Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy highend madehand

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam taki watek dla tych osób którzy chcieli by się pochwalić swoimi pracami nad wykonaniem wzmacniaczy słuchawkowych chodzi tutaj raczej o efekty finalne niż o tak zwane informacje zrób to sam.Sądzę że osoby mające słuchawki niekoniecznie wysokich lotów też sobie tu znajdą miejsce do wpisów.także producenci są tu mile widziani chyba że uznają że to za niskie progi dla nich.Sądzę że wpisy tutaj a nie w Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy przestanie irytować niektóre osoby z korzyścią dla obu wątĸów.Jak zatem się rozumiemy nie od razu Kraków zbudowano i ten highend lub dopbre hifi jest celem do którego zmierzamy dla tego prostsze konstrukcje,próby nad nimi i inne dane są tu mile widziane.

Pozdrawiam życzę owocnej dyskusji

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

mad_z, 19 Lip 2007, 23:09

>"madehand" - to tak żartobliwie?

Raczej "mad" - przeceniłeś autora:) To była jego szybka odpowiedź na moją propozycję dla Senicza na założenie odrębnego wątku - po prostu Rafaell go ubiegł:)

Mistrz Ludwik konstruje zrobil wzm do sluchawek z max szykan audiofilskich. Oczywiscie na lampach. Przynajmniej jeden wzm sluchawkowy wysokiej klasy bede mial do porownan. Oczywiscie jako zrodlo Maranciunio. W wersji ostatecznej podzesoly beda selekcjonowane do obu kanalow i zwieksze pojemnosci w zasilaniu. Dam tez aktywny zasilacz na op dla wyeliminowania przydzwiekow do zera. Zarzenie tez stabilizowane na OP.

no to juz po 18 bo sie nie wyrobie wczesniej. Z projektem pcb poczekam az bede mial obudowy. Narazie biore sie za Hybrydka a Slawka moze wstawie do obudowy z Wolumen z lampami na wierzchu. Ostateczny projekt zaklada schowanie ich wew. obudowy bo lampysa parowane i nie moga byc wyjmowane w czasie grania a takze ustawiaja punkt pracy calej elektorniki wiec nie chce aby mi wymieniacze skopali uklad. sluchalem w swoim zyciu sporo roznych wzm ale tak jak to popiernicza to nie slyszalem nigdy. Tego nie da sie opisac. Ilosc detali przytlacza. Niestety wzm jest tak dokladny ze czesto slychac szum nagrania. To dotyczy starszych nagran. Nowsze nie daja szumow.

senicz, 20 Lip 2007, 11:21

Z tym szumem żle nagranych u producenta z taśmy CD to tak ma być ja poprostu takie nagrania ciepam w kąt,no chyba że jest mistrzowska interpretacja to się muszę zastanowić.Może po prostu wrzucić parę włączanych filtrów obciapywających pasmo zarówno szum taśmy jak i zakłócenia z winyla wtedy odbiór także tych skopanych nagrań będzie przyjemniejszy. Dobre nagrania niech ten Twój Wzmak podaje liniowo +-0,1dB w całym paśmie 16HZ-20Khz wyżej może być trochę większy rozrzut bo i poco tam ma być tak dokładnie jak tego nie słychać.No i oczywiście te małe THD zarówno na małych jak i dużych poziomach.Jakby Ci się udało ten czas narastania dżwięku maksymalnie zmniejszyć to dokopał byś tym wszystkim wzmacniaczom głośnikowym wielkość urzadzenia jest znacznie mniejsza i wcale nie musimy tutaj oszczędzać na zużyciu prądu-niech Sławek kopnie porządnie nawet mułowatymi słuchawkami niech wiedzą kto tu rzadzi

Pozdrawiam

Rafaell

dokladnie tak jak rafaell pisal

dla mnie wzmaciancz moze miec wielkosc jak forum 608 czyli standardowa wielkosc klocka, ma miec kopa i tyle , nie oszczedzac na energii, wrecz przeciwnie

ja chce czuc ze membrany w moich yamahah poruszane sa potezna sila co czuc na impulsowych mocnych uderzeniach, i zeby ta sila nie byla zalezna od potencjometru, ze na niskich poziomach tez bedzie czuc ten kop

senicz

To od kiedy i do kiedy Ci pożyczyć moich Sony MDR-7509HD bo jak na byle gównie będziesz testował to nici z tego efektu finalnego.Pasmo w nich masz aż do 80'000Hz i moc przyzwoitą do 3000mW.

