Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Jacek,ja też.Pomimo,że mam inne rzeczy na głowie i tak na zdrowy rozum ,nie powinienem się niczym innym zajmować , to ta pasja pozwala mi sie nieco oderwać od zmartwień.Dostałem dzisiaj wiadomośc od właściciela tandberga,że z powodu choroby ,dostarczy mi go najwczesniej w poniedziałek.Tak ,więc musze jeszcze uzbroic się w cierpliwośc.Spokojnej nocy.

>Jacekk011

Elementy do takiej fotokomórki można bez problemu kupic w Polsce; piszę to na Forum, żeby każdy wiedział. Co do taśm, to nie wiem o które chodzi, ale pytanie wyślę na PW. A to zdjęcie STUDERA w jednym z barów, do którego dzisiejszej nocy trafiłem - muzyka była odtwarzana z niego. Niestety długo nie posiedziałem, ponieważ ochroniarz nie wpuścił mojego kolegi z powrotem do knajpy, gdy ten wyszedł zapalic. Czasami chciałbym być np. Sylwestrem Stallone albo Chuckiem Norrisem i pokazać takiemu debilowi gdzie raki zimują.

Pozdrawiam wczesnym rankiem

Sylwek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witajcie

Pozdrowienia i uściski zwłaszcza dla Marka. A ten biedny magnetofon wyglada jak Królewna Śnieżka powieszona na ścianie burdelu przez zaćpanych i zadźganyck krasnoludków, a pod spodem flaszki niskoprocentowej lemoniady, która urąga każdej formie i postaci alkocholizmu. A tak naprawdę to trochę ciężko wyrwać się o przedświcie z wyrka odkleić d...pę od ciepłej pościeli i robić swoje. Mam nadzieję, że zrobię jakie takie porządki i przytnę z rury od odkurzacza kilka pierścieni dystansowych na tokarce w ciągu 15 minut miałbym cały worek ale cóż mówi się trudno.

Miłego dnia

Zbyszek

Witam wszystkich!Kilup>studer na ścianie jest piękny, ale jego żywot psi.Wklejam dwa zdjęcia.Jedno to ta fotokomórka, a drugie to talerz revoxa - chyba te taśmy trzeba wymienić, bo co jeszcze może odpowiadać za hamowanie?Chętnie kupiłbym jeszcze rolkę dociskową.Podobno są takie kity naprawcze do revoxa zawierające te części, które najbardziej się zużywają, rolka, hamulce. Acha.......mam pytanie. Lewa rolka prowadząca taśmę jest na łożysku, a prawa rolka nie i ona się nie obraca w związku z tym się ściera, podobno takie rolki też są w tym kicie. Jabyście coś znaleźli dajcie mi znać. Będę bardzo wdzięczny

Kupić bez problemu części do revoxa, ale gdzie. Na razie znajduję płytki i układy scalone z odrzutów.

Dziękuję i pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100002660 1192263610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o rolkę zaznaczoną na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze takie rzeczy by mi się przydały, ale to niestety razem ze studerem za 3333 EURO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukałem części i znalazłem gdzieś z niemczech biedaka czekającego na wystawkę, zobaczie, aż żal d...ściska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Właśnie byłem na allegro i w dziale magnetofony szpulowe ktoś wystawił kilka aukcji z nowymi częściami do revoxa.Tak jakby usłyszał wasze problemy.Miłego dnia.

Witajcie!

Części do Revoxa na Allegro są najprawdopodobniej od Revoxa A77. Studer na ścianie lepiej wygląda niż na tym zdjęciu, no i dla mnie najważniejsze, że nie wylądował na złomowisku.

na allegro pojawił się xxx rare revoxa- model C-270.maszyna semi profi.fajnie rozwiązano m.in.dostęp do płytek no i te wskażniki ładnie wyglądają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Witajcie!

Tak, też go już wypatrzyłem :). Brakuje mu prędkości 9,5 cm/s oraz lepszych głowic, prawie STUDER :). Gdybym miał trochę wolnej gotówki, to może bym go łyknął do kolekcji.

Roczniki

1951 Revox T26

1955 die Ur-36

1957 B36

1958 C36

1960 D36

1963 E36, G36

1967 A77

1969 A77 MK2

1971 A77 MK3

1972 A700

1974 A77 MK4

1978 B77

1982 B77MK2, PR99

1985 PR99MK2

1987 PR99MK3

?? C270

O ile się nie mylę ten c 270 jest na trzy prędkości???

audiomagia.blogspot.com

Czyli prędkości typowo studyjne 19 i 38 no to można go nieżle katować zważywszy że ma te dwie większe prędkości!! firma wypuściła ten model chcąc podkreślić dawną swoją mocną pozycję , czy to Studer czy Revox wiem jedno od znajomego który przebywał w wielkim świecie Radio , Studia , wystawy fabryki że aby marka była widoczna roili raz coś nowego z nazwą Suder a raz z nazwa Revox , owszem przyjęło sie ze Studer jest w pełni Pro ale zobaczcie czego szukają ludzie znający temat pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witam oglądam jak małe dziecko czekoladki za szybą sklepową ale dziwnie nie mam na wystawiany asortyment apetytu 99.99999* % to sprzęt na 1/4" z tego więcej niż połowa czterościeżkowy ze względu na urodę i cechy charakteru magnetofonowi Marka można tą wadę wybaczyć. Powiem wprost mnie się marzy następne kretyństwo średnica wewnętrzna na element mocujący szpulę + luz 42mm średnica elementu mocującego 35mm

