Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Jacku.Szkoda,że to nie dwuslad stereo i nie posiada 38 cm/sek.Mogło by być ciekawie.Ale ci co to zamawiali mysleli najbardziej o zapisie mowy i to takiej wymuszonej niekiedy.Jak by tak na tej mechanice zbudować coś na podobieństwo nagry,to może by coś z tego wyszło lepszego, niż to co się u nas wtedy produkowało.Miłej nocy.

Do Marka Dziękuję

Nagrywano mnie na czymś takim w 1969 roku, gdy spowiadał mnie pan Alfred Mickiewicz j jego zastępca, robili to kuturalnie, ale solidnie i długo ulica nazywała się wówczas 18 Stycznia plac obecnie tak jak przed 1939 Inwalidów Placem Wolności a z budynku korzystała SB. Nagrywa to wyjątkowo dobrze, wspaniały jest do niego osprzęt ten podstawowy i ten nazwijmy go "generalski" ale dziwnie mnie to tego magnetofonu nie ciągnie Riportera 5 jednoślada węgierskiego z mikrofonem na kiju, którego miałem zaszczyt mieć pod koniec lat 70-tych wspominam z rozrzewnieniem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Wcale się nie dziwie,że ciebie nie ciągnie.Mogli być mniej mili i tak byś im nic nie zrobił.Ja dostałem go za friko i tak z ciekawości sobie z nim walcze.Jutro rozmagnesuje cały tor taśmy i zobacze ,czy się poprawiło.A te taśmy philipsa już ucywilizowałem.Nie brudzą i piknie grają.Miłej nocy.

Poprzednicy z przed 1956 tłukli czym popadło w KOMITECIE REWOLUCYJNYM STUDENTÓW byl plujący krwią żólnierz ZWZ AK Eugeniusz Żuk najpierw odbili Mu na śledztwie nerki a potem posłano do pracy w kopalni. Nadstawialiśmy karku, wystwiali dupę na strzaly przeciwnego losu a w tym roku cała swołocz z Komitetu Miejskiego ZMP wciska dziatwie szkolnej ciemnotę jak oni działali co organizowali itp itd i rzygać mi się chce gdzie spojrzysz dokąd pójdziesz tam sami zbawcy narodu tylko dlaczego do qurwy nędzy kwitowali miesiąc w miesiąc te 30 srebrników przez długie długie lata

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin>Znowu mam ochotę wyjechać stąd, ale coś mi mówi, że Tutaj jest moje miejsce i Tutaj jestem najbardziej potrzebny. Czy Ty też to masz skoro jesteś w Polsce?Serdecznie pozdrawiam - dzisiaj - czyli we wrześniu 2007 roku.

PS.Martwi mnie fakt,że większość z nas Polaków nie potrafi uczyć się na błędach i gdy widzę to co dzieje się w mediach mam właśnie ochotę wyjechać na bezludą wyspę lub choćby do miejsca , gdzie jest mało ludzi. Z sentymentem patrzę na zdjęcie Warszawy z lat 50-tych (poniżej)- mimo podłych czasów - jest mało ludzi i mało samochodów i żeby całkiem nie było offtopic - Akai i Revox stoją już na swoich stojakach i w nich jedynie nadzieja, że nastrój mi sie poprawi.

Jeszcze raz goraco pozdrawiam - Jacek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dołożę jeszcze sympatyczne zdjęcie również z tamtych czasów - które sobie tłumaczę jako wielogłowicowy magnetofon wielośladowy.....pozdr - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były to lata nadzieji i obietnic i lata zawiedzionych nadzieji i niedotrzymanych obietnic.Ci którzy nas sprzedali jak bydło Stalinowi jeszcze przed upadkiem Rzeszy zaczęli grać orędowników naszej wolności i robią to do tej pory.

Idziemy zawsze dla nich dwieście metrów przed orkiestrą wplątujemy się w Agfganistan i Irak bawimy w tarcze antyrakietowe kupujemu za ciężkie pieniądze objekty muzealne takie jak F 16 i już nie wiem doprawdy czy w 1989 wpadliśmy tylko z deszcu pod rynnę czy mordą jdo szamba i ćwierkamy jak stara q... dobrze o jak mi dobrze rób mi tak dalej.