Jeden warunek jak coś sfajczysz to kupujesz nowe ja wiem że czasem w trakcie prób może się jakiś nieproszony pradzik przedostać i te 3000mW nie pomoze

Pozdrawiam

Rafaell

Slawek ma zbyt duze thd. Nie wiem ile bo zbyt goroca aby zmierzyc i musze dodac jeszce jeden stopien aby thd zmniejszyc. Proporcje miedzy wzmocnieniem a thd sa zachwiane.

Podlaczylem te Telefunkeny w nowych obudowach po seiki do Nalesnika i mnie zatkalo. Alez to czysto gra. Dobrze ze jest nalesnik bo co ja bym biedny zrobil i do czego porownywal? A co do sluchawek to narazie mi nie potrzebne. Choc poluje na cos extra na allegro.

senicz, 20 Lip 2007, 16:46

Kombinujesz jak łysy z grzebieniem-oferuje ci na jakiś czas przyzwoite monitory a ty mi coś p... o kupnie na allegro.Upał tak na Ciebie działa czy co ? Zreflektuj się kiedy i do kiedy póki mam dobry humor mam Ci pożyczyć Sony MDR-7509HD

Pozdrawiam

Rafaell

Ok. mozesz przyslac. Nie znam sie na sluchawkach wiec numeracja nic mi nie mowi porownam do Telefele. Nie wiem ile ten wzm ma mocy? moze dac max 200mA rms wiec chyba wysteruje takie potwory? Do porownan juz calkowitych to mam jakies stare stax. Podam ci na PW adres.

Możesz być spokojny one mają dużą efektywność 106dB i nawet przy 50 mW już głośno grają napisz tylko do kiedy ?Ci pożyczyć myślę że wytrzymam:)

Pozdrawiam

Rafaell

Tu sa testy słuchawkowców forumowych zrobione przez Piotra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pochlebiam sobie, ze mojego Amadeusa Piotr Ryka nazwał czystym high endem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze poprosze o przyslanie jak juz bedzie zywy Slawek w kapocie i cieply. Narazie to mi te telefele wystarczaja. Slychac roznice na nich a to mi wystarcza. Do testow idealne. Przyszlo mi do glowy aby zrobic jeszce jeden numer i zmienic uklad a moze zrobic kilka rodzajow sluchawkowcow na op na tranach i na lampach a i hybryde tez zrobic. jak klient przyjdzie to bedzie mial z czego wybierac. na op to mozna nawet dynamike ze 140db wycisnac.

=>stefanB, 20 Lip 2007, 17:23

Ja Twój wpis o Twoim dziele Amadeusie wstawiam, pochwal się czy od tamtego czasu coś się zmieniło ? Moze jakaś fotka proszę

Pozdrawiam

Rafaell

Ja Amadeusa, który do Ciebie dotarł, odważyłbym się nazwać co najwyżej bardzo przyzwoicie wykonanym preampem, czyli wersją high-end standard plus, ale bez kokieterii.

Do topu możliwości tego projektu brakuje mu sporo. Można jeszcze naprawdę dużo z niego wyciągnąć. Taki egzemplarz już niejednemu co nieco urwał. Ale nie proponuję go do odsłuchów, bo wiem, że większość kolegów poszukuje wyrobów o porządnej relacji jakości do ceny. A oszukiwać nie chcę, jak niektórzy koledzy na reżyserowanych odsłuchach.

Ale poziom jakościowy egzemplarza, który jest u Ciebie, znajduje się blisko spełnienia tzw. złotej zasady minimalizmu i prostoty. To przyjąłem jako jedno z założeń przy budowie. Jest to poziom graniczny ekonomicznego podnoszenia jakości urządzenia. Do osiągnięcia go, wkładane pieniądze bardzo słychać, a później każde 10% jakości, to prawie 100% ceny.

