Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy highend madehand

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Przy tak duzej dynamice sluchu czlowieka i jego niezwyklej rozdzielczosci sprzet ktory uwazales za wzorcowy w porownaniu do innego nagle staje sie badziewem. Niestety czesto tak bywa ze inny sprzet gra duzo lepeij. No coz, to chyba dobrze, bo jest szansa na zmiane na lepsze. Zawsze jednak trzeba miec dystans do tego cos sie slucha i nie myslec ze ten wzm jest najlepszy. Przy ocenie nalezy brac tez jakosc lub rodzaj dzwieku ze sluchawek. Wydaje sie ze tak jak kolumny - a moze bardziej - sluchwaki graja bardzo roznie. Od metnego przebasowionego dzwieku po jasne i klarowne zrodla. W sprzecie hi-end nalezy unikac duzych membran zw sluchawkach. Gdyz maja one zabarwiona srednice. I choc bas z nich jest super to jednak moga z nimi byc klopoty. Znowu zbyt male membrany nie daja basu na odpowiednim poziomie. Spotkam sie dzisij z Mistrzem Ludwikiem i dowiem sie co tam slychac z wzorcowym wzm do sluchawek? a na Wolumenie musze kupic trafo i obudowe do probnego wzm.

jesli sluchawki maja 100dB/1mW to prad 100mA rms da wystarczajacy poziom glosnosci nawet na sluchawkach 32 om. Wiec nie ma co sie martwic o lampy. Tak mi sie wydaje. 300mW to chyba wystarczajaco duzo jak na 32om? Gorzej z thd na takiej mocy. Nie mierzylem.

sprawa skonczona uklad dopracowany. Teraz czekam na obudowe i zloze na plutkach do probnego. Jak gra? wsaniale. Te wysiokie sa zachwycajace. Na plutce naim z pisma jest takie nagranie z podkladem w muzie z miotelek. Dotej pory mysklalem ze to szum a okazalo sie ze to sa super delikaten jakies miotelki dajace podklad na wysikich ale jak delikatne sa to druciki to dopiero na tym wzm mozna uslyszec. Ogolnie wymaga napewno super sluchawek zeby wydobyc z niego wszystkie mozliwosci. Ustawilem go na max szczegulowosci i detalicznosci i przestrzeni. Moze troche ma wieksze thd ale to mozna zauwazyc dopiero po porownaniu z nalesnikeim. Ale to moze byc tylko sugetia. Sluchawki maja troche podbita goreczke na srednicy i dlatego wokale kobitek sporadycznie wpadja w podbarwienie ale wiadomo stare telefunkeny. Gitara i werbel to jest dynamit. Oczywiscie klasyczna. Struny to istne diabelkie szarpniecia a tyle detali i szmerow ze strach wlasbnie ostatnia pozycja z tej pluty naim jest super. Facet se tam mrocze podswpiwuje i ogolnie drapie pazurami po blacie??

senicz czekamy czekamy

twoj ostatni opis idealnie pasuje charakterem do moich yamaszek, no zobaczymy jak othodynamiki yamahy z serri top end zagraja z tym wzmakiem

w polsce bede po 20 sierpnia, wiec porsze z gory o poczekanie na mnie :)

pozdrawiam!!!!

bede robil 3 rodzaje tego wzm. Z wyjsciem na lampie mocy, z wyjsciem na tranzystorach ale sterowanie na lampach i caly tranzystorowy. Taka ofwerta powinna zadowolic wybrednych. Na IC nie bede robil bo sa na rynku juz i nie ma po co z nimi konkurowac. Oczywiscie uzycie wyjscia na trafie w przypadku sluchawek to nieporozumienie. Transformator zlikwiduje detale i drobne informacje istniejace w nagraniu. Wszystkiego trzeba najpierw posluchac aby miec na ten temat zdanie. Zaraz bede nekal dostawcow elementow o przyspieszenie dostaw.

