Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to stopniowo rozbudować?

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

marcin316, 28 Lip 2007, 09:44

>Moim skromnym zdaniem na dźwięk największy wpływ mają (w/g kolejności):

>1) kolumny

>2) akustyka pomieszczenia

>3) wzmacniacz

>4) CD

>.

>.

>.

>kabelki

>

>Wydaje mi się też że CD i kabelki najrozsądniej zostawić na koniec, gdyż mają najmniejszy wpływ na

>dźwięk, a na początku kupić wzmacniacz z którego pomocą potem należało by szukać odpowiednio

>brzmiących w Twoim pomieszczeniu kolumn. Jak już dźwięk będzie "w miarę" Ci odpowiadał to

>ostatecznie "wyregulować" brzmienie odpowiednio dobranym CD.

O, to jest odpowiedź w dobrym klimacie.

Pytanie teraz do Ciebie - czy do moich aktualny, badziewnych kolumn (8Ohm, tutaj specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), może być dowolny wzmacniacz, który będzie później sobie działał z lepszymi? Ile warto wydać na wzmacniacz? Czy poniżej 1k znajdzie się coś już wartego uwagi? Tak, jak pisałem planuję teraz zakupić elektronikę, która będzie dawała poprawny dźwięk (z kolumnami oszczędzać nie będę, bo one zostaną na dłużej, mam nadzieję), a potem będę ją modyfikował w miarę przypływu wolnej gotówki...

Dopytam jeszcze:

1. Czy warto podłączać cztery kolumny (jako A+B) do stereo (oczywiście ustawione w parach) czy lepiej sprzedać jedną parę?

2. W jedej kolumnie wczoraj padła mi membrana. Ile może kosztować wymiana czegoś takiego? Chodzi mi o robociznę, bo takie membrany widziałem chociażby na Allegro? A może lepiej sprzedać z uszkodzoną i niech ktoś sobie wklei nową?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naprawde w tym przedziale cenowym o którym tu dyskusja możesz nie usłyszec różnicy pomiędzy dobrym DVD a odtw. CD

Coyote2, 28 Lip 2007, 11:08

może być dowolny wzmacniacz, który

będzie później sobie działał z lepszymi? Ile warto wydać na wzmacniacz? Czy poniżej 1k znajdzie się

coś już wartego uwagi?

- proźba abyś użył wyszukiwarki jest już tyle tematów na ten temat ! zaoszczędzimy sobie duuuzo gadaniny i ewentualnych wojen w stulu...BIERZ TECHNICSA...MAM WIEC POLECAM NAPRAWDE WARTO !!! :/ bleeeee

Dopytam jeszcze:

1. Czy warto podłączać cztery kolumny (jako A+B) do stereo (oczywiście ustawione w parach) czy

lepiej sprzedać jedną parę?

- zrobił bym tak aby mieć dwie ale lepsze

2. W jedej kolumnie wczoraj padła mi membrana. Ile może kosztować wymiana czegoś takiego? Chodzi mi

o robociznę, bo takie membrany widziałem chociażby na Allegro? A może lepiej sprzedać z uszkodzoną i

niech ktoś sobie wklei nową?

Nie wiem co to znaczy padła ?? domyślam się że zawieszenie górne - raczej nie powinno przekroczyć 20zł według mnie warto naprawić bo i tak kupi je od Ciebie handlarz i znejdziesz je potem na allegro :) znam u siebie dwóch takich :]

Odnośnie tego jaki wzmacniacz i ile na niego wydać musisz polegać na radach kolegów lepiej osłuchanych... Nie podjął bym się doradzenia konkretnego modelu, ale sądzę że poniżej tysiąca zł można kupić już coś naprawdę dobrego (oczywiście używane). Wydaje mi się jednak, że jeśli z budżetu na wzmacniacz uda Ci się coś urwać i dołożyć na kolumny to też będzie to na plus jeśli chodzi o końcowy efekt. Jeśli teraz kupisz wzmacniacz to nie ma obawy aby nie poradził sobie z kolumnami które aktualnie posiadasz.

Jeśli chodzi o słuchanie z kolumn A+B to stanowczo odradzam, jeśli o A lub B to zależy to od wymiarów i ustawności pomieszczenia, aby jedne kolumny nie zabierały potrzebnego miejsca drugim...

Za kolumny uszkodzone niewiele weźmiesz... za naprawione niefachowo być może jeszcze mniej.

"W jedej kolumnie wczoraj padła mi membrana" czy masz na myśli uszkodzenie górnego zawieszenia? Jeśli tak to naprawa nie powinna być bardzo droga.

