Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze sluchawkowe DIY

intuos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

do zalozenia tematu sklonila mnie chec opisania troszke produktow z polski w wydaniu DIY,

o ile wiem nikt chyba oficjalnie oprocz graffa nie opisal miedzy innymi holdegrona, a ja wlasnie zamierzam cos takiego zrobic , a raczej poddac go do porownania z innym produktem ze stajni DIY, mianowicie chodzi tu o Moonlighta kolegi michaelangelo.

Pierwsze co rzuca sie w oczy to wielkosc obu jednostek. Holdegron to taki maly wzmacniacz ladnie zapakowany, moonlight to obudowa typowa wielkosci portfela.Jezeli chodzi o jakośc zlozenia i dopasowania to holdegron bardzo porządnie sie wywiazal z zadania. Moonlight troszke tu kuleje ale model,ktory dostalem od kolegi michala byl jednym z pierwszych z serii prototypowej, wiec to niedociagniecie mu wybaczam, poza tym zakladajac calosciowa cene zestawu to nie ma co narzekac, a wrecz z mojej strony bylo by chamstwem gdybym narzekal. Otoz michal w cenie 300 daje nam :wzmacniacz,akumulator, ladowarke i interkonekt. Wiec jak za sume 300zl to naprawde bardzo duzo, i do tego nie ma problemu ze smieciami z sieci jezeli chodzi o zasilanie. Holdregon to wiekszy wydatek, ale tez ciezko go porownac w tym aspekcie poniewaz moonlight to amp przystosowany do uzytku outside the house, z mp3playerem pod pacha. Podstawowa cena holdregona to okolo 350zl i to cena samego apa, z interkonektem to juz ponad 400zl, wiec o ponad 30% wiecej.

Sluchawki ktore sluzyly do testu to tonsile sd426, pionki se-a1000 i yamahy.

płyty do odsluchu to : Ayo, Vollenweider, rock ballads, Jarre, M.Jackson, Andy McKee i wiele wiele innych.

Zrodlo to yamaha cdx 1050

Zaczne od Holdegrona bo ten wzmacniacz mialem juz od dawna i znam go na przelot.

Holdegron to dobry wzmacniacz w swojej cenie. Brzmienie ktore go wg mnie charakteryzuje to lekka suchosc. Jest bardzo szczegołowy ale momentami wydaje mi sie ze za bardzo owa suchosc podkresla szczegolowsc. Bas jest dosc zwarty i potrafi zejsc dosc nisko ciagle trzymajac fason i punktualnosc. Soprany momentami kluja ale czesto to plyta jest zle zrealizowana. To co jest typowe dla H to bardzo dobrze rozwinieta scena, ale raczej na zasadzie planow a nie horyzontu, osobiscie wole przestrzen wszerz.

Bardzo dobrze ciagnie wysokoomowe sd426, powiedzialbym ze gdyby nie suchosc to zgralby sie z nimi niemal idealnie, acz brakuje mu mocy przy takiej impedancji(nie chodzi tu o glosnosc prezentacji) Z pionkami zagrał bardzo bardzo czysto, ale dla mnie przez swa suchosc za nudno, swietnie natomiast wyciskal z nich 7 poty w basie i dolnej srednicy. Co do soprankow to niestety ale z pionkami sie gryzl, czasami je przejaskarawiajac.

Na yamahah nie radzil sobie zbytnio, ale to nie nowosc jezeli chodzi o te sluchawki

Konczac holdegrona: to bardzo dobry wzmacniacz, swietnie grajacy z wieloma konstrukcjami sluchawkowymi na rynku, ale jak dla mnie brakuje mi czegosc co tworzyloby w nim szczegolnosc,wydaje mi sie ze to wina serca ukladu.