Z wzm z lampa na wyjsciu rezygnyje bo zbyt slaby dzwiek. No moze nie slaby ale inny i ja jestem przyzwyczajny do innego brzmienia bardziej miekkiego. A tu snopy informacji ze sie mozna zagubic w tym nawale tresci. Takich wzm z lamap na wysjciu zr0bie tylko 5-10 szt bo tyle traf zamowilem. A dalej koniec no chyba ze rynek bedzie potrzebowal. Zdecydowalem sie na model podstawowy z lampa i wyjsciem na tranzystorach. Gra to doskonale i nie jest tak klopotliwe jak lampa na wyjsciu. Teraz tylko nowe trafa musze zamowic i jedziemy z robota. Mysle za na koniec sierpnia beda juz jakies sztuki nie tylko do testow. Dobrze ze mam Maranciunia bo bez niego zadne testy nie wchodzily by w gre gdyz typowe zrodlo jest kiepskie i boje sie ze w domachprzyjacoil zagra to plasko? no ale najpierw posluchaja na Maranciuniu a w domach to niech se zmienia sprzet na cos lepszego.

zaraz zaraz to nie to nie rozumiem, bedzie jedna wersja czy dwie i jezeli jedna to jakas hybryda ze na wyjsciu bedzie tranik,bo juz nie rozumiem, miala to byc czysta lampa(pytma sie bo sie nie znam za bardzo na tym) wiec jak to bedzie, bo jezeli hybruda to.....

z badan wynika ze lepsza jest lampa zakonczona tranzystorami. Ulad z lampa mocy na ywjsciu ma troche jak na moj gust thd? przynajmniej ja tak ten dziwk odbieram. Sklece wzorce z lampa na wyjsciu i z tranzystorami. A koledzy wybiora ktory lepszy. Zrobie max 5 szt takich z lampa na wyjsciu. No chyba ze bedzie sie podobal dzwiek to zrobie wiecej. Jutro zamist hybrydka zrobie wzm do sluchawek w jego skrzyni i na jego zasilaczach. Dzisiaj juz cos zaczelo grac ale musze wywalic sporo niepotzebnych w torze elemntow i powinno byc max. Bede mial do porownan wzm z lampa mocy na wyjsciu i z tranzystorami a takze nalesnika. Zobaczymy co bedzie najlepsze na sluchawkach. Oczywisice takich niskiej klasy. Ale jak na nich zagra dobrze to pewnie na dobrych duzo lepeij.

senicz, 23 Lip 2007, 16:39

>Takich wzm z lamap na wysjciu zr0bie tylko 5-10 szt bo tyle traf zamowilem. A

>dalej koniec no chyba ze rynek bedzie potrzebowal.

No właśnie. Jeszcze świat na oczy nie zobaczył i na uszy nie usłyszał, a marketing już się produkuje, żeby popyt wzrósł. Hary Poter jaki czyco? ;)

A tak na poważnie - hmm... Sam szukam następcy dla mojego Holdegrona... Jakieś przybliżenia dla naszych portfelików będą? A kto trzyma listę społeczną? Ewentualnie się bym zapisał...

Zrobienie dobrego wzm do sluchawek jest nawet trudniejsze niz zwyklego mocy. Bo na lsluchawkach wszystko slychac. Najmniejsza niedorobke slychac. Poziom thd musi byc super maly bo slychac. Jedno tylko latwiejsze bo nie ma tak duzych pradow i nie ma tanzystorow mocy. A to ulatwia kompensacje ukladu. Mysle ze thd musi byc w okolicach 0.001% w calym pasmie. Bardzo duze znaczenie ma przetwarzanie sygnalow na malych poziomach gdyz na sluchawkach zaraz to slychac. Ale bedzie ok. Juz ja sie o to postaram. Swoja droga usiasc wieczorkiem w fotelu i puscic sobie swoje ulubione kawalki i cieszyc sie jakoscia ..................... to jest fajna sprawa.

Benchmark ma wzm sluchawkowy o super malych thd. I chyba tak musi byc? nie wydaje sie aby inne wzm mialy dobry dzwiek przy thd na poziomie 0.01% ? ciekawe ktore wzm uchodzi za najlepszy do sluchawek? jaka to firma i na czym jest?

Ceny beda przystepne

zwykly model na pot i przelaczniku obrotowym - 800zl a z wejsciem na przekaznikach i pot na przekaznikach 1200zl. czyli za super hi-end ceny dosc przystepne. Osobny pasywny pre z pot na przekaznikach i przelaczniku wej na przekaz 500zl. Czyli niezbyt duzo. Sprzet dostepny od wrzesnia.

