Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do 800-1000zł

Zergonyac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam głośniki komputerowe G 500 creative gigaworks 5.1 .. chciałbym w niedalkiej przyszłości zakupić coś nowego. Mam już wzmaka Onkyo TX-SV 474 o ile sie nie myle. Nowy zestaw miałby być podłaczony do kompa.. czyli głównie muzyka (hip hop oraz techno), gry oraz filmy. Myślałem o kupnie monitorków za 200-400zł + do tego jakiś subwoofer. Czy warto tak robić? Przed chwilą czytałem temat o Kodzie sw 1000... gdzie wiele osób pisało, iż suby do muzyki to powyżej 3000-5000zł... W gre wchodzą tylko małe kolumienki... coś tych rozmiarów "http://allegro.pl/item205353971_magnat_monitor_110_bukowe_nowki_sztuki_hit_cena_.html" o Dużych w ogóle prosze nie pisać bo nie mam miejsca :) Co polecacie ? Wiadomo, iż w muzyce, której słucham basu jest najwiecej..uwielbiam bas. ;d

Proszę o porady i propozycje :)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34218-audio-do-800-1000z%C5%82/

Okolo 18-22 m2.. bardziej w strone 18. Noo w sumie coś okolo 18-19.. zaokraglilem troche z tymi 22 ;p.

Ale tu chodzi głownie o naglosnienie przy kompie czyli tam gdzie siedze.. Chce miec najlepsze paramtery dzwieku przy kompie.. a nie tak jak teraz ;p że bas jest najwiekszy w samym rogu pokoju...

Więc co możesz mi polecic?

W tym budzecie rzeczywiscie nie ma mowy o dobrych monitorkach. Te zaczynaja sie [ofc uzywane] od jakis 500-600 zl na allegro. A ten wzmacniacz... no coz - byc moze tez dobrze byloby go wymienic.

Poza tym jak chcesz to podlaczyc pod zintegrowana karte czy jakies soundblastery to daj se spokoj.

Z tymi subwooferami to chyba nie mowisz powaznie, co?

Wiesz jak trudno dobrac odpowiednio subwoofer do kulmn zeby to odpowiednio gralo i zadna ze stron nie zagluszala drugiej? Zreszta masz glosniki komputerowe wiec widzisz jak gra takie cos. No i oczywiscie w tym przedziale budzetowym to zapomnij.

Na twoim miejscu gdybym mial zlozyc audio za 1k to bym sie rozgladal za dobra konstrukcja na pcm2702 + jakas stara diora ws504/704 + uzywane Tannoy'e M2.

chcesz malukie monitorki wsadzic do 20m2 i jeszcze maja wiać ostro basem ? :D

tak się nie da... jedyne sensowne rozwiazanie jakie mi do glowy przychodzi z takimi dobrze ubasowionymi i tanimi monitorami to używane Paradigm Monitor seria 3 (podstawkowe z 20 cm basowcem) i do tego dobry wzmacniacz np Denon PMA 560 lub 860, koszt całości wyjdzie w granicach 1000-1100 zł (kolumny ok 600, wzmacniacz 400-500)

Dosc duze wymagania i nieco malo gotowki. Zawsze mozna cos polecic rewelacji niebedzie ale lepsze to niz Creative. Ja bym Ci zaproponowal glosniki KODY AV-737T (ok. 400zl nowe) fakt sa troszke wieksze od Magnata ale basik bedzie zadowalajacy, a wzmacniacz to tak jak przedmowca najlepszy bedzie Denon 560 albo 860.

Nic lepszego raczej nie znajdziesz

Mozesz sie pochwalic co udalo Ci sie zlozyc za ta kase jak wszystko skopletujesz

Pzdr

jak to nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm jak ktoś chce kupić gigaworksy..albo inne głośniki w tej cenie to wszyscy "precz z pierdziałkami" złożysz sobie stereo bedzie super... teraz majac 1000zł okazuje sie, że jest totalna kicha Czy to onkyo.. jest złe ? Bo w sumie nie mam o nim pojęcią.. jak ktoś chce to wypisze parametry, to w sumie jest amplituner a nie wzmacniacz. Co do dobierania kolumn + suba... to tego jestem świadomy... ale czy jakbym kupił tak jak mówiłem, w tym sub za kilkasetek.. to taki sub (który kosztuje wiecej niż całe gigaworksy) będzie grał gorzej niż ten z moich głośników?