Z duza ciekawoscia usiadlem do moonlighta, poniewaz malo wiarygodnie wygladal. No ale chcialem go miec jako amp przenosny i wywiazuje sie z tego gabarytami idealnie. Podłączylem go do pionkow bo do nich mial byc zpasowany(64omy). Na poczatku uderzyla mnie dosyc duza jasnosc, ale rowniez brak przestrzeni. Sprzet musi sie wygrzac i kazdy to wie, postanowiem go odlozyc grajacego na pare godzin, kiedy ponownie go posluchalem, gral zupelnie inaczej-leppiej, przestrzenniej, srednica zaczela wychodzic a gura zgrywac sie z reszta, wiec zostawilem jecze na chwile tego duszka nocy:)

po okolo 12h grania postanowilem usiasc i przesluchac go dokladniej. No i tu na pionkach zagral bardzo ladnie, ciut zimno(bynajmniej nie sucho)ale tak bardzo czysto ze pionki wydaly mi sie nowymi sluchawkami. Ekstramalnie punktowy bas, hirurgiczna czystosc wysoich, no i niestety ale plyty zle nagrana kluja po uszach i to nie bynajmniej wysokimi a raczej garazowym sposobem nagran.

Moonamp to bardzo male pudeleczko ktore swietnie zgrywa sie dla mnie z pionkami, jest troszke chlodno ale czystosc ktora teraz bije z tych sluchawek to zupelnie cos innego niz kiedys, nie sa juz ciemne, wrecz przeciwnie. Jedyna rzecz ktorej mi brakuje tu to cieplo, nie wiem moze to wina IC, narazie nie mialem czasu na testowanie, ale sprawdze to w swoim czasie.

Na sd426 niestety gral gorzej niz holdegron- w malym ciele moonlighta brakuje nie tyle ducha co mocy do ciezko napedzajacych sie sluchawek, a bariera 600omow to jednak bariera. Z yamahami nie zagral wcale, ale tak jak wyzej z H nie dziwi mnie to.

To co mnie bardzo cieszy, to to ze z pionkami gra bardzo bardzo dobrze jak na moje ucho. Tak jak juz pisalem brakuje mi tylko ciepla i troszke masy, ale nauczylem sie sluchac z hirurgiczna precyzja i polubilem to.

Na codzien slucham yamah na mojej lampie bardzo srednich lotow (2xpcl86) ale jednak wole lampe niz tranzystorka. Czekam az senicz wreszcie ukonczy prototyp bym mogl wpasc i go przesluchac. Mam nadzieje ze te pare slow odemnie pomoze komus przy wyborze taniego ampa, ktory przy niskiej cenie da duzo radosci z odkrywania sluchawkowego swiata

pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/34652-wzmacniacze-sluchawkowe-diy/

Chybas jutro wstepne uruchomienie. Cene jak na taka maszyne w ladnej? obudowie ustalam wstepnie na 1000zl. Co moze wydawac sie duzo ale w porownaniu do tego co jest na rynku wydaje sie wlasciwa. Glownie chodzi o jakosc dzwieku. Czytam ze kolega ma pelen zestaw sluchawek o roznych rezystancjach wiec test jaki zrobimy moze byc ciekawy. Ja uzyje do wstepnej oceny dosc trudnych ruskich tds-5. jesli wydajnosc dzwiekowa bedzie zbyt niska dodam kolejne lampy mocy na kanal. Aby miec pewnosc ze zrodlo jest prawie idealne zasilimy w czasie testow wzm z Maranciunia. Wtedy bedzie pewnosc ze wine za bledy w brzmieniu ponosza sluchawki i wzm a nie zrodlo. Mozna by taki test zorganizowac w kaim jak chlopaki sie zgodza. U mnie w domu zaloba wiec troche niezrecznie pakowac sie z takim majdanem.

Witam

Faktycznie, mój wzmak jest mocno liniowy, przez to przy równie linowych źródłach może zaistnieć wrażenie suchości dźwięku. Jak to ze wszystkim - nie ma konstrukcji idealnych... Niemniej w droższym modelu przez zastosowanie innych elementów brzmienie ciut złagodniało. Można też wpłynąć na barwę poprzez zmianę OP w stopniu preampa (odrobinę).

Osobiście używam go z Marantzem SA7001 i AKG K701 i dla mnie jest akurat.