Pomiaru thd dokonuje zwyklym miernikiem hp339. Po malych modyfikacjach. Glownie wymiana OP na ad797. W jednym miejscu. Za wyjsciem filtra przed prostownikiem. We wszystkich innych miejscach orginaly byly lepsze od najlepszych OP produkowanych wspolczesnie. Ale najwazniejszy to oczywiscie sluch. No i dobre zrodlo sygnalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po przerobce jego wlasne thd to 0.001% na 1000hz a rozdzielczosc ok. 0.0001%

Przyczym sam generator w nim jest pewnie lepszy gdyz limitem minimum thd w mietniku jest minimalna ilosc sygnalu po filtracji potrzebna do ustawienia detektora fazy aby mozna bylo dostroic filtr. Tak wiec gen mysle ma thd wlasne nas poziomie 0.0003%.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ciekawe.

Urządzenia pomiarowe musza podlegać danym kryteriom.

Mój znajomy co jakiś czas musi kalibrować swoje urządzenia pomiarowe.

Kalibrowanie dokonuje przy pomocy lepszych urządzeń.

Tuning urzadzenia pomiarowego jest dosyc kosmicznym określeniem.

Tak w zasadzie to co ma THD do jakości brzmienia ?

THD na 20 khz mowi wszystko. Wzm o thd 0.0001% na 20khz nie moze grac zle. Do tego dochodza thd na malych poziomach. jesli sa na poziomie szumow to ok ale jak sa duzo wyzej to cos w tym wzm siedzi. Oczywiscie nie pisze tu o wzm lampowych bo te graja z definicji slabo. Szczegolnie te z trafami na wyjsciu. Pismach czasami podaja wykresy thd z funkcji mocy i te wzm ktora maja duze thd na malych sygnalach nalezy omijac z daleka. Ja robiac damfaka/nalesnika kierowalem sie glownie tym problemem. Ludzie lekcewaza problem znieksztalcen ale to wlasnie znieksztalcenia sa ta informacja ktora wkradajac sie do sygnalu niszczy jej jakosc. Nic innego. Nie ma w tym zadnych czarow. A zeby wykryc co jest w syganale nowego na wyjsciu urzadzenia nalezy to wykryc i pomierzyc.

Sorki, ale mocno wątpię że "po przeróbce" rozdzielczość i dokładność zwiększyła się o rząd wielkości.

Pracowałem przez 20 lat w pomiarówce, wiem cos na ten temat.

A jak skalibrowałeś miernik po przeróbce ?

Aby zrobić to porawnie należy dysponować sprzętem wzorcowym jeszcze wyższej dokładności.

A słuchowa ocena THD na tym poziomie - nie opowiadaj bajek...

Pozdrawiam, Bob

=>senicz

Zarzuty sa poważne że sprzęt pomiarowy masz słabszy i na dodatek źle skalibrowany co ty na to-konkrety proszę

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po wymianie op thd znaczaco spadly i tyle. Co tu sie zastanawiac. Powodem lepszej pracy sa mniejsze szumy tego Ad797. On pracuje w ukladzie wzm napieciowego sygnalow za filtrem wiec jak ma mniejsze szumy to i sygnal jest mniejszy o jego szumy wiec i wynik sie zmniejszyl.

A świstak siedzi i zawija...

Daruj sobie ten pseudo-techniczny bełkot.

Prawda jest taka że masz stary, niekalibrowany przyrząd.

Zmiana jednego OP nie poprawia klasy miernika. Zobacz jak różnią się ceną mierniki w zależności od klasy dokładności. Myślisz że tam zmieniają kostkę i jest OK ?

Czy Ty masz pojęcie jakich precyzyjnych elementów trzeba użyć aby podnieść klasę miernika ?

I opowieści o 0,001% THD można porównać do dzieł znakomitego notabene Andersena.

Twój miernik nie ma takiej rozdzielczości...

Pozdrawiam wszystkich czytelników prozy Senicza.