Kupiłem ostatnio wzmacniacz który ma 28 lat za 350 zł i jestem jak narazie zadowolony ;) Moja sytuacja jest jednak nieco "odmienna", gdyż staram się zbudować system oparty na głośnikach w OB. W takim wypadku bardzo mocno polegam na doświadczeniu niektórych forumowiczów zarażonych podobną chorobą ;)

_WILU_, 28 Lip 2007, 11:34

>Naprawde w tym przedziale cenowym o którym tu dyskusja możesz nie usłyszec różnicy pomiędzy dobrym

>DVD a odtw. CD

a dokładając te kilka stówek do kolumn lub wzmacniacza usłyszysz ją na 100% !!!

>- proźba abyś użył wyszukiwarki jest już tyle tematów na ten temat ! zaoszczędzimy sobie duuuzo

>gadaniny i ewentualnych wojen w stulu...BIERZ TECHNICSA...MAM WIEC POLECAM NAPRAWDE WARTO !!! :/

>bleeeee

Wyszukiwarka wyszukiwarką. NIe potrzebuję w tym momencie odpwiedzi: Model XXX firmy YYY to najlepszy wybór. Chodzi mi o to, czy w tym przedziale jest coś, co gra poprawnie.

Później i tak będę kogoś na żywo męczył o pomoc przy wyborze z konkretnych modeli, które będą w danym momencie na Allegro.

>1. Czy warto podłączać cztery kolumny (jako A+B) do stereo (oczywiście ustawione w parach) czy

>lepiej sprzedać jedną parę?

>

>- zrobił bym tak aby mieć dwie ale lepsze

Na kolumnach nie mam zamiaru oszczędzać, ale to nie będzie pierwszy wydatek w kolejności (być może drugi). I moje pytanie odnosi się do tego czy przez czas, przez który nie kupię nowych kolumn (z półki ok.2k), to warto podłączyć obie pary. Dźwięk na pewno można wtedy uzyskać głośniejszy, pytanie czy nie jest do tego wymagany specjalny wzmacniacz/czy połączenie A+B nie niesie za sobą jakichś wymagań co do kolumn, których moje nie spełniają/czy nie powoduje to utraty jakości/dynamiki/czegokolwiek, co nawet na takim badziewiu usłyszę.

>Nie wiem co to znaczy padła ??

"Padła", znaczy oderwała się na długości 4cm.

marcin316, 28 Lip 2007, 11:36

Odnośnie tego jaki wzmacniacz i ile na niego wydać musisz polegać na radach kolegów lepiej

osłuchanych...

..na radch kolegów osłuchanych ale pamietaj że to oni słuchali a nie Ty więc musisz na nich polegać a jaki bedzie efekt u Ciebie ?? Innye kolumny, pomieszczenie no i najważniejsze słuch - najlepiej odsłuchać samemu jeśli to możliwe.

>Odnośnie tego jaki wzmacniacz i ile na niego wydać musisz polegać na radach kolegów lepiej

>osłuchanych...

>

>..na radch kolegów osłuchanych ale pamietaj że to oni słuchali a nie Ty więc musisz na nich polegać

>a jaki bedzie efekt u Ciebie ?? Innye kolumny, pomieszczenie no i najważniejsze słuch - najlepiej

>odsłuchać samemu jeśli to możliwe.

I tutaj pojawia się problem - odsłuchać używany sprzęt będzie trudno. A odsłuchać go przed zakupem w moim pomieszczeniu - właściwie niemożliwe.

Dlatego też będę musiał napisać jak najwięcej o pomieszczeniu, jak najwięcej o mojej preferencji dźwięku i wtedy osłuchani koledzy będą mi podpowiadać co z tego, według nich, będzie mogło spełnić moje wymagania. A ja będę musiał wtedy im uwierzyć.

Ta tez, tylko bardzo droga !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>I tutaj pojawia się problem - odsłuchać używany sprzęt będzie trudno. A odsłuchać go przed zakupem w

>moim pomieszczeniu - właściwie niemożliwe.

>

>Dlatego też będę musiał napisać jak najwięcej o pomieszczeniu, jak najwięcej o mojej preferencji

>dźwięku i wtedy osłuchani koledzy będą mi podpowiadać co z tego, według nich, będzie mogło spełnić

>moje wymagania. A ja będę musiał wtedy im uwierzyć.