PS

Aktualna cena to 330zł (podniesiona ze względu na montowane solidne gniazda RCA oraz zasilające).

wzmacniacz Holdegron jest świetny

co do "suchości"

hehe

cóż, żywa muzyka jest raczej sucha niż mokra :-))

neutralny to neutralny

Holdegron jest po prostu HiFi, tak jak Shure E2

what goes in goes out

Shure+Holdegron na baterie to okazja stulecia

referencja na każdą kieszeń, bez znaków zapytania

pzdr.

graaf

intuos, jak chcesz, to Ci mogę jeszcze inny interkonekt wysłać na testy, dający bardziej żywiołowy dźwięk. W ciągu tygodnia powinienem się zorientować co jest wart kierunkowy kabel audio Prolink. Mój wzmacniaczyk (a chyba raczej mój niegrzebany odtwarzacz CD) poddaje się brzmieniowo podmianom kabli. Ten zielony Conducfil jest nieco chłodny i daje bardzo gładki dźwięk. Od paru dni słucham sobie na Beldenie, jest dokładniejszy, bardziej namacalnie oddaje wokale i instrumenty. Poza tym przymierzam się do większych rzeczy. Nakupiłem dziś na giełdzie trochę małych i większych tranzystorów Toshiby, a z ebay'a lecą do mnie lampki. Pożywiom, uwidim. No i tych TPA6120A2 też mi się trochę wala w szufladzie, ale jakoś nie mam przekonania po nie sięgnąć, a raczej skłaniam się ku dyskretnej końcówce mocy.

Dzięki intuos za reckę! :)

Witam!

Jesli chodzi o wzmacniacze DIY tez dodam swoje 3 grosze:

Obecnie mam mini-Foruma czyli wersje budzetowa Foruma Piotrka 608, mialem przez jakis czas Moonlighta oraz sluchalem CMOYa forumowicza z forum mp3store.pl, wzmacniacza a'la Holdegron i lampki (tych z kolei dzieki uprzejmosci forumowicza audiostereo.pl Mariusza J.)

Co do sluchawek dysponuje Senkami HD580 oraz Grado sr60 (calkiem niedawno meczylem HD595 i Altec Lansing 716)

Prawde mowiac najmniej moge powiedziec o konstrucji Piotrka bo nie jest solidnie wygrzana. Wczesniej mialem Moonlighta i widzialem Holdegrona, wiec jak wyciagnalem Foruma to przede mna stanelo tak wielkie pudlo ze oniemialem.

Na poczatku Forum razil mnie nieco jasnoscia i sobie myslalem - gdzie to cieplo o ktorym uzytkownicy ampa mowili. Teraz po kilkunastu godzinach jest lepiej - chlod ustapil , wysokie juz tak nie kluja , basik dostal masy.

Co mi sie niezwykle podoba we wzmanciaczu Piotrka jest niesamowita szczegolowosc, odkruwanie kolejnych warstw muzyki, precyzja. Wiadomo ze jesli mamy do czynienia z chlodna prezentacja to analitycznosc nie cieszy ale tu dochodzi ( w coraz wiekszym stopniu w miare wygrzania) muzykalnosc, dobra dynamika, naprawde niezla przestrzen. Czego mozna sie czepic? Ano byc moze jest jeszcze troszenke za jasno i byc moze troszke wiecej basiku by sie przydalo ale HD580 to trudny przeciwnik. To czy komus pasuje czy nie bezposredniosc Foruma to juz kwestia gustu ( mi owszem).

Kuzyn ostatnio wpadl do mnie posluchal HD595, HD580 i sr60 - najbardziej mu sie spodobaly te ostatnie - znaczy Forum gra dobrze z roznoimpedancyjnymi sluchawkami:)

Moonlighta Michała mialem prawie miesiac i dane mi bylo uslyszec jego dwie wersje. W ogole pokonal zdecydowanie CMOYa innego forumowicza mp3store.pl.

Moonlight nie gra wcale zawsze zimno Intuos, a przynajmniej nie gra tak z HD595 - trzeba podkreslic ze to amp stworzony pod te sluchawki i na nich sprawuje sie wysmienicie , ale u mnie z sr60 sobie niezle radzil, do HD580 i DT990Pro braklo mu pary ( nie glosnosci ale pary).Niemniej jednak tak maly wzmacniacz nadajacy sie do uztku przenosnego nalezy chwalic ( jak i serwis tworcy ampa - ktory doradzi , pozwoli oddac w razie problemow z ampem, cos w nim zmienic ). Dodotkowo za niewielka kwota utrzymujemy ladowarke, interconnect no i mozemy zabrac ampa w teren.

