Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman PD 282 - optymalna wkładka ...?

Bejnik

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośba do bardziej doświadczonych w analogowej tematyce forumnowiczów o pomoc w doborze wkładki do TT Luxman Pd 282. Mój nowy nabytek, po usunięciu paru drobnych usterek (dzieki którym kupiłem go za śmieszne pieniążki:)), uzbroiłem we wkładkę MM Sumiko Perl. Sumiko, które doskonale sie sprawdzalo w poprzednim moim TT C.E.C. w Luxmanie okazuje się być "najsłabszym ogniwem" i nie pozwala wycisnąc wszystkiego z tego leciwego (78 -79 r.) , acz kosztujacego wtedy krocie (2.450,- DM), gramofonu. Dodam, że jako pre wykorzystuję przemiennie phonostage w które wyposażone są moje wzmacniacze tj. Crimson 610/620 i Cyrus Two. Dodaje poglądową fotkę Luxmana - wygląda ślicznie a gra jak wyglada.....

Z góry dziękuję za wszelkie porady, pozdrawiam - Andrzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34374-luxman-pd-282-optymalna-wk%C5%82adka/

Mój kumpel posiada Luxmana,bardzo podobny model,ale nie ten sam,nie pamiętam oznaczenia.Zaczynał od Ortofona MC15 Mk II,póżniej był Denon 103,następnie ZYX,a ostatnio gra na wkładce Sheltera zdaje się ,żę 501.Także jak widać roziętość duża i dobrze świadzczy o samym napędzie i jego potencjale.Z tego co pamęitam ,kolega, stary analogowiec ,pochlebnie wypowiadał się o samym ramieniu.Także możesz szaleć.Pozdrawiam.

>gracz

Bardzo dziękuję za informację - teraz mam już podstawę do dalszych poszukiwań....:) Co do napedu to Twój znajmomy nie mijał się z prawdą - to DD, sterowany wyłacznie elektronicznie (bez kwarcu) oś silnika (wielkosci małej doniczki:)) jest jednoczesnie osią talerza, transformator gramofonu jest troszkę wiekszy niż trafo w Rotelu Ra 2 :). Ramię to malutkie "dzieło sztuki" ale to moja subektywna opinia....Po doprowadzeniu Luxmana do stanu używalności u kolego w salonie audio, postawiliśmy go w pokoju odsłuchowym obok Linn'a Sondeka 12 (edycja kolekcjonerska - czarna kasta) i w ocenie wszystkich słuchających Luxman zagrał z o niebo lepsza dynamika i ekspresją, co do srednicy to zdania były podzielone, z tym, że Linn (ramię Ekos) grał na wkładce MM z przedziału cenowego powyżej 1.000,00 zł. Strach pomyśleć co to będzie jak Lux otrzyma wkładke godna klasy tego oldschoolowego TT. Coraz bardziej składniam sie do Denona w cenie około 300 $ - na amerykańskich forach dyskutańci nie mogą sie ich nachwalić, zwłaszcza za doskonały stosunek jakości przekazu do ceny..... jeszcze raz dzieki za wpis, pozdrawiam - Andrzej.

>gracz, 28 Cze 2007, 15:32

Cześć - pod uwagę wstepnie biorę DL 103 lub DL - 103 R.....ale na razie wszystko jest w fazie wstepnej.....na pokuszenie wodzi mnie też Grado Platinum Wood Body ..... doskonałe recenzje - ale osobiście jak gra to nie słyszałem....

>gracz, 28 Cze 2007, 18:45

DL 103 R kosztuje w US 229 $, DL - 103 R 379 $, zreszta sam zobacz.....:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...na pokuszenie wodzi mnie też Grado Platinum Wood Body ..... doskonałe recenzje - ale

>osobiście jak gra to nie słyszałem....

Mysle, ze Grado odpada z przyczyn technicznch. Twoj Luxman (bardzo ladny) to direct drive, a wkladki Grado sa nieekranowane i na 99,99% bys nie poradzil sobie z brumem.

