Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage - ustawienie kolumn

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

miałem przyjemnośc słuchac starych Red Monitorów Tannoya.

ustawione w sporej odległości od tylnej ściany i dogięte na słuchacza.

w niczym to nie przeszkadzało, bo prostu GRAŁY :)

pozdr.

Łukasz

ano tak to wyglądało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.To pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość potrzebuję rady doświadczonych kolegów .Dotarło do mnie po wielu latach fascynacji i kombinacji z kd. że moja dusza pożąda potrzebuje stereo i stało się :-) sprzedany amplituner i stoję na progu zakupu wzmaka. Budżet około 1000 zł mam kilka typów i tu prośba o radę kolumny Jamo D570 pokoik 20m2.Typy Denon 1060,marantz 7000 ( praktycznie nowy)i denony np1080r czyli jakieś nowsze piszę tu o tych modelach bo takie mam mozliwość kupić a nie chciał bym zostać na swięta bez wzmaka .Muzyka której słucham (szerokie spektrum )ale w kierunku rocka z wiekiem łagodnieje :-)

Moje kolumny może nie są w pełni Vintage bo mają zaledwie 17lat, jednak młode już nie są....

Producent Infinity zaleca ustawienia 1m od tylnej ściany 0,7m od bocznych. I tak gra najlepiej. Eksperymentowałem z bardziej swobodnym ustawieniem ale to nie było to.

Wyczytałem gdzieś również, że "w starych" czasach, duże kolumny projektowano tak aby grały ze ścianami.

Ze ścianami to kolumny nie grają.

Im dalej od tylnej i bocznych tym lepiej.

Kolumn na twarzy też nie należy mieć.

Ważna jest odległość od ścian bocznych. Metr to już coś.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Ja testuje cały czas sobie ustawienie starych goodmans mezzo.To jakis stary grat z 1967 roku ale bardzo ciekawy.Na ten moment graja stojac na parapecie.Bez dogiecia i innych niuansów.Ciezka sprawa z tymi kolumnami - wokalista spiewa na srodku pokoju ;-)Motam sie miedzy zaczarowaniem a zniecheceniem tymi goodmans.Teraz juz takich nie robia i wszystkie graja podobnie.

Grundig High Fidelity

Twoje goodmansy to chyba inna sprawa.Bo moje to zwykłe dwudrozne pudełka.

O takie

Ukryta Zawartość

To zupełnie inne granie niz dzisiejsze popukiwanie i postekiwanie.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

>lucmaster

18 Gru 2008, 22:39

" ano tak to wyglądało: "

Juz tak nie wyglada...,teraz tak: :-)))

No..., nie do konca tak, bo ostatnio jeszcze doszly (brak na fotce) 15 calowe woofory Tannoya identyczne jak te Dual Concentric-ki na fotce przykrecone do prowizorycznych odgrod.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

U mnie na razie stanęło na tym że skrzynki stoją przy ścianach w rogach pokoju rozstawione na około 5 m.

Uspokoiła się szalejąca wyższa średnica, dźwięk jest bardziej poukładany i kulturalny.

Co ciekawe niewiele przybyło basu a scena jest nawet przyzwoita.

Najważniejsze, że przy słuchaniu przestaje się zauważać istnienie samych głośników.

U mnie takze na próbe kolumny postawiłem na taboretach w rogach pokoju.wielkosc bebnów w perkusji zrobiła sie prawie naturalna.nie ma znanego z nowych kolumn porozszczepiania dzwieków i marnego stereo.

niestety zaczeły wyc straszliwie i juz nie wiadomo co robic.

Grundig High Fidelity

rochu

Mozliwe ze moje kolumny i twoje koncentryki projektował jeden gosciu.takze mam problem z wyzsza srednica.Chyba to miało grac z innym zródłem niz CD.Miałem wczesniej patefon project i powrót do cd to własnie wrazenie ze wyje cos jak diabli.Z czarnej płyty dzwiek był wyrównany i szorstki jak trzeba.Te cd co słuchałem sieja góra i własnie wyzsza srednica.Chyba oprócz jakiegos cec co słuchałem.Nawet sony po lampizacji darł ryja ale z klasa.