Siedzę tutaj i mogę się z tego kraju ruszyć na wschód lub zachód jedynie w T-34 z kompletną załogą zapasem amunicji i paliwem w beczkach umocowanych na pancerzu uwielbiam ten model jest w moim sercu tóż za naszą tankietką

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Mam obiecane taśmy 10 ale na wsiakij słuciaj biorę się za cięcie Video2000 na połowę. W zeszły piątek do Opola nie przyjechała na osłonięcie pomnika męża Żona Czesława Niemena ponieważ nie odpowiadał Jej wykonawca najlepszej Jego Pieśni Dziwny Jest Ten Świat [mnie też].

> Witam Korwina i Jacka,jak i też innych miłosników szpulek dużych i tych mniejszych.Jeszcze dzisiaj musze oczyscić z tego pyłu pięc taśm.Jest to jakiś dziwny pył.Jak tasmy osuszyłem,to przestał się przyklejać do głowic tylko odkłada się na torze przesuwu tasmy i można go usunąć poprzez zwykłe dmuchnięcie.Jest go już bardzo mało.Ktoś kto ponagrywał te tasmy musiał mieć gigantyczną kolekcje płyt winylowych.Wyobrazcie sobie,że stworzył coś w rodzaju listy przebojów o długości 20 godzin i tylko miejscami coś mi się nie podoba.Najnowsze nagrania mają około dwudziestu lat.Po tym,że trafiłem na kilka nagrań w języku flamandzkim,to zakładam,że taśmy zostały nagrane w holandii.Do Jacka,piekne to zimowe zdjęcie,nie to co te dzisiejsze korki.Tylko w takich warunkach dzisiejsze wynalazki by nie jezdziły he-he.Do Korwina.Zgadzam się z tobą całkowicie w sprawie ,że zostaliśmy wtrąceni do obozu pracy ,przez gości ,którzy innych nazywają bydłem i tak ich też traktują.Jest mała nadzieja,że nasz narodek przejrzy na oczy,bo jest tak zaganiany,aby innym robić pieniądze,że niema czasu myśleć.Miłego dnia i uszy do góry.

Do Marka

Mamy dwa rodzaje pigmentów takich jak ochra żelazista ochra żelazista czerwona oraz ochra żelazista żółta [glinokrzemian] [od greckiego ochros bladożółty] taśmy były żle przechowywane ochra wilgotna zachowuje, się tak jak każda glina lepi się po wyschnięciu kruszy i pyli, musisz się jeszcze pomęczyć przewijajać odkurzac tor przesuwu do momentu aż przestanie lecieć to dziadowstwo.

Pozdrawiam

Zbyszek

Fajna maszyna, ale cena tez.Ciekawe do ilu dobije.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!

Pierwszy raz widzę tego Technicsa na eBayu od czasu startu poszukiwań tego modelu, czyli ok 4 lat. Teraz nie będę mógł spać po nocach..., ale nawet gdybym miał kasę, to bał bym się zrealizować transakcję, bo sprzedający nie akceptuje PayPala. Mimo wszystko poproszę go o przesłanie lepszych zdjęc. A za chwilę umieszczę zdjęcia z knajpy, gdzie są magnetofony szpulowe na ścianach :)

A oto te zdjęcia z knajpy, na razie tylko dwa. Jak będzie możliwośc to zrobię następne i oczywiście umieszczę na Forum

Ukryta Zawartość

post-5308-100004087 1190746216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilup

Jeden z tych magnetofonów mam obecnie u siebie tu w Norge B&O 1800 niezła maszyna jak na tamte czasy Bogeny ale facet nie dbał i teraz mam całe wieczory na czyszczenie i reperacje hmm wałek sparciały obawiam sie ze nic się nie a zrobić Pozdrawiam Wszystkich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Tu jest link do strony