Holdegrona sluchalem krotko - gral dobrze bez zadnych wzlotow i upadkow, choc faktycznie jak sstwierdzil Intuos jest troszke suchy - moze i to HiFi ale nie kazdemu z kazdym sprzetem musi sie to podobac, ja posluchalem tego wzmacniacza z uznaniem ale np nie zamienilbym na niego mojego Foruma.

Oczywiscie do danych sluchawek powinno sie dobierac zrodlo i wzmaka, mi do HD580 chyba najlepiej pasowalby jakis wzmak lampowy lub Hybryda ( sluchalem na Millet Hybrid -na nim zagraly Senki kapitalnie)

Wzmacniacze te sa w podobnej cenie i latwo znalezc wsrod nich cos dla siebie - ja nie potrzebuje ampa 'w terenie' dlatego zdecydowalem sie na Foruma ktory z godziny na godzine podoba mi sie coraz bardziej i co wazne na wlasciwie kazdych sluchawkach sie broni i wypada conajmniej przyzwoicie. Mowicie kazda sroka swoj ogon chwali? Wpadnijcie posluchajcie :)

>Zbig

Aktualnie "wyszły" wszystkie... Będę coś produkował niebawem, powinny być dostępne za 2-3 tygodnie.

Tak w ogóle (troszkę reklamy) mam w ofercie kilka wersji tego wzmaka:

Standard - obudowa z tworzywa, zewnętrzny zasilacz. 330zł

Full Metal Body (FMB) - bazowy, metalowa obudowa (s15xw7xg20cm), wewnętrzny zasilacz. 420zł

FMB RC - model bazowy plus zdalne sterowanie. 530zł

FMB PLUS - większa obudowa (25x7x20), rozbudowany zasilacz z toroidem, zdalne sterowanie, gniazdo sieciowe IEC, włączanie/wyłączanie z pilota, lutowania cyną ze srebrem, selektor na życzenie. 650zł

FMB BATTERY - sekcja audio zasilana z akumulatorów, kondensatory SCR KP-SN, lutowania cyną ze srebrem, przewody ze srebrzonej miedzi w teflonie, ultra-krótka droga sygnału, automatyczny system ładowania akumulatorów, monitor stanu baterii. 660zł

FMB BATTERY RC - sekcja audio zasilana z akumulatorów, kondensatory SCR KP-SN, lutowania cyną ze srebrem, przewody ze srebrzonej miedzi w teflonie, ultra-krótka droga sygnału, automatyczny system ładowania akumulatorów, monitor stanu baterii, zdalne sterowanie, selektor na życzenie. 750zł

>Moonlight nie gra wcale zawsze zimno Intuos

kopacz napisalem o wlasnych odczuciach i uwazam ze tu wszystko zalezy od systemu, ale sporo osob sie ze mna zgadzalo, wiec nie postrzegalbym tego jako minusu konstrukcji a raczej doboru IC

Holdegron co do twojej konstrukcji to jest ona sprawdzona i powiedzialbym neutralna-podobna do charakteru shurow e2 w ideologi grania.

co do tej wg mnie suchosci to napewno tu ma wplyw sys. sluchawki + IC, osobiscie wydaje mi sie ze to rowniez wplyw serca ukladu-tpa6....

