Skocz do zawartości
IGNORED

Antysemityzm

Vlad

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz pojęcie to coraz częsciej pojawia się na lamach forum,

w kontekscie osob, ktore takie przekonania rzekomo wykazują,

chcialbym zapytac, co kazdy z Was pod tym pojęciem rozumie.

(bo wydaje mi się, ze mozemy się bardzo roznic, juz co do samej nawet - definicji).

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/

definicja jest jedna choć często się zmienia,

na dzisiaj antysemityzm to mówienie o żydach bez podkreślania ich wyjątkowości,

zachwycania się nimi czy ubolewania z powodu holokaustu,

czyli mówienie o żydach tak jak o czymś normalnym, tak bo żydzi nie są normalni.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806642

hej :) a może tak:

antysemityzm = wrogość grupy nieudaczników życiowych wobec odmiennej grupy kulturowo-społecznej spowodowana zazdrością wobec ich elastyczności i zdolności asymilacji oraz wytrwałości w zdobywaniu wysokiej pozycji w ekonomii świata, znajdująca swój przejaw w agresji, piętnowaniu i dążeniu do eksterminacji ;))))))

to fajna definicja.

nie jestem żydem, nigdy w żyłach mojej rodziny nie płynęła nawet kropla żydowskiej krwi ale śmiać albo i płakać mi się chce jak czytam że reprezentanci mojego własnego narodu są tak bardzo ANTY wobec wielu spraw, czy to ANTY-żydowscy, czy ANTY-gejowscy, ANTY-komunistyczni, ANTY-kapitalistyczni, ANTY-globalni, ANTY-prezydenccy, ANTY-opozycyjni, ANTY-ble ble ble ble ble....

pewnie dlatego że my zawsze i wobec wszystkiego musimy być ANTY jesteśmy tak milutkim i bogatym i wpływowym narodem ;)))))

a nie można by tak dla odmiany być PRO-coś tam? na przykład PRO-ludzki... ;)))))

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806663

Niegdyś, kiedy nie znano poprawności politycznej, to słowo znaczyło słowo. Dzisiaj w dobie osławionej zdobyczy postępu mamy zawłaszczenie, niegospodarność, niepełnosprawny, gay, kochający inaczej itp. Jeśli chcemy rozszyfrować znaczenie użytego terminu, to bez znajomości entourage'u nie jesteśmy w stanie dokładnie określić o co szło. Jeśli przedstawiciel władzy spowodował wyprowadzenie sporych kwot z kasy państwowej na cele własne, to jego zwierzchnik określi ten czyn niegospodarnością, a szeregowy Kowalski kradzieżą, defraudacją czy złodziejstwem. Również znaczenie terminu antysemityzm jest zależne od tego kto w czyją stronę ów termin adresuje, czy Żyd w stronę goja czy goje między sobą. Należy jeszcze dodać, że po obu stronach nie brakuje nawiedzonych, więc sprawa komplikuje się na tyle, że dla rozstrzygnięcia w niektórych przypadkach należałoby powołać niezależny zespół ekspertów składający się ze specjalistów z wielu dziedzin.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806686

Ja tez, generalnie w stosunku do większosci zjawisk w otaczajacej mnie "rzeczywistosci" jestem na PRO,

acz niestety spotykamy sie w Zyciu z wieloma zjawiskami ANTY i o jednym z nich wlasnie rozmawiamy.

Generalnie podoba mi się definicja peperoniego, oceniajaca jedną z mozliwych przyczyn antysemittzmu.

Inteligencja to rzecz dosyc drazliwa. Mnie osobiscie podoba sie inteligencja zydowska, lubie zydowskie kawaly

(te tworzone przez samych Zydow), za ich dowcip, przewrotnosc i inteligencję wlasnie.

Cenię sobie ich bystrosc czy przenikliwosc umyslu i chętnie jako Polak, widzialbym ich jako partnerow w kazdej dziedzinie !

