Skocz do zawartości
IGNORED

A może jednak monitory?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem okazję posłuchać podłogowców Klipsch i to nie jest mój rodzaj brzmienia.

...zbyt spokojnie, zbyt kulturalnie, zbyt grzecznie.

lubię, jak dźwięk wychodzi z kolumny, jak dąży do rzeczywistego, jak jest żywy, dynamiczny, szczegółowy a przy tym tylko ODROBINĘ ciepły, plastyczny.

ganzz_gut, 5 Lip 2007, 11:30

>>eMil, inżynier

>

>Nie przesadzacie troche z tą kontorlą basu??? 15m2 to całkiem sporo i przy dobrym wytłumieniu

>pomieszczenia nie powinno być żadnych problemów z monitorami.

Nie przesadzam. Nieadaptowany akustycznie pokój mieszkalny tej wielkości będzie miał problemy. Wtedy albo adaptacja, albo kolumny z dobrze kontrolowanym basem, niepodbitym, a do tego mocny wzmacniacz z dużym współczynnikiem tłumienia. Da się żyć, choć muzyka organowa np. nie brzmi tak jak w katedrze.

Monitory dlatego, że ze swojej natury basu za wiele nie mają, więc nie wzbudzają pomieszczenia.

inżynier, 5 Lip 2007, 12:58

>Nie przesadzam. Nieadaptowany akustycznie pokój mieszkalny tej wielkości będzie miał problemy. Wtedy

>albo adaptacja, albo kolumny z dobrze kontrolowanym basem, niepodbitym, a do tego mocny wzmacniacz z

>dużym współczynnikiem tłumienia. Da się żyć, choć muzyka organowa np. nie brzmi tak jak w katedrze.

>Monitory dlatego, że ze swojej natury basu za wiele nie mają, więc nie wzbudzają pomieszczenia.

Monitory BR to akurat zwykle bas mają mocno podbity otworem żeby jakiś bas był z niewielkich skrzynek i głośników.

Do małych pomieszczeń najlepsze jednak by były obudowy zamknięte. Wcale niekoniecznie małe głośniki. Nie będą tak wrażliwe na ustawienie (kanapa). Ktoś wpomniał o Argosach - może to być niezła opcja, chociaż są niestety tylko dwudrożne i poza tym mogą być trudne do napędzenia.

Inna sprawa że 15m2 to wcale nie taki malutki pokój.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 5 Lip 2007, 13:16

>Monitory BR to akurat zwykle bas mają mocno podbity otworem żeby jakiś bas był z niewielkich

>skrzynek i głośników.

Istotnie, w przypadku niskobudżetowych monitorów często tak bywa. Istnieją jednak droższe monitory oparte na wysokiej jakości midwooferach z dużymi magnesami i niskim Qts, przeznaczonych właśnie do pracy w małych objętościach BR. Tak więc cytowanego stwierdzenia nie można trakrtować jak powszechnie obowiązującą regułę.

Jedruś hehe postawisz Ushera obok Heresy i Usher leci za okno ze swoją anemią :) Zakład ?

Nie bedę się bawił w dyplomację i opowiadał, ze Usher ma jakiekolwiek szanse w tym temacie :)

V601 akurat nie słuchalem(słuchalem chyba z 4-5 innych modeli tej firmy), ale co może z siebie wykrzesać zmodulowany basem burczybas z ponad 10g membraną, przy średniotonowcu, który waży pewnie max 2-3g i ciągnie pasmo 850-6K ?:)

Mówimy o wadze membrany.

Daj spokój Heresy+dobra lampa i dynamika(pomijając bas, który jest świetny, ale ciut za maly)kosi prawie wszystko dynamiczne co sie rusza. Słuchalem kilka dni temu 803D Bowersa i nie powiedziałbym, ze są dynamiczniejsze/prawdziwsze(pomijając bas, który tam jest konkret trzeba przyznać). A uważam 803D za świetne kolumny !

fakt, ze z jakimś tranziolem(nawet tak świetnym jak Twój:)) różnie byc moze, ale szybka/dobra trioda i możesz stawiać przy Heresy cokolwiek.

Potem odpal koncert, piano, gitary, a trąbkach z litości dla innych kolumn nie wspomnę i słuchaj muzyki:)

Dobrze Ci z Krystianem radzimy, wiem, ze to wymaga zmiany swiatopoglądu:) ale nie będziesz biegał za kablami, srablami i ustawiał tego z linijką a i tak dupa, bo nie gra:)

Jest w tych kolumnach lekka nalecialość tubki. Niektorzy mogą tego nawet nie usłyszec, ale co z tego skoro większosć "tradycyjnych" kolumn brzmi przy nich jak ze studni :)

Nie to, zebym Cię zniechecał do Ushera, ale postaw te kolumny obok siebie z ospowiednimi dla nich wzmacniaczami jak bedziesz mial możliwość :))

Pozdrawiam

Lancaster - wszystko cacy i ok, ale V-601 NIE słuchałeś :P więc dlaczego je oceniasz? hę ;)

A gdzie te "Heresy" mogę sprawdzić?

Dajcie mi w końcu do cholery namiary na siakiś dobry sklep audio w Wawce - jutro mam prawie cały dzień na słuchanie!