A wcale nie koniecznie :)

Ze swojego doświadczenia wiem, że czasem udaje się dogadać z kimś z Allegro (bądź poza Allegro) a szczególnie z jakimś kolegą z forum, aby wysłał sprzęt z możliwością odesłania jeśli nie spełni naszych oczekiwań. Oczywiście pokryć byś musiał koszty transportu w obie strony. Nie każdy się na to zgodzi ale spróbować warto.

Tak właśnie się zastanawiam.

Skoro największy skok jakościowy będzie na kolumnach - może to je zmienić jako pierwsze? Myślę, że byłbym w stanie wygrzebać za miesiąc te 2k. Potem zmienić wzmacniacz, a na końcu źródło.

Czy może jednak grzechem jest kupować kolumny jako pierwsze?

Przyznam, że zakup źródła, jako pierwszy w kolejce miał alternatywny motyw - posiadając zewnętrzne źródło (poza komputerem, na który mam pozgrywane wszystkie moje pliki) pozwoliłoby mi mieć rzadziej włączony komputer, a co za tym idzie zmniejszyć pokusę siedzenia przy nim. Ale fakt - dla jakości to chyba nie byłby najważniejszy krok.

Co zatem lepiej:

a) kolumny, wzmaczniacz

b) wzmacniacz, kolumny

Na wzmacniacz nie zechcę raczej wydać więcej niż 1k, na kolumny zaś nie więcej niż 2k. Wiadomo, że jeszcze dojdą kabelki, których za darmo nikt nie rozdaje.

Będzie trzeba pokombinować.

Wybaczcie, że Was tak zamęczam. Po prostu nie mam w tym praktyki i chciałbym poznać praktyczną stronę modernizacji (przez wymianę) sprzętu, żebym wiedział co jest błędem, a co dobrą praktyką.

>co byś powiedział na zestaw monitory i subwoofer ?? zagrało by to lepiej niż nie jedne podłogówki a

>raczej większość i nie przekroczył byś 2kzł

Jeśli chodzi o to, jaki to będzie zestaw to jestem otwarty na propozycje. Chociaż fakt, że większość zestawów stereo to jednak 2.0 i zapewne trudność podłączenia zestawu 2.1 skłania mnie raczej do rozwiązania: 2 podłogówki albo dwa mocniejsze monitory.

>czy chciałeś odnieść się tym zdjęciem do naszego wątku ? jak krążymy i wogóle ?? :)

Może i krążymy, ale to przyjemne krążenie. Ważne, żeby na tym okręgu znaleźć optymalny punkt. :)

Pytanie czy lepiej dobierać kolumny do wzmacniacza czy wzmacniacz do kolumn oraz (choć pewnie retoryczne) czy większy skok jakości odczuję zmieniając najpierw wzmacniacz czy najpierw kolumny?

I teraz zastanawiam się jeszcze, skoro zakup źródła się troszkę odłoży, jak wyciągnąć jak najwięcej z komputera. Mogę go cyfrowo podłączyć - może w tym jest rozwiązanie? No i wszystkie płyty trzeba będzie na ALAC (Apple'owski odpowiednik FLACa) pozgrywać. Ech, tydzień roboty. :]

Jeśli chodzi o to, jaki to będzie zestaw to jestem otwarty na propozycje

SUB:

Ukryta Zawartość

Monitorki:

Tannoy Mercury M1 ( około 300 - 400zł ) lub Acoustic Energy AE 100 ale ceny uzywek niestety nie podam...

M1 i Rel Quake grają u mnie w domu...bardzo chętnie mógł bym Ci podesłać - oczywiście za odpowiednią kaucją - taki zestaw i byś sobie ocenił :)tylko że obecnie nie przebywam w kraju :/ Myślałem też o zmianie konkretnie suba na większy też RELA ( STRATA III lub STRATA V ) ale nie wiem czy bede miał możliwość przywiezienia tego z UK bo w samolocie to nie bardzo z tąd ta niepewność sprzedaży suba a w polsce niestety nie idze dostać RELA :(. M1 z ciężkim bólem bym się pozbywał :/...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Chociaż fakt, że większość zestawów stereo to jednak 2.0 i zapewne trudność podłączenia zestawu 2.1 skłania mnie raczej do rozwiązania: 2 podłogówki albo dwa mocniejsze monitory.

Proponuje poświęcić chwilę i przeczytać :)

Ukryta Zawartość

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pytanie czy lepiej dobierać kolumny do wzmacniacza czy wzmacniacz do kolumn oraz (choć pewnie retoryczne) czy większy skok jakości odczuję zmieniając najpierw wzmacniacz czy najpierw kolumny?