Lecz tu wlasnie, niestety mogą zaczynac się schody. Zydzi, na skutek historycznych doswiadczen, wydają się nacją

dosc nieufną i wypracowujacą na dodatek wlasną strategię postepowania, polegajacą miedzy innymi na pewnej izolacji,

ograniczaniu kregu przyjaciol do wlasnego grona, tworzeniu wlasnego "srodowiska (w) pracy" etc.

O wlasnie ! Czy napisane przeze mnie dwa ostatnie zdania, uwazacie juz za wypowiedz antysemicką, czy - jeszcze nie ?!

To moze inny przyklad : wczoraj uslyszalem od kogos wspolprajacujacego przy organizacji roznych polsko-zydowskich

uroczystosci, ze aktualny ambasador Izraela w Polsce, jest osobą wyjatkowo niesympatyczną, nietolerancyjną i arogancką,

ze przez 3.5 roku przebywania w Polsce, nie nauczyl sie nawet JEDNEGO slowa po polsku i NIGDY nie powiedzial nikomu

nawet - "dzien dobry" ! Czy uwazacie, ze byla to wypowiedz - antysemicka ?

Jesli nie stworzymy zadawalającej definicji, to moze podajmy chociaz PRZYKLADY - co JEST, a co NIE JEST, wypowiedzią - antysemicką !

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806746

Bardzo emocjonalna wypowiedź Franciszki Arnsztajn polskiej poetki pochodzenia żydowskiego

Targnij pęta! zrzuć łachman niewolniczej szaty!

Syny Twoje krew mają w żyłach purpurową -

Starczy Ci na królewskie odzienia szkarłaty...

O Polsko! jeno wspomnieć zechciej, żeś Królową!

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806796

Vlad,

nie wiem po co wyważać otwarte drzwi i definiować na nowo rozmaite pojęcia dotyczące ogólnie pojętej nietolerancji (bo przecież nie tylko antysemityzm), ilustrując je przykładami? tutaj jest taka na szybko zrobiona "ściąga", żeby nie międlić waty słownej ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i można tak dalej wymieniać, ale na początek chyba "wsraczy".

a teraz należy poprzykładać te pojęcia do postów publikowanych na tym forum i postaw okazywanych przez Forumowiczów i trochę ruszyć głową; jestem pewien, że szybko będziesz miał i definicje i ilustracje i ścisłe określenie każdej z w/w postaw, jeśli tylko występuje ona na forum...

ale debata pt. "która z tych dwóch wypowiedzi jest antysemicka, a która - nie jest" raczej nigdzie nie prowadzi, poza ogólnym dyskursem... bo np. moim zdaniem, żadna z nich nie jest antysemicka, ale to moja subiektywna ocena i taką ona zawsze pozostanie, więc Ty, czy ktoś inny, może się z nią nie zgadzać. a kompromisu, szczególnie w kwestiach światopoglądowych, to ja jeszcze nie wiedziałem na tym forum, a siedzę tu kilka lat...

być może warto by zająć się ogólnym problemem granic tolerancji czy też nietolerancji na takim forum bardziej poważnie, ale chyba nie warto. dlaczego? bo to i tak nic nie zmieni ani w mentalności irozumowaniu Forumowiczów, ani Admina. to takie trzepanie jęzorem po próżnicy, a na sam koniec "przyjdzie leśniczy i wyrzuci wszystkich z lasu" czyli np. wątek zostanie przez Admina "zniknięty", bo to najłatwiej jest mu zrobić z takim 'gorącym kartoflem".

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806839

peperoni, 3 Lip 2007, 09:02

>antysemityzm = wrogość grupy nieudaczników życiowych wobec odmiennej grupy kulturowo-społecznej

>spowodowana zazdrością wobec ich elastyczności i zdolności asymilacji oraz wytrwałości w zdobywaniu

>wysokiej pozycji w ekonomii świata, znajdująca swój przejaw w agresji, piętnowaniu i dążeniu do

>eksterminacji ;))))))

Bardzo dobra definicja, bo zwracająca uwagę na naturalność zjawiska, akceptująca je!

