Skocz do zawartości
IGNORED

CS SILVER MM/MC – kto przetestuje ?

kameleon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że nie jestem zarejestrowany na tym forum (natomiast czytam je regularnie ),

dzięki uprzejmości znajomego o nicku „kameleon” mogę skorzystac z jego loginu.

Mam na imię Bogdan i jestem „wykonawcą” przedwzmacniacza CS BLUE

Wszystkie preampy wykonuję hobbystycznie (nie jest to produkcja masowa)

Jak już niektórym wiadomo „produkcja” CS BLUE została zakończona.

Natomiast powstał nowy przedwzmacniacz z serii Crystal Sound -SILVER

I tu prośba do szanownych forumowiczów –analogowców

O ile CS BLUE sprawdził się w wielu systemach (co potwierdziła masa e-maili jakie dostałem) to poszukuję osoby/osób które przetestowały by CS SILVER.

Poszukuję osoby która posiada wkładkę/wkładki MC w szczególności DL103 i zgodziła by się przetestować ten preamp z tą lub innymi wkładkami

Ja niestety nie posiadam w/w wkładki (dzięki uprzejmości znajomego testowałem go z wkładką MC SUMIKO BLACKBIRD) - a jak wiadomo jedna jaskółka nie czyni wiosny

Chciał bym wiedzieć jak zagra z innymi wkładkami

Dlatego zależało by mi na przetestowaniu przedwzmacza na bardziej popularnych wkładkach MC w szczególności DL103.

Oczywiście pokrywam wszystkie koszty przesyłki (w obie strony)

Bardzo chętnie prześlę osobie która już posiada CS BLUE (odpadła by wysyłka zasilacza

co jest dość nie poręczne) oraz posiada minimalne zdolności manualne – do ustawienia wzmocnienia, impedancji, pojemności służy 8 (poczwórnych) przełączników DIP

oczywiście wszystko już dokładnie wyjaśnię indywidualnie. Tak więc chętnych proszę o kontakt.

Powiem że mam kilku swoich faworytów na tym forum.

Jako że korzystam z zapożyczonego Nicku proszę nie pisać na PW tylko o kontakt mailowy

[email protected]

Panie Bogdanie, mam Pana CS Blue i mam też wkładkę Denona, ale DL - 304 - niskopoziomowa MC, jeżeli ten nowy Pana wynalazek jest przystosowany, albo może być przystosowany do obsługi tej wkładki, to nie ma problemu, mogę go przetestować, w szczególności porównać do innych pre - gramofonowych

pozdrawiam

Witam ponownie

Na początku proponuję skończyć z „panem” Bogdanem bo to trochę krępująco brzmi

„Preamp Pana Bogdana” - po prostu Bogdan

Chyba tym wpisem otworzyłem puszkę Pandory bo dostałem lawinę ofert

Dziękuję za wpisy, maile ,telefony i sms-y. Nie jestem w stanie wszystkim odpowiedzieć

osobno więc wszystkim dziękuję za zainteresowanie

Niestety nie jestem w stanie wysłać wszystkim chętnym – a bym chciał

Wybór padł na formowego kolegę „ tungsol” a szale przeważył fakt iż posiada step-up

do wkładek MC a bardzo jestem ciekawy jak wypadnie porównanie MM+transformer /MC

Natomiast tu ogólnie odpowiem na kilka powtarzających się pytań:

Płytka została w 80% przeprojektowana od nowa.

Zastosowane elementy to rezystory eplod (50szt)

Kondensatory SCR (6szt), Nichicon MUSE KZ (4szt), Wima FKP2(4szt), SilverMica(8szt)

Przełączniki poczwórne DIP-Switch (złote styki -8szt) układy OPA/OP/AD (jeszcze nie do końca rozstrzygnięte) –liczę że „tungsol „ pomoże

Wzmocnienie 40, 50, 60, 65 dB

Impedancja wejściowa MM 47k, MC 100R, 300R, 1K,

Pojemność wejściowa 50-750pF (skokowo co 50pF)

Wszystko ustawiane DIPami

Oczywiście cały układ nie jest jeszcze wersją ostateczną ale w 90% taki pozostanie

Jeszcze raz dziękuję wszystkim chętnym i przepraszam że nie mogę wysłać wszystkim

>Bogdan

tylko nowe plytki zrob juz z solder maska!