Oczywiście że większy wpływ na brzmienie mają kolumienki :) a wydaje mi się że lepiej będzie najpierw zakupić wzmak !

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

I teraz zastanawiam się jeszcze, skoro zakup źródła się troszkę odłoży, jak wyciągnąć jak najwięcej z komputera. Mogę go cyfrowo podłączyć - może w tym jest rozwiązanie? No i wszystkie płyty trzeba będzie na ALAC (Apple'owski odpowiednik FLACa) pozgrywać. Ech, tydzień roboty. :]

Tak u mnie w domu mam podłączony przez spdif 10 metrowy i nie ma porównania co do połączenia analogowego

No i oczywiście format bezstratny np właśnie FLAC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba najlepiej kupować sprzęt który przez dłuższy czas zostanie u Ciebie do którego będziesz miał przekonanie...ale o tym za chwilę. Myślę że praktyczniejsze by było kupić najpierw wzmaczniacz a dopiero potem kolumny ( latwiej na odsłuchy jeździć ze wzmacniaczem) ale jak kiedyś zasugerowałem się gwiazdkami i zakupiłem CA 500 to z kolumnami mi to to nie grało ( albo było za wolno albo za ostro). Z drugiej strony jak już masz kolumny to można zobaczyć jak one zmieniają się grając z różnymi wzmacniaczami. Cena za second hand, jak napisałeś po 1500 PLN ( dzieląc równo) jest już kwotą całkiem rozsądną.

Ps Nie bierz tego jako reklamy ale właśnie zmieniam kolumny, które kosztowały mnie kilka lat temu 2700 i sprzedać je chcę za jakieś 1200-1250 zeta. To oznacza już bardzo rozsądną jakość więc się nie spiesz ale posłuchaj róznych systemów u ludzi i w sklepach ( mówiąc do sprzedawców o kwotach 3 krotnie wyższych niż Twój budżet)

powodzenia

Dzisiaj byłem po raz kolejny na odsłuchu i znalazłem kolumny, które odpowiadają mi brzmieniowo: Acoustic Energy Aelite 2. Słuchałem ich w pomieszczeniu 37m^2. Może odrobinkę brakowało mi niskich tonów, ale w pokoju 25m^2 powinno być tylko lepiej. Chyba się na nie będę decydował, chyba że jest coś w tej cenie jeszcze lepszego. Sprzęt ten kosztuje 3k, w promocji 2,6k. Za granicą można kupić za 1,2k, ale nie bardzo mam jak ściągnąć... Do tego dokupiłbym jakiś wzmacniacz za ok. 1k i powinno być przyjemnie.

Coyote2, 4 Sie 2007, 22:05

Dzisiaj byłem po raz kolejny na odsłuchu i znalazłem kolumny, które odpowiadają mi brzmieniowo:

>Acoustic Energy Aelite 2. Słuchałem ich w pomieszczeniu 37m^2. Może odrobinkę brakowało mi niskich

>tonów, ale w pokoju 25m^2 powinno być tylko lepiej. Chyba się na nie będę decydował, chyba że jest

>coś w tej cenie jeszcze lepszego

Jeśli masz taką możliwość wypożycz do domu wtedy doweisz się wszystkiego ( okustyka pomieszczenia )

jeśli znalazłeś kolumny odpowiadające ci brzmieniowo to GRATULUJE i raczej nie pytaj czy jest coś lepszego

bo po co ?!.

Już myslałem że olałeś wątek :)

pozdr

W żadnym wypadku wątku nie olałem. Po prostu nie chcę pisać bez sensu. Najpierw muszę się dowiedzieć co i jak. Chyba kupię te AE (ale postaram się je sprowadzić) za miesiąc i być może wystarczy na jakiś wzmacniacz za 700-1000złotych. Wtedy być może za jednym rzutem załatwię wszystko. Jeśli nie uda mi się je sprowadzić, to zakup wzmacniacza się odłoży o kolejny miesiąc. Zastanawiam się czy da się wybrać wzmacniacz, który odrobinę pogłębiłby mi dół.

Z wypożyczeniem jest o tyle minus, że:

1. Trzeba mieć całą sumę.

2. To pomieszczenie, to lokum w którym mieszkam w czasach studenckich, nie dłużej niż jeszcze trzy lata. Raczej nie planuję modernizować sprzętu co kilka miesięcy, zatem chciałbym coś, co przy odpowiednich zabiegach na pomieszczeniu mogłoby zagrać dobrze wszędzie. :]

3. Jeśli bym sprowadzał o już o wypożyczeniu żadnej mowy być nie może. Ale wtedy mógłbym z zyskiem sprzedać, więc nic straconego.

