Skocz do zawartości
IGNORED

Shure V15 III TM - zamiennik igły

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Igly do V15 mk3 mozna bez problemu kupic:

1. north.pl - igla do Dual v35 - Pfeifer ok 45zl

2. ebay u Andy Anderson - Pfanstiehl ok.20$ z przesylka

3. LP Gear - igla zrobiona w Japonii SAS ok 100$

do mk3, nie wiem jak z innymi?

V15III rózni się od innych V15 "grubością " obsady cantilevera.Ten mosiężny kawałek rombowatej rurki .O ile w V15 II ,IV są szersze to w mk III jest dłuższa i cieńsza.Wkładka mkII ma płaską powierzchnie spodu , natomiast MkIII i IV sa "stożkowato"ścięte.Co do TM to znak handlowy Trade Mark jako wzor zastrzezony patentami.

kal chyba nie uzywasz internetu od tygodnia???

np.

DN352 DUAL 10526 IGLA GRAMOFONOWA

Nr art.: 89089

albo

VN 35 E- SHURE, VN 35 HE- SHURE , SGA 10526- PFEIFER ,V15III SERIES , V15IIIDL , V15IIIG , V15IIIGSL , V15IIIGZ , V15IIIHE , VN35E , VN35HE , VN35MR

itd

Shure V15 typ IV zamiennik igly: nr kat. 89256 ok. 200zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam że się "wkręcam" w ten wątek ale bezskutecznie szukam igły do ClearAudio alpha wersji pierwszej -mosiądz.Wszędzie tylko wkładki MKII a zamiennika chyba też brak...

Wyczyściłem gramofon na cacy...

corni i cale szczescie ze igla V15IV nie jest igla od V15III ;) wlasnie do tej pierwszej wkladki igly w polsce szukalem, a znalezienie u nas zamiennika do 4 jest znacznie trudniejsze niz do 3. Jesli ktos zna jakies zrodla igiel do V15 typ4 w polsce niech da znac.

ps. sory za podczepienie sie do watku ale mimo wszystko wydaje mi sie ze jest bardzo podobny.

• 4 miesiące później...
  • 9 miesięcy później...

Stałem się niespodziewanie posiadaczem shure v15 III L-M I mam pytanie.

W sklepie north.pl mozna dostać zamienniki igieł do tej wkladki.Sa dwie igły.

Jedna Shure VN35HE(to z tego co wiem szlif hyper-eliptic)za 217.36zł

oraz Shure VN35E(szlif eliptyczny) za 48.30zł.Czy róznica w cenie przeklada się na jakość

dżwieku na tyle,żeby kupić tę droższą czy są to róznice bardziej subtelne?

Nie wiem też kto jest producentem tych igieł,podejrzewam,ze tej tańszej pfeifer(muszę zapytać

w norcie).A może ktoś z kolegów kupował którąś z tych igieł i podzieli sie wrażeniami z odsłuchu.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie.

Pozdrawiam

tom k

Po pierwsze North nigdy nie miał jakościowych igieł .

Po drugie,w jakim gramofonie ma to grać.Istotnym jest czy posiada regulację VTA. Wkladka ta (podobnie jaki inne markowe) wierność odtwarzania uzależnia tez od tej mozliwości.Pomijając ustawienie ogolne geometrii. Nie bez znaczenia jest masa ramienia. Upraszczając temat zacznij od tej podstawowej E.Jesli spodoba ci sie brzmienie po zmudnych ustwieniach możesz podskoczyc stopien wyżej. Mało używną iglę możesz odsprzedać minus koszt eksperymentu.

Po pierwsze North nigdy nie miał jakościowych igieł .

Po drugie,w jakim gramofonie ma to grać.Istotnym jest czy posiada regulację VTA. Wkladka ta (podobnie jaki inne markowe) wierność odtwarzania uzależnia tez od tej mozliwości.Pomijając ustawienie ogolne geometrii. Nie bez znaczenia jest masa ramienia. Upraszczając temat zacznij od tej podstawowej E.Jesli spodoba ci sie brzmienie po zmudnych ustwieniach możesz podskoczyc stopien wyżej. Mało używną iglę możesz odsprzedać minus koszt eksperymentu.

>>>Conri

Wkladka może grać z lenco 75(oryginalne ramie) lub Pro-ject rpm 4.Oba mają regulację

VTA.Zdaje się,że lenco to ramię należące do cięższych a project to średnie .

Chyba jutro zamówię na razie te tańszą wersję.

pozdr

tom k

jacca66 ma rację .Choć w przypadku North serwisu w ich jakości twarszego zawieszenia moze nie byc tak tragicznie ,Ale ta wkładka napewno nie będzie w stanie oddać swoich mozliwości.Raczej do razu wstaw do Pro Jecta ,aby się nie zrazić.

>>>ahja

Ale to są zupełnie inne igły i nie ma mozliwości podmiany pomiedzy IV i III

A i wkładki tez inne .Choć pozornie body takie samo.Ale juz cewki inne.

Stąd Twoja cenna uwaga o ind.

>>>ahja

Ale to są zupełnie inne igły i nie ma mozliwości podmiany pomiedzy IV i III

A i wkładki tez inne .Choć pozornie body takie samo.Ale juz cewki inne.

Stąd Twoja cenna uwaga o ind.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.