senicz

koniecznie daj znac jak uda Ci sie uruchomic wzmaka, napisz jak brzmi, nawet taki nie rozgrzany,jezli zabrzmi tak ja chcialbym zeby zabrzamial to jezeli bedzie ladnie zbudowany i opakowany masz mnie za 1000zl jako pierwszego na liscie

pozdrawiam

Zrobilem pierwsze pomary napiec dc. bez odsluchow. Nietety potrzeba az 5 zasilaczy plus sporo dodatkowych ukladow. Wyjdzie niezla amaszyna. Problem jak widac trudny. nawet bardzo. teraz rozumiem dlaczego firmy sie tym nie zajmuja lub robia syfa dopalajac reklame zamiast dzwiek! Nie mam narazie dobrego trafa z tyloma napieciami i musze je zamowic jutro. Z tych najtrudniejszych sluchawek to sa Yamachy czy cos jeszcze? Jesli zrobie ten wzm to napewno bedziecie bardzo zadowoleni z dzwieku. Wydaje sie ze na polprzewodnikach nie mozna zrobic dobrego wzm do sluchawek. No chyba ze cos wrodzaju nalesniczka? ale czy on bedzie mial az tyle powietrza w muzie co lampy? zobaczymy. jesli wzm Slawek zagra tak jak nalesnik albo i lepeij to bedzie frajda. Ida dobre czasy Panowie!!!

Jeśli ktoś nie ma umiejętności DIY, jak ja i nie chce wydawać wielkich pieniędzy, polecam Holdegron-a. Bardzo dobrze zrównoważona relacja cena-jakość. No i w każdej chwili można liczyć na pomoc twórcy tego urządzenia, czego sam doświadczyłem.

senicz

jak pisalem wierze w twoje umiejetnosci i jestem pierwszy na liscie (mam nadzieje:) na ten wzmacniacz, biore go w slepo.

Uwazam ze najtrudniejsze sa yamahy, chociaz jestem ciekaw tonsili sd524. No nic czekam z niecierpliwoscia.

michelangelo, 7 Lip 2007, 21:36

>intuos, jak chcesz, to Ci mogę jeszcze inny interkonekt wysłać na testy

michal z wielka checia go przetestuje. Co prawda narazie moj amp ma roland ale jezeli wroci...:) bo mozliwe ze zostanie u rolanda ,to wtedy chetnie go przetestuje.

A co w Yamachach takiego trudnego? mala skutecznosc? trudne sa tds-5 ruskie. Te to maja mala skutecznosc. Ale dzwiek na wokalach super czysty. Chetnie poczytam uwagi kolegow na temat trudnosci na jakie napotykaja we wspolpracy ich w zm ze sluchawkami?

intuos, 8 Lip 2007, 21:11

>michal z wielka checia go przetestuje. Co prawda narazie moj amp ma roland ale jezeli wroci...:) bo

>mozliwe ze zostanie u rolanda ,to wtedy chetnie go przetestuje.

Ja Tobie mogę wysłać interkonekt jack 1/8" - 2*RCA, a jako drugi: klasyczny interkonekt + przejściówka na jacka 1/8". Czy mam rozumieć, że Rolandsinger ewentualnie odkupi od Ciebie Moonlighta? Ja mam swój egzemplarz wzmacniacza, taki "refurbished" po rozsypce gniazda, które kiedyś były inne, więc najwyżej napisz mi PW co chcesz zrobić i co potrzebujesz?

senicz,

Jeśli jesteś w stanie zrobić porządnego lampiaka za 1kzł, i to jeszcze OTL, to by było wybawienie od chińszczyzny w pewnym sensie, bo na razie Little Dot, Musical Fidelity, Darkvoice, itp. obsiadło tę półkę cenową i sąsiednie.

senicz

yamahy maja skutecznosc cos okolo 96-97db

a z wysterowaniem to jest taki problem ze na tranzystorze maja lpeszy basik, a na lampie przetrzen i lekkosc srodka i gory, a ja chce zeby byl kopniaczek na basie i wszystko co dobre z lampy, czy twoj amp da tobry impuls na bas tak by i przy niskich poziomach sluchania caly zakres byl rownomiernie oddawany?

=>michelangelo, 8 Lip 2007, 23:38

>Jeśli jesteś w stanie zrobić porządnego lampiaka za 1kzł, i to jeszcze OTL, to by było wybawienie od

>chińszczyzny w pewnym sensie, bo na razie Little Dot, Musical Fidelity, Darkvoice, itp. obsiadło tę

>półkę cenową i sąsiednie.