I jeszcze się dopytam: te kolumny mają impedencję 6Ohm - czy to będzie stanowiło jakiś problem? Bo zazwyczaj w specyfikacji wzmacniaczy jest mowa o 4 i 8 Ohm. O co w tym chodzi? I czym jest (tak praktycznie) w ogóle ta impedencja? Czy taka wartość jest w czymś lepsza/gorsza od 4 lub 8?

Coyote2, 5 Sie 2007, 22:21

>I jeszcze się dopytam: te kolumny mają impedencję 6Ohm - czy to będzie stanowiło jakiś problem? Bo

>zazwyczaj w specyfikacji wzmacniaczy jest mowa o 4 i 8 Ohm. O co w tym chodzi? I czym jest (tak

>praktycznie) w ogóle ta impedencja? Czy taka wartość jest w czymś lepsza/gorsza od 4 lub 8?

To ja Ci tak troche łopatologicznie

Jeśli na wzmacniaczu pisze 4 - 8 Ohm to wzmacniacz może pracować z impedancją cztero Ohmową w zwyż ( kolumny ) jeśli impedancja kolumny bedzie mniejsza istnieje ryzyko "sfajcenia" wzmacniacza.

Dlaczego ryzyko - przeważnie wzmacniacze obsługuje troszke! mniejszą impedancja ale py głośniejszym słuchaniu można go spalić.... ( kolumna musi zapewniać wzmacniaczowi pewien opór )

chyba nic nie pokiełbasiłem bo przy takich rzeczach najłatwiej o pomyłke :/

• 2 tygodnie później...

Od czasu mojego ostatniego wpisu w tym wątku troszkę się zmieniło. Mój zakup jest coraz bliższy, a środki stały się większe.

Zdecydowałem, że zakupię te monitory Acoustic Energy Two.

Do tego pytanie - zostawić na chwilę (czyli miesiąc) wzmacniacz który mam czy sprzedać go i "na gwałt" szukać czegoś dedykowanego do stereo? Problem w tym, że mógłbym na wzmacniacz teraz przeznaczyć tylko tyle, ile wziąłbym za swój stary, czyli ok. 250-350zł. Czy mój wzmacniacz powinien pociągnąć te kolumny przez ten miesiąc?

Dalej - w okresie oczekiwania będę mógł trochę zaadoptować swój pokój. Załączam szkic ustawienia w moim pokoju. Istotne wyjaśnienia:

1. Podłoga to beton + linoleum

2. Ściany to beton + tapeta papierowa

3. Kanapa2 to kanapa postawiona na boku - niestety nie da się jej wywalić.

4. Najwięcej czasu spędzam przy biurku z komputerem. Siedząc przy komputerze, oczywiście, nie skupiam się na muzyce, ale cały czas jakaś leci. Miejsce odsłuchowe zaś to będzie kanapa. (Tutaj pytanie - jakiej wysokości standy wybierać, skoro różnica poziomów uszy w tych dwóch miejscach to aż 20-30 cm)

4. Szafa to zwykła szafa, Szafa Ikea to plastikowa szafa z zasłonką. Piszę o tym w kontekście ustawienia - żadne drzwi się jej nie otwierają.

5. Regał i Regał2 to standardowe regały w stylu "Wczesny Wałęsa". Oba mają otwierane elementy (szafki na dole, szuflada/barek na górze)

6. Drzwi mają dużą szybę w środku.

7. Po lewej stronie okno i drzwi balkonowe

8. Skala: 1px=1cm :)

Nie chcę zbytnio ingerować w pomieszczenie, bo po pierwsze - nie będę pompował pieniędzy w cudze mieszkanie, po drugie - będę tu mieszkał jeszcze ok. 3 lata. Być może zdecyduję się na wykładzinę, jeśli stwierdzicie, że może się przydać.

Podpowiedzcie co i jak przestawić, żeby było dobrze? Jestem otwarty na propozycje.

Moje pomysły postawienia klocków:

A) któryś z regałów (mają odpowiedniej wielkości półki)

B) stolik LACK z IKEI (posiadam, nie zamieszczony na zdjęciu)

C) Biurko

Chwilowo, żeby nie musieć być podłączonym do komputera, będę wykorzystywał iPoda jako źródło. Po wzmacniaczu następny wydatek to CD - wtedy coś pokombinujemy. Chyba że można za 100zł kupić coś, co będzie grało choć tak przyzwoicie jak iPod z plików .wav.

Czekam na wszelkie propozycje. Będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.