Skocz do zawartości
IGNORED

Pasywne Moduły Basowe POMOCY!

Krs 47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Założyłem ten temat ponieważ na forum jest bardzo mało informacji dotyczących modułów basowych a wkrótce zamierzam je wykonać. Obecnie słucham muzyki na niewielkich monitorach Elac BS 103.2 w połączeniu z Sony ES TA-F670ES i CDP-X222ES. Jestem naprawdę bardzo zadowolony z dźwięku poza jednym ale... To ale dotyczy basu, co prawda jest go całkiem sporo ale 14cm midbasy w podstawkowej obudowie nie są w stanie zagrać prawdziwym, pełnym i w miarę równym basem bez podbijania jego wyższych rejestrów.

Po przeanalizowaniu kilku możliwości zdecydowałem się na konstrukcję pasywnych modułów basowych ze względu na to, że posiadam stosunkowo mocny wzmacniacz (90w 8ohm/140w 4ohm), nieduży pokój do nagłośnienia (obecnie 14m2, w niedalekiej przyszłości 20 m2) i jestem trochę uczulony na klasyczne, aktywne subwoofery. Mój pomysł zakłada zbudowanie zwrotnicy (jeszcze nie wiem czy pasywnej, czy też aktywnej) z podziałem przy około 100 Hz. Efekt jaki chciałbym uzyskać to możliwie szybki, punktowy i dynamiczny bas bez większych zniekształceń, zejście jest na drugim planie. Z racji wielkości pokoju i mocy wzmacniacza patrzę raczej w stronę głośników o średnicy 20 cm jednak jeśli coś większego sprawdzi się w takich warunkach przemyślę sprawę. Zastanawia mnie jeszcze kwestia zszycia ze sobą modułów i monitorów (Elac`i mają 4ohm i 87db).

Jestem otwarty na propozycje doboru głośników, budżet jest obecnie w fazie ustaleń więc jak narazie nie podaje górnej kwoty. Najbardziej liczy się dla mnie relacja ceny do jakości, jeżeli głośnik za 300 pln zagra niewiele lepiej niż ten za 150 pln wybiorę tańszy, jednak jeśli przewaga będzie miażdżąca na rzecz droższego poczekam dłużej i go kupię. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, w szczególności dotyczącą rozwiązań technicznych (rozwiązanie podziału, rodzaj obudowy itp.).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Krs47

https://www.audiostereo.pl/topic/34487-pasywne-modu%C5%82y-basowe-pomocy/

Widzę, że koledzy nie raczyli się odezwać. Niestety to tutaj nader częste.

Skoro już potrzebujesz mocnego "dołu" to zasugerować mogę głośniki Alcone. Za taką cenę ciężko będzie znaleźć coś z taką dynamiką i zejściem jednocześnie.

Dziękuję za propozycję. W tym pułapie cenowym zastanawiałem się też nad Aurum Cantus AC-200Mk2. W każdym razie obecnie nie jestem jeszcze pewien czy odkładać 1k pln na 2 głośniki, czy też spróbować na początek złożyć coś taniego np. na Tonsilu GDN 20/80/2 (po jednym na stronę), eksperymentować z ustawieniem i częstotliwością podziału a w przyszłości wymienić głośniki na coś porządnego. Temat założyłem głównie ze względu na znikomą ilość wiedzy dotyczącej konstrukcji modułów basowych do jakiej udało mi się dotrzeć na forum. Czekam na dalsze propozycje głośników, zarówno budżetowych jak i droższych, do około 500 pln za sztukę.

Pozdrawiam

W zależności jak duży masz pokój, ale szybkość i atak, brak podbarwień, ale też potęgę można uzyskać z 15'' lub 18'' estradowych głośników zamontowanych w odpowiedniej wielkości otwartej odgrodzie. Trzeba się jednak liczyć z tym, że aby je napędzić potrzebny jest mocny estradowy wzmak.

Pokój jak napisałem wyżej to obecnie 14m2, dość dobrze wytłumione i dostosowane akustycznie za pomocą zwykłych mebli a w niedalekiej przyszłości prawdopodobnie około 20m2. Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem ale ma ono sporo wad - potrzebowałbym dodatkowego pieca, zajmuje sporo miejsca i nie odpowiada mi wizualnie (wiem, że to najmniej istotne ale jako, że mój pokój odsłuchowy jest jest jednocześnie pokojem mieszkalnym wolałbym coś dyskretniejszego). Poza tym to co napisałem o szybkości jest względne, jak wiadomo każdy ma inny punkt odniesienia i własne zdanie. Chodziło mi bardziej o ukierunkowanie poszukiwań na tą drogę a nie koniecznie osiągnięcie referencyjnego poziomu w tej dziedzinie :)

W każdym razie dzięki za propozycję.

Popieram pomysł z odgrodą... ewentualnie z obudową otwartą, bas jaki można dzięki temu uzyskać ma jedną ogromną zaletę... nie buczy. Jeśli chciałbyś zastosować filtrowanie aktywne to chyba musisz dołożyć drugi wzmacniacz.

Można też rozpatrywać zastosowanie obudowy zamkniętej.

Podobnie, jak w otwartej, nie ma problemu z wzbudzeniami i pasożytniczymi rezonansami, ale ma kolosalną zaletę: nie "rozpycha się" w pokoju i nie zabiera takiej przestrzeni życiowej, jak odgrody.

