Skocz do zawartości
IGNORED

nad c372 czy harman kardon 675

radark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z wyborem wzmaka do jbl e 90, harman kardon 675 czy nad c372, preferuję, ocieplony dźwięk z tłustym pełnym basem trochę "rozlazłym", proszę o poradę. I jeszcze jedno w sklepie zaproponowano mi zmiane kolumn na tannoy sensys dc2, sprzedawca stwierdził że są idealne do rocka i metalu, że o wiele lepiej brzmią niż jbl? również prosiłbym o info czy ktoś je testował i czy warto wymieniać jbl(przyznam że jbl grają trochę za twardo ale może wzmak to zmieni?) dzięki za każdą poradę

https://www.audiostereo.pl/topic/34299-nad-c372-czy-harman-kardon-675/

Z wymienionych wzmakow wybralbym NADa 372. Osobiscie mam Harmana/Kardona HK970 + Tannoy Sensys DC2. Napewno DC2 zagraja bardziej szczegolowo niz JBL. Osobiscie mysle ze zejda rowniez nizej niz JBLe, lecz nie bedzie takiego ciezaru pod wzgl. basu. DC2 graja czytelnie aczkolwiek czasami wydaje sie ze brakuje im miesa. Sam bas maja duzy, lecz posiadaja male pudla rezonansowe przez co slabiej podbarwiaja bas. Jest on natomiast czytelny i zroznicowany. A wogole to mysle ze DC2 znikna z pokoju a z JBLami nie sadze aby bylo tak latwo. Dla mnie to pizgotrzepy na dyskoteke czyli glosno i ostro. Polecam Tannoy DC2. Z NADem bedzie lepiej niz z HK (wiem bo sluchalem na NAD370).

>> "preferuję, ocieplony dźwięk z tłustym pełnym basem trochę "rozlazłym"

tego nie ma raczej szans uzyskać z e90, one mają przeciwny charakter brzmienia i juz...

jeśli preferujesz inne brzmienie i masz okazję zmianić na inne kolumny to warto spróbować, tylko przed zakupem sobie odsłuchaj koniecznie

Podobnie jak koledzy uważam, że Sensyse DC2 zagrają lepiej od JBLi. Przez pewien moment się nad nimi zastanawiałem, ale brakowało mi w nich masywności basu. Wybrałem Kefy, ale to już inna bajka.

Nie wiem jak gra ten model Nada, więc polecam Ci oba modele porównać. Harmana znam i mogę Ci powiedzieć, że jeśli szukasz brzmienia ciepłego i solidnego na basie to Harman będzie Ci odpowiadał. Tak jak mówiłem nie znam tego Nada, więc trudno mi je porównywać.

Nie wiem jak kolego wyżej może pisać, że HK 670/675 może grać ciepło. Miałem nieszczęście posiadać tego kloca i wszystko co o nim powiem to:

- metaliczność

- techniczność

- brak kultury

A grało u mnie z JBL E80 - te paczki są słabe. W swojej cenie można sporo lepiej. Są estradowo-wykopowo-bezpłciowe. No ale co kto lubi.

Moim skromnym zdaniem - kultury przekazu, muzykalności, nieskażonej dynamiki, ciepła a przy tym nadal detaliczności z duetu Harman - JBL NIE UZYSKASZ.

pzdr.

Bertomak

Nie wiem o jakich Kefach myslisz piszac o potezniejszym basie niz w DC2. Bo jesli myslisz o iQ7 to smiem twierdzic ze w kefach w porownaniu z Sensys DC2 basu po prostu nie bylo. W kefach calkowicie brakowalo tzw. kopa cienki basik sobie tylko pogrywal.

PiotrJ

Myślę o tych które posiadam, czyli Q7, których proszę nie mylić z iQ7. To całkowicie inne kolumny. Q7 ma znacznie "bogatsze" brzmienie od iQ7. iQ7 podobne są do Q5, które rzeczywiście będą miały mniej basu od DC2.

w jednym ze sklepów ostatnio proponowano mi również marantz pm 7001(podobno gra bardzo ciepło), co tym myślicie? w poniedziałek zaczynam rundę odsłuchową na pewno posłucham nada i harmana, czy warto sobie zawracać głowę tym marantzem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.