Skocz do zawartości
IGNORED

The Most Beautiful Girl in The World

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

D1 nie jest na radiatorze.Ten układ jest nieco odmienny od układu Mr.Senicza z ruskiego radioamatora Wg mnie dioda bedzie przewodzić cały czas-wystarczy policzyć 0.6V/R23-27ohm=0.0222,a 0.0222pomnożyć przez bete=20 to jest 0.44A czyli mniej więcej tyle ile bias końcówki.

Foksik kondensatory C1,2 w orginale wyglądają na 330mikro zbocznikowne 1mikro Wimy.(z tym Q13 to żeś chłopie poszalał-to nie był dobry pomysł),ale duchowo jestem z tobą chyba tylko ty coś tu robisz zamiast zastanawiać sie nad pojemnością diody D1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Wiadomo jakie typy tranzystorów tam dokladnie siedzą ?

Dodatkowo: plytkę widziałbym z solidnej miedzi(>/=70um)...może zanim się puści partie plytek to warto zrobić jeden wzmak i poporównywac z innymi solidnymi koncówkami ?

Beta 20? w tranie mocy? kolega chyba nie wie co pisze? jesli ta koncowka ma 100W na 4 0mach to musi dac 5A rms a to oznacza ze musi dac ~7A w szczycie wiec co przy beta 20 daje ok 400mA prad spoczynkowy stopnia sterujacego. A jak wiemy jest on duzo mniejszy bo albo 40mA lub tak ja proponuje 200mA co pewnie jest blizsze prawdy. A reszte wywodow sami se koledzy dopowiedza i policza. Jak ktos bedzie chcial to niech stosuje ta dode lub nie. Byc moze ta dioda jest po to aby przy wiekszych mocach prad bazy mocy byl pelny bez ograniczen ze strony rezystora?

Lancaster mam chwile przerwy z wzm do sluchawek to moze sklece na szybko taka koncowke? to w koncu pare elementow. Zasilanie i obudowe juz mam wiec tylko polutowac tranzystory i posluchac jak to chodzi? Byc moze tak zrobie bo mialem prerabiac cd z saa7341 ale do dupy i nie da sie dorobic i/v. No to mam zajecie na jutro. Moze tak byc? oczywiscie zrobie po swojemu. Czyli tak jak to widze. Uklad wstepny bedzie kopia orginalu ale koncowke dam swoja z malymi modyfikacjami bo nie wiemy jak oni ustalaja punkt pracy koncowki bo nie znamy do konca wszystkich lelemntow. Wydaje sie ze regulacja biasu musi byc bo bez tego wystarcza sekundy aby upalic koncowe mocy lub bias moze byc zbyt maly i tez dupa. Kiedys robilem dokladne pomiary takiego stopnia i modyfikacje potrzebne do najlepszego dzwieku. Nie ma juz nic na ten temat ale moze se przypomne.

Mr. Senicz.Chciał bym zobaczyć twoją minę po odpaleniu bez tych diodek (przy oryginalnej wartości R23)

Chcesz zobaczyć schemat mojego Stasisa+P?-a ty mi pokazałeś naleśnika?Nawet nie odpowiedziałeś na pytanie czy na wyjściu dajesz fety,bo przecierz naleśniczek jest stasisopodobny,co dało sie na wyjście fety bez rezystora w żródle?żródła do zasilania?

nalesnik jest moim opracowaniem i nie wiem o co koledze chodzi z tym wyjsciem. ja nie chce ogladac kolegi opracowania tylko co oznacza stasis od strony ukladowej teoretycznej. Bo jesli ma to oznaczac dzielenie aktywne napiecia zasilania to nic ten uklad nie wnosi nowego. Nalesnik jest strasznie glupim i prostym ukladem i gra ponuro.

Jak dasz na żródle 200mA to przy układzie z dartzeela dostaniesz jakieś 2,5A biasu (jak lubisz).Jak go odpalisz na innym układzie na wyjściu to sie nie dowiesz(sam jestem ciekaw czy na diodzie będzie 0.6V)

A skoro tak sie spierasz to powiedz ile jest biasu na pierwszym tranzystorze jak robisz darlingtona mocy?(bo przeciesz też jest on wtórnikiem emiterowym sterującym bazą wyjściowego)

P.s ile tran mocy ma bety bo od 10lat siedzę w piwnicy bawię sie 2n3055 i może mi coś uciekło?

W skład Stasisa nie wchodzi to badziewiaste dzielnikowano-kaskodowane dziadostwo.

jestem samoukiem i tyle. Zloze cus takiego ale po swojemu zeby chlopaki sie czepaiali z derryla ze ich kopiuje. Oczywiscie ze bedzie pr do krecenia biasem bo trza go ustawic na min 200mA. A sterujace tez ustawie na 200mA. wpeowadze tez tajemnicze modyfikacje tego ukladu zeby to zagralo po ludzku. I nie adze aby ten wzm zagral tak milo i ponuro jak nalesnik ale tak dla zabawy.............. czemu nie?

Ten stopien daje 0.2% thd a wiec jesli zamknie sie go petla -60dB to thd spadna fo 0.0002% i chyba warto to zrobic co? a df wzrosnie do 16000. Ale wstepny musial by miec wzm 20000 razy 1000 na nfb i 20 na ogolne. wszystko takie proste. dlaczego tak nie robia? tylko sie mecza sluchajac tych 0.2%? ale moze nie potrafia?

seniczu, pewnie że moze tak być. Myśle, zę nie tylko ja jestem ciekaw. A jak znam zycie to zrobisz to chwila-moment.

