Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana membrany tannoy prestige

pto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niestety, nie wiem nic o możliwości naprawy głośników, natomiast chętnie bym sprowokował osoby, które mają kolumny Tannoy z obecnej linii Prestige lub starsze konstrukcje oparte o głośnik współosiowy, żeby podzieliły się wrażeniami z odsłuchów i jakimi etapami dochodziły do tak ekstrawaganckich kolumn. W mojej opinii, na podstawie Tannoy Eaton, muszę powiedzieć, że te nieznane w Polsce kolumny mają bezkonkurencyjną jakość.

Z innej beczki: byłbym wdzięczny za zaproszenie mnie na posłuchanie podłogówek z serii Prestige, oczywiście mam na myśli info przez PW.

Pozdrawiam - głaz

hej,

Tannoy (Stirling należy do linii Prestige) to najlepsze głośniki, jakie w życiu słyszałem - zastrzegam, że nie słyszałem wiele, głównie "mainstreamowe" różne BW, Audio physic, Avance, ProAc, Triangle, Vienna. Oto dlaczego:

- dźwięk z Tannoy nie ma nic wspólnego z współczesnymi konstrukcjami wielogłośnikowymi nastawionymi na szybki dźwięk, bardzo równe pasmo, bezbarwny, suchy dźwięk, analityczność i inne, odbierające (mi) przyjemność słuchania muzyki

- Tannoy z głośnikiem DC dla mnie to głównie naturalny (muzykalny) dźwięk, emocjonalne odtwarzanie muzyki, sama przyjemność. Nie degradują, nie poniżają dźwięku do prób porównań jaka jest jedna a jaka inna część pasma, czy dźwięk jest taki czy siaki, czy scena jest szeroka czy wąska. Z racji swojej konstrukcji, po prostu grają. Słuchając koncertu, jesteś na nim i tyle. To kolumny dla miłośników muzyki, melomanów. Trzeba posłuchać, nie potrafię tego dobrze opisać.

Doszedłem do tego dźwięku w prosty sposób - szukałem kolumn, słuchałem wiele różnych systemów i w zeszłym roku przypadkowo, po drodze na delegację byłem na odsłuchu używanych, kilkunastoletnich kolumn, które grały dźwiękiem nieporównywalnym do wszystkiego, co słyszałem w cenie do 10 000 zł. W drodze powrotnej je kupiłem 8)

Z odsłuchem nie ma problemu, ale pewnie dopiero we wrześniu, jak je naprawię. no i jestem z Zielonej Góry, pewnie nie ma tu wiele ludzi z lubuskiego...

Pozdrawiam,

Piotrek

No witam,

troche tu ludzi z lubuskiego jednak jest:)

Pewnie to Ty wyslales posta na Tannoy Yahoo Group "recone in Poland". No niestety nie wiem czy w Polsce ktos da rade sie tym zajac. Jedyne co mozna poradzic to kontakt z Tannoy'em bo bardzo czesto sie mozna spotkac z uzywanymi kolumnami tej firmy z informacja o technicznym serwisie bezposrednio u nich. Wymiana zawieszen z gabki to standard, wiec moze cos poradza i na uszkodzona membrane.

T.

Ty też z lubuskiego?

Tak, pisałem w zeszłym tygodniu na tę listę, już wszystko wiem. Kontakt z serwisem Tannoy'a w PL jest bardzo dobry, będę prawdopodobnie od nich kupował recone kit i zlecę naprawę. To dopiero w przyszłym miesiącu, bo za kilka dni urlop 8)

pozdrawiam,

Piotrek

pto, 24 Lip 2007, 08:37

>Tannoy (Stirling należy do linii Prestige) to najlepsze głośniki, jakie w życiu słyszałem -

>zastrzegam, że nie słyszałem wiele, głównie "mainstreamowe" różne BW, Audio physic, Avance, ProAc,

>Triangle, Vienna.

Problem Tannoya, pomijajac calkowita nieobecnosc w polskiej prasie, to brak rozsadnej propozycji w klasie sredniej. Z jednej strony budzetowe serie Mercury/Fusion i Sensys i w sumie Eyris (brrr co za design) a potem juz przeskok na gorna polke do serii Dimension i Prestige, nie tylko mocno drogich ale tez wymagajacych wzgledem pomieszczen i ich kubatury.

Niemniej muzykalnosc to plus, podejrzewam ze nie przypadkiem glowny akustyk firmy zostal niedawno 'podkupiony' przez JMLaba.

pto,

z lubuskiego, a dokladnie Gorzow. Gralem kiedys na D-500, ale obecnie celuje w serie Prestige albo dmt.

JarlBjorn, fakt masz racje. Kiedys byla przeciez cala seria Saturn i Definition. One wypelnialy srodek oferty.

Mysle, ze pewnie cos przygotuja w niedlugim czasie.

T.

parenaście miesiecy temu przezywałem ten problem z tweeterem do Sensysa. Musiałem jechac do warszafki do serwisu EIC - gdzie zrobili wymiane od reki ( w ciągu dnia ) A to dewastacji do dzis nikt sie nie przyznał z rodziny

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No i jest jeszcze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakby byly problemy z serwisem w Polsce.

T.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można też kupić używane kolumny - ja tak zrobiłem. Z UK można ściągnąć Goldy po kilkaset i mniejfuntów, na allegro widziałem akcję kolumn Turnberry, w tej chwili cena ok 5000 - wygląda na super okazję. Nawet jak coś bedzie nie tak, to sam doświadczyłem, że nie ma problemu z częściami.

Co do kubatury - moje Stirlingi grają w 20 m2 i jest ok. Z 10-cio calowymi głośnikami nie powinno byc chyba problemu w takich małych pomieszczeniach.

Pozdrawiam,

Piotrek

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.