Jak mozesz to wklej jakies zdjecia nowego pre?

a moze lepszy dla dzwieku bylby pojedynczy pre, poprostu MC i juz, a nie wszystko w jednym... i chyba najlepiej byloby wykonac taki pre w technice SMD z minimalnymi i poprawnie zaprojektowanymi sciezkami, taki Graham Slee ;-)

...proponuje rowniez zamiana 2134, wiem ze sa tanie i ogolnie dostepne, ale moim zdaniem nie graja dobrze, to sa brzmieniowo najbardziej techniczne opampy, proponuje wybrac cos ze stajni AD np.825...

Oj, może być ciekawie...

Do mojego Perspective`a planuję właśnie Dl-103 i myślałem o pre MCP-02 MkII polskiego Linear Audio Research, ale może zmienię plany?

Ciekawe kiedy będzie dostępny nowy produkt i jaka będzie jego cena?

Witam!

Proponuję wersję tylko dla wkładek MM.

Prościej i taniej. Od dawna używam wyłącznie

wkładek MM. Polecam próby z

Goldringiem 1042, nie tylko moim zdaniem

"najlepszą" wkładką w tej cenie i kategorii.

Pozdrawiam serdecznie. AFS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skłonny jestem poświęcić swoje 40 szt roznych MM (no i czas nie mniej cenny ;-) ) na badana w NASZYM OBR'rze

Do dyspozycji MM SHURE. AT, Pickering ,SONY, Nagatron , i wiele innych .Proszę ewentulnie o kontakt >kameleona< na PW

kameleon,

dziekuje za zaufanie i wyroznienie:) Postaram sie rzetelnie przetestowac preamp

a biorac pod uwage klase CS Blue moze byc juz tylko lepiej.

Jesli sie mi sie uda szybko sciagnac denona 304 to opcjonalnie przecwicze zestawienie z wkladkami

Denon 103 i 304.

Po odsluchu Dynavectora XX-2 w bardzo drogim systemie stwierdzam z pelna odpowiedzialnoscia, ze 103 ma prawie zerowy poziom surface noise w porownaniu do XX-2 na tych samych płytach. XX-2 z kolei może się poszczycić bardziej

delikatną i wyrafinowaną górą. Trudno porównywać wkładki za 415 i 6000zł w roznych systemach ale IMHO gdybym miał wybierać to chyba wziąłbym denona za całokształt wrazen.

Bardzo polecam stronę poświęconą tej wkładce, pelna "kontrowersyjnych" opinii ARTHURA SALVATORE:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

tungsol

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W tej chwili jest AD835 na podstawce i 2xOPA2134PA, mam opcjonalnie od p. Bogdana OP275.

Z tego co moge powiedziec na chwile obecna, to najbardziej determinuja brzmienie zastosowane kondensatory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... jak chcesz sie pobawic to moza wlutowac w miejscu kondensatorow podstawki 1 pinowe, takie jak pod opampy i wsadzac tam kondensatory, strojac brzmienie w/g swojego gustu, wkladki i systemu, ja na chwile obecna niestety nie mam czasu a i checi brakuje...

Wykonanie? Klasa. Zacznę od tego, ze urządzenie ma kilka nowych bardzo ułatwiających życie rozwiązań.

Gniazdo mini XLR uniemożliwia dokonanie zwarcia, co zdarzało się w poprzedniej wersji z jackiem.

