Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DP-300F - jaka wkładka?

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie.

to może jest wkładka która dobrze zgra sie z takim Pre pod względem głośności jak i jakości, chodzi mi oczywiście o parametry Pre, może lepiej jak kupie denon odpsrzedam go i kupie coś innego może AT albo coś w podobnej cenie oczywiście do 500pln gdyz jak myślę za tylę bede w stanie odsprzedać 103 lub innego denona. co myslicie o takim planie?

• 1 miesiąc później...

witam ponownie

plan sie zmienił i z pre c50 zrezygnowałem, w to miejsce zakupiłem wzmacniacz yamaha ca 710 i dzisiaj wieczorem bede testował to z denonen 300f oraz dl160 którą właśnie odebrałem. będzie to wieczorem więc nie mogę sie doczekać efektów

dane wzmaka dla phono to MM 2,5 mV/47 KOhm i pytanie czy jest szansa zeby to zagrało razem?

Edytowane przez Benjamin Braddock

wczoraj podłączyłem wkładkę, skalibrowałem i wyważyłem, gra świetnie nie spodziewałem się takiego wzrostu jakości, fakt jest taki, że gra ciszej bo gram na pół mocy wzmaka ale zawsze gram dosyć głośno więc może dla innych wystarczyłoby na 1/4 mocy. z większości płyt wyłapałem jakieś nowe smaczki dźwiękowe które wcześniej były przytłumione, gra to fajnymi wysokimi a bas jak uderzy to żona się wścieka...

Gra ciszej bo DL-160 to HOMC, a i Twoje Phono nie ma za dużego wzmocnienia.

Pograj co najmniej 40h, wkładka się 'ułoży' będzie jeszcze lepiej

audiokarma.org

• 1 miesiąc później...

Witam!

Po długiej przerwie nawróciło mnie do słuchania winyli i także zakupiłem sobie dosyć nie wyszukany gramofon denon 300f.Zdaję sobie sprawę,że zamontowana w nim wkładka to służy do rozruchu i trzeba ją zmienić by cokolwiek słuchać.Z uwagi,że nie jestem zbyt majętny a do typowego audiofila to mi strasznie daleko,to na wymianę owej wkładki jestem w stanie przeznaczyć kwotę między 200-300 pln.Waham się pomiędzy Grado Green(ewentualnie Black) a AT-120E.Proszę o rady szanownego grona,gdyż sam jestem w tej kwestii amatorem i laikiem.Z góry dziękuję.

• 2 miesiące później...

Witam!Przeglądam różne wątki na temat DP300F i nadal nie wiem co zrobić.Mam podłączony ten gramofon do Denon AVR1611 i poza tym że jest stosunkowo cicho(no ale można zrobić głośniej)brakuje bardzo niskich tonów.Wzmacniacz napędza głośniki Jamo s606.Przy odtwarzaniu muzyki z płyty CD (DBP1611UD)nie ma tego problemu,nawet mp3 z płyty lub pendrive gra lepiej.Sprzedawca który doradzał mi tę konfigurację powiedział żebym podłączył przedwzmacniacz(project phono box II) osobno żeby nie korzystać z wbudowanego do gramofonu,ale obojętnie który przedwzmacniacz jest podłączony efekt jest ten sam,dźwięk nie jest zły ale nie ma niskich tonów.Dlatego zastanawiam się nad wymianą wkładki bo to jedyna rzecz którą mogę wymienić i która według mojego rozumowania powinna coś poprawić,dlaczego tak myślę?no więc sugerując się tym co przeczytałem o DP300F to wkładka która jest oryginalnie to jakaś audiotechnica o napięciu 3,5mV,czy stosując wkładkę np: 2mRED 5,5mV czy to poprawi przetwarzanie niskich tonów?czy może bardziej coś w stylu wspomnianej wyżej M 44-7 lub jakiejś innej "d.j.-skiej"?

Ortofon 2M Red jest bardzo przyzwoita wkladka z fajna barwa i mocnym basem co w tym przypadku powinno sie sprawdzic ,jest tez wystarczajaco subtelna by zagrac bardziej wyrafinowane gatunki muzyczne (oczywiscie w tym przedziale cenowym bo od wkladki za okolo 300zl nie mozna wymagac cudow) . Shur M 44-7 ma jak to nazywam ,,pier....e,, i nadaje sie do muzyki rozrywkowej ,rockowej czy elektronicznej ale tam gdzie trzeba nieco oglady bedzie bardzo surowo wiec sam musisz zdecydowac czego oczekujesz i jakiej muzyki sluchasz najczesciej.

robix

Jeszcze jedno z tzw ,,pre,, wbudowanego w integre zazwyczaj jest ciszej i niestety plasko (sa wyjatki ale kosztuja) podpinajac zewnetrzny pre np Ahaji ktore posiadam roznica jest powiedzmy sobie spektakularna w porownaniu do tych ktore sa na pokladzie wzmakow czy amplitunerow rowniez tych z czasow kiedy analog byl zrodlem glownym systemow audio.