Jako główne założenie przyjąłem zbudowanie w jednej obudowie relatywnie taniego słuchawkowego wzmacniacza mocy z prawdziwego zdarzenia (o nie oszczędzonej, klasycznej konstrukcji) + pasywny preamp, spełniających wymagania stawiane high-endowi przez osłuchanych audiofili. Z prawdziwego zdarzenia, czyli nie na jakichś tanich, biednych prądowo scalaczkach przewidzianych przez projektanta raczej do podsłuchu, niż odsłuchu, co jest często standardem w pre do kilku kilo zł.

Przekroczył natomiast mój prywatny poziom minimum przyzwoitości i mogę się pod nim podpisać bez wstydu. Można powiedzieć, że ma typową sygnaturę, dla całej mojej filozofii budowania brzmienia w oparciu o pewne elementy NOS.

Topologia Nos daje inną muzykalność, choć podnosi, ze względu na problemy ze zdobyciem elementów, koszty. Ja uważam, że warto w nią zainwestować i udaje mi się powoli przekonywać coraz więcej kolegów.

Nie mam przygotowanych wielu wersji. Praktycznie dwie: z pojedynczym, wspólnym zasilaczem i zasilaczami dual mono. Obie oparte na tych samych podzespołach, bo poniżej pewnego poziomu schodzić nie planuję…

Buduję klocki dla radości swojej i tych, którzy wierzą w moja filozofię dźwięku. Uważam więc, że powinno być zrobione to porządnie. Nieuczciwe jest budować wyrób słaby i mamić nie znających techniki ludzi, np. ewentualnością upgradeu, byle zostawił u mnie tyle kasy, ile akurat może. Co niestety jest częste wśród kolegów dity-owców. Niektóre wyroby politechniczne na audiostereo urastają do miana high-endu.

Cena tej mojej zabawki to 1300 (poj. zasilacz) i 1500zł. Zależnie od zasilacza i transformatorów. Cała reszta w tym standardzie wykonania jaki jest u Ciebie.

Ilościowo jest ich niewiele, bo nawet płytki staram się rysować indywidualnie ręcznie pod stosowane podzespoły i bez tego całego komputerowego wydłużania ścieżek.

Do wyboru: kolce, lub gumowe nogi. Lakier: "half piano lack" lub czarny mat strukturalny (jakby trójwymiarowy) - na sprzęcie te kolory podobają mi się najbardziej. Ponieważ korzystam z usług nowoczesnej, profesjonalnej lakierni robiącej dużo do Niemiec, więc praktycznie możliwa jest ogromna gama kolorów.

senicz, 20 Lip 2007, 17:32

Jak sobie życzysz według mnie to od samego początku trzeba na czymś dobrym testować bo póżniej będzie dupa

Jak juz pisalem te przerobione telefunkeny sa naprawde wspaniale. Babskie glosy przekazywane sa tak ze odrazu slychac czy jest czysto czy nie. Zreszta mam ograniczone mozliwosci konstrukcyjne. mam wyznaczony limit wielkosci urzadzenia i limit ceny podzespolow. Wiec dodam jutro te cholerna lampe i poslucham co sie zmieni. jesli tak dalej bedzie to nfb bedzie naprawde wysokie. Moze 60dB? zobaczymy. Jak bedzie potrzeba to poprosze o te sluchawki.

Jakosc wzm mocy latwo ocenic na sluchawkach. Jesli jest lepszy od specjalizowanych wzm do sluchawek to jest warty uwagi. Ale jakos nie slyszalem/czytalem o takim zastosowaniu wzm mocy. Napewno wyroznia sie w tym nalesnik bo nawet na sluchawkach gra wysmienicie. Zreszta jak sie popatrzy na wykresy thd dla malych mocy to wszystkie wzm mocy maja duze thd dla malych sygnalow i nie sa to szumy bo te sa diuzo mniejsze. W nalesniku tego nie ma. On ma thd minimalnie wyzsze od szumow a te niestety ma dosc wysokie bo nie jest to -140dB tylko duzo wiecej. Moze nawet 10-20uV na wyjsciu. Niestety nie moge nic z tym zrobic bo taka konfiguracja wyszla.

