Skocz do zawartości
IGNORED

nowy sprzęt -jak postępować?

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj mam już kompletny zestaw budżetowy yamaha rx 797, cdx497 oraz maestro II 130. Wszystko jest nowe, proszę o kilka rad na początek typu w jaki sposób wygrzewać kolumny itp. Czuję się jakbym miał docierać nowy samochód i nie chce czegoś zepsuć, czytałm np. że podczas wygrzewania kolumn nie mależy słuchać głosniej niż na godz. 10.00.Prosże o kilka praktycznych porad, pozdrawiam.

>>proszę o kilka rad na początek

Z tą godziną 10 to swego rodzaju obiegowa brednia bo wszystko zależy od mocy wzmacniacza i kolumn. Ale faktem jest że przez parę pierwszych godzin nie należy przesadzać z głośnością bo nowe zawieszenia głośników są zbyt sztywne i głośne słuchanie powoduje ich znacznie szybsze zużycie. Z czasem jak już zaczną swobodniej pracować, można słuchać głośniej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

rosim,

nie ma jakichś szczególnych wytycznych, których jeśli nie spełnisz, to zepsujesz sprzęt. W przeciwnym razie miałbyś to wypisane czerwonym drukiem w instrukcji obsługi. Być może nowe głośniki są trochę bardziej podatne na uszkodzenie przy ekstremalnie wysokich poziomach dźwięku. Być może... Jedno jest pewne. Za klka tygodni kolumny będą grały nieco inaczej po tym, gdy odpowiednio wypracuje się zawieszenie membran, w każdym wypadku jest to zmiana na plus.

Zamiast zaprzątać sobie głowę nieistotnym ciesz się muzyką, po to kupiłeś sprzęt, prawda? :-)

Ewentualnie pokombinuj z ustawieniem kolumn lub akustyka pokoju, to daje spore i wymierne efekty.

mlb:

">Z tą godziną 10 to swego rodzaju obiegowa brednia bo wszystko zależy od mocy wzmacniacza i kolumn"

A to fakt, wszyscy gadają o "godzinach" a nikt nie pisze gdzie jest pozycja zero i pozycja max potencjometru :-) Jedno jest pewne, posiadacze wzmacniaczy z impulsatorem zamiast potencjometru są... ponadczasowi :-)

Ja po zakupie nowych kolumn KODY zapuściłem im klasykę na godz. 9tej ustawienia volume i wyszedłem z pokoju na ładnych parę godzin. Potem im dalej z czasem tym słuchałem mocniejszej muzy i coraz głośniej - a po tygodniu jechałem już Heavy metal baardzo głóśno i to na funkcji Loudness :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.