Jednym slowem wlasnie dlatego wielu ludzi potrafi sie zrazic do analogu co nie ominelo rowniez mnie kilka lat temu

a szczesliwi ci co maja kogos z doswiadczeniem ktory wprowadzi nas ,,bezbolesnie,, w kraine czarnej plyty.

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Uwaga, zaczynam się zrażać. Drugi dzień odsłuchów. Po przesłuchaniu plumkania tworzonego przez małe, spokojne składy, przyszła pora na najnowszy Coldplay i jest totalna kaplica. Gra tylko średnica, jedna nieprzezierna masa średnicy, z zerową dynamiką...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To miał być początek wciągającej przygody... Tym się zasugerowałem: http://www.kabelek.pl/user_file/pdf/test_Denon_DP-300F.pdf , że przyjemnie i do każdej płyty. A tu doopa :) Nie wiem, może go oddam ( 1700zł w sklepie za gramiaka to przeciez juz nie powinno być beleco).

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To miał być początek wciągającej przygody... Tym się zasugerowałem: http://www.kabelek.pl/user_file/pdf/test_Denon_DP-300F.pdf , że przyjemnie i do każdej płyty. A tu doopa :) Nie wiem, może go oddam ( 1700zł w sklepie za gramiaka to przeciez juz nie powinno być beleco).

Jak możesz to oddaj to w cholerę.

Sprawdzona konfiguracja. Za podobne pieniądze:

http://allegro.pl/denon-dp-47f-i1952510048.html

i do tego wkładeczka, na początek Sumiko Pearl.

Jak się dobrze potargujesz to masz to w cenie właśnie 1700zł i GRA MUZYKA.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ałć, brutalna konkluzja, ale mam jeszcze kilka dni na podjęcie decyzji. Najlepsze, że nie lubie Denona, nie lubię kupować sprzętów HiFi na Allegro, a gramiaka postanowiłem kupić bo mam trochę starych płyt, kiedyś miałem Bernarda,kochałem go i nienawidziłem i uważam, że słuchanie Doorsów czy Niemena z CeDeka to pedalerka... Ech, życie chłoszcze :)

Edytowane przez frywolny trucht
Gość rydz

(Konto usunięte)

Hm,recenzent napisał że słuchanie jest przyjemne,zarazem muzykalność jest najgorsza w recenzji,więc jak to może przyjemnie grać?

Dżwięk choć gra średnicą jak napisałeś,zapewne jest bezdżwięczny suchy i poprostu drażni.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gdyby przyrównać to wrażenie do kaszlu, to jest to zdecydowanie mokry kaszel, taka zbita w średnicy mokra kula, drażni świadomość, że zapodziała się gdzieś większość informacji zawarta na płycie ( wspomniany Coldpaly). Z dołu i z góry pasma. Prz małych składach, do spokojnego nocnego plumkania jest OK. Gitara akustyczna, fortepian, wiolonczela brzmią ładnie. Bardzo ładnie, ale kureczka trochę małouniwersalne to to, bo jakakolwiek kumulacja dźwięku i okazuje się, że gramofon jej nie zauważył. Ty wiesz, że powinno być pierdut, a ten purka spod pachy z siebie wydaje...

Wymien wkladke,sam to przeranialem z 300f.Zmienilem na Grado Black i zagralo lepsza gora,srednica i basem(zreszta wszystkie aspekty sie poprawily znaczaco).Nie namawiam do Grado,ale bez zmiany wkladki przyjemnosci nie zaznasz,ja sie meczylem cale 3 miesiace.

o ile dobrze widzę to w tym Denonie jest AT3600 , która kosztuje 60zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak więc nie można się spodziewać ,że to będzie grało, pomijając już inne aspekty konstrukcyjne tego gramofonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Szybkość opadania ramienia można regulować- pośrednio- poprzez regulację nacisku igły na płytę. Przejrzałem parę wkładek i mają zakres 1,5-3g więc jakiś tam przedział jest. W każdym razie u mnie po wyważeniu wg instrukcji, żadnego pierdykniecia nie ma. Ani wizualnego, ani w głośnikach.

Oto zdjęcie wkładki. Jeśli to AT3600 to obecnie ma osłonkę igły:

047lr.jpg Logo jak widać usunięte.

