Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer PD-7030 - kto wie coś o nim??

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam watek co napisał Discomaniac71 bo wpadł w moje ręce od jakiegoś czasu i porównywałem go z nowszymi wersjami pd-8700 i pd-9700 i powiem że grał równie dobrze jak 9700 ponieważ chyba wyżej wymieniony użytkownik nigdy go nie słuchał tylko naczytał sie naforach i to pewnie niedokładnie więc mu pomogę o danych techniczny

Form Compact disk player PD-7030

Pickup 3 beam semiconductor laser scheme

DA conversion 16-bit linear line

Frequency characteristic 4Hz - 20kHz, ±0.3dB

SN ratio (EIAJ) 100dB or more

Dynamic range (EIAJ) 96dB or more

Channel separation (EIAJ) 94dB or more

Wow and flutter (EIAJ) Below a limit of measurement (±0.001%W.Peak)

THD (EIAJ) 0.003% or less

Output voltage (EIAJ) 2V±0.5V

The number of channels Two channels (stereo)

Power source AC100V, 50Hz/60Hz

Power consumption 12W

Dimensions Width 420x height 84x depth of 290mm

Weight 4.7kg

Adjunct Remote control CU-PD002

Tak czy inaczej PIONEER PD 7030 gra bardzo pięknie i nadal potwierdza się reguła że czym starsze tym lepsze ponieważ kiedyś bardziej dbali o szczegóły w projektach . A scena dźwięku jest przepiękna i czysta !!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czytam watek co napisał Discomaniac71 bo wpadł w moje ręce od jakiegoś czasu i porównywałem go z nowszymi wersjami pd-8700 i pd-9700 i powiem że grał równie dobrze jak 9700 ponieważ chyba wyżej wymieniony użytkownik nigdy go nie słuchał tylko naczytał sie naforach i to pewnie niedokładnie więc mu pomogę o danych techniczny

Form Compact disk player PD-7030

Pickup 3 beam semiconductor laser scheme

DA conversion 16-bit linear line

Frequency characteristic 4Hz - 20kHz, ±0.3dB

SN ratio (EIAJ) 100dB or more

Dynamic range (EIAJ) 96dB or more

Channel separation (EIAJ) 94dB or more

Wow and flutter (EIAJ) Below a limit of measurement (±0.001%W.Peak)

THD (EIAJ) 0.003% or less

Output voltage (EIAJ) 2V±0.5V

The number of channels Two channels (stereo)

Power source AC100V, 50Hz/60Hz

Power consumption 12W

Dimensions Width 420x height 84x depth of 290mm

Weight 4.7kg

Adjunct Remote control CU-PD002

Tak czy inaczej PIONEER PD 7030 gra bardzo pięknie i nadal potwierdza się reguła że czym starsze tym lepsze ponieważ kiedyś bardziej dbali o szczegóły w projektach . A scena dźwięku jest przepiękna i czysta !!!

Naczytał się;-) Dobre:D Poprawiłeś mi humor:D

Spróbuj gdzieś dostać PWY-1007 jak jesteś taki mądry. 1004 owszem i 1011 także. Nawet PEA 1030 do 8700 i 9700. Prawda jest taka że w 1986 roku Pioneer miał jeszcze małe pojęcie o budowie odtwarzaczy tzn. o wiele mniejsze niż później. Szczytowe osiągnięcia to lata 1992-1996. PD-91 który powstał na przełomie 1986/87 brzmi gorzej niż np PD-75 czy nawet PD-73. Ograniczeniem były też stosowane w połowie lat 80-tych przetworniki choć 91 miał już (o ile dobrze pamiętam) bardzo nowoczesny jak na tamte czasy 18-bitowy PCM 58.

Co ty w ogóle piszesz większość CD na rynku wtórnym ma niedostępne lasery bądź są bezlitośnie drogie mówię tu o wyższej półce !! a i tak są polecane i nie do zdarcia bo to bardzo trwałe lasery A Pioneer pojęcie jakie miał w to nie wnikam ale jakość jest fenomenalna miałem i mam go bo mam do niego sentyment PD 7030 jest genialną konstrukcją zobacz jaki tam jest przetwornik i inne podzespoły dobrane super A co do Pd-91 o którym piszesz jest bezlitośnie perfekcyjny chyba nawet nie wiesz o czym piszesz nie wiem na jakim ty systemie słuchasz albo może padake miałeś zniszczoną bo rożne buble sa na rynku zajechane i zaniedbane. Dobre model jest perfekcją i moim zdaniem i niszczy inne cd porównywałem go z Wadią oras sony 777ES i "nawet nie warto było je z kartano wyciągać" porównanie było robione przez 3 osoby na odsłuchu u mnie więc jest obiektywne ....