Trzyam kciuki i daj znać jak gra....

Pozdrawiam

To co w Nakamichi PA7.I cała zabawa to stopień poprzedzający trany mocy który pracuje ze wzmocnieniem napięciowym ,powiększa wzmocnienie całości i df,dodatkowo wchodzą tranzystory mocy które mając kolektory na głośniku pracują ze wzmocnieniem napięciowym.W tresholdzie i nakamichi poprzedzający stopień ma wzmocnienie ok.3-5 a mocy ok.70 (na 10 parach tranzystorów) więc wzmocnienie całości ok.200-350(dlatego mówie że nie dopracowany)df na poziomie 90-160.Ale jak sie da(a da sie)wzmocnienie na pierwszym stopniu 120 a na końcowym 1600 to daje to wzmocnienie ok.200000 i zaczyna być dobrze-mamy df na poziomie tysiące,a całe sprzężenie na 2 stopniach,nie musimy dawać pętli przez cały wzmak,nie mamy intermodulacji ,kwadrat przechodzi do 100khz,możemy sternąc z lampki ,a nawet z trafa permanoilowego (jak wyrobi)

seniczu, moze nie objeli całości pętlą, bo w testach odsluchowych brzmialo to naturalniej ? Może jakoś inaczej sie rozkladają te znieksztalcenia po załaczeniu pętli i bez nij faktycznie widmo blizsze jest naturze, choć same thd większe ?

Dobrze będzie posluchać obu wersji...

Pozdrawiam

Ale że pr do biasu musi być to popieram w całości.

Regulacja DC na wyjściu też.

Uzycie jako wzmacniacza napieciowego tranzystorow mocy to nieporozumienie. Musi to grac bardzo kiepski. Dlatego ten uklad przepadl w mrokach historii audio bo takich rozwiazan juz sie nie stosuje.

A co do derryla to byc moze jutro cos zloze w tym temacie. Sluchawkowiec skonczony wiec moge sie pobawic takim zlomem. Dobrze ze jest nalesnik bo co bysmy bez niego zrobili do czego porownali? derryl moze ladnie grac ale czy ponuro? to sie okaze. Jak juz pisalem zrobie kilka madrych modyfikacji tego wzm. Glownie w stopniu mocy bo on nie bedzie jednak rzytowal na dzwiek w takim stopniu jak wstepny. Koncowka sama z siebie gra miekko i przyjemnie. Oczywiscie nie bede robil nfb na wyjscie bo to nie ma sensu w tej koncepcji ukladu. Podam schemat tych modyfikacji aby chlopakom od derryla nie bylo przykro ze nikt sie nimi nie interesuje.

A dlaczego? Jak to rezystancja głośnika ustala wzmocnienie.

Szkoda że dzieli nas pół polski porównalibyśmy w odsłuchu.A nie tak na wiatr gra kiepsko i już...

Musi grac kiepsko bo tranzystory mocy nie nadaja sie do ukladu WE z wielu przyczyn. A z jakich to kazdy wie. czasy gdy moc byla taka podniecajaca w wzm juz minely i teraz sie liczy tylko dzwiek.

Tu nie chodzi o moc,nie mam siły kończmy to.

Pozdrawiam

No wlasnie brakuje argumentow wiec konczymy? no dobra zostanmy przy stwierdzeniu ze stasis jest super i wzmacnianie napieciowe na tranzystorach mocy jest genialne!!

A co do drryla to chyba go zloze dzisiaj wkoncu to tak malo elementow.

Argumentów nie brakuje,tylko śpiący byłem,ale widzę że sie przekonujesz.

Pozdrawiam

Jest jedna sprawa która może skomplikować sklonowanie kropka w kropkę dartzella

STABILZATOR!!!

Ukryta Zawartość

post-15579-100007784 1185660279_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie bez wyrzucania diod.Jesli zastosujecie stabilizacje temperaturowa koncowki w oparciu o dwa zlacza wtornikow Q9 i Q10 to mozecie je wyrzucic ale te wtorniki powinny byc na radiatorach a ich bazy zwarte i powinien byc inny uklad przedzwacniacza.Jesli jest tak jak jest, to diody w bazach sluza do podniesienia napiecia zasilania na tranzystorze Q13.Normalnie bez diod bedzie miał ok 1,2 V co wobec zlacza BE pozostaje jakies 0.6V C-E.Z diodami w bazach jest na nim dwa razy wiecej i tak powinno byc.Mozna sie tylko zastanowic czy na radiatorze maja byc i wtorniki i Q13 czy tylko Q13.Ale diody w bazach nie moga byc na radiatorze.I musza przewodzic caly czas(dobrac polaryzacje koncowki)

na foto widac ze diody sa na pcb. inna konfiguracja rezystorow i juz po klopocie. A wspolne umieszczenie wszystkich tranow na radiatorze konieczne bo bez tego uklad sie rozjedzie temperasturowo. Ciekawe ze nie dali rez. w emiterach mocy. Z moim pomiarow z dawnych lat wynika ze te rez. pogarszaly thd na wysokich. Wszyscy czekamamy na Foksika. Podjalem jednak decyzje aby nie bawic sie w koncowki mocy. Zbyt duzo roboty i latwo o zniszcenie przez uzytkownika. A jesli nawet zrobic zabezpieczenia to kto da 1000zl za wzm klasy nalesnika? nikt. kazdy woli jamaszke lub kryla.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.