Trochę nieprecyzyjna bo np. jak wytłumaczyć wrogość nie wobec Rotszylda z Frankfurtu a biednego, chałatowego szewczyka czy handlarza szmatami spod Lubartowa, z którym nienawistnik nie zamieniłby się rolami bo jego pozycja zamiast podwyższyć - obniżyłaby mu się i to skrajnie ale to tylko szczegół.

>nie jestem żydem, nigdy w żyłach mojej rodziny nie płynęła nawet kropla żydowskiej krwi ale śmiać

>albo i płakać mi się chce jak czytam że reprezentanci mojego własnego narodu są tak bardzo ANTY

>wobec wielu spraw, czy to ANTY-żydowscy, czy ANTY-gejowscy, ANTY-komunistyczni,

>ANTY-kapitalistyczni, ANTY-globalni, ANTY-prezydenccy, ANTY-opozycyjni, ANTY-ble ble ble ble

>ble....

Ale nie jesteś ANTY-ANTY-żydowski, ANTY-ANTY-gejowski, ANTY-ANTY-komunistyczzny, ANTY-ANTY-kapitalistyczny, ANTY-ANTY-globalny, ANTY-ANTY-prezydencki, ANTY-ANTY-opozycyjny ani ANTY-ANTY-ble ble ble ble?

Generalnie wszystko ci się podoba, jak Józefowi Szwejkowi?

>a nie można by tak dla odmiany być PRO-coś tam? na przykład PRO-ludzki... ;)))))

A jak ludź dany jest ANTY-semicki, to też jesteś PRO-ANTY-semicki?

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806853

xanax, 3 Lip 2007, 14:06

>ale debata pt. "która z tych dwóch wypowiedzi jest antysemicka, a która - nie jest" raczej nigdzie

>nie prowadzi

Oczywiście ze nie, bo o tym co jest a co ewentualnie nie jest antysemickie decydują tylko i wyłącznie Żydzi.

Samo uzurpowanie sobie przez goja prawa do rozstrzygania tej kwestii jest aktem - antysemityzmu!

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806859

No a "antykaczyzm"? Wg mnie obiektywnie czegos takiego nie ma, a manie przesladowcze i podejrzenia o różne knowania publicystów, dziennikarzy i zwyklych zjadaczy chleba, o sPISkowania, o uczestniczenie w "układzie" są tylko wytworem chorej wyobraźni tudzież kompleksów wielce nam panujących braci bliźniaków. Na dzisiaj antykaczyzmem jest już mówienie o PIS bez strachu o konsekwencje takie jak w Rosji, nazywanie spraw po imieniu oraz bycie na tyle bezczelnym by pozwalac sobie na obiektywną i nienacechowaną emocjonalnie krytykę poczynań tego rządu. To wszystko wg PIS jest już antykaczyzmem. Czyli obchodzenie się z Kaczyńskimi tak jak z każdym z poprzednich premierów i prezydentów - pochwala gdy coś zrobią pomyślnie, i zjebka gdy coś totalnie skopią. A że tego drugiego jest znacznie, znacznie, znacznie więcej, to już inna sprawa.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806916

Hehe... Poproszę pięć przykładów czegoś co Kaczory zrobili dobrze w wykonaniu osób, które absolutnie nie uczestniczą w spisku antykaczym: redaktora Lisa, posła Niesiołowskiego, posła Komorowskiego, przewodniczącego Napierniczaka oraz freelancera - Jastruna!

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806949

>>dudivan

ja wiem, że łatwo odwraca się kota ogonem :)))))

Anty - to taki rodzaj postawy skupiający się na negatywnych emocjach i zachowaniach. Chodzi mi o to że za bardzo się skupiamy na byciu ANTY zamiast na postawie PRO ;)))))

Wcale to nie oznacza że wszystko mi się podoba. To byłaby skrajna głupota ;))) Są sprawy wobec których jestem ANTY i z całą świadomością kieruję tam wszystkie złe ładunki emocjonalne (np: ANTY-złodziejski) ;)))))

Nie podoba mi się także świat gdzie "człowiek człowiekowi wilkiem" ale nie zamierzam z tego powodu być ANTY-ludzki ;)))) tylko raczej odwrotnie.