Jeszcze jedna fundamentalna rzecz nie wiem jak to wytłumaczysz dlaczego Pd-91 ma wyższą cenę na Ebay niż ślepo chwalony przez ciebie PD-73 , chyba tylko dlatego ze ty go masz a Pd-91 nigdy nie miałeś albo z zazdrością na niego patrzysz bądź jak pisałem wcześniej miałeś zajechanego z wyschniętymi kondami .Nie żeby sie wykłucał ale polecam Panu jeszcze raz może u kogoś znajomego odsłuchac tego modelu na ślepej próbie to przecież nic nie szkodzi

A to jest wątek do Pineera Pd-7030 i jego właściwościach audio i ja mogę powiedzieć że jest naprawdę super na równi go stawiam z PD-9700 a nawet może wyżej bo pd-9700 został już dawno przeze mnie sprzedany. A ten stoi u mnie i sprzedać go nie zamierzam ,, Jasny mięki bas bardzo szczegółowy jako wzorzec do porównywań znacznie droższych konstrukcji nie raz aż śmiech na ustach powodował że taki dziadek a radzi sobie duuzo lepiej od drogich przereklamowanych konstrukcji jak ktoś chce mogę wypisać z czym go porównywałem ale nie chce wątku zaśmiecać

Dobre model jest perfekcją i moim zdaniem i niszczy inne cd porównywałem go z Wadią oras sony 777ES i "nawet nie warto było je z kartano wyciągać" porównanie było robione przez 3 osoby na odsłuchu u mnie więc jest obiektywne ....

No masz babo placek ...

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co ty w ogóle piszesz większość CD na rynku wtórnym ma niedostępne lasery bądź są bezlitośnie drogie mówię tu o wyższej półce !! a i tak są polecane i nie do zdarcia bo to bardzo trwałe lasery A Pioneer pojęcie jakie miał w to nie wnikam ale jakość jest fenomenalna miałem i mam go bo mam do niego sentyment PD 7030 jest genialną konstrukcją zobacz jaki tam jest przetwornik i inne podzespoły dobrane super A co do Pd-91 o którym piszesz jest bezlitośnie perfekcyjny chyba nawet nie wiesz o czym piszesz nie wiem na jakim ty systemie słuchasz albo może padake miałeś zniszczoną bo rożne buble sa na rynku zajechane i zaniedbane. Dobre model jest perfekcją i moim zdaniem i niszczy inne cd porównywałem go z Wadią oras sony 777ES i "nawet nie warto było je z kartano wyciągać" porównanie było robione przez 3 osoby na odsłuchu u mnie więc jest obiektywne ....

Jeszcze jedna fundamentalna rzecz nie wiem jak to wytłumaczysz dlaczego Pd-91 ma wyższą cenę na Ebay niż ślepo chwalony przez ciebie PD-73 , chyba tylko dlatego ze ty go masz a Pd-91 nigdy nie miałeś albo z zazdrością na niego patrzysz bądź jak pisałem wcześniej miałeś zajechanego z wyschniętymi kondami .Nie żeby sie wykłucał ale polecam Panu jeszcze raz może u kogoś znajomego odsłuchac tego modelu na ślepej próbie to przecież nic nie szkodzi

A to jest wątek do Pineera Pd-7030 i jego właściwościach audio i ja mogę powiedzieć że jest naprawdę super na równi go stawiam z PD-9700 a nawet może wyżej bo pd-9700 został już dawno przeze mnie sprzedany. A ten stoi u mnie i sprzedać go nie zamierzam ,, Jasny mięki bas bardzo szczegółowy jako wzorzec do porównywań znacznie droższych konstrukcji nie raz aż śmiech na ustach powodował że taki dziadek a radzi sobie duuzo lepiej od drogich przereklamowanych konstrukcji jak ktoś chce mogę wypisać z czym go porównywałem ale nie chce wątku zaśmiecać

Przede wszystkim PD-7030 jest modelem budżetowym co widać nie tylko po cenie ale i także po konstrukcji. Całe 4.5kg wagi i parametry zdecydowanie poniżej tego co było robione później. Brak miejsca na dobre zasilanie a cena 4x niższa niż PD-91. Trzeba wziąć pod uwagę że w 1986 roku wszystkie odtwarzacze kosztowały drogo bo były nowością na rynku zatem wartość PD-7030 była tym bardziej niska.

