich zabrzmi dobrze. A szczegolnie 24bit. Nie pisze o udawaczach 24bit gdzie bardziej chodzi i wykonywanie funkcji logicznych a rozdzielczosc pozostaje na 14bitach. Ale to sa scalaki do kina domowego. Z moich krotkich prac nad dac wynika ze trzeba unikac dac z wyjsciem napieciowym. Dlatego bo firmy pchaja do srodka scalaka po za uklad konwersji rozne bufory katujace brzmienie bez mozliwosci poprawki. I co z tego ze na zewnatzr siedzi np. ad825 jak w srodku posadzono OP klasy 833. Ale takie dzialania poodbaja sie firma od sprzetu bo nie musza stawiac na plycie konwerterow i/v na kazdym wysjciu i dodatkowych ukladow co pozwala zaoszczedzic w kinie domowym do 14 op a moze wiecej. A w stereo 6-8 sztuk. Jaka oszcednosc. A jakosc dzwieku? zawsze moga podac parametry na bardzo dobrym poziomie jako odpowiedz.

hmm trzeba Seniczowi przyznać rację że DACi z wyjściem prądowym, dają więcej możliwości zadbania o szczegóły w budowie konwentera I/V, a jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, no i trzeba potwierdzić że po macoszemu traktowana jest konwersja i/V w scalakach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.