Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp fono wg Audio Note

owidiusz9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pierwszy raz piszę w tej zakładce na forum ale cóż, preferencje ewoluują...

Aktualnie chciałbym stworzyć swoje pierwsze źródło analogowe, tzn pre i gramofon. I tu pojawia się mnóstwo pytań...

Celowac chciałbym w raczej wyzszy poziom niz podstawowy. Aktualnie mój system składa się ze wzmacniacza lampowego, kolumn DIY na aurum cantus (góra i środek) oraz aerogelu audaxa (bas). Do odsłuchu CD mam Teaca 25 (aktualnie modyfikowany) oraz onkyo dx7911.

Mam dostęp do ładnie zrobionego i dobrze wygladającego (:-)) preampu fono wq projektu Audio Note (bez modyfikacji). Osobno lampowy zasilacz i lampowe pre. Niestety nie bardzo mam to z czym porównać, stąd moje pytanie:

- czy ten model preampu to produkt udany czy lepiej poszukać czegoś innego (budżet to ok. 1-1,5 tys. PLN)

Ponadto potrzebna będzie wkładka (gramofon raczej będę miał) i tu rodzi się pytanie czy jest coś wartego uwagi w okolicach 1 tys. PLN? Na razie słuchałem (choć nie w ww. układzie) wkładki Grado Gold i bardzo mi się podobała (cena to ok 650 PLN, więc ok). Pytanie jak zagra w systemie... cóż będe musiał sprawdzić:-)

Zdaję sobie sprawę, że wszystkiego trzeba odsłuchać, niemniej jednak prosze o sugestie w którą stronę się udać. Na razie nie bardzo mogę się zorientować w temacie, zwłaszcza że nie jest on zbyt popularny marketingowo i na sklepy nie ma co liczyć.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/34631-preamp-fono-wg-audio-note/

>>>owidiusz9,

Mam taką wkładkę o której napisałeś, ale podpiętą do pre PhonoBox SE Pro-Jecta. Do takiego "wypasionego", audionotowskiego preampa możesz chyba spokojnie rozejrzeć się za czymś droższym i bardziej wyrafinowanym.

Pozdrawiam,

Yul

Gość vasa

(Konto usunięte)

lenin, 7 Lip 2007, 08:43

>Ja gdybym dysponowal takim budzetem pokusilbym sie o wkladke AT-OC9

lenin, a gdzie można kupic OC9 za 1kzł???

Moja padła, zamieniłem na DENONA ale chyba wrócę do AT tylko wszystko co znalazłem to ok 2kzł :-(

dzięki za odpowiedzi!

Pre jest przystosowane do mm... więc takiej wkładki poszukuję.

--> lenin - co to AT-09, prosze o rozwinięcie tematu. Niestety w kwestii analogu jestem zupełnie zielony, proszę o więcej info

pozdr

Gość vasa

(Konto usunięte)

owidiusz9, 9 Lip 2007, 10:01

>--> lenin - co to AT-09, prosze o rozwinięcie tematu. Niestety w kwestii analogu jestem zupełnie

>zielony, proszę o więcej info

Wyręczę Lenina :-)

AT OC9 jest topową wkładką firmy Audio-Technica (Japan). Jest to niskopoziomowa MC o szlifie igły typu nude (dwukrzywiznowy szlif pozwalający wydłubać dźwięk z najgłębszych zakamarków rowka płyty)

Wkładka ma swoje droższe siostry o wyższych numerach, jest to dokładnie ta sama konstrukcja, natomiast producent deklaruje że wybierane są na drodze selekcji najlepszych egzemplarzy, mimo że zajmuję się marketingiem jestem skłonny w to uwierzyć. Japończycy mają hopla na punkcie dokładności.

OC9 jest świetną wkładką, o doskonałym stosunku jakości do ceny (koszt to

owidiusz

Mialem na mysli wkladke Audio Technica OC-9.

Jest to niskopoziomowa MC. Moze nie jest tak kultowa jak denon DL-103, ale ma wielu zwolennikow. Jak bede mial nadmiar forsy to sobie na pewno taka sprezentuje.

