Skocz do zawartości
IGNORED

USHER 8945-P czy wart jest swojej ceny?

taurus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Który głośnik jest lepszy Usher 8945P czy 8945A? Na początku myślałem że model P z korektorem fazy, ale jak przejrzałem wszystkie konstrukcje ushera, to model 8945A jest w droższych modelach. Różnica w cenie niewielka pomiędzy tymi modelami.

Wykombinowałem sobie, że do MT lepiej dać 8945A, a do trój drożnej 8945P jako średniotonowy jak w akkusie.

Co o tym myślicie?

Piotrek

Mam dwie drogi na Usherach 8945P i MDT29. Teraz zbierają tylko kurz, bo z 8W wzmacniaczem nie chcą grać, więc jak bywasz gdzieś blisko mnie, to mogę udostępnić do odsłuchu. Będziesz mniej więcej wiedział.

Większa to wiedza, niż przeglądanie SPL :)

mam obecnie 3way na usherach i jako sredniak wlasnie 8945P. srednica jest naprawde zadziwiajaca, przed kupnem myslalem ze bedzie duzo gorzej (bo to jednak duzy glosnik) wokale sa genialne. z basem tez rodzi sobie bardzo dobrze, jednak 30L to zdecydowanie za duzo...

polecam glosnik jak najbardziej:)

ps. to prawda ze sa mocorzerne.

Dzięki magazynier za propozycje odsłuchu- jak coś będę się kontaktował poprzez pw. Piszesz, że 8 watów to nie na te kolumny i trudno się nie zgodzić :) Jakiej używasz lampy? Czytałem w którymś z tematów, że słuchałeś clona A5 (od matchew) z tymi kolumnami na usherach i mam prośbę jakbyś mógł w skrócie opisać takie połączenie? Pomału zaczynam kompletować części do A5 i bardzo chciałbym aby to zagrało z Usherem 8945P(A) + 9950 Zastanawiam się jeszcze nad budową 3dr dodając 8955, ale czy aleph by to udźwignął?

>miqolaj87

Masz głośniki jak V3 z akkus’a? Jakim wzmacniaczem to napędzasz i czy są to aż tak prądożerne kolumny?

tak mam v3.

ogolnie chodzilo pod symkiem na jednej parze i jest malo! pomimo 6ohm. sam nisko sredni wysteruje taka moc bez problemu, jednak w 3 drogami juz jest malo.

aktualnie zamieniam syma na 2 pary, i zobaczymy czy bedzie lepiej;)

• 2 miesiące później...

Kolejne promocje w partsexpress:

usher 9950 za 45$

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8955 za 95$

Ukryta Zawartość

nic tylko poczekac na promocje 8945p za 77$, przy takich cenach glosniki do projektu V3 akkusa wychodza 434$ para:))

Przy obecnym kursie dolara daje to troche mniej niz 1085zl(u akkusa tyle kosztuje komplet na sztuke), trzeba tylko wykombinowac jakis tani transport;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem głośnik Usher 8945-P to jest jakaś licencja SS. Nie wiele osób pamięta (wie), że był kiedyś taki przetwornik Scan Speak 18W8542−08, który był produkowany na potrzeby Avanca i podobno był zmodyfkowaną wersją SS18W8542. Różnica polegała na tym, że ten dla Avanca miał gumowe zawieszenie zamiast piankowego, chyba cewkę z innego materiału i... wielki srebrny korektor fazy pośrodku, wyglądający identycznie jak ten w Usherze 8945-P (!). Jednak SS18W8542-08 to nie to samo co Usher 8945-P, bo Usher ma celulozowo-węglową mębranę przypominającą tą z SS18W8545. Zaryzykował bym twierdzenie, że Usher to SS18W8545 z korektorem fazy jak w SS18W8542-08. Związek obu firm jest oczywisty jeśli się spojrzy na oznaczenie i konstrukcję kopułek T-9930 i T-9950 a SS9300 i SS9500 !!!

Zoltar7, prawda jest taka, ze dawno temu ktos musial przywiesc pare 18w8545 do Tajwanu, glosnik musial sie spodobac i tak to sie zaczelo;) Fajnie jest wykorzystac podobienstwo do legendarnej weglowki scan speaka i przy okazji jeszcze na tym zarobic:)) W sumie nie mam nic przeciwko, tylko niech ushery kosztuja polowe ceny scan speakow, jak w USA. W Polsce zostaly wypromowane i przez to niestety kosztuja prawie tyle co scany.

