Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka-czy zagra w takim pomieszcz.

kret

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc gdyż buduję dom i z racji projektu indywidualnego mogłem mieć wpływ na kształt i wielkość salonu gdzie będzie stał sprzęt audio (pomieszczenie oddzielne odpada); wypociłem coś takiego jak na szkicu - za kolumnami i z boków nie ma okien, drzwi itp, odległość z tyłu i z boku od kolumn do ścian będzie mogła być ok 1,4 m a i tak osiagnę scenę ok 3,2m szer. , środek kanapy tworzy trójkąt równoboczny z głośnikami;

na mój gust oraz obecne doświadczenie powinno zagrać .... pomieszczenie duże metrażowo ale takie chciałem, zakładam też "duże" kolumny w przyszłości (B&W 802D lub Totem Wind ...)

proszę o opinie gdyż jeszcze budowa nie rozpoczęta i mogę coś zmienić

https://www.audiostereo.pl/topic/34252-akustyka-czy-zagra-w-takim-pomieszcz/

Na pierwszy rzut oka nic złego nie powinno się dziać, ale za mało danych. Przede wszystkim: jaka wysokość pomieszczenia - istotne jest, by l, b i h nie układały się w ciąg sprzyjający niekorzystnym rezonansom 9w którymś wątku o akustyce pomieszczeń było to wyjaśniane). No i będziesz musiał starannie rozważyć, jakie ustroje rozpraszające i / lub tłumiące zastosować, aby skompensować pewną niesymetri wynikającą z dużej otwartej przestrzeni z prawej strony (licząc od moejsca odsłuchu). Ale miejsca sporo, więc jest stosowne pole manewru dla różnych kombinacji.

pzdr.

Pomieszczenie jak pomieszczenie... możesz mieć problemy ze sceną stereo (brak symetrii) i ew pogłosem dochodzącym z drugiej części domu.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

wysokość będzie 2,9 m ale obniżana miejscowo do 2,5m sufitami podwieszanymi;

pomieszczenie musi być otwarte na resztę domu, taki kompromis .... bo nie jest wydzielone specjalnie tylko jest to salon, starałem się natomiast "zamknąć" część prawej strony ścianą oraz nie robić za kolumnami i po bokach żadnych okien, drzwi

A jak będzie umeblowany dom (nie tylko ten pokój, ale cała otwarta przestrzeń)? Jeśli w tzw nowoczesnym stylu tzn bez dywanów i z niewielką ilością mebli to będziesz miał problem.

w takiej sytuacji najlepiej ustawić "diagonalnie" - oś symetrii systemu przechodzi przez prawy górny róg na powyższym rysunku pokoju

jeśli mebli będzie niewiele to może być problem z nadmiernym pogłosem, warto rozważyć zastosowanie jakiegoś szerokopasmowego absorbera, który by skrócił czas pogłosu

może być np. podwieszany na suficie albo (ewentualnie dodatkowo) umieszczony za kolumnami w rogu pokoju, przez który przechodziłaby oś symetrii systemu przy ustawieniu "diagonalnym"

czy jasno się wyraziłem?

Popieram graafa w pomyśle diagonalizacji :D Tylko czemu nie stereolit w rogu? ;-)

Poniżej moja kompletna propozycja, co Wy na to?

PS: Jak się sprawdzi to daj znać, podam konto do przelewu za ten projekt ;PP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dobra ta kompletna propozycja :-)

ja bym tylko jeszcze dał w pomieszczeniu za kolumnami (tam gdzie napisałeś "ew. ustroje") jakiś efektywny absorber, żeby pogłos stamtąd nie wracał

co do stereolitu - można spróbować, dlaczego nie? :-)

nie proponowałem bo już mi się znudziło tłumaczenie za każdym razem wszystkiego od nowa :-))

i już nie będę tłumaczyć! nawet mnie nie namawiajcie! :-)))

no ładnie ładnie - jakbym to pokazał żonie to nie wiem.... chyba musiałbym stracić to co wywalczyłem do tej pory (częściowe odgrodzenie miejsca kolumn) :) za karę :)

powiedzmy że miejsce kolumn nie ulega zmianie, miejsce sofy też .... no i wtedy zakładając dywan i jakieś ustroje dodatkowe zagra bardzo źle/źle/w miarę/dobrze/bardzo dobrze ? wiem że ideału nie osiągnę :)

