Skocz do zawartości
IGNORED

Sobotnie odsłuchy - odsłona czerwcowa :)

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

zafop - no widzisz, a ja bym wolał, żeby Panna (?) Anna przez (dłuuuższą) chwilkę się mnie posłuchała :D

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Wtrące swoje trzy grosze.Obserwując miejsce odsłuchu dochodzę do wniosku,że zakup takich kolumn kompletnie mija się z celem.Gdyby ich szczęśliwy właściciel udał się na odsłuch do poprawnie,nie piszę świetnie ale poprawnie urządzonego pokoju odsłuchowego,w którym grały by głośniki za połowę ceny Bowersów,nie chciał by do swoich nautilusów wracać.To jest smutna ale prawda.W tym pomieszczeniu te kolumny nigdy nie pokażą na co je stać(brak oddechu za plecami,szkło w meblościance-Rany Boskie!) i zmiana amplifikacji spowoduje tylko subtelne a nie rewolucyjne zmiany w dzwięku.Pomieszczenie to 80%sukcesu reszta to elektronika,w drugą stronę to nie działa,kaszanka delikatnie z uwagi na towarzyskie koneksje ale jednak ci to napisał-ma sporo racji.

• Redaktorzy

jamówię- spokojnie, Kris powoli wprowadza zmiany w umeblowaniu. W porównaniu z wcześniejszymi odsłuchami sprzęt z meblościanki został przeniesiony do szafki Ostoja a i reszta mebelków powoli dożywa swych dni ;) Weź pod uwagę, że zmiany w torze audio następują szybciej niz wystrój wnętrza, gdyż finansami zarządzają nazwijmy to oględnie dwie płcie ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

> Fr@ntz,

A propos terapii średniego wieku, czyli ...silikonowych cycuszków:

A moim zdaniem to właśnie gorsza stabilność - elastyczna i sprężysta substancja powoduje podskakiwanie ciężkich skrzynek na postumentach. Porządne kolce przygniecione masą - miałoby (imho) lepszą stabilność, no i ...wygląd!

I nie mów mi na temat twinsów... U Kisa przynajmniej już toto podrosło nieco bardziej rozumnie... A u mnie tornado się nieustannie przetacza nadal...

• Redaktorzy

dla tego doradziłem Krisowi zastosowanie kolców VAPa - 2w1 a cena akceptowalna. Poza tym patent z przyklejanymi do granitu na kropelkę podkładek z nakiełkiem na kolce przetestowałem u siebie i działa.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Fr@ntz,

dlatego kolejność ,IHMO powinna być odwrócona,bo w akceptowalnym akustycznie pomieszczeniu mogło by sie okazać,że potrzebne są zupełnie inne skrzynki a tak wygląda to na budowę domu od dachu,lub zakup od czapy.Zakupiono kolumny,teraz okazuje się,że trzeba nową elektronikę a właściwie to inny pokój odsłuchowy,a jak juz powstanie to może okazać się ,że potrzebne sa inne kolumny,nowa elektronika......

pavlos, kolce też są w zestawie :)

Jak na razie jeszcze eksperymentuję z ustawieniem kolumn, więc nie wykluczam i kolców. Posłucham i wybiorę.

Trochę zmieniając temat, widzę z powyższych wpisów, że inny w miarę nowy element toru - chiński napędzik CDM12 się w miarę spodobał :) Pamiętam uwagę Fr@ntza w którymś momencie - że działa jak szkło powiększające, i po dłuższym namyśle sądzę że ma rację. Można zmiany które nastąpiły po jego podpięciu tak określić.

Tak bajdełej - Czesiek też przez chwilę był podpięty do Italiańca, i szczerze mówiąc nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia w roli napędu.

Tak w ramach dalszego testowania - podłożyłem dzisiaj pod jego nóżki bloczki sorbotanowe - dzięki Fr@ntz - ale jak na razie nie zauważyłem zmian, no może poza bardziej "odlotowym" wyglądem :)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

Kris_k- w Twoim systemie sorbotany powinny sprawdzić się pod wzmakiem, bo w chinolu napęd jak wspominałeś masz już zamontowany dość elastycznie. A co do samych kolumn to jak uda Ci się gdzieś na dłuższą chwilę (tydzień/dwa) wysłać Twinsy, to pobaw się w zdjęcie siatek ochronnych w gwizdkach - podobno jest spora różnica.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Nie probowaliscie podczas odsluchu wyciagnac tych Bowersow bardziej na srodek pokoju? jamowie ma wg. mnie absolutna racje - roznica w brzmieniu powinna byc 3x wieksza niz po najwiekszej nawet rotacji klockami.

Właśnie normalizuje mi się tętno - przestawiłem 804 na wprost, co wymagało zdjęcia ich i ponownego postawienia na granitach - soooliiiidne są :)

Pierwsze wrażenie - o dziwo! - lepsza stereofonia. Scena wyszła po bokach poza pokój :)

Muszę też chyba zmienić konfekcję kabelków - te zaciskane banany jakoś tak luźno trzymają...