Kiedyś ten gramofon kosztował 1200, ale dziś nierzadko osiąga kwoty do 2 tys złotych. Ja rozumiem, że bum na gramofony, czego sam jestem dowodem, ale z drugiej strony Sony, Pionieer, Marantz zaczynają swoje full automaty w kwotach ok 700zł. Dałem margines bezpieczenstwa w wysokości tysiaka i nadal źle? Za proste urządzenie złożone z odlewanego talerza, paru gum i silnika 2 tysiaki nadal słabo?

No dobrze, a ten byłby lepszą propozycją:

http://allegro.pl/nowy-gramofon-audio-technica-at-lp-120-rarytas-i1951953499.html

Czy lepszy podstawowy manualny ( też chyba na stałych kablach pradowym i cinch) Project? Używki z Allegro raczej będę unikał.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Szybkość opadania ramienia można regulować- pośrednio- poprzez regulację nacisku igły na płytę.

Hola, hola :)

Czy szanowny kolega zaopatrzył się w wagę do pomiaru nacisku?

Może ten Twój dźwięk to przez "regulację opadania ramienia" taki się stał? :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Hola, hola :)

Czy szanowny kolega zaopatrzył się w wagę do pomiaru nacisku?

Może ten Twój dźwięk to przez "regulację opadania ramienia" taki się stał? :)

Ja z tych co lubią sobie poeksperymetnować. Jak dali pokrętełko to sobie kręciłem i sprawdzałem. Doszedłem więc, że od momentu gdy igła już stabilnie się porusza w ścieżce i nie ma to już żadnego wpływu na dźwiek ( odchudzenie) do sugerowanego instrukcją jest całkiem spory przedział regulacji nacisku. Nie wiem na ile to jest zalecane na dłuższą metę,jaki to nacisk w gramach, ale da się jak komuś igła wali w płytę. Można i w drugą strone przesadzić i położyć słonia na igle. Tego zakresu jednak nie sprawdzałem :)

Gramofon zagrał dotąd jakieś 10-12 godzin. Też się skłaniam chyba ku zmianie wkładki i chętnie bym mu zmienił kable sygnałowe bo jak je widzę... Tylko kiedyś próbowałem tego numeru w Bernardzie właśnie i po wymianie tak zaczęło brumić, że musiałem wrócić do wcześniejszych chińskopodobnych. W sumie bliźniaczych do tych z Denona. Kaplica- dawać takie kable wtedy w PRL i dziś w "renomowanym" sprzęcie.

p.s. Oczwiście, że nie mam wagi. Pralki do winyli nie mam, a co dopiero wagi do badania nacisku igły w zakresie 1.5-3 g :)

I jeszcze głupie pytanie na koniec: co to jest anti-skate bo niewiele z kręcenia wywnioskowałem.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

p.s. Oczwiście, że nie mam wagi. Pralki do winyli nie mam, a co dopiero wagi do badania nacisku igły w zakresie 1.5-3 g :)

I jeszcze głupie pytanie na koniec: co to jest anti-skate bo niewiele z kręcenia wywnioskowałem.

truchcie frywolny :) po tych ostatnich dwóch zdaniach wnioskuję, że Denon nie gra nie dla tego, że nie gra tylko potrzeba mu kogoś kto go dopieści (nic Tobie nie ujmując) o trochę większym pojęciu co jest do czego w patefonie. Poproś może kogoś tu, na forum z Twoich okolic, zaprzyjaźnionego z analogiem żeby do Ciebie wpadł i ustawił wszystko jak się należy.

Osobiscie gdybym mial wybierac pomiedzy tym Denonem a AT 120 to zdecydowanie ta druga opcja wydaje sie o wiele ciekawsza tak cena ,wykonaniem,mozliwosciami i dzwiekiem chyba jednak tez (jesli choc troche nawiazuje do protoplasty Technicsa 1200nk2).

Ta AT z wkladka Ortofona 2M Red wyjdzie Cie 1300 zl a to juz zagra zdecydowanie lepiej niz ten Denon w moim przekonaniu i zostanie jeszcze kasa na myjke i pare dodatkow do czyszczenia igly itp.

robix

Panowie macie trochę dziwne podejście do problemu, kto z was uczciwie słuchał tego denona z inną wkładką? Ja przed zakupem testowałem wszystkie badziewia marketowe dostępne na rynku, łącznie z AT która tylko wygląda. i niestety Denon grał zdecydowanie lepiej, równiej, nie gubił tempa i grał zrównoważonym dźwiękiem. dokupiłem do 300f wkładkę dl160 i w najbliższej przyszłości mam zamiar dokupić tylko jakiś dobry pre. i wystarczy. zgodzę się, że w tej cenie można kupić lepszą używkę ale niestety nie każdy tego chcę.

Z czystym sumienie moge powiedziec ze bylem zadowolony z niego po wymianie wkladki,jak pisalem wczesniej.Tyle ze chcialo sie lepiej wiec poszedlem w strone manuala.

• Pokaż nowe odpowiedzi