Kolega mi napisal ze test wzm na sluchawkach nie ma sensu bo nie slychac efektow przestrzennych. Cos w tym jest ale inne efekty sa wyraznie slyszlane np. thd itp. Zreszta sami sie przekonajcie jak kiepsko w stosunku do specjalistycznych wzm graja normalne na sluchawkach.

Hmm no wlasnie Senicz troche tak jest ze testowanie wzmaka jak sam okreslasz znakomitego wzmaka na sluchawkach Telefunken czy innych tego tyou to nie to samo co HD600, DT880 , K701 i inne dobre coraz czesciej pojawiajace sie w domach forumowiczow. Moim zdaniem powinienes pozyczyc ze 2-3 pary sluchawek nawet tanszych ale dobrych -powiedzmy 32Ohmowe sr60, 600Ohmowe DT990Pro , 70Ohmowe (?) K701 i dzieki temu uwiarygodnic jakosc swojego wzmaka. Bo co potem powie klient jak wpadnie do Ciebie z K701 a tu sie okaze ze telefunken gra na nim lepiej?

Raffael obiecal podeslac swoje sony 32om wiec bedzie co lsuchac. Mistrz Ludwik tez ma fajne sluchawki wiec nie bedzie taka zle. A te telefel 400om to tak dla zartu kupilem. Wiem ze wspolczesne graja duzo lepeij? a jak nie to co? Ruskie ortofoniczne padly ze starosci. membrana sie pogiela. nad slawkiem siedze juz pare godzin nie przypuszcalen ze to takie trudne? gdybym zrobil stopien wyjsciowy na tarnach to bylo by po sprawie ale ja chce na lampaie mocy. I to jest nawet srednie wyzwanie techniczne. Grzac to sie bedzie bardzo wiec obudowa bedzie powiercona jak sitko. no dobra dopijam kawe i lece robic slawka.

@ senicz, nie wierz w bzdury "ekspertów", że w słuchawkach nie można usłyszeć przestrzeni. Można, tylko po pierwsze wzmacniacz i źródło muszą tego efektu dostarczać (czytaj: nie zubażać materiału muzycznego o ten element), a po drugie słuchawki muszą być zestrojone metodą "diffuse field" określoną w normie IEC 60268-7. Na pewno ten wymóg będą spełniać beyerdynamic DT990 edition 2005. Co do innych słuchawek - trzeba posłuchać. Ultrasone Proline 2500 lub 750 tym bardziej. Innych modeli nie mogę jednoznacznie polecić, a Grado w większości odradzam. Nie o przestrzeń w tych słuchawkach chodzi. Sennki HD 595 też mógłbyś wziąć, ale te to tylko do jako takiej oceny przestrzenności, bo pary ze wzmacniacza im za dużo nie potrzeba.

>a po drugie słuchawki muszą być zestrojone metodą "diffuse field"

>określoną w normie IEC 60268-7. Na pewno ten wymóg będą spełniać beyerdynamic DT990 edition 2005.

A nie jest tak Michelangelo ze to 990Pro spelniaja ta norme ? ( kiedys wlasnie czytajac o nich to obilo mi sie o uszy). z drugiej strony ani 880 ani 990 nie zrobily na mnie jakiegos oszalamiajacego wrazeia odnosnie przestrzeni a sie nazytalem ze 880 bija pod tym wzgledem 595 na glowe.

W kazdym razie generalnie chodzi o to zeby wzmacniacz tej przestrzeni nie zabil bo jak umiesci ja w jakiejs klitce to nawet super zrodlo i przestrzenne sluchawki nie pomoga.

ja seniczowi pozycze pionki, padnie z wrazenia przestrzeni:), wiem cos o tym i chociaz to nie sa to moje ulubione to znam ich przetrzen i narazie rzadne inne tak nie graja

senicz tkze daj znac jak sie sptkamy bo ja jestem z wawy i ty rowniez, najlepiej w centrum dla mnie

