Skocz do zawartości
IGNORED

Kompan dla PL18WO09-08

switchu

Rekomendowane odpowiedzi

switchu->

Proponuję poczytać coś na temat DIY 2000 , gdzie łączono PL18 z Excelem TC25001

Zresztą bardzo dobry projekt , publikowane były dwie zwrotki

pod hasłem DIY 2000 jest ta , która zajęła 2 miejsce , natomiast gdzieś w sieci widziałem też tą , która 1 zajęła miejsce ( opracowana przez Dennisa Murphy ) , z tego co pamiętam była ona na tyle dobra , że wdrożono cały projekt do oficjalnej oferty firmy Bamberg Lab ( mam nadzieję , że nie przekręciłem nazwy )

Słuchałem tego monitora i powiem , że wkażdym aspekcie prezentował się lepiej niż projekty Akustyka

( pl18+SS9300 czy PL27TG35-06 )

Swoją drogą podobno Vifa PL27 ma zbliżone parametry do Excela TC25001 i można zwrotnicę projektowaną dla tego ostatniego zastosować również dla tej vify

Audiocomponents ma również projekt na dwóch PL18 z SS9500 podobno bardzo zachwalany na DIY Audio

( nie miałem przyjemności słuchać)

Co ciekawe znamienita cześć twórców projektów z tym głośnikiem we wskazówkach zaleca niski podział

(2000-2500 hz)

Ja powiem tylko tyle , że bardzo duża masa membrany i niewielka podatność zawieszenia powoduje , iż głośnik ten potrzebuje bardzo ale to bardzo wydajnego prądowo wzmacniacza.

Tak więc osoby zdecydowane na użycie go w swoim projekcie zawężają sobie znacząco wybór wzmacniacza.

dodo:

ogolnie nie chcialbym brac vify na gore

jakos ten seas przypadl mi do gustu ale skoro wymagany jest nizszy podzial bede muzial

wybrac tego 27TBFC w tym wypadku inny nie wchodzi w gre. Na serie Excel narazie mnie nie stac ;)

Mysle ze zbuduje takie podstawkowce jak proponuje Lancaster z najprostrza zwrotnica

zobaczymy co z tego wyjdzie. Potem popróbuje cos z nizszym podzialem (2k)

Co do wzmacniacza mysle ze moj 34 letni onkyo pociagnie te głosniki :)

w sumie to spory kloc i wydajnośc prądowa tez ma raczej solidna ;)

Za jakis czas wrzuce jego fotki na moja strone bo mam bardzo ciekawa budowe wenetrzna :)

Podrawiam

A ja właśnie mam DIY na PL18WO i SS9300. (gipsy2)

Gra to naprawdę fajnie , ale... zastanawiam się nad wymiana 9300 na 9700. Nie wiem czy taki zabieg jeszcze cos poprawi, oraz czy zwrotka wymagałaby gruntownej przerobki, czy tylko lekki retusz?.

Ja też uważam, że 9300 pasuje do 18PL. Miałem takie zestawienie (od Akustyka) kilka lat. W ogóle wg mnie SS9300 to bardzo dobry głośnik. Jak ktoś potrzebuje piszczałkę (gwizdek) na górę to niech szuka gdzie indziej. 9300 jest zrównoważony i detaliczny ale kulturalny, gładki. Większy problem jest po stronie Vify 18PL. Potwierdzam, że potrzebuje mocnego wzmaka, ale wszystko zależy po pierwsze od wielkości pokoju. Moim zdaniem do 14, 15m powinien wystarczyć. Powyżej trzeba mu pomóc. Przy okazji poprawić środek. Dlatego robiąc obudowy, pomyśl perspektywicznie. U mnie było tak, jak na obrazkach.

W środek, dosłownie i w przenośni wsadziłem Vifę M18. Dzisiaj może była by to Vifa PL14.

Pozdrawiam. YunnanTEA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15061-100000632 1181077454_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

switchu, 7 Cze 2007, 20:34

>co daje pochylenie obudowy tak jak w Tempo?

Nie wiem czy to pomorze, ale Audio Academi wykorzystuje Seasa 27TFFC i Vifa XT18WH09 w Tethys II. 27TFFC jest tekstylny.

switchu, 7 Cze 2007, 21:33

>ale co z ta pochuloną ścianka? co ona daje?

Ma to prawdopodobnie za zadanie wyrównać czasowo głośniki, czyli chodzi o kompensacją przesunięć fazowych (czyli fazową koordynację głośników niskotonowego i nisko-średniotonowego).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.