- vasa

zatem póprzewodnik będzie lepszy od bańki i na dodatek ma być MC... i to jest konkretny wpis:-) teraz mi zamieszałeś ale to bdb.

Co zatem mogę mieć za 1 kzł za pre i 1 kzł za wkładkę (+-20%)? Chętnie DIY (oczywiście pre), jak dotąd sie nie zawiodłem na polskich produktach...

AT - OC9: niecałe 300,00 $:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja czy posiadasz moze informacje o mozliwosciach sprowadzenia z lpgear wkladek/igiel w przypadku nieposiadania karty visa? czy doliczany jest vat i clo? jakie sa koszty miedztbankowe oraz samej przesylki i opakowania? moze sie okazac ze wyjdzie znacznie wiecej niz podajesz ale sam nie sprawdzalem wiec pytam czy ktos juz sprowadzal i jak rozlkladaly sie koszty?

Gość vasa

(Konto usunięte)

->owidiusz9, 9 Lip 2007, 15:58

>teraz mi zamieszałeś ale to bdb.

Nie piszesz jakiej muzyki słuchasz ale poza ostrym łojeniem MC sprawdzają się lepiej. Co do pre to jest w czym wybierac. Moje typy, które brałem pod uwagę (słuchałem i podobało mi się) to: RI Audio, Lechmann Audio, Trigon, Lar Argus. W końcu kupiłem pre Q-audio z manufaktury Darka Kuleszy a niedawno Naima.

Miałem okazję słuchac też kilku pre lampowych, czasami było bajkowo, nastrój słodycz i czar taki, że trudno się oderwac ale z drugiej strony pociąga to za sobą spore zniekształcenia, przydźwięki i bałagan. Ale jeśli masz okazję to warto posłuchac, jeżeli priorytetem jest dla Ciebie relaks to może masz rację z tym AN.

>Piotr_

Poszukaj wątku o AT440 - tam jest wpis klegi, który ściągał ją z tego sklepu i przedstawił szczegóły finansowe. Ponoć bardzo przyzwoicie to wychodzi.

>vasa

Nie wiem skąd to rozgraniczenie dla wkładek MC, że nie nadają się do 'ostrego łojenia'.... ja nie mam z tym żadnych kłopotów. Kręcą się u mie zarówno Metallica, Sepultura .... Pink Floyd .... muzyka organowa, Szecherezada czy inna klasyka - nie ma problemów :-).

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

lenin, 9 Lip 2007, 12:30

>owidiusz

>Mialem na mysli wkladke Audio Technica OC-9.

>Jest to niskopoziomowa MC. Moze nie jest tak kultowa jak denon DL-103, ale ma wielu zwolennikow. Jak

>bede mial nadmiar forsy to sobie na pewno taka sprezentuje.

Moze nie jest to wkladka tak popularna jak DL-103 ale równie kultowa.

Poza AT OC-9 mozna sie zastanowic nad:

DL-103

DL-103R, choc rozni sie brzmieniowo od klasycznej 103-ki,

Denon-304 to wydatek rzedu 400USD.

W zasadzie w kategorii MC do 1300zl to IMO licza sie tylko wymienione wkladeczki.

vasa, 9 Lip 2007, 12:24

>Osobiście jestem fanem lampy i produktów AN ale z mojego doświadczenia wynika, że pre gramofonowe

>jest elementem, który powinien być jednak zbudowany w oparciu o półprzewodniki a nie szklane bańki.

Jestem dokladnie tego samego zdania. Po prostu lampka nie trzyma parametrów w funkcji czasu;)

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak by się spisywały takie beczki. Macie doświadczenia z trafami do MC ?

Ukryta Zawartość

ok. troche się układa...

kurcze szkoda, że ten AN raczej nie będzie dobry, ponieważ wygląda na prawdę fajnie... ale cóż muszę zatem spróbować odsłuchać innych preampów. W sumie jak trochę poczytałem to dobrze by było żeby gramofon miał dwa ramiona...

-->tungsol, dzięki za wskazanie wkładek

pozdr. Owidiusz9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.