Zasilanie bateryjne lub elektryczne nie wnosi żadnych zakłóceń na normalnych poziomach głośności. Złocone dipy, mniej jaskrawa dioda to nowość w tej wersji. Ilość kombinacji ustawień sprawia, że nie powinno być problemu ze wzmocnieniem żadnej wirtualnie istniejącej wkładki. Na początku niestety brzmienie mnie nie powaliło na kolana w porównaniu do mojej ostatniej kombinacji step-up + CS blue z PIO na pokładzie. Przypominało mi trochę Blue z Jantzenami. Brzmienie nie miało tej przejrzystości, dynamiki i rozciągnięcia ale grało bardzo dobrze. Od razu stwierdziłem, że to kwestia SCR-ów, by mieć pewność silver był ustawiony tak jak blue. Zostawiłem silvera pod prądem przez cały ten czas i zauważalnie następowała wyraźna poprawa w całym paśmie, przede wszystkim znikało lekkie zmulenie, dźwięk ulegał stopniowo nasyceniu.

Po cichu liczyłem, że będę mógł spokojnie sprzedać step-upa i zostawić silvera. Wzmocnienie 65dB daje gwarancję bezproblemowej współpracy z Denonem-103 i chyba większością systemów stereo. U mnie optymalnie sprawdzała się kombinacja 60/65db, 300R/1000R i 450pF. W ten sposób uzyskałem bardzo szczegółowy, poprawny dźwięk.

Generalnie Silver prezentuje starą szkołę CS Blue, brzmienie dynamiczne, szybkie, z dużą ilością szczegółów - idealne do wkładek MM.

W przypadku Denona sprawa o tyle się komplikuje, że udało mi się uzyskać coś więcej niż dobre hi-fi poprzez zastosowanie step-upa i radzieckich olejaków, kilka osób było pod dużym wrażeniem i jednoznacznie stwierdziło wyższość analogowego toru nad testowanymi przez nas cedekami.

Trudno się oswoić z brzmieniem silvera w podstawowej wersji i resztą systemu po przejściu z tamtej kombinacji.

Pierwsza sprawa to układy. Różnice pomiędzy nimi są subtelne, ale łatwe do wychwycenia. BB2134 brzmi bardzo przejrzyście, dokładnie ale surowo i mechanicznie w porównaniu z AD-amami. Brak mu wyrafinowania góry i średnicy jaką oferują układy Analog Devices, ale jest to układ niemulący stawiający na rozdzielczość, detal i dynamikę. OP 275 jest czymś pomiędzy pożądaną czasami analitycznością i chłodem BB a ocieplonym i b. muzykalnym dźwiękiem AD825.

Powiedziałbym, że OP275 jest szlachetną wersją 2134 dlatego silver z trzema OP275 lub AD825 można śmiało nazwać wyrafinowanym brzmieniowo w tym aspekcie. Nie wiem jak to się kształtuje cenowo, ale jeśli ktoś poczuje, że 2134 gra "przykro" i męcząco śmiało można zamienić na choćby OP275. Zamierzam sobie sprawić tego typu opcję - AD825 na stoliku z PIO K40u9. Myślę, że droga konkurencja zostanie daleeeeko w tyle.

>ABs miał całkowitą rację w tej kwestii, powinien dostać "punkty za pomoc" jak na forum HFiM;)

Finalnie grałem na obu AD i trzecim BB ( nie miałem innego) i ta kombinacja układów dała brzmienie bardzo spójne, gładkie, muzykalne, niemęczące na dłuższą metę.

Teraz wiem dlaczego moj blue gral mi "na oko" trochę szorstko i bezlitośnie co tłumaczyłem niedostatecznym wygrzaniem kondziów. To zasługa opampów Burr Browna. Tym bardziej stałem się zwolennikiem radzieckich K40U9.

Druga sprawa. Kondensatory SCR MKP wydają się grać bardzo poprawnie, trochę brakuje mi w tym brzmieniu dynamiki, rozciągnięcia, realizmu, choć są bardzo detaliczne

i nie mogę powiedzieć, że są jakoś bardzo zmulone. Nazwałbym je nieszkodliwymi, myślę, że większość użytkowników będzie z nich zadowolona po wygrzaniu.

