Skocz do zawartości
IGNORED

Bufor lampowy kilka pytań ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar wykonać bufor lampowy, będzie to moja pierwsza konstrukcja z lampą mam kilka pytań, mogą się one wydać dla nie których śmieszne ale uczę sie, kto pyta nie błądzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lampy kupiłem te nadadzą się ?

Ukryta Zawartość

bo były jeszcze te jakieś wojskowe.

1.Czy transformator może mieć więcej jak 10VA, mam jeden z tunera satelitarnego a drugi z zasilacza od szerkopasmówki, czy któryś z nich może się nadać oba są 12V. Na jednym jest napisane max 30W a na drugim 100mA ma jeszcze trzeci z 350mA.

2. Podane są rezystory np. R3, R3A - 150-470k, R4, R4A - 0,7-0,8k, R5, R5A - 5-7k, R6, R6A - 470 k-1M jeżeli np. w pierwszym R3, R3A - 150-470k jest tak to na jakiej to który ja mam wybrać na 150 czy 470 ohm, czy z tego przedziału wybrać? O co chodzi?

3. Na początek jaką wartość rezystora podłączyć na pierwsze uruchomienie? R1 - 20-50W/5W z tego przedziału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/34857-bufor-lampowy-kilka-pyta%C5%84/

lampy masz b spoko

wybral bym raczej druga wersjie pre lub trzecia

wykozystal bym trafo z napieciem kolo 150-180 v a nie powielacz

te rezystory dlatego sa podawane rozne bo sluza do prawidolowego ustawienia pkt pracy lamp - b wazna sprawa

trzeba troche poeksperymentowac

Ale jakie wartości na początek dać aby to w ogóle uruchomić czy to jest bez znaczenia czy dam 150-470 dam 150 czy 470 z jednym i drugim zadziała? Czy wybrać pośredni rezystor na początek taki w okolicach 300? Na jakiej podstawie, i co trzeba robić aby uzyskać prawidłowy punkt pracy?

Upoluj sobie jakis buforek na allegro - zrobi Ci go tam jakis "fachura", po co sie meczyc? ;) Mi udalo sie swego czasu kupic przedwzmacniacz lampowy na naprawde dobrych elementach, ponizej kosztow ich zakupu (kondzie Black Gate, Roe, lampy ElectroHarmonix, itd.). Zazwyczaj jest tak, ze ta "specjalista", co taki bufor kleci, ma co prawda wiedze elektroniczna, ale najczesciej jest raczej przygluchawa i z tej przyczyny taki bufor/pre po prostu nie gra w tym stanie, w jakim go nabedziesz (dlatego jest czesto sprzedawany)... Wtedy jednak wystarczy zrobic ze dwie, trzy popraweczki i masz fajny sprzecik (tak bylo w moim przypadku - pre zupenie nie gralo, bo byly za duze pojemnosci i w dwoch przypadkach "nie tej marki", wywalilem tez potencjometr, ktory degradowal dzwiek, itd... Ogolnie potem zagralo jak ta lala!). Jezeli jednak sam chcesz sie bawic, jezeli system masz juz dobrze zestrojony, to stosuj raczej wartosci minimalne elementow, anizeli maksymalne (to akurat sprawdzilem doswiadczalnie).

Pozdrawiam,

Lete

Na allegro jest bufor ale na razie jest 350zł :D można kupić na stronce 170zł gotowy, ale po co, satysfakcji nie będzie ze coś zrobiłem sam i jak zadziała to będzie dopiero satysfakcja, a i wiedza z budowy zawszę się przyda, czyż nie? Zrobię pomęczę, jeżeli zadziała będę michę cieszył :D

-->kondrax, wpadnij do tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , co się będzięmy "rozdrabniać" ;)

Ukryta Zawartość

nie mieszajcie chłopakowi w głowie ja też od tego zaczynałem i nie dla siebie lampa dobra może być lepsza cieplejsza w dźwięku i ładniejszym basem ale najpierw zrób jak masz w kicie potem próbuj zmiany elementów może zbudujesz następny tylko kup solidne trafo o tych parametrach to kilkanaście zł nie majątek a zabawa przednia powodzenia

Wczoraj moj burorek lampowy zaczal grac z zakloceniami (charakterystycznymi dla np. niedoboru pradu)... Rozebralem go, przelutowalem, ale nadal nie ma poprawy - dzwiek jest... jakby przefiltrowany, "przebija sie", ale nie jest czysty (jak z malego radyjka tranzystorowego).

Pomierzylem napiecia (jest ok), ale nie wiem, czy to z faktu niedokladnosci mojego multimetru, bedac pod obciazeniem nie pokazuje mi natezenia pradu (zawsze 0, choc powinno przeciez byc... i to nawet co najmniej 365mA, jak sie nie myle...). I tu pytanie... Czy zasilacz (z malym trafo) moze dawac odpowiednie napiecie, bez jednoczesnego podania natezenia? Pytanie z pewnoscia trywialne ;)

Pozdrawiam,

Lete

>co najmniej 365mA, jak sie nie myle...). I tu pytanie... Czy zasilacz (z malym trafo) moze dawac

>odpowiednie napiecie, bez jednoczesnego podania natezenia?

Może - bez obciążenia.

Masz prąd żarzenia w normie? Zmierz rezystor anowowy, czy się nie spalił.

Rezystory pomierzone, napiecia rowniez... wszystko zdaje sie byc ok... Ale caly czas slysze przebicia... Jakas tak "kasza" z dzwieku, brak odpowiedniej filtracji, sam nie wiem. W kazdym razie to nie gra... Dzwne, bo taki buforek to prosta konstrukcja cepa i nie ma tam tak naprawde co sie psuc... :(

Pozdrawiam,

Lete

Witam,

Proszę o kilka szczerych opinii w temacie buforka, bo sam go zbudowałem 2 tygodnie temu i jestem zadowolony. Jak się szerzej rozpiszecie to wtrącę swoje spostrzeżenia i fotki. Na razie będę czekał na wasze opinie aby niczego nie sugerować.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Witam. Jeśli chcecie mieć harmoniczne (????????????? - po co ???) to wtórnik tego typu jest trochę źle zrobiony. Będzie pracował i zapewniał olbrzymie wzmocnienie prądowe przy bradzo dużym pasmie przenoszenia. Zastanawia mnie fakt przenoszenia lampy na nieliniową część charakterystyki. Spowoduje to duże zniekształcenia nieliniowe, tym samym spadek dynamiki. Przez to sygnał wejściowy będzie musiał być malutki, by wogóle przebieg wyjściowy był podobny do wejściowego. Zwyczajnie jak punkt pracy będzie zbyt nisko, to lampa się zatka dla ujemnej połowki napięcie Uwe.

Ja usunąłbym sprzęrzenie zwrotne jakie tu zastosowano (R3 do dzielnika z R4 i R5). Proponuję prostszą wersję układu. W załączniku podałem wygląd tego układu. Jest to wtórnik, bo anodę zablokowałem dla składowej zmiennej do masy. Nic dodać, nic ująć.

P.S. Lampę ustawcie na środek ch-k, by uzyskać maks dynamiki. Chodzi o to by napięcie na na anodzie było równe połowie napięcia zasilania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.