Skocz do zawartości
IGNORED

głośnik wysoko tonowy nie działa pomocy

purple_Castle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mialem w domu spiecie wywalilo korki w domu i na klatce schodowej potym jak wrócił prąd i właczyłem zestaw usłyszałęm, że głośnik wysokotonowy w jednej z kolumn nie działa. Co moge zrobić albo gdzie moge zawieźć kolumne do sprawdzenia w Warszawie?

Dziekuje i Pozdrawiam

Wysokotonowy można łatwo wymienić samemu, w końcu to kwestia paru śrubek i wsuwek, a w najgorszym przypadku proste lutowanie. Wykręć i zobacz, co tam siedzi, wtedy bedzie się można zastanowić, gdzie kupić nowy najtaniej.

zwolennik łagodności

zamieniałes dla pewności kanały i jesteś pewien na 100% że to właśnie głośnik a nie coś we wzmacniaczu? (chociaz to raczej małoprawdopodobne)

Jeśli masz chociaz trochę zdolności manualnych to możesz wykręcić głośnik i podłączyć sygnal ze wzmaka bezposrednio do jego końcówek, jak gra to znaczy że w zwrotce coś się spierdzieliło, a jak nie to lipa niestety i wymiana wysokotonowca.

Pożycz miernik elektroniczny, wylutuj tą wysokotonówkę i sprawdź detektorem obwodu elektrycznego.Jeśli usłyszysz sygnał z miernika, to uzwojenie jest OK.Jeżeli nie, to jest przepalone.Wtedy albo wymiana całej wysokotonówki, albo wymiana samej kopułki z uzwojeniem.

Dziękuje panowie za odpowiedź na moje pytania stała się rzecz dość zaskakująca dla mnie, już miałem zacząć się bawić z wyjmowaniem głośnika, ale postanowiłem dac wszystkiem jeszcze jedna szanse rozłączyłem wszystkie kable jakie tylko sie dało, odłożyłem na chwile i podłączyłem z powrotem i zaczął znowu grać zdziwiłem się bo jak napoczątku sprawdzałem kable to nic nie dawało podłączanie ich na nowo i w innych konfiguracjach...

Tak więc z bliżej mi nie znanych powodów mój głośnik znowu żyje, mam nadzieje, że ten stan rzeczy utrzyma sie jeszcze długo.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.