Skocz do zawartości
IGNORED

Czy odległość 4 metry da najlepszy obraz

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jutro dostane projektor Optoma HD 70,powiedzcie czy odległość 4 metry od ekranu da najlepszy efekt pod względem jakości obrazu,oglądać będę z odległości ok. 5 metrów.Na stronie Optomy proponują odległość 4.20.

Odległość widza od ekranu jest zależna tylko i wyłącznie od rozdzielczości , dla zwykłych TV kineskopowych odległość to wysokość obrazu razy pięć.

raz juz pisałem szczegółowo o tym. Nawet przez ciebie zalozonym temacie.

Nie napisales jaka bedzie szerokosc obrazu. Tylko odleglosc ekranu do widza.

A tak na serio to sam sprawdzisz i bedziesz wiedział.

Optoma HD 70 rewelacja,puściłem Gdzie jest Nemo w godzinach dziennych i naprawdę obraz super, mój stary BenQ 5120,nie ma porównania,jak będzie ciemno na dworze to w ogóle czuję ,że będę w szoku, ma masę ustawień obrazu, jak sprzęt z o wiele wyższej półki.

Panowie doradźcie mi jedną rzecz czy stosując zoom obraz straci na jakości,planuję remont pokoju i chcę projektor umieścić ok 4 metry od ekranu,ja oglądam z odległości 5 metrów, bez zoom obraz na mój 30 metrowy pokój jest trochę za mały, chciałbym o wielkości 120 cali, więc pozostaje mi zoom,czy użycie go spowoduje obraz gorszej jakości?

W każdym projektorze, nawet w high-endowym Sim2 użycie zooma powoduje zawsze pogorszenie obrazu.

Tylko, że w tych lepszych modelach, różnica nie jest tak widoczna.

Dodam, że to nie zomm decyduje w pierszej kolejności o jakości obrazu, ale przede wszystkim sam projektor, źródło i materiał filmowy.

Nie wierzę, że przy świetle dziennym da się uzyskać z Optomy HD70 satysfakcjonujący obraz.

To jest pewne że światło dzienne przeszkadza i projektor nie daje wtedy zadowalającej jakości porównywałem do byłego mojego Benq 5120, na nim oglądanie w dzień nie miało sensu,przy Optomie jest o wiele lepiej,jednak zdecydowanie najlepszy efekt jest gdy oglądam gdy za oknem jest ciemno.

bez watpienia powinno sie ogladac w 100% ciemnosci ewent. powyzej 80-90% ciemnosci.

Co do zoomu to ja tego nie odczółem. Wiadomo ,ze jak sie rozszczezy obraz to wystepuje utrata całego obrazu. Ale jesli sie oddali projektor bez urzycia zoomu to widac ten sam efekt.

Użycie zooma powoduje zwiększenie obrazu, co przy zachowaniu rozdzielczości musi mieć wpływ na ostrość obrazu. Poza tym lampa musi oświetlić większy obszarm co oczywiście ma wpływ na zmniejszenie kontrastu.

Praw fizyki nie da się oszukać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.