Co do jakości dźwięku... Mam PD-75 jako drugi odtwarzacz w systemie. Słuchałem u siebie: PD-73, PD-71/9300, PD-91, PD-93 i PD-95. Był też PD-65 Elite (PD-S 901 na USA).

Moja prywatna kolejność pod względem jakości brzmienia:

1. PD-95 - bez dyskusji

2. PD-93 - nie ma między nimi dużej różnicy

3. PD-75

4. PD-73

5. PD-71/9300 - wszystkie odtwarzacze z serii 7x brzmią podobnie ale ze wskazaniem na PD-75

6. PD-91 - mocno odstaje wszystkim z wyjątkiem jakości wykonania i to nawet moim zdaniem od PD-71 który jest konstrukcją późniejszą (tutaj zdania mogą być podzielone)

7. PD-65 Elite - nieco inna sygnatura dźwięku od serii "referencyjnej", warto poczytać wpisy bartasaxxx na ten temat

PD-7030 nie mieści się w tej klasyfikacji. Do czego mógłbym go porównać? Np do PD-7300. Choć ten jest znacznie lepiej wykonany od 7030 i zdecydowanie późniejszy. Na pewno nie jest to zły odtwarzacz jednak ma swoje mankamenty. Powiem tak: dobrze wykonana budżetówka. Na pewno zdecydowanie lepsza od tego co robi się obecnie za niewielkie pieniądze. Jednak porównywanie go do Wadii to jakieś nieporozumienie albo pobożne życzenia kogoś kto nigdy Wadii nie słyszał. Nie ma też co porównywać do 9700 ale do 8700 można spokojnie. Z tym że 9700 a 8700 to zupełnie inna bajka. 9700 należy już do serii wyższej i został zbudowany według tej samej topologii co modele topowe.

PS Jak chcesz posłuchać dobrego modelu z tamtych czasów (połowa lat 80-tych) polecam PD-9010x.

A Pioneer pojęcie jakie miał w to nie wnikam ale jakość jest fenomenalna miałem i mam go bo mam do niego sentyment PD 7030 jest genialną konstrukcją zobacz jaki tam jest przetwornik i inne podzespoły dobrane super

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11280-0-56144700-1361799711_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

nadal potwierdza się reguła że czym starsze tym lepsze ponieważ kiedyś bardziej dbali o szczegóły w projektach

Teraz też dbają. Tylko na takie urządzenia trzeba mieć nieco więcej $$$. Wtedy zresztą też trzeba było mieć.

Ja nawet nie śmiałem porównywac PD-91 do PD-7030 to ty zaczełeś takie porównania ! PD-91 To HI-ENDOwa konstrukcja a PD-7030 to audiofilskie dobre źródło nic więcej nie dajmy sie zwariować przecież ... ale pd-91 i wadia porównywałem i ta wadia naprawdę ma co robić by sie porównywać ale to już nie do tego tematu jeśli ktoś tak wywnioskował z mojej wypowiedzi to mój błąd !

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja nawet nie śmiałem porównywac PD-91 do PD-7030 to ty zaczełeś takie porównania ! PD-91 To HI-ENDOwa konstrukcja a PD-7030 to audiofilskie dobre źródło nic więcej nie dajmy sie zwariować przecież ... ale pd-91 i wadia porównywałem i ta wadia naprawdę ma co robić by sie porównywać ale to już nie do tego tematu jeśli ktoś tak wywnioskował z mojej wypowiedzi to mój błąd !

Ani PD-7030 nie jest audiofilski ani PD-91 high-endowy. Widać że widziałeś go tylko na obrazku. Podobnie jak Wadię.

btw dane wklejone przez Ciebie powyżej dotyczą wersji PD-7030 Limited

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.