Co do doginania w katach pokoju to dostałem opierdol od zony i stoja na parapecie zasłoniete z powrotem ;-).

Grundig High Fidelity

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mzawek

dokładnie tak zachowywały się moje Goodmansy.

Na LP pełna kultura a na CD gdy przychodziło do żeńskich sopranów, chciało się uciekać.

W przypadku Open Baffle pomogło podniesienie przedniej ścianki, natomiast w przypadku skrzynek zbawienne było przeniesienie kolumn w pobliże (10-15cm) ściany.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Aha, jeszcze jedno.

Goodmansy są projektowane z uwzględnieniem maskownicy.

Na razie maskownice mam jeszcze nie naciągnięte materiałem, a zatem Goodmasy są przesłonięcie delikatną szmatą przeznaczoną na materiał do maskownic.

Mam podobne spostrzeżenia co do moich paczek. Nie są to takie staruszki jak wasze (76-79), ale mają podobny problem. Lubią krzyczeć na wyższej średnicy. Oj różne różności próbowałem. Modyfikowałem zwrotke( w taki sposób zeby jej nie rozdziewiczyć), ustawiałem kolumny w różnych miejscach. Teraz mam od długiego czasu takie ustawienie jak na moim rysunku(prowizorycznym)

-Dzięki temu uzyskałem - wręcz niesamowitą scene stereo - przy standardowym ustawieniu z tym aspektem było kiepsko.

-pasmo sie wyrównało - nie ma już żyletek, choć jeszcze baaardzo głośno nie grałem( zazwyczaj po ostrym odkręceniu wzmaka było to słychać najlepiej)

-niskie tony straciły efektywność w na samym dole - choć nie jest jeszcze tak źle

-generalnie całość zrobiła sie bardziej plastyczna, przy czym nie straciła szybkości i dynamiki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak tak samo grzebałem w zwrotce kolumn az dotarło do mnie ze to fatalne brzmienie cd wywala srednice i wrzeszczy jak poparzone.jak miałem lampizowany sony był ok - wyzsza srednica dominowała z goodmansami ale nie było az tak zle bo tda1541 jako tako dawał rade.jak łaczyc stare to ze starym.

Grundig High Fidelity

Gość rochu

(Konto usunięte)

Coś w tym jest że kolumny vintage nie do końca dobrze znoszą współczesne źródła.

Nie mniej przy obecnym ustawieniu kolumn i przy zachowaniu oryginalnego układu podziału zwrotnicy (zachowałem oryginalną cewkę a kondensator przed wysokotonowym wymieniłem na MusicCap-a) uzyskałem wyrównany, nasycony i kulturalny dźwięk.

Myślę że ustawienie starych skrzynek jest kluczem do sukcesu.

A wracając do skrzynek Goodmansa.

Mzawek, widziałem sporo zdjęć kolumn Goodmansa postawionych na meblach, wstawionych w regał, na wprost do słuchacza bez żadnego odgięcia (równolegle do tylnej ściany).

Wieki temu istniała kategoria kolumn tzw. regałowych.

Może Twoje Goodmansy poczułyby się lepiej w takim otoczeniu?

gdzies czytałem ze ten wyeksponowany wyższy środek i góra na charakterystyce częstotliwościowej vintagowych kolumn ma związek z przytłumieniem tych częstotliwości w źródłach takich jak gramiak czy szpulowiec. No ciekawe...

UWAGA !!! Audiofile o słabym sercu proszeni o opuszczenie watku w tym momencie.

Zamierzam zakupic jakis dobry korektor czy jak to tam sie zwie z tamtych lat.A co mi tam .Zobaczymy czy sie da przyciac te krzyki bez zmulenia.W cholere z audiofilizmem .mam tyle gównianych płyt a goodmans zostawiam sobie na zawsze ;-)

Grundig High Fidelity

Albo zostaje słuchanie kilku audiofilskich płyt dobrze nagranych na CD.Ja tam mam swoje typy jesli chodzi o ten korektor.UNITRA...żartowałem.Kiedys te regulacje były zawsze stosowane i wzmacniacze a dokładnie przedwzmacniacze bez ingerencji w tony nie istniały.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.