P.S.

coldfire - fronty kolumn są 75 centymetrów od mebli. Myślę że to całkiem solidna odległość jak na gabaryty mojego pokoju.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

...na marginesie - też odgiąłem swoje kolumny na zewnątrz (w zasadzie na wprost) - daleko poza miejsce odsłuchu - i doszedłem do tego samego wniosku co Ty - lepsza stereofonia i poza tym - jak to się poetycko na forum okresla: "góra się mi otworzyła"...

pozdrawiam

Kris - hmm teraz zauwazylem, ze ogladalem zle zdjecie. Kaszanka swoja komorka wszystko skaszanil :) bo wyszedl skrot perspektywiczny...:) Myslalem, ze kolumny sa w jednej linii z TV, Szafa; nie zwrocilem uwagi na pierwsza fote, zwracam honor.

Co do ustawienia kolumn w prostej linii - Ja tez probowalem w swoim systemie i faktycznie scena sie zrobila szersza, ale niestety wysokim zabraklo blasku, werbel i wokale zmatowialy a zrodla pozorne sie rozlazly. Ale domyslam sie, ze tym Bowersom nawet wtedy nie brakuje klarownosci... w koncu to jest zupelnie inna polka. Gratuluje kolumn i nie tylko:)

Kaszanka pstrykał fotki swoim telefonem, że cud że w ogóle cokolwiek widać :)

Jak przejrzysz wątek to gdzieś na 1 stronie jest link snajpera do picasy z fotkami w lepszej rozdzielczości.

Kris

Krzysiu a nie mowielem - jak masz plytke; Dead Can Dance - Into The Labyrinth to posluchaj utworku - Ubiquitous Mr Lovegrove. Pejczyk powinien byc u chlopakow za oknem.

Milego sluchania

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kris_k, 1 Lip 2007, 21:57

>Właśnie normalizuje mi się tętno - przestawiłem 804 na wprost

Jakiś czas temu zrobiłem to samo z moimi parapudłami. I też różnica w budowaniu sceny i stereofonii była spora. Mimo, nazwijmy to eufemistycznie, nieciekawych warunków odsłuchowych w moim pokoju. :)

Co do kolców - spróbowałbym ich na Twoim miejscu zamiast tych żelków.

Co do pani Netrebko - po lekturze (albo może raczej odbiór wizualny) książeczki jej płyty człowiek jest już tak pozytywnie do kobity nastawiony, że mogłaby skrzeczeć jak Doda Anoda, a i tak gęsia skórka murowana. ;)

Co do fotek Kaszanki7 - ta ze skarpetą zwaliła mnie z nóg! ;->>>

cold fire, 1 Lip 2007, 22:33

>Kris - widzialem, niestety link u mnie nie dziala;/

Oj, serio!?! :( Przeca to normalny link... Z Chin stukasz i masz cenzurę? ;-)

Może spróbuj samo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tam sobie znajdziesz odpowiednią galeryjkę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rafal co da skarpetkowej foty - tak myslalem by ja wykasowac, ale tak przynajmniej jest zabawniej.

Panowie nie meczcie Krzycha z tymi kolcami. Dajcie chlopakowi pobawic sie w ustawienie. Ja mam kolumny duzo lzejsze i wiem co te kolce moga zrobic czy to z podloga czy to z dywanem czy tez z marmurem na ktorym stoja u krisa. Jak juz Krzych znajdzie optymalne ustawienie (mysle ze ze 2 tyg zabawy wystarczy) to se kolce wkreci i wypoziomuje tez przy okazji kolumienki.

Pozdrawiam kaszanka7

Aha - cold fire - looknij sobie na 1 fote ktora wstawilem - toc jak BYK widac ze kolumny cale lotnisko staja od sciany ;)

Pozdrawiam serdecznie kaszanka7

kaszanka7, 1 Lip 2007, 22:52

> co da skarpetkowej foty - tak myslalem by ja wykasowac, ale tak przynajmniej jest zabawniej.

Co fakt, to fakt. :)

> Panowie nie meczcie Krzycha z tymi kolcami. Dajcie chlopakowi pobawic sie w ustawienie.

Ależ my mu tylko zabawy podpowiadamy! ;)

Kaszana - przeczytaj moj wpis z 22.27. Stoi tam z kolei jak wół: "...Myslalem, ze kolumny sa w jednej linii z TV, Szafa; nie zwrocilem uwagi na pierwsza fote, zwracam honor..."

pozdrawiam rowniez bardzo serdecznie:)

Kaszanka - miałem napisac o Shreku - można iść. Nie jest to 1 część, nie ma tej świeżości i niespodzianki, ale jest solidna zabawa (to na podstawie zeznań mojej wife).

Kris

• Redaktorzy

coś mi się wydaje, że do czasu podłożenia podkładek to ustawienie Bowersów z kolcami na granicie będzie porównywalne z rosyjską ruletką ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.