Oby nie skończyło się jak z moim znajomym inżynierem elektronikiem robiącym oscyloskopy,aktualnie robi meble pudełka z wiórówki-w sumie to pudełko i to pudełko

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

intuos, 9 Lip 2007, 00:18

Jakby tak wszystko było takie łatwe i proste to nie szukał bym teraz do swoich Sony MDR-7509HD prostego kabla zamiast kręconego, jak widać nawet najwięksi robią szkolne błędy (zobatrz w słuchawkach wysokich lotów)

intuos, 9 Lip 2007, 00:34

Niektórzy mają talent,moja żona n.p. robi potrawy na oko i jej to rewelacyjnie wychodzi ,całkiem mozliwe że senicz też tak robi bez bawienia się w pierdoły jakby nie było ma sporą praktykę to dla czego ma być żle, ja zawsze staram się słuchać, kojarzyć efekty i wyciągać wnioski z tąd ta chęć wymiany kabla na prosty, jeśli nie ma zgrzytów to znaczy że jest ok,jeśli coś nie pasuje to znaczy że należy to poprawić bo będzie zawsze uwierało

@ Intuos

Wielkie dzięki za opis Twoich wrażeń dot. Moonlighta i porównania z Holdegronem.

Mam w związku z tym pytanie, czy mogę egzemplarz michałowego wzmaka potrzymać do środy, a później zdecyduję co dalej, czy przelewam kaskę Tobie (a może Michałowi?- napisz na prv, bo Michał chciał go otrzymać na przeróbkę), czy odsyłam małego skrzata. Nie ukrywam, że jestem gotów wydać znacznie większe pieniądze, ale na wmzaka grającego cieplej z kulturalniejszą górą. Myślałem o Edgarze SH-1, ale może Michał lub Holdergon zaproponują mi coś podobnego za 1,2 kzł?

Czekam na propozycje.

Re: Zbig, 8 Lip 2007, 02:04

>Może on zdoła wydobyć z Shure E2 tę legendarną neutralność której nijak nie mogę w nich usłyszeć...

i nie usłyszysz

to "kara boska" za ten Twój "audiofilizm" ;-))

Sluchawki tego typu czesto maja rez. w okolicy kilkuset a nawet kilku khz. Aby go wylapac mozna zrobic pomiar podlaczjac je do zrodla szumow dajac w szereg rezystor. Np 500om a same sluchwaki dac na karte od pc. Widmo ogladane pokaze wyrazny wzrost sygnalu na jakiejs f. Mozna te skok wytlumic przez filtr rwnolegly wlaczany w szereg ze sluchawkami. Dodatkowym r mozna dobrac dobroc tego filtra obnizajac troche tyn wyskok. Powino to zaowocowac duza wzrostem jakosci.

Na czesci sluchawek o bardzo duzej czulosci i sprawnosci na srednicy thd sa slyszalne jako bardzo jasne i przykre brzmienie. W takich sluchwkach brakuje basu gdyz jest maskowany przez podrasowna i podbarwiona srednice. Dobry wzm sluchawkowy musi miec absolutnie wspanala srednice bez podbawien. Dopiero wtedy reszta pasma bedzie wyrazna i nie zdominowana. Ten zakres odpowiada tez za przestrzenie w naganaiu i ogolna definicje zrodel dzwieku. Choc z drugiej strony mozna w kiepskim wzm uledz sugestii ze jest lepszy z racji tego ze znieksztalcajac dodaje on sygnalu na malych poziomach sugerujac jakoby byl bardziej dokladny z taka sterylana maniera przezroczystosci. Ale tak nie jest. Np. niby rotel 945 cd gra podobnie w klimacie do maranciunia ale po wysluchaniu obu stron okakazuje sie ze rotel dodaje do wokali troche brudu na niskiej srednicy - chrypliwosc i obnizenie tembru. Tak np. zrobil z Melua.

>graaf, 9 Lip 2007, 10:25

>i nie usłyszysz

>to "kara boska" za ten Twój "audiofilizm" ;-))

Srutututu ;-) Skąd u Ciebie ta radiomaryjna retoryka graaf?

Nawiasem mówiąc, za karę boską poczytałbym prędzej zesłanie na forum niejakiego aaalfredzia i konieczność oglądania jego odrażająco durnych wpisów...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.