Bobby

Holdegron, 24 Lip 2007, 22:35

Każdy kij ma dwa końce i oba bolą senicz nie odpowiedział i zaczyna pracować na przezwisko wiemy jakie.Napisz jaki Ty masz sprzet kontrolno pomiarowy, opisz jego parametry i napisz jak jest kalibrowany i co jaki czas (jak wiemy wszystkie przyrzady pomiarowe sa obarczone tym obowiazkiem żeby n.p. spełniały różne normy n.p. ISO 4000,ISO 14400 i.t.p.)

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bez nazwisk. Bo po co? Satelita to R. , a Guru to S. Obydwaj to równie sobie nieomylni i równie, albo jeszcze bardziej sobie nad wyraz równi durnie.

Dowody? Ostatnie pytanie o dowód udoskonalenia przez Mr S doskonałego miernika HP. Zainteresowani znajdą tu odpowiedź. Każdy myślący człowiek z obrzydzeniem zechce się w tym zagłębić, bo wystarczy wstępna lektura natchnionych wypowiedzi forumowicza S. Nie wiem, słowo, czy Lukar ma świadomość uczestniczenia w specjalnym programie NFZ?

Lukar, czy dostajesz coś za aktywność społeczną ludzi typu PS?

A co ja mam pisac w tym temacie? przyrzad jest jaki jest, stary analogowy z thd wlasnymi 0.001% a kto niechce wierzyc to trudno. Jak rozumiem kolega obawia sie konkurencji czy porownan do swoich konstrukcji? wolny rynek powoduje ze klienci maja towar coraz lepszy. Narazie wzm sluchawkowego nie mierze bo najpierw ma to dobrze grac na sluch. A co do kalibracji to nie czuje takiej potrzeby abo go kalibrowac. Niby przez kogo i gdzie? mozna mu podac zadana wartosc sygnalu dodatkowego wyliczona co spowoduje ze powinien pokaz konkretne thd i juz po kalibracji. Mozna go porownac do jakiejs super karty z pc. Ale po co? ja go uzywam do pomiarow gdyz nie wprowadza sygnalow dodtkowych tak jak robi to pc. Mnie jak narazie rozdzielczosc 0.0001% wystarcza.

senicz, 24 Lip 2007, 23:25

>A co ja mam pisac w tym temacie? przyrzad jest jaki jest, stary analogowy z thd wlasnymi 0.001% a

>kto niechce wierzyc to trudno

No właśnie łaskawco, tacy my tu durni, że prosimy o dowód na potwierdzenie modyfikacji i skalowania ustrojem o rząd dokładniejszym. A może wystarczyła Stwórcy wymiana sieciówki na dowód?

>A co do kalibracji to nie czuje takiej potrzeby abo go kalibrowac

Rozumiem, że Twórca nie czuje potrzeby, tyle że owieczki pytają DLACZEGO?

Przecież to passe takie rozumowanie, o ile Mr S choćby trochę pozbył się pamięci, że już ma do czynienia z myślącymi klientami. Sorry, to se ne vrati pane Senic

Ja nie stwierdzilem ze hp339 poprawil sie o rzad wielkosci. Tak ktos napisal. Poprawil sie niewiel o kilka dziesieciotysiecznych i tyle. Bo o tyle ad ma mniejsze szumy. W co panowie graja z tym czepianiem sie? a ja i tak zrobie najlepszy wzm dosluchawek z kolegow pomoca lub bez.

My panowie nic z tym czepianiem się, my tylko cytujemy miszcza Senicza:

"Po przerobce jego wlasne thd to 0.001% na 1000hz "

Z podanego linka przez pana S.:

Technische Daten: Distortion:

Fundamental Frequency Range : 10 Hz -110 KHz

Measurement Range : 0,01 % full Scale

Jako głupie ludzie rozróżniamy oryginał 0,01 % od udoskonalego przez p. Senicza osiągnięcia 0.001%. To wszystko dzięki geniuszowi pana S. i prostej wymianie jednego układu scalonego.

Czy p. Senicz ma jeszcze coś do dodania? Może coś o sposobie kalibracji udoskonalego własnym geniuszem miernika HP? NIECIERPLIWIE CZEKAMY.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.