Skocz do zawartości
IGNORED

Protest lekarzy i pielęgniarek

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze dla przypomnienia: jak to było we Włoszech?

Otóż we Włoszech Prokurator Generalny mianowany jest przez Prezydenta – i nieodwoływalny. Dlatego jest niezależny. I akurat trafił się uczciwy. Jak posprawdzał, jak działa socjalistyczny rząd, to wystawił nakazy aresztowania. W efekcie premier, niejaki Becio Craxi, uciekł do Tunisu ( z którym Włochy nie mają umowy o ekstradycji...) - ale minister zdrowia, znany mi zresztą osobiście p.di Lorenzo – nie zdążył. I dlatego dostał (i odsiedział) 10 lat. Za łapówki brane za udzielanie zezwoleń na sprzedaż lekarstw na terenie Włoch...

Z Jego willi wynoszono sztaby złota, obrazy starych mistrzów malarstwa.... Wszystko za łapówki.

Oczywiście nie chodzi o to, że Ministerstwo brało łapówki za wydawanie tych zezwoleń – lecz o to, że w ogole się tym zajmowało. W normalnym kraju za produkcję lekarstw odpowiada firma farmaceutyczna – a pacjent ze swojej strony zażywa je za poradą swojego lekarza. Żadna kontrola rządowa nie jest potrzebna. A więc nie można brać łapówek.

I właśnie dlatego ,klika trzęsąca Ministerstwem „Zdrowia i Opieki Społecznej” (trzęsąca niezależnie od tego, kto akurat jest ministrem...) nie pozwoli na taki liberalizm. Jeśli uświadomimy sobie, że ceny lekarstw spadłyby wtedy sześciokrotnie – to może zrozumiemy, że dziś są sześć razy wyższe, niż mogłyby być.

Tym z "opieki społecznej" sprzedajemy za 30% - by myśleli, że to tanio...Ważne, by było ich więcej, niż płacących 100% - wtedy w d***kracji ci frajerzy będą głosowali za utrzymaniem tego systemu.

Dziel - i rządź!

Zdajecie sobie Państwo sprawę, ile forsy jest do podziału między tych łajdaków?

I rozumiecie teraz, że ONI nie chcą stracić TAAAKICH pieniędzy...

JKM

"W normalnym kraju za produkcję lekarstw odpowiada firma farmaceutyczna - a pacjent ze swojej strony zażywa je za poradą swojego lekarza. Żadna kontrola rządowa nie jest potrzebna. A więc nie można brać łapówek."

- Tak, w Gabonie i peryferiach Congo. Firmy sobie produkuja cio chca, wrzucaja do aptek co, kiedy i jak chca, lekarze wypisuja recepty i reszta sobie tak lyka. Genialne!

• 4 tygodnie później...

>electro

Z tym trochę przesadziłeś:">prawnik na aplikacji ma gwarantowane 2600 pln netto"

APLIKACJA ETATOWA jest odbywana w ramach stosunku pracy. Aplikację odbywa się przez 5 dni w tygodniu, z czego jeden dzień przypada na zajęcia seminaryjne, a reszta na praktyki. Aplikanci etatowi otrzymują normalne wynagrodzenie za pracę – na pierwszym roku 1.500,93, a na drugim i trzecim 1.667,70 zł miesięcznie BRUTTO (netto – około 1.200 zł). Są też trzynastki!

Sytuacja owa dotyczy tylko aplikacji SąDOWEJ. Na prokuratorskich nie ma etatowych. Na radcowskich i adwokackich aplikanci pracują w kancelariach za 500zł miesięcznie. Przynajmniej w naszym mieście.

• 2 miesiące później...

Według mnie to co lekarze sobą zapresentowali jest poniżej krytyki, idąc ich tokiem rozumowania to wszyscy powinni wyjść na ulicę i krzyczeć że chcą tyle zarabiać co np. we francji, tylko zapomnieli oni o tym że tamrównież koszty życią są adekwatnie wyższe, a żadanie 100% podwyżki to już w ogóle brak przyzwoitości, jak by rząd się na to zgodził cofnelibyśmy się o kilka lat i to teraz gdy gospodarka tak się rozwija, gdyby byli przyzwoici dążyli by do kompromisu by ich pensje sukcesywnie wzrastały, a nie szantażować że odejdą od chorych, dla mnie jest to terror, jak można szafować ludzkim życiem i zdrowiem dla własnych korzyści, ale cóż ich interesuje tylko ich własny interesik.

A ich praca i sposób traktowania pacjentów pozostawia wiele do życzenia. To że wyszli i zaczeli krzyczeć o takie wielkie podwyżki świadczy jedynie o tym że CBA sprawdza się jako instrument do zwlczania korupcji i łapówkarstwa, w tym przypadku dawania w łapę za operację itp, koryto się urwało i zaczeli krzyczeć, nie zwracając uwagi na przyzwoitość chorych. Gardzę takimi ludżmi

bartas jesteś taki kozak to przyjedź do mnie to sobie pogadamy, jak ci z gęby kogielmogiel zrobię to się może nauczysz kultury i przyzwoitości, nie życzę sobie byś mnie wszędzie obrażał, rozumiesz qwa!

proszę państwa! - inwektywy są fajne w piaskownicy, którą ktoś tu już przywołał - przecież jesteście już dużymi dzieciakami i z pewnością możecie poprzegryzać sobie nawzajem krtanie w sposób bardziej wyrafinowany i niezakłócający emocjonalnego dobrobytu (przypadkowych jednak i niewinnych niczemu) postronnych czytaczy

nosz qwa, jak bym cię dorwał to bym ci z dupy jesień średniowiecza zrobił hamie!

i takich właśnie mamy urzędasów, nie dość że postkomuchy to jeszcze prostaki i chamy, mógłbyś chociaż nie pisać że jesteś urzędasem bancfole jeden bo tylko robisz wstyd swoim kolegom.

dla mnie jesteś WIELKIM ŚMIERDZĄCYM KAKAŁEM a twój pozim wpisów świadczy tylko o twojej kuturze i przyzwoitości, ale to jest twój problem a nie mój i innych na tym forum by musieli czytać takie uwłaczające komuś wpisy. Spadaj prostaku

no to tu też to wkleję ;)

20 Paź 2007, 21:50

arbuzie - widzę, że się do mnie uczepiłeś poprzez swoją niedorzeczną interpretację mojego nicku ;) pora więc przytoczyć prorocze słowa "wujka Stefana - mistrza ciętej riposty" ;)

sp***dalaj

arbuz, daj sobie spokuj z tym bartaxem vel kakało, to prostak do potęgi entej w ogóle nie reaguj, nie zniżaj się do jego pozimu, to cieńki sflaczły fiut, a raczej impotent który szuka ofiary by się dowartościować, to zwykły pustak, jednokomurkowiec z rodziny simsów. bez przyszłości, ambicji, siły przebicia w życiu rzeczywistym, z malutkim nie stającym fjutkiem i tu na forum czuje się jak wielki wyjadacz, myśląc że jego wpisy są inteligentne i powalające innych na kolana, lecz są to tylko słabiutkie wypociny zakompleksionego malutkiego człowieczka z którym nikt w normalnym życiu nie chce rozmawiać bo nie ma o czym, a w dodatku śmierdzi kakłem

camle w szachy to mogę sobie zagrać z tobą mimo że się w wielu sprawach nie zgadzamy i czasem ostro piszemy, ale nie z takim prymitywem jak bartax, nie obrażaj mnie aż tak bardzo :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.