Ukryta Zawartość

Ta rodzinka to 1800 i 2400 2000czka to inny przedział ale podobna bardzo

Jeśli coś kupuje to nie na polskich aukcjach pozdrawiam serdecznie

Beocord 2400 family

Beocord 1800 (1970-1971)

Beocord 2400 (1970-1971)

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witajcie!Technics 1800 to solidny sprzęt mimo, że tor ma dość skomplikowany.Wygląda imponująco. Ale wolałbym studery Kilupa. Wklejam swoje dwa stojaki już uruchomione. Sprawują się znakomicie.Wygodne i zero drgań magnetofonów nawet przy dość głośnym słuchaniu. W związku z tym wywalcie z półek szpulowce i róbcie stojaki.(pod warunkiem,że słuchacie). Jeżeli sprzęt stoi mało używany - to inna sprawa.

Kilup - te szpulowce na ścianach kojarzą mi się z egzekucją pierwszych chrześcijan. Mimo,że stare, ale boli.Serdeczne pozrdowienia dla wszystkich - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100004077 1190749432_thumb.jpg

post-8926-100004078 1190749432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze trzy.....

Ukryta Zawartość

post-8926-100004073 1190749547_thumb.jpg

post-8926-100004074 1190749547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za link :)

A skąd ta niechęc do polskich aukcji? Ja znakomitą część swojej kolekcji nabyłem na Allegro. Co do używanego B&O, to lepiej byłoby kupic w Polsce, a sprzedać tutaj, bo jest mniej więcej 2,5 razy droższy - dla przykładu B&O 1800 w komisie kosztuje 800 zł.

Pozdrawiam serdecznie

Sylwek

Jacku

Czy może być coś piękniejszego na spokojny sen w tym za...iu jak widok tak wspaniałych maszyn gratuluję wpaniałego wykonania podstaw , dom należy budować na skale .....

Teraz kolej Jacku na scan speaki będzie to grało ja to wiem , choć zapewne teraz też jest wspaniale :) pozdrawiam Ciebie i Twoich Blikich

Poczekam na moje szpulowce mam na dzieję że w nie długim czasie

audiomagia.blogspot.com

Noooooo jestem pełen podziwu dla stojaków :))). Pięknie się prezentują i sprzęt na nich również. Czy ewentualnie byłaby możliwość w przyszłości zrobienia dla mnie takiego stojaka?

Smutne skojarzenie, aczkolwiek lepiej, że one wiszą na ścianach, niż miałyby byc przerobione na złom. Może ktoś dzięki takiej wystawie załapie bakcyla i zacznie zbierać szpulaki.

Pozdrawiam

Sylwek

W końcu udało mi się znaleźc trochę czasu na odpalenie Studera A807 i posłuchanie go - niestety tylko na wieży, ale zawsze coś :). A oto zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!Mam problem.Może ktoś z Was zna się na mixerach. Kupiłem recording mixer i nie wiem co oznaczają wejścia z tyłu. Chodzi mi o te SEND,RCV ( zmostkowane)D.OUT, TAPE- co to q...jest? A te z boku BUSS IN , BUUS OUT? Resztę kapuję. Chcę do tego podłączyć magnetofony. Mixer będzie jutro u mnie , ale myślę , dumam i nic. Może ktoś z Was będzie wiedział. Sprawa pilna.Pozdrawiam - Jacek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacku zaglądam i kobinuję od n+1 godzin niczym koń pod górę, ale jestem jak ten radziecki uczony Gównowiem'cew nie mogę ruszyć tego tematu bo nie znam tego typu mikserów, pisz na PW do Mulsa w Nim nadzieja.

Pozdrawiam

Zbyszek

orwin>>jak zwykle przeceniasz mnie.Nie jestem nagrywającym specem Ale mysle ze buss odpowiada wielokanałowej magistrali z inp i outp.Sześc kanałow własciwych plus ta reszta.Tzn wejscia 7 i 8 magnetof z wyjsciami.Jak bedziesz miał całośc to dojdziesz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.