Zawsze można kupić troche drozsze monitory, a tańszy sub... np jakies tannoye... wiadomo, ze takie monitorki sie z basem nie wyrobią.. bynajmniej mnie bas z nich nie zadowala

jakiś niedługi czas temu złożyłem budżetowy system stereo dla kolegi; miałem do dyspozycji kwotę max. 1 tys. pln, korzystając z ogłoszeń w internecie i aukcji na allegro dobrałem:

- odtwarzacz Denon DCD-560 (by Piotrek608) – ok. 100 pln,

- tuner: Sony ST-10FL (nie tweakingowany ;-) - ok. 50 pln,

- wzmacniacz: Conrad /Koda KD-261 (by McGyver) - 425 pln,

- monitory: Mordaunt Short Avant MS902 (nówki sztuki „nieśmigane”) - 300 pln/para

z zakładanego 1 tys. pln zostało jakieś 100-150 pln na kable; są w trakcie dobierania, pewnie będą to jakieś Monacory, Cordiale, Klotze, Sommery, czy coś w tym stylu... i gra muzyka w pokoju ok. 20 m^2 ;-)

x.

jak kupisz scotta i canton gle 70

to zdziwisz się mocno bo te pierdziałki zaposiadywują już bas, a scott ma pełnokrwisty amerykański dzwięk.

z subem poczekaj chwilę, zawsze można coś fajnego wymyśleć, np dwa 15 calowe alphardy za 250zł zamontowane w odgrodzie - żadnego dudnienia jak z suba, ładnie się zgrają z cantonami.

>Hmmm jak ktoś chce kupić gigaworksy..albo inne głośniki w tej cenie to wszyscy "precz z

>pierdziałkami" złożysz sobie stereo bedzie super... teraz majac 1000zł okazuje sie, że jest totalna

Nie zupelnie. Jesli w gre wchodzi sprzet uzywany to nawet za 500 zl mozesz kupic sprzet ktory gigaworksy zje na sniadanie. Ale jesli chcesz miec sprzet na lata to zamiast bardzo tanio i tak sobie miec tanio i nieźle, nie sadzisz?

"http://www.allegro.pl/item204196253_rarytas_jedyny_na_allegro_scott_410a.html"

mółgłby mi ktoś wypisać parametry tego wzmaka ? chciałbym to porównac z tym onkyo.. nie wierze, że to onkyo to taka kicha.. ten amplituner kosztuje 450zł

Ukryta Zawartość

Ja bym kupił taki staroc telefunken.Pewnie lepszy od tego wzmacniacza SCOTT z trafkiem jak w CD.

Tutaj widac ze ładnie zbudowany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

A gdybym to wszytsko zostawił w spokoju (i może kupił za rok coś za 2k...) a teraz kupił dźwiękówkę jakas ? Jakis HI FI SUPER EXTRA DUAL EXTREME za 4-5 setek? Duzo to poprawi jakość dzwieku ? BO póki co.. jade na integrze ;d

Ukryta Zawartość

panowie, ale z UHEREM to już trudno powalczyć , trochę drożej od scota, ale zarówno on, jak ampli Onkyo nawet obok niego nie stał. Nawet się nie widzieli na kilometr.

Ukryta Zawartość

artPaw, 18 Cze 2007, 20:53

Nie kazdy ma gdzie postawic takiego wielkiego klocka :)

Co do karty dzwiekowej. Jak chcesz miec z kompa dobre zrodlo to zainwestuj w e-mu 0404 lub wspomniana juz przeze mnie karte DIY na ukladzie PCM2702.

Ja bym chyba wziol ta druga... co z tego ze e-mu ma lepszego DAC'a skoro musi siedziec w smietniku elektromagnetycznym jakim jest wnetrze kompa. A niestety E-mu na usb to koszt az 800 zl :/

>"http://allegro.pl/item204946999_creative_sb_x_fi_xtr_game_fatality_pro_sklep_wawa_.html"

>coś takiegO?

broń cię panie Boże.

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Oczywiście jeśli zależy ci na jakości dźwięku.

Ukryta Zawartość

Widze, że tamten link nie działa.. chodzi mniej wiecej o cos takiego

"http://allegro.pl/item204946999_creative_sb_x_fi_xtr_game_fatality_pro_sklep_wawa_.html"

warto to kupić do "pierdziałek"?

Zdecyduj w koncu czy chcesz kupowac zestaw stereo czy chcesz miec pierdziawki do gier...

Kart z obsluga 5.1 bedacych dobrym zrodlem nie ma tez za wiele:

Audiotrak Prodigy 7.1 hifi/lt

M-Audio Revolution 5.1

Hercules Fortissimo 4 [niby DAC ten sam co a prodigy ale jednak hercules jest juz gorsza karta]

Ale takie e-mu czy pcm2702 i tak zagraja lepiej....

>Zergonyac do kompa wez cokolwiek nie patrz jak gra tylko by lacznie za kolumny i wzmacniacz nie dac wiecej niz 150zl jak spalisz po pol roku przez zwarcie kabli albo karte dzwiekowa to sobie nowy kupisz.

Albo komputer albo stereo.

Proszę mi powiedzieć... czy jest w ogóle możliwe dobranie monitorów i suba tak żby to ładnie grało w tej cenie ?

Nie chce inwestować w te gigaworksy... bo to nie ma przyszłosci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.