ABs podpowiada by zrobić wersję umożliwiającą wymianę kondków bez konieczności lutowania. Genialne! Podpisuję się obiema rękami.

Największą zaletą tego preampu jest możliwość upgradowania i modelowania brzmienia wg własnych preferencji.

Jestem przekonany, że kombinacja układów Analog Devices choćby z ruskimi olejakami jest szansą na uzyskanie czegoś więcej niż porządne hajfaj. Zamierzam taką

wersję finalnie uzyskać, rezystorki też są otwartą kwestią, mam nadzieję, że coś fajnego zasugerujecie w tej kwestii.

Trzecia sprawa to możliwość dopasowania impedancji i pojemności. O ile zmiany impedancji ujawniały kompresję dźwięku o tyle zmiany pojemności praktycznie były pomijalne.

Do step-upa używałem 17pF i 47K, przy bezpośrednim podłączeniu 103-ki optymalne było ustawienie 300R/450pF 1000R/1000pF.

Brzmienie Silvera określiłbym jako b. naturalne i neutralne, z głęboką, dobrze rozrysowaną sceną. Separacja jest bardzo dobra. Żadna część pasma nie jest faworyzowana. Silver ładnie buduje przestrzeń, gra bardzo kulturalnie co nie rokuje katastrofy w przypadku eksperymentowania z różnymi wkładkami.

Mogę się zastanawiać jak wypadnie w wersji MC z wkładką o poziomie 0,15mV, ale myślę, że bez step-upa też da radę (ciągle czekam na 304 denona:)

Liczyłem, że step-up okaże się zbędny jednak to właśnie kombinacja z Blue i Silverem w wersji MM dała mi największą satysfakcję i szybko do niej wracałem.

Brzmienie po prostu uległo nasyceniu i zyskało na mikrodynamice na tych samych poziomach głośności. Dźwięk stał sie namacalny i barwny, średnica bardziej się wypełniła a bas uzyskał organiczny charakter i zróżnicowaną barwę.

Szczegółowość pozostała na tym samym poziomie. Pozycja Blue z PIO w tej konfiguracji wydaje się być niezagrożona. Dołożenie AD poprawi znacząco sytuację.

Wydaje mi się, że raczej neutralny i analityczny charakter prezentacji Silvera sprawdzi się w większości systemów. Nie jestem osobiście zwolennikiem lampowych przedwzmacniaczy gramofonowych.

Najważniejsze jest to, że preampy pana Bogdana nie limitują informacji i nie mulą brzmienia, po prostu trzymają obiektywnie poziom. Możliwość kształtowania parametrów Silvera i szansa na stworzenie wersji z wymienialnymi kondziami (kwestia wielkości jest jedynie ograniczeniem) sprawia, że dla większości użytkowników to może być klocek na całe życie:)

Jeszcze jedno. Towarzyszył mi system jak w "o mnie" i muszę dodać, że celowo nie rozpisuję się o charakterze tego brzmienia w całości. Wystarczy powiedzieć, że obnażył słabość realizacji i tłoczeń bliższych współczesności,

choć płyta Kate Bush, i Chie Ayado kolegi zagrała świetnie. Bardzo polecam do testowania tę panią. Dla mnie winyl zasadniczo się kończy na końcu lat 80-ych.

Monobloki Pana Maćka są raczej znane, więc bez rozpisyawania się powiem tak - gdy potrzebuję osłodzenia, oddechu wokalistki na twarzy;) załatwiam sprawę lampami (np. 300B EH i 6sn7wgta Sylvanii).

Gdy mam kaprys na neutralne brzmienie i bardziej precyzyjne budowanie sceny i detali w przestrzeni wrzucam 300B fullmusic. Standardowo gram na szarych VT-231 i 6sn7 RCA (kilka typów) - najbardziej dynamiczna i czysto

brzmiąca lampka tego typu jaką miałem.