Gdyby wszyscy byli tacy jak ja świat byłby rajem ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) - to taki joke ;))))))

pozdrawiam,

peperoni.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806966

Dudi, jesteś już zwyczajnie nudny. Oprócz ubliżania w kółko tym samym osobom - a ściślej wrogom politycznym, nie ma już nic w tym, co przekazujesz. Powtarzasz zasłyszane od mistrza Giertycha wciąż te same zdania i przeslania. Nawet te Twoje opowiastki o ograbowanej rodzinie i Kuroń z pistoletem to echa opowiastek tego krzywego i cynicznego guru co, to praktycznie już politycznie nie istnieje. Kaczory i tak go załatwią, jak kazdego z którym współdziałają. Rydzyk już dawno zwąchał, że Z giertychem mu nie wyjdzie taki jak z Kaczorami - więc go kopnął w d.... A bez tego moherowego elektoratu całego LPRu z mistrzuniem G. po prostu nie ma. I nawet antysemityzm tu nic nie wskóra.

Tak jest, antysemityzm polski, współczesny jest jedynie uzasadnieniem na własne nieudacznictwo i tandetę. Przyczyną jest zawiść, że inni mają lepiej albo więcej. To sposób na odreagowanie frustracji wynikającej z własnej tandety i lenistwa, braku chęci, by samemu w swoim życiu czegoś dokonać.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-806979

jar1, 3 Lip 2007, 15:45

>Tak jest, antysemityzm polski, współczesny jest jedynie uzasadnieniem na własne nieudacznictwo i

>tandetę. Przyczyną jest zawiść, że inni mają lepiej albo więcej. To sposób na odreagowanie

>frustracji wynikającej z własnej tandety i lenistwa, braku chęci, by samemu w swoim życiu czegoś

>dokonać.

Biedaku (marynem lecę!), biedaku zatem, nawet nie zdajesz sobie sprawy żeś wyglosił sąd skrajnie rasistowski!

Taki mianowicie że Żydzi są zdolniejsi, mądrzejsi, bardziej udaczni i nietandetni w odróżnieniu od Polaków pozbawionych chęci i mocy mózgowych i z tej mizerii swojej zdolnych jedynie do zawiści.

Juz nie musisz opuszczać spodni, już wszystko wiadomo, Jar.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807021

>dudivan

>...o tym co jest a co ewentualnie nie jest antysemickie decydują tylko i wyłącznie Żydzi.

>Samo uzurpowanie sobie przez goja prawa do rozstrzygania tej kwestii jest aktem - antysemityzmu!

Tutaj tkwi wlasnie, wedlug mnie, podstawowy punkt zapalny !

To co nie podlega dla mnie zadnej watpliwosci, to zawarty w tym pojeciu

wymog - SPRAWIEDLIWOSCI, z czym nie wydaje mi sie aby ktokolwiek polemizowal !

To co wzbudza watpliwosci, to podejrzenie, ze jest to taki mentalny CHWYT,

ktory zamyka usta kazdemu, poza jedna, wyrozniona nacja.

Krytyka tej nacji bylaby - antysemityzmem, ale w odwrotna strone to juz - nie dziala.

Nie ma zadnego antypolonizmu, antyindianizmu, ktory mogliby zarzucic komus Polacy czy Indianie.

Gdzie tu - SPRAWIEDLIWOSC ?

Jesli amerykanski bankier, zydowskiego pochodzenia, mowi z wysokosci 110 pietra "swojego" wiezowca

na Manhattanie, o niesprawiedliwosci jaka spotkala jego nacje i o koniecznosci w imie historycznej sprawiedliwosci,

wyrownania przez Polske i inne kraje poniesionych strat, to ja sie z nim moge zgodzic i Mu to wyrownac,

i to natychmiast po tym, jak tylko Zydzi zwroca "swoja" czesc Manhattanu, "kupionego" za 38 $,

oraz wszystkich pozostalych "swoich" ziem na terenie Stanow - Indianom !

