Skocz do zawartości
IGNORED

Średniotonowy do gdn20/80/2 i seas27tdfc

torque

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam kolumny 3-way mojej roboty na gdn 20/80/2, gdm 10/80 i seas 27tdfc. Generalnie to jestem zadowolony z dźwięku poza średnimi tonami - za mało szczegółowe. Myślę że problem tkwi w wysokim odcięciu niskotonowca (1000 Hz) - jako że ma dość ciężką membrane polipropylenową wyrazistość brzmienia możę się tracić.

Chciałem wymienić tego średniaczka i dać coś lepszego, w cenie do 200-250zl, żeby ustawić podział w okolicach 300-400Hz. Musi to być coś o średnicy 12-13cm i wyglądem pasującego do reszty.

Moje pytanie brzmi co można tu wsadzić? Zastanawiam się nad seasem MCA12RC (H1304) i vifą PL11MH-09-08. Bardziej się skłaniam do tego pierwszego, tylko nie wiem czy nie ma on za małej efektywności (86dB) w stosunku do gdna. Co sądzicie nad takim rozwiązaniem?

Pozdrawiam.

Pasować na średnie może GDN 13/40/2 lub jakaś jego wersja. Cięcie z GDN 20/80/2 przy około 400-500 hz.

Mozna też spotkać głównie na allegro głośnik GDN 11/35 – jest to mały nisko-średniotonowiec z zespołów Focus z plecioną membraną w białego płótna szklanego i plastikowym koszem. Zestaw może wtedy wyglądać nieco dziwnie i generalnie konfiguracja trochę nietypowa, bo dół pasma obsługiwać będzie membrana z polipropylenu (a więc wysokiej stratności wewnętrznej materiału), a tony średnie, twarda membrana pleciona o raczej dość wysoko skupionym rezonansie.

Ale słyszałem Focusy i akurat średnie tony były w nich bardzo czytelne. Za to ten głośnik jest przy tym tani. Niestety nie udało mi się znaleźć jego pomiarów.

hmm... myślę że jak już będe wymieniał, to chciałbym wsadzić coś lepiej grającego od tonsila. Poprawi się całość średnich tonów, nie tylko ta część pasma poniżej 1000Hz.

Sorry, ze tak pisze pare razy pod rząd, ale nikt nie odpowiada, to sam próbuje cos wykombinować.

Może ktoś wypowie się na temat vify P13MH-00-08, słyszalem że jest niezły - może będzie pasowal do gdn'a.

Chodzi Ci o L12RCY?

Kurcze, troche mnie martwi ta poszarpana charakterystyka na koncu pasma - mozliwe ze troche cięzko będzie to wyciąć (może sie mylę).

Dużo słabszy będzie ten papierowy seas? Będzie chyba łatwiejszy w aplikacji.

Proponuję tą vife

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest naprawde porządny głosnik i spokojnie mozna go odciąc przy ok. 300-400 Hz

Bardzo mała masa drgająca w porownaniu do sily ukladu magnetycznego.

Ukryta Zawartość

witam.....samą wymianą głośnika średnio tonowego nie do końca uzyskasz zamierzony cel. w moich kolumnach jest gł.średniotonowy seas 10-F (cięcie 450 Hz ) który pracował z gdn 20 80 2 . i może to dziwne ale właśnie po wymianie gdn-a na głośniki scan speac powiększyła sie scena . natomiast samej wymiany średniotonowych nie przerabiałem.

No troche dziwne, bo chyba średniotonówka ma większy wpływ na te sprawy. Może to kwestia odp. aplikacji. Na razie nie planuje wymiany gdn'a - myśle że gra dość dobrym basikiem i nie będzie odstawał znacząco od reszty.

Torque, piszesz że chcesz mieć bardziej szczegółowe srednie tony, w takim razie musisz użyć głośnika z membramą bardziej sztywną, oczywiście zwrotnica do poprawki. Tak chodzi mi o L12RCY/P.

.< chciałem tylko zasygnalizować, że 40 czy 50 Hz to nie wszystko dalej aż po średnie pasmo również bardzo dużo się dzieje.....jeżeli chodzi o efektywność średnio tonowego to bym szukał takiej powyżej 89 db ....do pomalowania , usztywniania membrany można kupić specjalny środek do tego celu przeznaczony ,lakier jest za ciężki ,a jeżeli werniksem to tylko takim , który nie posiada w swoim składzie oleju .>

• 4 tygodnie później...

Witam.

No i zdecydowałem się na zakup vify M10MD-39-08, bo trafiła się niezła okazja, a słyszałem że to jest całkiem dobry głośnik w tej kategorii cenowej.

Teraz sprawa wygląda tak, że sie męcze ze zwrotnicą i chciałem zwrócić się do speców od projektowania zwrotek, aby ocenili to co wykombinowałem.Czy to będzie dobrze grało, czy nie przesadziłęm z elementami w niektorych miejscach?

Całość wygląda tak jak na zdjęciu, ale jeżeli komuś się będzie chciało coś poprawić do załączam plik od SW (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-15873-100008712 1184190655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po pierwsze twoje pomiary maja jakies oscylacje

przyczym moze byc kilka pierwsza to karta ,druga zle markery ,

wsjo niby ok ale jakos nie rozumie tego konda rownolegle do gwizdka ,poza tym wydaje mi sie ze brak tu dopasowan glosnosci poszczegolnych glosnikow ,choc na wkresie tego nie widac zeby nie byly dopasowane -moze tak wychodzi :))

ja bym sporobowal jeszcze nizej ciac sredniaka i basowca

tak to u mnie wygada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No może i faktycznie dziwne są te zafalowania na wysokich tonach - myślę że to wina złych markerów i braku odpowiednio dużego pokoju do pomiarów. Jednak po lekkim wygładzeniu wykresu, ma on przebieg niemal identyczny jak z pomiarów z innego projektu, który znalazlem w necie. Kondensator przy tweeterze dałem aby przytłumić górkę na koncu pasma. Z symulacji wyszlo mi, że po jego zastosowaniu nie potrzebny jest tłumik. Zobaczymy jak to wyjdzie w realu. Na średnich tonach nie ma rezystora, bo dodałem jego opór do rezystencji cewki.

Teraz jeszcze obniżyłem cięcie niskich z 500 do ok. 400Hz. Też nie byłem pewien czy te kondensatory rownoległe nie są za duże, ale skoro mniejsze nie działają wystarczająco skutecznie, to widocznie trzeba większe.

Troche te zafalowania nie dawały mi spokoju, wiec jeszcze raz zrobiłem pomiary. Okazało się, że przyczyną takich objawów było zbyt głośne ustawienie wejscia "line in" do karty dzwiekowej - widocznie komputer rejestrował jakieś smieci. Teraz wykresy wyglądają w miare poprawnie; pozostaje jeszcze kwestia zbyt małego pokoju, co widac na charakterystyce średniotonowca. Ale można przyjąc, że elementy do zwrotnicy juz takie zostaną - po nowych pomiarach musiałem tylko troche skorygować podzial wysokie-średnie. Reszta okaże się w realu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Markery chyba w okolicach 7ms

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podstawa w pomniarach to pomieszczenie i ustawienie markerow

mozna trroche oszukac program ustawiajac pierwszy marker nie zaraz przed impulsem tylko wczesniej nawet mozna dac na czas ----

i w wiekszosci wykresy sie wygladzaja nie ma schodow ,wiadmoo im wiekszy czas pomiaru tym wieksza dokladnosc i nizej mierzone

ja srednio ustawiam 5-7 ms

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.