Skocz do zawartości
IGNORED

Krolowa wszystkich lamp

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

A ja na to powiem, że bullshit, bo pinout się zgadza, a E180CC ma wyższe parametry graniczne od ECC83 i możliwość podmiany tej drugiej na tę pierwszą JEST. Jedynym ograniczeniem są stopnie o sprzężeniu bezpośrednim. Efektu sonicznego nie oceniam, ale u siebie lampy te podmieniałem w phono i jakoś żyję, nic się nie ujarało.

No dobrze, może się źle wyraziłem. Postaram się być bardziej precyzyjny. Otóż jeżeli idzie o podmianę pod kątem pinoutu to ok można lampy zamieniać. Ale jeżeli idzie o podmianę pod kątem parametrów i przeznaczenia to będzie kicha. -> hhf_pm. Posłużę się porównaniem : Od kiedy do ciągnięcia karety (rzeczone phono) używasz osła zamiast rumaka :) ?. I tu cytat : "... The E180CC will maintain its emission capabilities after long periods of operation under cut-off conditions but is NOT INTENDED TO BE USED IN CIRCUITS CRITICAL TO HUM, MICROPHONY AND NOISE..." a zakładam, że Twoje phono jest właśnie takim układem. A to, że ma parametry graniczne bardziej wyśrubowane niż ECC83 wcale dobrze nie wróży. Zresztą, chcesz to podmieniaj każdą inną nowalową ECC w miejsce ECC83. Efekt soniczny ? wrysuj sobie prostą obciążenia taką samą dla ECC83 i E180CC i zobacz która bardziej zniekształca, jakie ma wzmocnienie, jakiej wartości da sygnał i policz zawartość harmonicznych (żebyś nie namęczył się zrób to metodą pięciu rzędnych, zajmie Ci to góra 15 minut).

Pozdrawiam i życzę owocnych podmian.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

> Ale jeżeli idzie o podmianę pod kątem parametrów i przeznaczenia to będzie kicha.

A przecież nikt nie twierdził, że nie będzie. Autorytarnie stwierdziłeś, ze podmiana jest niemożliwa, co jest nieprawdą - wprowadzasz ludzi w błąd.

> A to, że ma parametry graniczne bardziej wyśrubowane niż ECC83 wcale dobrze nie wróży.

A niby czemu? Cały system elektrod jest większy, to jakiś problem?

> wrysuj sobie prostą obciążenia taką samą dla ECC83 i E180CC i zobacz która bardziej zniekształca, jakie ma wzmocnienie, jakiej wartości da sygnał i policz zawartość harmonicznych

Nie potrzebuję, do takich rzeczy jest PSpice. I jeszcze raz patrz na pierwsze moje zdanie: nie pisałem NIC o tym, jak będzie grać, czy będzie szumieć, czy będzie zniekształcać. Słowem o tym nie było, prawda? Mało tego, we wcześniejszym poście wyraźnie zaznaczyłem, że NIE OCENIAM efektu zamiany, tylko prostuję Twoją nieprawdę, jakoby ECC83 nie dało się zamienić na E180CC. Więc czemu się tak napinasz, po co te wywody, skoro mowa była o czym innym?

Regards, hhf_pm

Witam.

Długo myślałeś nad odpowiedzią kolego. Dla mnie jesteś człowiekiem ślepo zapatrzonym w modele PSpice i własne Ja. Jeżeli idzie o mnie to masz u mnie wielkiego PLONKA, kończę debatę bo nie widzę dalszego sensu jej kontynuacji.

Pozdrawiam serdecznie,

Krzysztof.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Bo ta "debata" od początku nie miała żadnego sensu. Napisałeś bzdurę, a ja ją poprawiłem. I tyle. Po czym zacząłeś się wymądrzać, nie wiadomo po co. I nie wiem, co to jest plonk.

Łomatko...

Powiem tak:

wsadzanie lampy o impedancji wewnętrznej ~7k zamiast lampy o impedancji wewnętrznej ~63k (DZIEWIĘCIOKROTNA różnica) tylko dlatego że pinout się zgadza, to jest partyzantka na całego i dyletanctwo.

I jeszcze: propagowanie na forum takich działań jest szkodnictwem społecznym i powinno być piętnowane publicznie z całą stanowczością po to, by jakiś początkujący przypadkiem nie wziął tego za dobrą monetę i nie zrobił krzywdy swojemu sprzętowi lub co gorsza sobie i swojemu otoczeniu.

A jeden pies, bo jeżeli składniki reaktancyjne impedancji są równe zero, to impedancja będzie równa rezystancji. W tym wypadku różnica jest czysto formalna i nikomu krzywdy nie zrobi ;-)

Pawcio nie wygłupiaj się:)

albo: Impedancji lampy nie zmierzysz omomierzem:)))))

Aby zaproponować podmianę ecc83 na E180CC "no bo się da", dodatkowo sugerując taką podmianę początkującemu który nie wie jaki jest graniczny prąd ECC83, jakie ma charakterystyki, wzmocnienie i co z tego wynika itd. jest idiotą (tu akurat nie nowina). A jego poplecznicy cymbałami.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ops... miało być: "Kto proponuje."

A poniżej szybkie porównanie charakterystyk z zachowaniem skali. Prawda, że podobne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Moja poprzednia wypowiedź została skasowana, co nijak nie zmienia faktu, że w trójkę nie umiecie do spóły przeczytać i zrozumieć jednego zdania, mONdrale, skutkiem czego - piszecie nie na temat.

Father_PiO, myślę że tranzystory będą ciekawsze dla Ciebie od lamp. Będziesz sobie mógł w podstawce TO-92 podmieniać BC550 na BC560, BC327, BC337, BF245 i TL431.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.