Jest to przeciez nacja, ktora w nie mniejszym stopniu ucierpiala i ktora nigdy zadne uczciwe zadoscuczynienie

nie spotkalo ! Chyba Zydzi powolujacy sie na niesprawiedliwosci jeszcze ze Sredniowiecza, powinni

dobrze pamietac to, co stalo sie stosunkowo niedawno, dokladnie w miejscu skad wyglaszaja Swoje,

apelujace do wyrownania krzywdy zle potraktowanym przez Historie - apele !

To dopiero uwazalbym za rzeczywiscie - SPRAWIEDLIWE !

Ale to co teraz napisalem, to juz z pewnoscia - antysemityzm ?!

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807028

Czyli krotko !

Dla mnie :

Antysemityzm = SPRAWIEDLIWOSC - TAK

Antysemityzm = CHWYT (uniemozliwiajacy wyrazeniw wlasnego zdania) - NIE

Jesli Ktos mowi mi, ze wyssalem antysemityzm z mlekiem mojej Matki,

MAM PRAWO Mu odpowiedziec, ze wyssal pojecie antysemityzmu, z mlekiem - Swojej !

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807038

Dudivan ty naprawde nic nie czaiszy czy udajesz tylko? Jar1 nie powiedzial ze Żydzi są zdolniejsi ani że inni są mniej zdolni. Chodzi tylko o to, że ci mniej zdolni spośród szelenie zdolnych ludzi jakimi jestesmy my-Polacy winy za ten stan rzeczy szukają wszedzie tylko nie w sobie. A takie a nie inne uwarunkowania historyczne sprawiają że za własną nieudolnosc winą obarczają naszych starszych w wierze braci - Żydów, jak zwykł ich nazywac Jan Paweł II. Peperoni ma dużo racji - przed Bogiem wszyscyśmy tak samo marni. Wytykajmy wiec sobie nawzajem swoje ułomnosci i wady ale pamiętajmy że jestesmy ludzmi i uderzac trzeba w przywary ludzkie, a nie w samego człowieka. Jako prawdziwy POlak, patriota i katolik wzorem Jana Pawła II mam wiele szacunku dla Żydów. Szkoda że dla zbyt wielu ludzi w naszym naprawdę pięknym (choc niedoskonałym) kraju wiekszym autorytetem jest pan Rydzyk niż Jan Paweł II. Ale to już jest niemój bół głowy.

pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807043

noster, 3 Lip 2007, 16:53

> Szkoda że dla zbyt wielu ludzi w naszym naprawdę pięknym (choc niedoskonałym) kraju wiekszym autorytetem jest pan

>Rydzyk niż Jan Paweł II.

Zatem twoim Żydem jest Rydzyk.

Tyż piknie jak mawiał Kwiczoł!

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807052

wpisy nostera czy pepperoniego są żałosne, to przykład jak można upodlić człowieka,

i oni nawet nie zdają sobie sprawy co piszą, wydaje im się że są , hehe...

Jest to poziom który JKM określa pół a nawet ćwierć-inteligent.

Niestety ktoś taki nie jest w stanie tego zrozumieć- czym wyższe wykształcenie, tym gorzej.

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807057

>...mam wiele szacunku dla Żydów.

Ja tez ! Ale czesto Zydzi wzajemnie do siebie nie maja !

Czesto mozna bylo uslyszec przy wyjsciu z Knesetu np. :

"pan jestes wstyd i hanba Narodu..." jednego Zyda do drugiego.

Czy jest to - antysemityzm ?

A gdyby powiedzial to Polak, w takiej samej sytuacji ?

Czyli co, mozna lub nie mozna cos oceniac,

w zaleznosci od tego jakiej sie jest - RASY ?

Czy to przypadkiem nie - rasizm ?

https://www.audiostereo.pl/topic/34560-antysemityzm/#findComment-807058
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.