Skocz do zawartości
IGNORED

AQ BEDROCK CZY CV 6

kajt

Rekomendowane odpowiedzi

CV-6 używa 6 żył z miedzi PSC+/PSC natomiast Bedrock 8 żył z PSC (czyli tej słabszej).

Na podstawie samej konstrukcji można przypuszczać, że Bedrock będzie miał trochę lepszy bas, natomiast CV-6 powinien mieć lepsza górę i środek.

Osobiście wolałbym zestawienie 2 x CV-4 - wtedy mamy 8 żył z PSC+.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/34860-aq-bedrock-czy-cv-6/#findComment-816702

Witaj?Nie napisałeś, czego oczekujesz od tego kabla a bez tego trudno radzić.?Znam Bedrocka (słuchałem go nawet kiedy miałem Primare serii 20 jak Ty), CV 6 nie.?To moim zdaniem dobry kabel. W skrócie: bardzo dobra dynamika, duży, mięsisty bas, przejrzystość OK ale nie wybitna, przestrzeń powietrze ? taka sobie. Daje namacalny, bezpośredni dźwięk o dużej skali i potędze. Wysokie dość dosadne, ale nie przekraczające bariery dobrego tonu.

Jednak jak wszystkie Audioquesty których słuchałem, ma jedną cechę, która mi przeszkadza ? to brak wybrzmień, mikrodetali, takiej pogłosowej aury. Audioquesty na pierwszy rzut ucha robią wrażenie dość szczegółowych, ale to pewien trick polegający na tym, że poszczególne dźwięki mają dość precyzyjnie zarysowane kontury. Jednak po wsłuchaniu się wychodzi na jaw, że te kable wszystkich informacji nie przekazują...

I jeszcze jedno. Masz zestaw Primare 20, który gra dość ciepło, masywnie, bogato. Do tego ProAcki, które też do zimnych i przejrzystych nie należą :-) Obawiam się, że jak dołożysz Bedrocka, to będzie chyba za wiele tego "gęściora". No chyba że takiego właśnie brzmienia szukasz.?Pozdrawiam Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/34860-aq-bedrock-czy-cv-6/#findComment-816716

Katj, wciąż nic nie wiemy, co chcesz osiągnąć zmianą kabli, bo jakieś już masz. Nie piszesz, czego oczekujesz, czego masz za dużo, czego za mało, itd. Bo jeśli tylko wymiany dla wymiany to obojętnie co kupisz. Byle Ci pasowało.?Pozdrawiam Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/34860-aq-bedrock-czy-cv-6/#findComment-816867

Sprawdź oba i TS12 Nykiela.

* * *

Bedrock to taki trochę mięśniak. Z moimi monitorkami ProAc Tablette 200 nie wypadł dobrze. Za to z podłogowymi (stara seria) VA Mozart nie dał szans CV4. Lepszy był ogólnie wyraźnie.

Nie wiem jak gra CV6 :(

Wydaje się, że CV4 jest zwinniejszy od Bedrocka i jakby - IMHO - precyzyjniejszy. Owszem, ma słabszy bas ale bez przesady - ujdzie ;) Do podłogówek raczej obstawiam Bedrocka.

A jak Ci oba nie podejdą, koniecznie spróbuj TS12 Nykiela. Może przypasować (nie zdziwię się).

Powinni go mieć w Audiofilu na Boya albo w Audiopunkcie na Batorego.

https://www.audiostereo.pl/topic/34860-aq-bedrock-czy-cv-6/#findComment-816967

katj, no to ciężko będzie ocieplić środek i skontrolować bas jednocześnie w cenie Berdrocka....

XLO tańsze i ze średniej półki - basik kontrolowany jak nic, ale i średnica utwardzona i raczej nieocieplona. Ale może....

Audioquesty o których pisał Elberoth - to może być to. Posłuchaj jeszcze ich w nowego kabelka CV8, nieco drogawy ale fajny

Fadel Art GreyLitz lub Stream - w średnicy to może być to czego szukasz. Natomiast gorzej będzie na skrajach pasma, szczególnie w basie. Może się rozłazić.

Można sprawdzić srebrne druty polskiej firmy Albedo. Mają pewne cech srebra, między innymi kontrola basu, ale są gładkie, muzykalne, nie szatkują muzyki na kawałki, co zdarza się niektórym kablom ze srebra...

Ja grałem na Primarach i Monitor Audio najpierw na Cordialu (bardzo tani ale fajny, choć nie wyrafinowany) a później na MIT-ach Terminatorach. Tylko że MA to dość jasno i przejrzyście grające głośniki i "mięcho" z MIT-ów im nie przeszkadzało.

Ale i tak będziesz musiał posłuchać sam i wybrać.

Pozdrawiam Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/34860-aq-bedrock-czy-cv-6/#findComment-816982

stempur, 19 Lip 2007, 22:20

>katj, no to ciężko będzie ocieplić środek i skontrolować bas jednocześnie w cenie Berdrocka....

A co to znaczy "skontrolować bas"? ;-) No chyba że podepniesz jakiś cieniutki przewodzik w stylu resona i pozbędziesz się "problemu" z basem i dynamiką ;-)

Jak się bas rozłazi to:

1. Policzyć mody pomieszczenia/sprawdzić podbicia na słuch i ew pomyśleć o pułapce basowej

2. Zatkać otwory BR jeśli są

3. Zmienić diametralnie ustawienie głośników/słuchacza.

Ale u mnie najbardziej pomaga... zamknięcie drzwi - serio! :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

https://www.audiostereo.pl/topic/34860-aq-bedrock-czy-cv-6/#findComment-817208

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.