Skocz do zawartości
IGNORED

Magazyn HiFi o kablach (grudzień 1995)

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze juz niedlugo nie beda potrzebne wzm mocy gdyz kable same beda graly. Chcesz miec wieksa moc kup wiecej kabla i on juz sprawe zalatwi. Ale jak? no tego niewiemy ale napewno tak bedzie. I wtedy era jkabla w audio bedzie pelna. Ale Panowie co bedzie jak upowszechnia sie nadprzewodniki? co wtedy? jakie to beda wojny miedzy domieszkowcami nadprzewodnikow? a czy silna bedzie ekipa popierajacych starych i nie modnych nadprzewodnikow chlodzonych?

Seniczu - ta prośba także do Ciebie:

czy moglibyśmy spróbować razem, żeby ten wątek nie zmienił się w kolejną pyskówkę nt. kabli?

miarkujmy sądy i kpinki, ok? pięknie proszę :-)

Koledzy wszystko juz w temacie kabli zostalo powiedziane i przedyskutowane, chodzi o to ze jezeli kogos nie interesuje temat, ze jakis tam kabel gra tlusto a inny szybko to poprostu niech nie pisze, niedobrze jak antykablarze nie majac nic do powiedzenia o kablu, ktorego nawet na oczy nie widzieli, a co dopiero slyszeli, maja najwiecej do powiedzenia i klepia w kolko pierdółko... mnie nie interesuje ze kabel ma parametry, teorie juz wszyscy przerobili 10razy i zapewne przerobia kolejny raz... :-)))

Re: ABs, 19 Cze 2007, 19:53

>Koledzy wszystko juz w temacie kabli zostalo powiedziane i przedyskutowane

jednak poglądu red. nacz. Magazynu HiFi tu na forum nie było i niektórzy się ucieszyli, że został zaprezentowany

tu wcale nie chodzi ani o dowodzenie ani przekonywanie

>graaf

w takim razie ja nie mam nic wiecej do dodania, poniewaz to co napisal Swiniarski, biorac pod uwage zalozenia teoretyczne i wyciagniecie sredniej jest prawda. W takim razie zdrowo rozsadkowo powinno sie korzystac z przedstawionej teorii, ktora poprostu jest teoria procentowa, ktora to z kolei juz nie raz obalono zapinajac do sredniej klasy systemu hi-fi referencyjne okablowanie.

Mamy w systemie 3 elementy po 5tys., cdp, wzm i kolumny ktore sa dobrze zgrane i dopasowane, czy dopieszczenie ich kablami o takiej samej cenie (15tys. za ic, glosnikowy, sieciowki) jest kompletnym nieporozumieniem? Czy lepiej sprzedac ktorys element za 5, kupic taki za 20 i pozostac na zwyklych kablach??

Graaf: MOWY NIE MA!

Nikt Porządny i zdrowy na umyśle nie dyskutuje o kablach :)

>Kablarze< są gorsi od faszyzmu i Balcerowicza razem wziętych. Wyciągają pieniądze lepiej niż ubezpieczenia i podatki. Następnie poddają użytkowników kabli torturom psychicznym, zmuszając do nieustannego nasłuchiwania dźwięku pędzących elektronów - w wyniku których ci zaczynają wypisywać brednie na forach internetowych torturując nimi kolejne tysiące niewinnych istot, które przypadkowo zajrzały do Internetu!

Kablami zajął się już IPN, ale lobby kablowe storpedowało słuszną inicjatywę oczyszczenia środowiska z tych toksycznych wyrzutków ;)

>Kablarzy< trzeba zdelegalizować, zniszczyć, spalić! ... Albo przynajmniej wysłać na nich Ministra Ziobro z dzielną ABWerą :)))

Oooo - na przykład taki ABS (absolutnie bez szyii ???)

Jak się ma idealnie grający system za 15tys. to kolejne 15tys. każdy normalny audiofil (o ile taki istnieje) wyda na płyty, piwo albo panny, które dopieszczą go lepiej niż kabelek :)))

A dla lubiących sado-maso, to nawet dopieszczą kabelkiem :)))

Ależ skąd ABS... Absolutnie nie! Jam abstynent prawie...

Ale Ty jak widać jesteś, bo to niemożliwe żeby dorosły, normalny człowiek wypisywał na trzeźwo aż takie bzdury.

czytałem kiedyś wywiad z jednym z bardziej znaczących ludzi w AudioQuest,wśród wielu wypowiedzi pojawiła się taka,że projektując nowy przewód (obojętne czy głośnikowy czy IC) inżynierowie w jego firmie tak do końca to nie wiedzą jaki będzie efekt końcowy,kierują się w dużej mierze intuicją,doświadczeniem,a wiedza techniczna schodzi jakby na trzeci plan.To powiedział przedstawiciel firmy z ogromnym budżetem na badania nad przewodnictwem i z laboratoriami o jakich wielu innych producentów może jedynie pomarzyć.

Jest więc w tym wszystkim nutka czegoś niezmierzalnego,ulotnego,tajemniczego czego poszukuje każdy miłośnik dobrego dźwięku.

To trochę magia,iluzja,której się dajemy ponieść.

Niech tak zostanie...

l'enfant sauvage

"Ale Ty jak widać jesteś, bo to niemożliwe żeby dorosły, normalny człowiek wypisywał na trzeźwo aż takie bzdury."