Porlick jeśli chodzi o obudowę zamkniętą to jestem jak najbardziej za, problemem jest znalezienie odpowiednich głośników, które pozwolą mi uzyskać w OZ skuteczność w okolicach 87db dla częstotliwości w okolicach 40-50hz (na niższych mi specjalnie nie zależy), przy zachowaniu rozsądnych wymiarów skrzynki. Jakieś propozycje?

Marcin316 poza argumentami które podałem wyżej przeciw odgrodzie jest jeszcze jeden... poprostu chyba jeszcze do niej nie dorosłem i perspektywa wstawienia do pokoju drewnianych płyt o wymiarach przykładowo 2metry na metr jest dla mnie przerażająca... Z drugiej strony przypuszczam, że kiedyś jednak spróbuję ale raczej jeszcze nie teraz. Tak więc pozostaje obudowa zamknięta lub BR :)

Zerknij sobie na link poniżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli dasz boczne skrzydełka to obudowy nie muszą być wcale aż tak wielkie ;)

Ukryta Zawartość

panowie, dlaczego na siłę przekonujecie Krs'a do tego rozwiązania? przecież wyraźnie i kilkakrotnie napisał, że interesuje go pasywka w obudowie zamkniętej lub BR i raczej ma nie rzucać się za bardzo w oczy.

Krs 47 oczekuje od nas propozycji doboru przetworników w określonym budżecie.

przecież też mógłbym zaproponować ScanSpeaka 23W4557T01 z dedykowaną mu membraną bierną 23W0 za 1280,- pln/kpl co ani nie mieści się w budżecie, ani nie spełnia wymogu pasywności - bo do tego rozwiązania posiadany wzmacniacz nie wystarczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj cały wieczór poświęciłem na grzebanie w internecie i wpadłem na jedno ciekawe rozwiązanie. Teoretycznie bardzo odpowiadające moim założeniom parametry ma poczciwy i budżetowy Tonsil GDN 30/60/1, poniżej wklejam link do parametrów producenta:

Ukryta Zawartość

Według "karty informacyjnej" ten głośnik ma bardzo ładną charakterystykę w paśmie 30-200Hz w obudowie zamkniętej 70l a 60w mocy znamionowej w zupełności mi wystarczy. W dodatku w paśmie 50-200hz skuteczność wynosi 90db a przy 30 Hz około 87 db. Problem polega na tym, że WinISD podaje inne parametry w takiej skrzynce (spore podbicie w okolicach 70hz) w dodatku nie wiem jak będzie z wytrzymałością mocową tego głośnika w takiej OZ.

Dodam jeszcze, że według symulacji głośnik ma znakomitą odpowiedź impulsową w OZ.

Czy ktoś z was ma doświadczenie w budowie konstrukcji z użyciem tego przetwornika? Przyznam, że mam spory sentyment do Tonsilu i bardzo pozytywne nastawienie do konstrukcji OZ a koszt przetworników jest bardzo niski więc chętnie bym spróbował....

Pozdrawiam i liczę na waszą wiedzę Panowie :)

Ukryta Zawartość

hmm widzę, że pomysł z Tonsilem nie zyskał aprobaty... W tym wypadku ponawiam pytanie, jakich głośników użyć do skonstruowania tych modułów (oczywiście z uwzględnieniem podanych wyżej założeń)?

Pewnie mnie tu wyklną, ale jest to wyjście...

Ukryta Zawartość

Można też

Ukryta Zawartość

Mają je w baaardzo przystępnych cenach w Polinku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przyznać, że 18 cali średnicy woofera robi wrażenie ale do tego potrzeba elektrowni i zajęłoby mi pół pokoju... Już nie mówiąc o 2 takich w 14m2 toż to przerost formy nad treścią ;)

Co do Seasa to bardzo zainteresował mnie ten głośnik i napewno wezmę go pod uwagę. Wychodzi około 700 zł za 2 sztuki. W dodatku aluminiowa membrana Seasa świetnie się zgrywa z aluminiowymi midwooferami Elac`a :)

Dzięki za propozycje Rafał

Pozdr

• 2 miesiące później...

Witam po dłuższej przerwie :) W drodze eksperymentu zdecydowałem, że zanim wydam jakieś konkretne pieniądze na diy na drogich głośnikach poćwiczę trochę na tym co już mam. Wyciągnąłem dwie "dwudziestki" Tonsila z samochodu a dokładniej 2x GDN 20/60/29 i zbudowałem dla nich skrzynki. Obudowy są wykonane z płyty wiórowej o gr. 30 mm na każdej ze ścianek, dodatkowo wzmocnione kratownicą również z płyty wiórowej i rozpórkami z drewna. Każda z konstrukcji waży po 27 kg i ma 45l pojemności, BR zestroiłem na około 30 Hz. Obecnie gra to na próbę pod wzmacniaczem Sony TAF-670ES natomiast Elac`i grają pod Grundingiem M100-R. Podział jest aktywny przez software`ową zwrotkę w kompie i przypada na 80 Hz. Nie będę się rozpisywał na temat brzmienia ale powiem, że bas jest naprawdę bardzo dobry i nie ma nic wspólnego ze stereotypem jednostajnego i buczącego basu głośników Tonsila. Sztywna obudowa + niskie strojenie i niski podział owocują bardzo dobrym dźwiękiem bez znaczących podbarwień a zastosowanie dwóch modułów w stereo sprawia, że ich lokalizacja jest właściwie niemożliwa.

Pozdrawiam

Krs 47

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.