Za jedyne słuszne okablowanie uznaję srebro (w moim wypadku neotech) - niczego nie limituje, a ilość i gładkość góry pasma oraz kontrola basu przyprawiła ostatnio o zakłopotanie znajomego posiadacza

Cardas Golden reference. Nie jestem fanem naruszania równowagi tonalnej i brzmienia kablami. Muszą być bezlitośnie prawdziwe wobec toru. Sybilanty? "DZ" brzmi jak DZ a nie jak CSSS. Ten system nie brzmi lampowo i analogowo w stereotypowym rozumieniu. Cenię organiczną barwę, wypełnienie, dynamikę i rozdzielczość winylu jakiej nie ma CD. Niestety ciężko wrócić do CD po 2 tygodniach winylowego poszczenia:) Lampa musi brzmieć jak najlepszy, detaliczny tranzystor z dodatkowym smaczkiem w postaci lepszej rozdzielczości, gładkości i bogatej barwy instrumentów .

Średnica musi być wypełniona i realistyczna a bas zejście - bez przesady jednak, puls i kontrolę w synergii ze średnicą. Zauważyłem przy okazji odsłuchów, że wiele kabelków na miedzi ma patent w postaci ograniczenia góry pasma co skutkuje postrzeganiem średnicy jako bardziej wypełnionej i muzykalnej od srebra.

Góra musi być dźwięczna i gładka jednocześnie, tutaj nie ma zmiłuj. Niestety nie dam się nabrać na ten przyjemny trick. Preferuję realizm, szybkość i przejrzystość sreberka w torze. Taki jest też Silver.

Rekomenduję to urządzenie i podzielę się wrażeniami po złożeniu wersji "signature".

>Do step-upa używałem 17pF i 47K, przy bezpośrednim podłączeniu 103-ki optymalne było ustawienie

>300R/450pF 1000R/1000pF.

sprostowanie: miało być 300R/450pF 1K/500pF lub 750pF

"Finalnie grałem na obu AD i trzecim BB ( nie miałem innego) i ta kombinacja układów dała brzmienie bardzo spójne, gładkie, muzykalne, niemęczące na dłuższą metę."

...przesluchalem w roznych okolicznosciach przyrody dziesiatki opampow i najlepszymi dla mnie w audio sa ad825 wszedzie i prawie zawsze gra - uniwersalny pod kazdym wzgledem - zloty srodek, pozniej opa2604, jednak musze przyznac, ze poza preampem gramofonowym nie mam ich w torze, i dobrze...

Najlepszy uklad jaki uzyskalem z CS to w kolejnosci ad825-ad797-ad825.

ps

a probowales zamieniac miejscami opampy? np. wejsciowy albo srodkowy bb i pozniej ad, itd...

>gracz

Wybacz mi ten skrót;) chodzi o CS Blue z radzieckimi kondenstaorami PIO k40u9. pisalem o tym eksperymencie w watku: ANALOG / Temat nr 29023

Silvera testowalem wylacznie z Denonem - 103

>ABs

naturalnie zamienialem je miejscami, lecz zmiany byly bardzo subtelne.Najlepiej, tzn. bardziej otwarty dzwiek, brak kompresji na górze np. blach, bezpośredni wokal uzyskałem:

OP AD BB, AD OP BB, i ciut gorzej w kolejności OP BB AD. Słuchałem głównie w ustawieniu AD OP BB

>psg

napisze jak sie sprawdzi z wkladka o poziomie 0,18 mV

• 2 tygodnie później...

software;) uzywany do testowania Silvera:

Ukryta Zawartość

post-13865-100008701 1184249365_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Najlepszy uklad jaki uzyskalem z CS to w kolejnosci ad825-ad797-ad825. "

...ten zestaw jest dobry, jednak po dluzszym sluchaniu cos mi do konca nie pasowalo, dzwiek byl taki troche za masywny, przesycony, barwny, jednak calosciowo za gesty, gubil rozdzielczosc, pokombinowalem i mysle ze tak jak teraz zostanie na bardzo dlugo :-))

LM6172(+200pFsilver mica) - AD797 - AD825 sprobujcie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.