średnica zewnętrzna szpuli 101mm wysokość 15,2mm taśma oczywiście 1/2" poszukuję UHERA REPORT 4200 głowic kasującej i uniwersalnej stereo do taśmy 1/2" oraz naprawdę dobrego tokarza.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Mogą być również rozwiązania oparte o szpule o zewnętrznej średnicy 90mm z kaset VHS.

A swoją drogą to dostaję jobla na samą myśl o DAT HD-X1 i już wiem, że nie można mu dawać do zjedzenia Kaset DDS-1 tak zwanych 60 bo się go na śmierć zarypie

Faktycznie w pełni profesjonalny zobaczcie tu jest wszystko na temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

To nie jest amatorszczyzna to jest wyczucie idealne rynku z włąściwą oceną możliwości intelektualnych klienta i wyciągnięcie [cyniczne] właściwych wniosków ta tandeta jest w pełni zaplanowana i logicznie uzasadniona. pozdrawiam

Zbyszek

Właściwa diagnoza brzmi :

Może nie w porządku alfabetycznym ale spróbuję

Studer, Akai ,Nagra,Revox,Stellavox,Wolensak,Lyrec,Cetec,B&O,Uher,Technics,EMI,BASF,

AEG Telefunken

Braun/ASC

Grundig

Saba

Ampex

TEAC

Na to ogólnie chorujemy i dobrze , choć to hobby robi spustoszenie w portfelach bogatych , biedak szuka i znajdzie i lepiej na tym wyjdzie pozdrawiam wszystkich

audiomagia.blogspot.com

Marek-41

Oj nie sposób wymienić wszystkich zapomniałem o Tandbergu Fostexie i wielu innych wiemy że ta choroba zatacza coraz szersze kregi ja obecnie negocjuje Studera B67

audiomagia.blogspot.com

Witajcie!Widzę rosnące podniecenie, ależ z jakiego powodu?????Toż to nie białogłowa smagła jak łania.To jedynie magnetofon. Pamiętajmy, że naprawdę są sprawy ważniejsze w życiu. To na początek dla ustawienia filozoficznego. A ponieważ jam Wasz brat - też mnie to rusza tak jak Was. A schodząc na ziemię. To wszystko to maszyneria i się zużywa - pamiętajcie.Trzy godziny męczyłem się nad hamulcami B-77 i jedynie stwierdziłem, że teraz muszę szukać sprężynek, średnica jakieś 4mm, długość ściśniętej 20 mm, te sprężynki naciągają ramiona hamulca i regulują jego siłę.I niestety muszę znaleść sklep ze sprężynkami. A miałem święty spokój to kupiłem sobie trzy szpulowce i prędzej czy później każdy będzie potrzebował grzebania. Gramofon mnie dzisiaj uspokoił. Gra i gra i nic się z mim nie dzieje przez lata. Jak ktoś z Was używa szpulowca do pracy, słuchania, nagrywania, to wie o czym mówię - kłopoty murowane. Ale oby były tylko takie. Jak się kocha to nie ma rady - trzeba "cierpieć". Trochę podregulowałem revoxa, nagranie próbne na agfie per 528 - studio tape wypadło znakomicie.Revoxowi trzeba przyznać 10 na 10 za jakość nagrania. Po prostu pięknie. Ale jak słucham tego pięknego dźwięku, to myślę o spreżynkach, rolce dociskowej, rolce metalowej na łożysku, Uszy słuchają , a oczy patrzą na maszynę i myślą o jej bebechach. Ale ogólnie wszystko gra - trzy godziny pracy przy takim sprzęcie dział jak lekarstwo - najlepszy psycholog tego wam nie da( wiem co piszę, bo to jeden z moich wyuczonych zawodów). Serdecznie pozdrawiam wszyskich w niedzielny wieczór - Jacek

Witajcie.Mi to się teraz dopiero rece trzęsą.Własnie dostałem Tandberga i go słucham.Na razie nie próbowałem zapisu,ale odtwarza wspaniale i co ważne przwija jak szatan,aż się boje zbliżac,bo mam wrazenie ,że taka wielka metalowa szpula może krzywde uczynić.Hamulce działają idealnie i potrafią tę mase zatrzymać bez zadnych szarpnięć.Wygląda powalająco i stan jest chyba idealny.Głowice czyściutkie bez sladów uzywania.Słucham nagrań dokonanych nz Teac X-2000 w Australii.Jest to dyskografia Beatlesów niestety już z cd.Nagrane jest idealnie i moje wskazniki w szczytach dochodzą do 0.Wygląda,więc ,że nikt w nim nie grzebał.Jutro zobacze jak nagrywa,dzisiaj się upajam muzyką i wyglądem tej bestii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.