bez diagonalizacji to raczej niewesołe perspektywy :-(

z uwagi na poważną asymetrię

można spróbować stereolitu ale bez kręcenia balansem się nie obejdzie

symetria to absolutna podstawa

chociaż jest pewien "ratunek"

można tez spróbować ustawienia a la Beveridge, wrzuć w wyszukiwarkę

to może być TO

jeśli kolumny to bass reflexy to mogą być z kolei problemy z basem, trzeba by spróbować zatkani wylotu kanału B-R

chociaż zaraz - tak patrzę że masz tam aż 6 i pół metra - no to raczej nie powinno być problemu w żadnym ustawieniu :-)

spokojnie ustawiaj klasycznie, baza stereo 3-4 m, odpowiednie dogięcie

jedyne czego potrzebujesz do efektywny absorber dla skrócenia czasu pogłosu bo w takim salonie to będziesz mieć pogłos jak w kościele ;-)

no tak kurcze rozszerzałem żeby dojść do 6m i wyszło 6,5 bo jak żyje to miałem za wąsko zawsze (po 1,4 z boków to już 2,8m kolumny po 0,5m to już 3,8 i baza akurat koło 3m) i licze że powinno zagrać ... ale moja wiedza jest w tym temacie dość skąpa....

a z tą asymetrią to "wynegocjowałem" tylko częściowe zabudowanie jednej strony - pokryje odstęp od ściany, kolumnę i jeszcze z 1m... może starczy....

co do pogłosu to będę coś myślał w tym temacie (cały salon będzie miał 74m2 otwarty na kuchnio-jadalnię i holl)..... ale lubię przestrzeń i tutaj poszłem na kompromis

kret, 20 Cze 2007, 14:24

>no tak kurcze rozszerzałem żeby dojść do 6m i wyszło 6,5 bo jak żyje to miałem za wąsko zawsze (po

>1,4 z boków to już 2,8m kolumny po 0,5m to już 3,8 i baza akurat koło 3m) i licze że powinno zagrać

>... ale moja wiedza jest w tym temacie dość skąpa....

>a z tą asymetrią to "wynegocjowałem" tylko częściowe zabudowanie jednej strony - pokryje odstęp od

>ściany, kolumnę i jeszcze z 1m... może starczy....

No ale nie pokryje niestety kanapy - czyli w prawe ucho będzie Ci ładowało pogłosem z kuchni :) Jeśli nic już nie możesz zmienić to w sumie nie wiem po co ten wątek :) Wybuduj, ustaw głośniki i sam sprawdź czy Ci pasuje czy nie :)

>ładowało pogłosem z kuchni

można go skrócić i stłumić

czy nie dałoby się dać jakiejś ciężkiej zasłony? takiej chowanej na normalne życie np. przy tej krótszej bocznej ścianie a rozwijanej do odsłuchów?

może sam widoczny karnisz nie zepsułby żonie decoru?

są takie karnisze, których prawie nie widać

warto zainwestować

ok, chodzi mi właśnie o takie porady - ustalić co jest problemem (ścianka boczna, pogłos) i jak rozwiązać żeby nie "burzyć" drastycznie układu pomieszczenia (roleta, absorber)

jak wygląda taki absorber ?? i gdzie musiałby/musiałyby stac ?

Kret, wybaczysz?

Zeby nie zakladac nowego watku, "podepne" sie pod ten wlasnie....

Za 2 miesiace sie wprowadzam. Jak wyglada Waszym zdaniem akustyka w przypadku tego pokoju? Sa tu widoczne jakies problemy, ktore wymagaja rozwiazania?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kret, 20 Cze 2007, 14:36

>własnie coś jeszcze mogę zmienić ale nie "drastycznie", sugerujesz że przedłuzenie prawej ścianki

>aby pokrywała kanapę pomoże ?

Pewnie by trochę pomogło, ale zrobisz sobie w ten sposób niepraktyczną klitkę :/ Pomysł z roletą przyznam bardzo nietypowy :) Wg mnie niezbyt to praktycznie by było i dodatkowo świetnie odbijało dźwięk z głośników, może nawet wpadało w rezonanse?

lete, myśle że powinno być ok. Chociaż ja mam bardzo podobny pokój i głośniki mam jednak na krótszej ścianie. W mniejszych pokojach trzeba uważać na bas - dużo można osiągnąć odpowiednim ustawieniem głośników i miejsca odsłuchu. Lekka asymetria (tak jak na Twoim rysunku) może pomóc na problemy z basem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.