Najlepiej wtrącic ze szesc browcow i ruchnac jakiegos kurwiszonka, o to normalny i zdrowy czlowiek, jak ktos ma inne zainteresowania to jest w oczach Qubrica spaczony :-)))

Witam

Sprawa jest banalnie prosta. Jak wiadomo każdemu rozsądnemu audiofilowi grają CAŁE SYSTEMY. A system to suma komponentów i ich wzajemnego na siebie wpływu. A więc kable - sieciowe, głośnikowe i IC - są absolutnie takimi samymi elementami tego systemu jak zródło, wzmacniacz i kolumny. A co zdaniem szanownych antykablarzy jest bardziej ważne? Cedek? Piec?Głośniki? Wszystko jest ważne! I tak samo jest z kabelkami.

A to ile na nie wydać, to już osobna sprawa. Zgadzam się w tej kwestii z ABs-em. Jeśli mam klocki ze 8-10 tys za sztuką i mam wolne 3 tysiące, to dołożenie tej kwoty do kupna nowego odtwarzacza, wzmacniacza czy kolumn nic w zasadzie nie zmieni, będziemy nadal poruszać siię w tej samej klasie. Ale kupienie dobrego kabla za te pieniądze - szczególnie z drugiej ręki kiedy ceny oscyluje w granicach 25-30 proc nowego - jak najbardziej ma sens!

Pozdrawiam Stempur

octaviariu, a myślisz że panowei projektujący taką kolumć albo odtwarzacz potrafią sobie wszystko wyliczyć i na podstawe mieszanki gumy na membrany lub parametrów kondensatorów "wiedzą" jak to zabrzmi? Nic nie wiedzą, mają przybliżony pomysł i później kombinują....

Pozdrawiam Stempur

"Jeśli mam klocki ze 8-10 tys za sztuką i mam wolne 3 tysiące, to dołożenie tej kwoty do kupna nowego odtwarzacza, wzmacniacza czy kolumn nic w zasadzie nie zmieni, będziemy nadal poruszać siię w tej samej klasie."

W/g teorii Swiniarskiego powinienes sie zastanowic i zbierac kolejne 10tys, zeby dolozyc do nowego wzmacniacza, w/g Qubrica nie ma sensu ani zbierac na kable, ani ciulac kolejnych 10tys., walisz w rure i po sprawie :-)))

Camle – tak to kablarze mają tylko na tym forum :)))

A w realu to są nudziarze, których nie stać na fajne panny... Dlatego kupują te seksowne kabelki zaspokajające ich cały – wątły – popęd. Mogą sobie nawet o nich popisać i się nadąć jakimi to są trzypłytowymi audiofilami z fajnym kabelkiem :)))

Wypić bidulki tez nie mogą bo główka słaba i się schleją jednym kieliszkiem... Zresztą po co pić mają skoro ani po wypiciu ani na trzeźwo się nie zabawią :)))

ABS – jak masz te dodatkowe 3 tys. to dokładasz jeszcze 3 i kupujesz system Yamaha plus Beringher z duperelkami rozwalający ten twój za 15 tys.

Zaoszczędzone 9 tys. dokładasz do prawdziwych przyjemności - o ile nie jesteś audiofilem i prawdziwe przyjemności są Ci dostępne :)

arek67, 19 Cze 2007, 19:22

>>Srebro raczej się nie utlenia:)

nie utlenia się ale śniedzieje reagując chyba jak dobrze pamiętam z siarką z tlenku siarki zawartą w powietrzu...

stempur

myślę,że producentom/projektantom elektroniki,a i kolumn chyba nawet bardziej-łatwiej jest przewidzieć efekt finalny swojego dzieła,nie poruszają się tak po omacku.Tu kryteria techniczne mają bardziej wymierny wpływ na efekt ich pracy.

l'enfant sauvage

> czytałem kiedyś wywiad z jednym z bardziej znaczących ludzi w AudioQuest .... Jest więc w tym wszystkim nutka czegoś niezmierzalnego, ulotnego, tajemniczego .... To trochę magia,iluzja<

Magią, to się nazywa na tym forum.

A w Audioquestcie mówią na to – MARKETING :)))

Qubric

no na pewno projektanci kabli nie wyjadają resztek ze śmietników i na pewno też nie tworzą swoich projektów na ścianach swoich kartonowych domków w parku..:)

l'enfant sauvage

Jorgen - to jarmarczne forum ma jednak czasem pewne wartości informacyjne. Jeszcze niedawno wydawało mi się że tlenek srebra jest przewodnikiem lepszym od miedzi w przeciwieństwie do siarczku srebra. Powtarzałem to za jakimś artykułem z AUDIO o srebrnych kablach Siltecha.

A tutaj dowiedziałem się z wpisu zawodowego chemika czy fizyka, że jednak tlenki i siarczki nie są przewodnikami – zarówno tlenki miedzi jak i tlenki srebra.

Nie zmienia to faktu że jednak na tym forum wypisuje się nieproporcjonalnie więcej bzdur. Zwłaszcza rozwala mnie takie górnolotne międlenie marketingowej papki.... Wiele wzniosłych słów wypowiadanych na przydechy tylko po to żeby wziąć od frajerów kupę kasy za kawałek druta.

PS. ABS - i tak ci zrobię na złość (hahaha). Bo mój system jest stworzony po to żeby GRAĆ. Tak samo jak wszystkie systemy tworzone na rynek profesjonalny. Twój jest tylko po to żeby dać zarobić producentom kabelków :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.