napisz jak stoisz czasem i sie domowimy

Szlifowalem jeszce ten wzm - podnioslem prad spoczynkowy stopnia koncowego i teraz zasuwa jak szalony. Na 32 omach urywa leb!! a na 400 trzeba podniesc wzmocnienie. Wlasciwie to zastanawim sie nad jeszcze jedna wersja ukladowa. Musze to jutro sprawdzic. jutro kupie obude i moze trafo na 7V tak ze 3A jak bedzie? wstawie to do jakiegos pudla aby mozna juz teraz nie czekajac na wlasciwa bude testowac na sluchawkach. przestrzeni jest az nadto na tym wzm. Wlaciwie to jedna przestrzen. Gra inaczej niz nalesnik ale tez niezle. Mozna godzinami sluchac i zawsze cos nowego uslysze w nawet znanych juz nagraniach. Werbel nadal wybuchowy a bas bardzo zwawy i niski. Bedzie dobrze, w ostatecznej wersji jeszcze poprawie jakosc przez obnizenie thd. NFB jest duze. Nie mierzylem ale sporo. Niestety ale jak sie chce dostac kopa na sluchawkach to trzeba isc w nfb. Na sluchawkach slychac najmniejsze thd. I to jak!!! Naszczescie nalesnik ma ok. 0.0001% na takim obciazeniu wiec mam do czego porownywac. Niedlugo przeniose pracownie do domu wiec nie bede musial jezdzic po miescie tylko wstane rano i grzebne se co nieco. A mam roboty ze hoho.

Myślę że inny wzmacniacz trzeba do słuchawek niskoomowych 16-32ohm a inny do wysokoomowych 300-600omów. Wzmacniacz uniwersalny wymaga większych nakładów i musi zawierać przełączany tryb pracy (wzmocnienie, dzielnik, napięcie zasilania, klasa wzmacniacza) dostodowany do typu słuchawek.

W pierwszym przypadku liczy się wydajność prądowa. W stopniu wyjściowym powinna więc znaleźć się np. komplementarna para tranzystorów.

Ogólne wzmocnienie napięciowe nie musi być duże, np 2-3x.

Napięcie zasilania też może być raczej niskie niż wysokie np. +/-12-15V.

Układ może być cały dyskretny lub np. sterowany z AD797/825.

W drugim przypadku liczy się uzyskiwana amplituda napięcia na wyjściu, czasem nawet może potrzeba 20Vpp. Pobierany przez słuchawki prąd będzie ok 10x mniejszy, max. 15-30mA. Tu ostatecznie mogą być lampy, ale może to być wzmacniacz operacyjny lub tranzystorowy. Łatwo wprowadzić wtedy wzm. w głęboką klasę A lub zrobić na tranzystorach wzm. w klasie A.

Potrzebne jest wyższe napięcie zasilania od +/-18V.

W pierwszym przypadku też można wykonać w klasie A, z prądem spoczynkowym np około 0.5A, wtedy nie ma problemu ze sterowaniem żadnej impedancji.

Wzmocnienie stopnia mocy powinno wynosić około 10x. Inaczej, przy mniejszym NFB jest za głębokie i to nie gra.

Przy słuchawkach niskoomowych na wejściu potrzebny jest więc dzielnik ok. 1:10 a przy wysokoomowych 1:2-3.

Wzmacniacz nie powienien pobierać więcej jak 15-30W przy zasilaniu z 50W transformatora.

Moc wyjśiowa nie musi być większa niż 2-3W na kanał, jeżeli słuchawki mają typową skuteczność zbliżoną do 100dB.

wszystko sie zgadza tylko ze zwykle wzm do sluchawek na tranach sa niesprzedawalne. Narobisz sie a i tak nikt tego nie kupi bo taki sam dzwiek ma w swoijej wierzy. scalaki i trany ok ale tego specyficznego brzmienia z tymi poglosami nie uzyskasz tak latwo bez lamp. Wydaje sie ze mozna zrobic uniwersalny na lampach godzac sie na to ze niskoimpedancyjne zagraja troche gorzej z mniejszym czadem. Oczywiscie ze na takim wzm ogluchniesz ale nie od razu. No po kilku minutach. Moj Slawek gra glosno nawet na niskoomowych do skype z mala skutecznoscia. jest strasznie glosno i sluchawki pulsuja od basu. Tfu. Jesli to mozliwe to w sierpniu zrobimy porownanie wzm i sluchawek w wawa. Sa chetni?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.