A moim zdaniem, to po prostu licencje Scan-Speaka. Zauważ, że Ushery (z wyjątkiem kopułek) przypominają skany które wyszły już z produkcji (chociaż cały czas zalegają :)) w magazynach dystrybutorów).

zoltar7 a tu kolejny, pewnie przez przypadek;) glosnik dziwnie podobny do seas'ow z polipropylenowymi membranami XP:

Ukryta Zawartość

Tajwanczyczy glupi sie sa, zrzynaja od najlepszych:D

Ukryta Zawartość

eMiL, 15 Lis 2007, 17:13

>Tajwanczyczy glupi sie sa, zrzynaja od najlepszych:D

Wątpię, raczej działa to tak jak niesławny dział samochodowy Daewoo, który jak wiadomo kupował licencje (ba całe linie produkcyjne) od innych koncernów... i sprzedawał te samochody po liftingu jako swoje.

Podobnie zresztą robią inne firmy koreańskie.

Akurat miałem w domu jednocześnie węglowe Scan-Speaki i Ushery. Mogłem je do woli porównywać. To inne głośniki, inaczej brzmiące, inaczej się je też aplikuje. Ushery z całą pewnością są inspirowane Scan-Speakami, ale są to całkiem autonomiczne, odrębne unity.

Na pewno inaczej brzmia, maja przeciez inne parametry, wygladem w oczywisty sposob nawiazuja do slawnych (i drogich) scan speakow a takie rzeczy nie dzieja sie przez przypadek! Fajnie jest sie wypromowac przy pomocy slawy innych;)

Nie zmienia to faktu, ze to dobre glosniki, wystarczy wejsc na strone zapha lub Marka Krawca i spojrzec jak dobrze wypadaja w testach. Technicznie to juz wysoka polka.

Polskie ceny to sobie porownaj z najwiekszym i najdojrzalszym rynkiem DIY audio, czyli z rynkiem amerykanskim.

Przy okazji zwroc uwage na ceny aurum cantusa, ravena, accutona, wszystko co od akkusa jest drogie i to bardzo.

Podales przyklad peerlesa, ja Ci podam scan speaka 8535 za 490zl, tylko 70zl wiecej od ushera a rodowod dunski nie koreanski.

eMiL daj spokój z tym porównywaniem cen z USA do naszych... w porównuj lepiej z innymi krajami UE.

Tak się składa, że w USA wszystko jest tańsze niż w Polsce np. nowego Mercedesa ML420 można sprowadzić na tzw. "prześiedlenie" za mniej niż 50% ceny w Polsce... :P

To dotyczy wszystkiego od benzyny zaczynając (z tym że tam nie ma takich wysokooktanowych benzyn jak w Europie) a na metrze mieszkania kończąc (przynajmniej porównując Chicago z Warszawą).

Pozdr.

ps. Moim zdaniem cena takiego AC-165 jest do przyjęcia czego nie można powiedzieć o przedmiotowym Usherze 8945-P...

Otoz to, z tym sie zgadzamy, ceny ushera w Polsce (i innych "egzotycznych" glosnikow rowniez) sa za wysokie, ale taki scan speak kosztuje podobnie w Polsce co w USA.

Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze w Stanach elektronika i wiele innych rzeczy jest tansza, ale bez przesady! Za polska cene 8945p mozna kupic dwie sztuki w USA. Ta sytuacja jest mozliwa m.in. dlatego, ze dzieki forum jest duze zainteresowanie kitami akkusa, popyt spory i tym sposobem weglowy usher jest w podobnej cenie do scana.

Dla mnie to jest absolutny fenomen, tylko w Polsce mozliwy:)) Zwlaszcza, ze takie X719 sa niewiele drozsze od kitu V1 akkusa.

• 2 lata później...

Postanowiłem odgrzać wątek

Czy ktoś może ma schemat zwrotki dla 2 x 8945P i 9950? w konfiguracji MTM?

Chciałbym porównać ze swoja projektowana w 2004 roku.

Wydaje mi się, że jednak coś z nią jest nie tak bo ma obcięte wysoki i słabo buduje scenę.

Mile widziane zwrotki jak ktoś ma to same ale 2,5 drogi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.