Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka igła do Pioneer PL-10 ?

marta1

Rekomendowane odpowiedzi

Gramofon ma chyba standartowy system mocowania wkładki, dlatego też najlepiej jak podasz jaka wkladka jest tam zamontowana (wtedy znajdziemy igłe) lub poprostu wymienisz wkladke na nową wraz z igłą.

Wszystko zależy od Ciebie i dostępnych funduszy.

marta1,

ja w podobnym gramofonie - (niestety nadal niesprawym) Pioneerze PL-12D miałem "oryginalnie" wkładkę Shure/Dual* DM103ME z igłą Dual DN345, więc myślę, że w przypadku Pioneera PL-10 coś podobnego musiało być stosowane... dokupiłem też na "wszelki wypadek" wkładkę Technicsa H-25 (czyli wkładka U-25 + firmowy headshell i kabelki ze złoconymi pinami ;-)

x.

*czyli wkładka robiona przez shure dla duala, występuje po obu nazwami ;-)

marta1,

chodzi o CEC MC-20S? jest dostępna za ok. 20-30 euro w niemieckich sklepach z częściami do gramofonów ;-) ale chyba nie warto płacić ceny "unijnej"; o igłę spróbuj popytać np. sprzedawcę na allegro o nicku wojtek1168

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) być może coś zaradzi ;-)

a jeśli nie znajdziesz igły do CECa, kup jakąś niedrogą wkładkę Ortofona, AudioTechniki, czy Shure'a i słuchaj muzyki...

x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"MC" moze wskazywac na wkladke typu "moving-coil". W przypadku tego typu wkladek czesto nie mozna samodzielnie wymienic samej igly. Jesli nie ma elementu , ktory mozna wyciagnac z wkladki z igla to najprawdopodobniej zachodzi taka wlasnie sytuacja. Owszem sa specjalisci, ktorzy moga przywrocic wkladke do zycia, lecz jest to oplacalne jedynie w przypadku drozszych wkladek.

Parsec,

nie przypuszczam, by w podstawowy model gramofonu Pioneera z lat '75-'80 (wart obecnie ze 30 euro ;-) ktoś wstawiał wkładkę MC, no ale wszystko jest możliwe ;-D w każdym razie w moim Pioneerze PL-12D (czyli modelu nieco "wyższym") była wkładka MM ;-)

i jeszcze jedno - po dokładniejszym guglowaniu okazuje się, że są dwie wkładki o oznaczeniu MC-20S - CEC i Ortofon ;-) ciekawe, która była w tym Pioneerze i czy rzeczywiście są one "moving-coil", czy jednak "moving magnet" ;-)

x.

Absolutnie zwykłe MM igla 20 E. lub w north serwisie A 10315

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

być może, po tylu latach, kabelki w headshellu zaśniedziały, luty (o ile były lutowane ;-) się wykruszyły;

miałem tak z gramofonem Daniel - próba wymiany wkładki zakończyła się "rozpadem" kabelków w headshellu... najlepiej wymienić te kabelki od razu, na komplet nowych to wydatek rzędu 10 pln.

x.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.