Co do mojego odsłuchu - słuchałem na pewno Klipsch, nie wiem jednak jaki to był model - wygląd miały podobny do Heresów III.

Szczerze? Grało to ze wzmakiem Accu i wybaczcie i lińczujcie mnie na wszystko strony, ale MNIE SIĘ TEN DŹWIĘK NIE PODOBAŁ...

i tyle.

Jedrus jakbys zmiejscil sie w budzecie i kupil argos beta to pewnie malo lepszych rzeczy mogloby Cie spotkac w 15metrach. Obudowa zamknieta, bas by Ci nie buczal, uniklalbys wielu problemow zwiazanych z niskimi tonami.

A o focusach napiaslem, ze zatyczka by sie przydala bo w tak malym pokoju pewnie mialbys bule zamiast basu.

Caspian to solidny wzmak, wiec i z OZ bet i z dynaudio dalby rade:)

Przyjrzyj sie ofercie Akkusa, ten monitor z 15cm accutonem moglby sie u Ciebie sprawdzic.

Jędruś ja nie mówię o kosmetycznych różnicach między kolumnami :)

Nie słuchałem, ale zakladam,ze Ushery dynamiczniejsze od Bowersa803D np. nie bedą :)

To jest mniej więcej tak, jakbyś powiedział, ze skoro nie jechałem nowym fiatem 500 to nie powinienem opowiadać, ze jeździ sie nim słabiej niż nowym Lexusem :) Moze nie do konca, bo mowimy o podobnych cenach kolumn, a w przypadku aut różnica pewnie 7-8krotna:)

Pomijam kwestie gustu, bo tu faktycznie kogoś moze bardziej złapać za serce nowa 500-ka:)

Naprawdę różne rzeczy słyszałem, ale jeszcze nie słyszałem, zeby jedne kolumny stojace dokładnie za plecami innych(ponoc niezłych) grały lepiej od tych ktore grały bezpośrednio przed słuchaczem. Z wrodzonej grzecznosci nie napiszę o jakie kolumny chodzi :)

No co mogę powiedzieć...postaw te Ushery nawet za Tannoy M1 i napisz czy zagrały lepiej ?:)

Pozdrawiam

Jędruś, powiem tak. M1 to dla mnie przyzwoite budżetowe kolumny. Postaw je tak jak normalnie słuchasz muzyki, a powiedzmy metr za nimi(tak by Usher grał w tylną ściankę M1) - w kącie pokoju postaw Ushera.

W takich warunkach Klipsch zagrał lepiej od kolumn stojących przed nim. A są znacznie lepsze od M1:)

Może to ja niezbyt zgrabnie dzis pisze, pogoda taka sobie :)

pozdrawiam

marko, ale jak ma występować w formie burczybasowej a nie takiej jak w przyrodzie to można sobie go ze spokojem ducha odpuścić...ewentualnie sub dla fanów dyskoteki, tylo ciężko znaleźc odpowiednio szybkiego skubńca:)

Pozdrawiam

lancaster ja walczę z tym mitem basu z burczybasu.

Ok większość tego co zalega w sklepach to bas dla mas.

Jednak bajką jest ,że B-R z niskim zejściem nie moze mieć dynamiki z takim kopem ,że przesuwa nerki i kontroli godnej F1 na wirazu:-)

Pzdr.

To ja własnie dokładnie o tym mówie , mnie dudniące dźwięki męczą i takich nie lubię. Lubię słuchac muzyki i słyszeć niskie zejścia instrumentów które są w stanie je "wyprodukować" , a nie nagłe urwania basu , bo kolumna nie zejdźie poniżej 60hz.

Ludzie umówmy się muzyka nie kończy się na 60hz.

Pzdr.

Jędruś, 5 Lip 2007, 14:16

>bo jeśli tak, to jest nie trafiona. nie poszukuję estradówek a i niski, mięsisty i kontrolowany bass

>bardzo lubię, więc pudło.

To była uwaga do Klipschy. Bo to są takie miniaturki estradówek :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

marko, wierzę, ze da sie cos takiego zrobić, ale nie jest lekko, z B-R w pewnym momencie bas robi się "pluszowy", na razie nie wnikam, czy to wzmaki nie wyrabiają na samym dole, czy to B-R taje taki efekt...szczerze mówiac nie slyszałem, zeby bas z obudowy wentylowanej był żyła do samego końca...no, ale nie tracę nadziei ;)

Pozdrawiam

Nie wiem czy jeszcze aktualne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niektórzy mówią, że to fajnie gra :-)

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możliwe, że jestem zmęczony - jak pomyliłem nicki - przepraszam.

Jak się te głośniki nazywają? (dlaczego tu nie ma podglądu wątku podczas pisania????) Akku? Accesy? W każdym razie - nadal nie mogę nic sensownego w sieci znaleźć.

Nadal również nie dowiedziałem się do jakiego sklepu Audio mam jutro uderzyć, żeby posłuchać np V601 :P

Panie Michale - jeśli oferuje Pan swój produkt - wrzuciłby Pan coś o nim więcej...przecież to Pan sprzedaje. hę?

ehhh... ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.