>lenin, 29 Cze 2007, 08:45

Dzieki za informację, z jednym brumieniem już wałczyłem. Jakiś niemiecki "audiofil" wymieniając kabel sygnałowy na nowy, zapominiał o uziemnieniu ramienia i TT "brumiło" jak cholera. "Sprytny" sprzedawca na Allegro usunął z wkładki igłę, by dyskfalifikująca w jego oczach sprzęt usterka nie została zbyt wcześnie wykryta....tym samym doskonałe grający gramofon trafił do mnie za niecałe 300 zł.....cuda sie jednak zdarzają. Przegląd, wymiana kabli i ponowne uziemnienie ramienia zajeło mi i koledze 1,5 h. Dzisaj rozmawialem z doświadczonym analogowcem i radził mi brać "w ciemno" Denona 103 R....i tak chyba zrobę. Jeszcze raz dziekuję za cenne rady, pozdrawiam Wszystkich piszących, czytających i kibicujących - Andrzej.

gracz, 3 Lip 2007, 20:27

Cześć - istotnie wkładka rzadka, ale gra, jak dla mnie rewelacyjnie. Mocny sygnał i wyborna - wyrafinowana średnica to podstawowe jej zalety. O innych, takich jak o doskonałym oddaniu atmosfery towarzyszącej nagraniu i wielopłaszczyznowej i obszernej scenie, juz nawet nie wspomnę. Jednyną, lecz istotna wadą jest jej ogromniasta ja na MM cena.....niestety....nie ma róży bez kolców...... Acha reson robi także MC - podaję link do strony polskiego dystrybutora :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam - Andrzej.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 1 rok później...

Witaj Bejnik! Czy byłbyś skory sprzedać wkładkę RESON RECA? Mogę sie też zamienić na DL 103R, bardzo mi zalezy na tym Resonie. proszę o jakis kontakt. Mo telefon to : 608 024 538, lub email: [email protected]

Benjnik

Witam cię. Ciekawy sonjacz PS-X4. Mógłbyś szepnąć nam czy jego ramię jest tylko podobne do luxmanowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>artPaw, 4 Cze 2009, 14:46

...cześć, w zasadzie to ciężko mi jest oceniać jakość tego ramienia, ale "per okulos" to raczej jest ono tylko podobne do tego w luxmanie....poza tym to sony ma zupełnie inny system ustawiania antyskatingu....u mnie to ciężarek na dzwigni, w sony pokrętło w cokole ramienia z tym "kolowrotkiem" nigdy nie miałem styczności i tym samym nie pokuszę się o ocenę jego walorów...pozdrawim - Andrzej.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Gratuluję zakupu.

Gramofony Luxmana które widziałem i słyszałem zawsze prezentowały świetny poziom zarówno techniczny jak i brzmieniowy. Sądzę, że w kategorii jakość/cena to w tej chwili największe hity.

Twój TT zasługuje na jak najlepszą wkładkę a im będzie lepsza tym ładniej będzie grał.

Nie znam masy ramienia z Twojego Luxmana, ale jeśli jest to więcej niż 10g to może AT OC9. Świetna wkładka w stosunku do swojej ceny.

Zanim jednak zaczniesz rozglądać się za wkładką posłuchaj dotychczasowego zestawu z zewnętrznym pre, może się okazać, że uzyskasz znaczną poprawę. Też jestem z Wrocławia, mam kilka przedwzmacniaczy możesz posłuchać któregoś z moich.

pozdrawiam

vasa

>vasa, 5 Cze 2009, 11:59

...cześć, dzieki za gratulacje, ale ten tt mam już od dwóch lat....:-) ktoś ostatnio odświerzył wątek....w tym czasie używałem juz kilku wkładek (zaczynałem od pełnego budżetu - sumiko perl, potem długo miałem resona, następnie mc bluenote a obecnie mam grado, której koszt zakupu nowej oscyluje w przedziale 2,500 - 3,000 $) oraz wielu pre...mając na uwadze ewentualne koszty związane z zewnetrzym pre i jego okablowaniem pozostanę chyba na dłuższy czas przy tym wbudowanym w symphonic line - to w zasadzie osobna konstrukcja wbudowana w integrę, której cała sekcja przedwzmacniacza ( w tym także gramofonowa) jest zasilana przez zewnetrzne trafo....pozdrawiam - Andrzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.